Urban Trail: Η Αναζήτηση μιας Αυθεντικής Εμπειρίας στις Πόλεις! Κύριο

Από 17 Απρ 2013
Σκάλες Αγίου Νικολάου στην Πάτρα! Σκάλες Αγίου Νικολάου στην Πάτρα!

Το Σαββατοκύριακο βρέθηκα στο Μέτσοβο για το Advance Weekend. Το απόγευμα του Σαββάτου χρειάστηκαν μόλις 200-300 μέτρα απόστασης σε ένα όμορφο καλντερίμι για να βρεθώ να τρέχω μέσα στο μονοπάτι, περιτριγυρισμένος από πεύκα, ρόμπολα και οξιές.  Όαση και υπέρτατη απόλαυση αφού λατρεύω να τρέχω στα βουνά, αλλά και δημιουργία κάποιων βαθύτερων στοχασμών  – αντικείμενο του σημερινού μου άρθρου – σκεπτόμενος ότι ζω την καθημερινότητα μου στα πλαίσια μια μεγαλούπολης όπως η Πάτρα. Ίδιες οι σκέψεις και όταν επισκέπτομαι τον φίλο μου τον Λάζαρο στο Λιτόχωρο ή όταν μου μιλάει για κάποια απογευματινά του τρεξίματα μετά την δουλειά. Μια δρασκελιά μακριά άλλωστε βρίσκονται τα μονοπάτια της Γκόλνας, ο Ενιπέας και ο μαγευτικός Όλυμπος.

Ο Anton Krupicka είχε γράψει ένα καταπληκτικό άρθρο (“On Being Real”) όπου μιλούσε για την αυθεντικότητα του τρεξίματος στην φύση και τα βουνά, πράγμα που φυσικά μας τόνισε και στην συνέντευξη του στο Advendure, απαντώντας στο γιατί προτιμά να μένει σε μικρές πόλεις που έχουν άμεση σύνδεση με τα μονοπάτια και το βουνό. Είναι προφανές ότι η κίνηση μέσα στην φύση σε οποιαδήποτε μορφή – είτε περπάτημα, είτε τρέξιμο, είτε ορειβασία και αναρρίχηση - αποτελεί μια πραγματικά αυθεντική εμπειρία, αλλά τι γίνεται με τους ανθρώπους της πόλης; Τα δικά τους καθημερινά τρεξίματα στο αστικό (urban) περιβάλλον χάνουν τελείως την έννοια της αυθεντικότητας; Που μπορεί να βρίσκεται γι’ αυτούς η περιπέτεια και πως μπορεί να την ανακαλύψουν;

 

Η δική μου απάντηση σε αυτούς τους συλλογισμούς περί αυθεντικότητας βρίσκεται σε όμορφη διαδρομή δίπλα στο θαλασσινό αγέρι με θέα την επιβλητική γέφυρα που ενώνει το Ρίο με το Αντίρριο, στις χωμάτινες διαδρομές του καταπράσινου Έλους της Αγιάς, στα πανέμορφα single-track μονοπάτια στους λόφους του Δασυλίου που δεσπόζει πάνω από την πόλη, στα πολλά αλλά συνάμα γραφικά σκαλιά της Αγίου Νικολάου, στους πεζόδρομους αλλά και στα στενά σοκάκια στο αρχαίο Κάστρο και γύρω από τις γειτονιές της παλιάς πόλης με τις όμορφες αυλές γεμάτες λουλούδια, δηλαδή σε ξεχωριστές “αστικές” νησίδες, εντελώς διαφορετικές μεταξύ τους.

 

Τρέχοντας με φόντο την γέφυρα!Εκεί ακριβώς βρίσκεται η αναζήτηση της περιπέτειας για τον δρομέα βουνού που ζει και τρέχει στην πόλη. Και μπορεί να την ανακαλύψει ενώνοντας αυτές τις φαινομενικά εντελώς διαφορετικές νησίδες του αστικού τοπίου σε μια ενιαία όσο αφορά το τρέξιμο εμπειρία, με εντελώς διαφορετικό ύφος και βαθμούς δυσκολίας. Εάν δεν βιώνουμε την αυθεντική εμπειρία που μας προσφέρει το τρέξιμο σε οποιοδήποτε περιβάλλον, μάλλον πρέπει να κοιτάξουμε βαθιά μέσα μας και όχι στο μέρος που τρέχουμε. Εκεί θα βρούμε την απάντηση.

 

Το τρέξιμο που ενώνει τέτοιες “αστικές” νησίδες λέγεται Urban Trail και δεν είναι τίποτε άλλο από το τρέξιμο σε αστικό περιβάλλον που συνδυάζει μονοπάτια σε πάρκα και λόφους, ανεβοκατέβασμα σκαλoπατιών που ενώνουν γειτονιές αλλά και κάποια χιλιόμετρα σε άσφαλτο και πεζοδρόμια μέσα από ένα ενιαίο τρέξιμο. Αποτελεί μια νέα τάση στον χώρο του τρεξίματος παγκόσμια, ενώ ήδη οι πρώτοι αγώνες έχουν τραβήξει το έντονο ενδιαφέρον χιλιάδων αθλητών. Ως φυσιογνωμία, δείχνει να ταιριάζει πολύ σε δρομείς που ασχολούνται με το ορεινό τρέξιμο – λόγω ποικιλίας εδαφών - και έχει σημαντικό βαθμό δυσκολίας μιας και υπάρχει εναλλαγή στο τερέν αλλά και στις κλίσεις.

 

Το Ecotrail ultra στο Παρίσι, το Royal Parks ultra στο Λονδίνο, αλλά και ο αγώνας που έτρεξε το Σαββατοκύριακο ο Δημήτρης Θεοδωρακάκος στην Λυόν της Γαλλίας (Lyon Urban Trail) αποτελούν παραδείγματα αυτής της μορφής τρεξίματος σε αγωνιστικά πλαίσια. Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν υπάρχει κάτι ακόμη - όσο αφορά το αγωνιστικό κομμάτι γιατί κατά τα άλλα πολλοί από εμάς έχουμε προσθέσει διαδρομές Urban Trail στα καθημερινά μας τρεξίματα -  αν και φαίνεται να υπάρχει μια ιδέα από μια δραστήρια ομάδα, που αν την προχωρήσει θα είναι κάτι ξεχωριστό και πολύ διασκεδαστικό.

 

 

Τα παπούτσια για Urban-Trail συνδυάζουν ιδιότητες για τρέξιμο στην άσφαλτο και ορεινού τρεξίματος. Ήδη, οι εταιρίες αθλητικού εξοπλισμού έχουν σχεδιάσει και βγάλει σε παραγωγή μοντέλα που να συνδυάζουν τις σκληρές επιφάνειες της ασφάλτου και του πεζοδρομίου με τις χωμάτινες διαδρομές των μονοπατιών που απαιτούν καλό κράτημα και προστασία από χτυπήματα. Στο Advendure έχουμε κάνει εκτενές review στο Terra Momentum της Newton αλλά και στο Hoka One One-Evo Stinson, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για Urban Trail. Αντίστοιχης λογικής είναι και η τεχνολογία Door-to-Trail της Salomon (Sense Mantra, XR Crossmax, XR Mission), αλλά και τα Hyper-Track Guide της The North Face.

 

Στο Urban Trail μπορεί να είναι αδύνατο να θαυμάσεις τα τοπία που ανοίγονται μπροστά σου όπως όταν τρέχεις μέσα στην φύση, στο βουνό και στα δάση, αλλά σίγουρα απολαμβάνεις εξίσου το θέαμα Μονοπάτι στο Δασύλιο της Πάτρας!του πορτοκαλί ήλιου που δύει μακριά στο πέλαγος καθώς τρέχεις δίπλα στην θάλασσα ή σε κάποιο μονοπάτι ενός λόφου με την πόλη χαμηλά κάτω από τα πόδια σου και τα πλοία να ξεμακραίνουν στον ορίζοντα.  Μπορεί να μην υπάρχει η δυσκολία μιας κάθετης ανάβασης όπως στις βουνίσιες πλαγιές, αλλά σίγουρα θα υπάρξουν ανηφοριές που θα σου πάρουν την ανάσα, φτάνει για παράδειγμα να τρέξεις στα σκαλιά της Αγίου Νικολάου στην Πάτρα ή να ανέβεις στην κορφή του Λυκαβηττού στην Αθήνα.  Η φυσική ποικιλία υπάρχει εκεί και μας περιμένει να την ανακαλύψουμε ακόμη και μέσα στην πόλη … αρκεί να βάλουμε την φαντασία μας να μας οδηγήσει να βρούμε συναρπαστικές διαδρομές και ξεχωριστές εμπειρίες που θα κάνουν το τρέξιμο μας πιο όμορφο.

 

Τρέχοντας στους δρόμους, τα πάρκα, τις γειτονιές και τους λόφους της πόλης, οι δρόμοι μοιάζουν να μην έχουν πια όνομα και μπορούν να αποτελέσουν το έναυσμα και την φλόγα για μια αυθεντική εμπειρία και μια συναρπαστική περιπέτεια ... βγείτε έξω και απολαύστε την!

 

I want to run, I want to hide … I want to tear down the walls that hold me inside. I want to reach out and touch the flame … Where the streets have no name …

 

 Δημήτρης Τρουπής

Photo ©: Ηρακλής Μήλας, Δημήτρης Τρουπής, www.urbantrailsireland.com

Δημήτρης Τρουπής

Γεννήθηκε στο Ξυλόκαστρο Κορινθίας το 1969 και ζει στην Πάτρα τα τελευταία 30 χρόνια. Συμμετείχε στην συντακτική ομάδα του Adventure Zone από το 2009, ενώ μαζί με τον Τάκη Τσογκαράκη ίδρυσαν και "τρέχουν" το Advendure.  Παθιάζεται με τους αγώνες ορεινού τρεξίματος, υπεραντοχής και  περιπέτειας. Έχει πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε αγώνες ορεινού τρεξίματος όλων των αποστάσεων, με έμφαση στους αγώνες ultra trail.  Θεωρεί ότι το τρέξιμο στην φύση μας βοηθά να ενισχύσουμε την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση μας.

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Latest Tweets

Britain's Most Brutal Race @TheSpineRace Winner is mr John Kelly @RndmForestRunnr ! Huge respect to all runners and… https://t.co/o1OYltCYr2
Οι Έλληνες επιστρέφουν στην Cameta Coixa και την Καταλονία: https://t.co/2m0wehNxgM https://t.co/OGdvP16KNl
Μια συζήτηση με το Θωμά Πουρλίδα, εμπνευστή του Wonder Run, λίγες ημέρες πριν τη συμμετοχή του στο @VibramHK100 στο… https://t.co/qXJjy5t5jx
Follow Advendure on Twitter

Post Gallery

Montane® Spine® Race: O χειμερινός αγώνας θρύλος στα Βρετανικά fells είχε νικητή τον John Kelly

Από το νέο έτος!

Χιόνι, λάσπη και παιχνίδι στο Salomon Mountain Cup στο Κρυονέρι - Αποτελέσματα!

Μπότες Χειμερινής Ορειβασίας SCARPA – SALEWA

Οι Έλληνες επιστρέφουν στην Cameta Coixa και την Καταλονία!

Τρομερό ρεκόρ αιτήσεων για το UTMB® 2020, 117 οι ελληνικές αιτήσεις!

Μια συζήτηση με το Θωμά Πουρλίδα, εμπνευστή του Wonder Run!

Μία συζήτηση εφ’ όλης της ύλης με τον Χρήστο Σωτηρόπουλο!

Κωπηλατώντας προς το αδύνατο!

DYNAFIT Transalpine Run, Νέα εποχή για τον κορυφαίο multistage αγώνα !

Ρογκάς – Το υπερόπλο της Σοβιετικής Ένωσης!

Η παλέτα των χρωμάτων!