Old Town Trail: Αυθεντικός αγώνας Urban-Trail στην όμορφη Κέρκυρα Κύριο

Από 18 Ιουν 2014

Σε ένα παλιότερο άρθρο σχετικό με το Urban-Trail το είχαμε προσδιορίσει σαν την αναζήτηση μιας αυθεντικής εμπειρίας την οποία ο αθλητής την ανακαλύπτει ενώνοντας φαινομενικά εντελώς διαφορετικές νησίδες του αστικού τοπίου σε μια ενιαία όσο αφορά το τρέξιμο εμπειρία, με εντελώς διαφορετικό ύφος και βαθμούς δυσκολίας. Ταυτόχρονα, έχουμε τονίσει σε πολλά άρθρα ότι το μεγαλύτερο μερίδιο στην επιτυχία κάποιου αγώνα – όπου και να διεξάγεται αυτός, σε βουνό ή πόλη – το έχει η ομορφιά και το ιδιαίτερο στοιχείο της διαδρομής. Η Κέρκυρα πραγματοποίησε έναν αγώνα Urban-Trail, το Old Town Trail,  που διαθέτει και τα δυο αυτά χαρακτηριστικά στο μέγιστο βαθμό.

Οι διοργανωτές σχεδίασαν μια διαδρομή που το μεγαλύτερο μέρος της διέρχεται από την παλιά πόλη της Κέρκυρας, μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από την UNESCO,  αναδεικνύοντας την έντονη ιστορικότητά της και τα μνημεία της, δίνοντας την ευκαιρία στους αθλητές  που τρέξαμε στον αγώνα να περιηγηθούμε νοερά στις διαφορετικές φάσεις (Αρχαιότητα - Μεσαίωνας - Αναγέννηση - Νεότερη Ιστορία) της μακραίωνης ιστορίας αυτού του νησιού. Τα δυο επιβλητικά φρούρια της πόλης, τα δαιδαλώδη σοκάκια του Καμπιέλλου, τα πανέμορφα μονοπάτια του πάρκου του Mon Repos, το φημισμένο Λιστόν και το κτίριο των ανακτόρων, ενώθηκαν από διαδρομές δίπλα στην θάλασσα όπως οι πλάκες του όρμου της Γαρίτσας σε μια αυθεντική Urban-Trail διαδρομή.

 

Διασχίζοντας το Λιστόν!

 

Οι διοργανωτές είχαν μάλιστα την ορθότατη ιδέα να μείνουν στα 15 περίπου χιλιόμετρα διαδρομής και να μην προσπαθήσουν να εντάξουν και άλλα πιο απομακρυσμένα μνημεία ή όμορφα σημεία της πόλης, για τα οποία όμως θα χρειαζόταν να διασχίσουμε αδιάφορες περιοχές μέσα στον σύγχρονο αστικό ιστό. Έτσι κατάφεραν να υλοποιήσουν έναν αγώνα που ήταν εξαιρετικά όμορφος ως διαδρομή σχεδόν στο σύνολο του, γεγονός που από μόνο του κάνει την διαφορά!

 

Ας αφήσουμε όμως το αισθητικό κομμάτι του αγώνα και ας μιλήσουμε για την διαδρομή ως βαθμό δυσκολίας. Η διαδρομή είχε σημαντικό βαθμό δυσκολίας, και σίγουρα ήταν δυσκολότερη από την περσινή πρώτη χρονιά που ήταν και λίγο μικρότερη σε χιλιόμετρα. Οι αναβάσεις στα κάστρα με τα σκαλοπάτια, η ανηφορική άσφαλτος μέχρι να μπούμε στο πάρκο του Mon Repos, οι ανηφοροκατηφόρες στα σοκάκια του Καμπιέλλο στο τελευταίο κομμάτι, αλλά και η ζέστη και η υγρασία που επικρατούσε αύξησαν τον βαθμό δυσκολίας. Υπήρχαν όμως επίσης ευθείες αλλά και κατηφορικά κομμάτια, που μπορούσε ένας καλά προπονημένος αθλητής να ανεβάσει σημαντικά τον ρυθμό του ή ένας αθλούμενος δρομέας να πάρει τις ανάσες που χρειαζόταν. Το δυσκολότερο πάντως κομμάτι ήταν σίγουρα η περιήγηση μέσα στο Παλαιό Φρούριο προς το τέλος του αγώνα, στο οποίο μπήκαμε περνώντας πρώτα από Ναό του Αη Γιώργη κι από εκεί μετά ανηφορίσαμε προς το Σταυρό, στην πρώτη κορυφή του Φρουρίου.

 Πανέμορφα καλντερίμια στην παλιά πόλη!

 

Ένα χαρακτηριστικό στην σχεδίαση της διαδρομής που μας άρεσε ιδιαίτερα ήταν το ότι και στα δυο φρούρια, ένα κομμάτι της ανάβασης/κατάβασης από σκαλοπάτια, σκοτεινά τούνελ και καλντερίμια ήταν κοινό, οπότε οι διασταυρώσεις αθλητών που ανέβαιναν με άλλους που κατέβαιναν ενίσχυε το ενθουσιώδες κλίμα μεταξύ μας και έδινε την δυνατότητα εμψύχωσης της προσπάθειας.

 

Εξαιρετική επιλογή το σημείο εκκίνησης και τερματισμού, στο γρασίδι του πάρκου παράλληλα με το Λιστόν και τις καφετέριες του. Μεγάλη χωρητικότητα, σε ζωτικό σημείο, έδινε την δυνατότητα για ζέσταμα πριν τον αγώνα και για ενθουσιώδη υποδοχή των αθλητών που τερμάτιζαν από τον κόσμο που μπορούσε να κάτσει στην σκιά των δέντρων.

 

Τρέχοντας στην παλιά πόλη!

 

Ιδιαίτερη επιτυχία είχε η χρησιμοποίηση δεικτών (δεκάδες άτομα), αντί σήμανσης μέσα στα σοκάκια και στα σημεία που χρειαζόταν αλλαγή πορείας όπως τα κάστρα, οι οποίο μας είχαν βάλει πραγματικά στον “αυτόματο πιλότο”. Χαρακτηριστικά να αναφέρω ότι στα δαιδαλώδη σοκάκια του Καμπιέλλο όπου τρέχαμε με μεγάλη ταχύτητα, δεν χρειαζόταν καν να σκεφτείς προς τα πού να κινηθείς αφού οι εθελοντές σε ενημέρωναν αμέσως για την σωστή πορεία. Στα σημεία των μονοπατιών, υπήρχαν κορδέλες έργου στα σωστά σημεία, αλλά και δείκτες επίσης. Άψογος και ο έλεγχος των οχημάτων σε διασταυρώσεις, σε μια χώρα όπου είναι πολύ δύσκολο να συνεργαστούν οι οδηγοί σε τέτοιου τύπου αθλητικά γεγονότα.

Οι δείκτες μας είχαν βάλει κυριολεκτικά στον "αυτόματο πιλότο"!

 

Εξαιρετικά πυκνοί οι σταθμοί τροφοδοσίας (ανά 3 KM περίπου), και πολύ καλή δουλειά από τους ανθρώπους που τους στελέχωσαν. Σε μια ζεστή μέρα, τα υγρά ήταν απαραίτητα άσχετα αν αρχικά μας φάνηκε υπερβολικά μεγάλος ο αριθμός των σταθμών. Ένα σημείο που ίσως θέλει αλλαγή, ήταν τα μεγάλα πλαστικά ποτήρια που έδιναν, μιας και με την ταχύτητα που πηγαίναμε ήταν δύσκολο να πιούμε νερό. Ίσως να ήταν καλύτερη η χρήση μπουκαλιών. Πολλά συγχαρητήρια σε όλους τους εθελοντές για το άψογο έργο τους, όπου και αν βοήθησαν την διοργάνωση. Ήταν εξαιρετικοί!

 

Το race pack πολύ καλό, όπως και το τεχνικό μπλουζάκι της New Balance. Υπήρχε φυσικά και ηλεκτρονική χρονομέτρηση από την εταιρεία Chronosystems, και άμεση έκδοση των αποτελεσμάτων του αγώνα.

 

Τρέχοντας δίπλα στην θάλασσα πριν η διαδρομή μπει στο παλιό φρούριο! 

Μεγάλο το κέφι στον χώρο των τερματισμών, στο γρασίδι του πάρκου δίπλα στο πανέμορφο Λιστόν, το οποίο διασχίζαμε πριν φτάσουμε στην αψίδα και υπό τα χειροκροτήματα πλήθους κόσμου. Μετά τον τερματισμό μας περίμενε ένας μπουφές με ποικιλία φαγητών και πολύ ωραία κόκκινη βαρελίσια Κερκυραϊκή μπύρα, υπό τους ήχους της μουσικής που συνόδευε όλη την διαδικασία!

 

Ο κάθε αθλητής μπορούσε μετά τον τερματισμό να κάνει το ντους του στον χώρο του Προσκοπείου, όπου προσφέρονταν και υπηρεσίες μασάζ, τις οποίες πολλοί αθλητές χρησιμοποίησαν όπως παρατηρήσαμε.

 Ανεβαίνοντας στο παλιό φρούριο - Πανέμορφο αλλά και δύσκολο σημείο!

 

Ο αγώνας είχε ήδη συμμετοχή αθλητών από το εξωτερικό (Αγγλία, Ισπανία), και νομίζουμε ότι έχει όλες τις δυνατότητες, τόσο σαν διαδρομή και παρεχόμενες υπηρεσίες, όσο και σαν μια πανέμορφη και κυρίως αυθεντική Urban-Trail διαδρομή, να προσελκύσει πολύ περισσότερους αθλητές από το εξωτερικό αλλά και την Ελλάδα. Άλλωστε η τεράστια τουριστική υποδομή της Κέρκυρας μπορεί να φιλοξενήσει μεγάλο αριθμό συμμετοχών με άνεση. Οι περίπου 150 αθλητές πάντως της φετινής χρονιάς δείχνουν την εξέλιξη που μπορεί να έχει ο αγώνας, συνυπολογίζοντας την εξαιρετικά έμπειρη οργανωτική ομάδα και το πλήθος των χορηγών που βοηθούν την διοργάνωση.

 

Δεν πρέπει να παραλείψουμε να αναφέρουμε την σημαντική βοήθεια των τοπικών φορέων (περιφέρεια, αρχαιολογική υπηρεσία, εμπορικό επιμελητήριο, ερυθρός σταυρός κτλ…), οι οποίοι κατάλαβαν – σε αντίθεση με άλλους φορείς σε άλλες περιοχές της χώρας – ότι ο αθλητικός τουρισμός μπορεί να αποτελέσει σημαντικό μοχλό ανάδειξης τόσο της πόλης όσο και των μνημείων της. Φτάνει Τελευταία χιλιόμετρα στα σοκάκια του Καμπιέλλο και η ένταση της προσπάθειας είναι εμφανής!βέβαια οι διοργανώσεις να σέβονται την ιστορικότητα των μνημείων αυτών, γεγονός που είναι πραγματικότητα στην περίπτωση της οργανωτικής ομάδας της Κέρκυρας.

 

Φεύγοντας λίγο από τον αγώνα, να κάνω μια επισήμανση για την Κέρκυρα. Έχει αποδείξει ότι ξέρει και μπορεί να υλοποιεί πετυχημένους αγώνες που αφήνουν εξαιρετικές εντυπώσεις στους αθλητές που συμμετέχουν. Είχα την ευκαιρία το Σάββατο πριν τον αγώνα να τρέξω μια μεγάλη διαδρομή περίπου 4 ωρών στα δυτικά παράλια του νησιού, παρέα με τον Βασίλη τον Αλαμάνο, ψυχή της οργανωτικής ομάδας του Corfu Mountain Trail και του Old City Trail. Είδα μονοπάτια πανέμορφα, που αφήνουν το μάτι να χάνεται στο πράσινο του νησιού και στο απέραντο γαλάζιο του Ιονίου. Είδα επίσης πάθος για το άθλημα από όλους όσους πλαισιώνουν τον Βασίλη στην οργανωτική ομάδα και είναι επίσης αθλητές, αλλά και από τα παιδιά του Κάσσιου Δία, ενός ακόμη πετυχημένου αγώνα της Κέρκυρας με τους οποίους είχα την ευκαιρία να συζητήσω. Πού το πάω θα μου πείτε … νομίζω είναι καιρός να σκεφτούνε και έναν αγώνα ultra-trail στο νησί. Οι διαδρομές είναι φανταστικές, οργανωτικά πλέον είναι πολύ έμπειροι, οι ίδιοι τρέχουν σε τέτοιους αγώνες, και το κυριότερο ξέρω ότι το σκέφτονται σοβαρά. Ας το τολμήσουν. Θα πετύχουν σίγουρα.

 

Στην Κέρκυρα μείναμε στο ξενοδοχείο Rosa bella Corfu Suites and Spa, στην ήσυχη παραλία Έρμονες. Όταν ανέφερα πριν στο άρθρο για επαγγελματισμό και σοβαρή ξενοδοχειακή υποδομή, είχα τους ανθρώπους του ξενοδοχείου μας στο μυαλό μου. Ίσως θα μπορούσαν να αποτελέσουν και τον πρώτο σταθμό διαμονής των αθλητών σε ένα αγώνα stage που έχουν στο νου τους τα παιδιά. Εκεί καταλήγει και ένα από τα ωραιότερα μονοπάτια / διαδρομές της δυτικής ακτής. Γιατί όχι;

 

Τέλος, ένα μεγάλο ευχαριστώ στον κ. Νίκο Ζέρβα, σεφ του ξενοδοχείου Grand-Mediterraneo, για το υπέροχο γεύμα που μας προσέφερε, και φυσικά σε όλη την ομάδα της Κέρκυρας για την ζεστή φιλοξενία τους.

 

Δημήτρης Τρουπής

Photo ©: Β. Δουκάκης, Β. Τσόνος, Μ. Κυπριανός


View this photo set on Flickr

Δημήτρης Τρουπής

Κατάγεται από το Ξυλόκαστρο Κορινθίας και ζει μόνιμα στην Πάτρα. Συμμετείχε στην συντακτική ομάδα του Adventure Zone από το 2009, ενώ μαζί με τον Τάκη Τσογκαράκη ίδρυσαν και "τρέχουν" το Advendure.  Το τρέξιμο στα μονοπάτια των βουνών και η μεταφορά εικόνων και συναισθημάτων μέσα από τα άρθρα του αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του. Παθιάζεται με τους αγώνες ορεινού τρεξίματος, υπεραντοχής και  περιπέτειας. Έχει πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε αγώνες ορεινού τρεξίματος όλων των αποστάσεων, με έμφαση στους αγώνες ultra trail.  Θεωρεί ότι το τρέξιμο και η πεζοπορία στη φύση είναι μια εσωτερική ανάγκη του ανθρώπου, μας φέρνει πιο κοντά σε αυτήν και μας κάνει να αγαπήσουμε περισσότερο το περιβάλλον.

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Latest Tweets

"Τα θανάσιμα αμαρτήματα του δρομέα", ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο από τον Θρασύβουλο Τσίπη, στο @Advendure_Net :… https://t.co/6s9iV3qYoz
"Kilian Jornet Foundation: Μια πρωτοβουλία για την προστασία των Βουνών": https://t.co/GcaxahMGiM https://t.co/aIRClQKuYZ
@kilianj Many congrats for your initiative Kilian. Hope many people will support you and your cause.… https://t.co/OO76baBnuk
Follow Advendure on Twitter

Post Gallery

Τα θανάσιμα αμαρτήματα του δρομέα

Kilian Jornet Foundation: Μια πρωτοβουλία για την προστασία των Βουνών

Μπατόν πεζοπορίας COBER

Όλυμπος: Bardotka - Μια διαδρομή περιπέτειας στον Γομαρόσταλο και τη Κόψη Ναούμ!

Νέα Software Updates Smartwatch Suunto 7, ρολογιών Suunto 9, Suunto 5, Suunto 3 & Suunto App!

Ultra Ursa Trail 2020: Ένα υπέροχο photostory!

La Sportiva store στην Κάλυμνο!

Η αρκούδα της καρδιάς μας!

Swiss Peaks Trail: ultra διέξοδος με ελληνικό ενδιαφέρον!

Power Bank Nitecore NB10000 Carbon Fiber: Πολύτιμος ενεργειακός “σύντροφος” στα μονοπάτια!

O Pau Capell δεν κατάφερε να καταρρίψει το ρεκόρ διαδρομής του UTMB!

Αγώνες τρεξίματος: Πόσο «αποστειρωμένους» τους θέλουμε;