UTMB 2021: O Βασιλιάς επιστρέφει!

Κυρίες και κύριοι, ο Βασιλιάς στον Θρόνο του. Η σημαντικότερη και πιο επιδραστική για το άθλημα του Ορεινού Τρεξίματος διοργάνωση μετά από δύο ολόκληρα χρόνια αναμονής επιστρέφει! Μπορεί με το πέρασμα των χρόνων να έχουν αναδειχθεί δεκάδες ή και εκατοντάδες αγώνες του είδους στον κόσμο, κανείς όμως δεν έχει καταφέρει να φτάσει την αίγλη αλλά και την δημοφιλία της "κορωνίδας των αγώνων υπεραπόστασης βουνού" -όπως είθισται πια να ονομάζεται- η διοργάνωση των αγώνων του Ultra Trail du Mont Blanc - UTMB®. Φέτος για πρώτη φορά, στην σκιά της συνεργασίας του UTMB® με τον όμιλο Ironman για την διενέργεια του UTMB® World Series από το 2022, το οποίο θα είναι ένα στοίχημα που μένει να αποδειχθεί αν θα κερδηθεί ή όχι. Άλλο ένα διεθνές πρωτάθλημα που ενδιαφέρει μόνο τους elite αθλητές; Το σίγουρο είναι ότι πρόκειται για μία κίνηση που φέρνει τεκτονικές αλλαγές στο διεθνές ultra-trail, μιας και πλέον η πρόσβαση στο UTMB® περνάει ΜΟΝΟ μέσα από συγκεκριμένους αγώνες που πλέον φέρνουν αποκλειστικά την σφραγίδα της διοργάνωσης.

 

Αυτά όμως αφορούν το μέλλον. Ας δούμε όμως λίγο το παρόν μιας και μετά από έναν χρόνο απουσίας, επιτέλους οι τελευταίες μέρες του Αυγούστου θα μας δώσουν τη δυνατότητα να θαυμάσουμε μερικούς από τους κορυφαίους ultra runners του πλανήτη, να δούμε κορυφαίες μάχες σώμα με σώμα αλλά και να εμπνευστούμε από τους μεγάλους ήρωες, τους δρομείς της «διπλανής πόρτας» όπως είμαστε οι περισσότεροι οι οποίοι θα καταθέτουν ψυχή και σώμα για να φέρουν εις πέρας τους στόχους τους.

Photo (c): UTMB

Οι αγώνες

UTMB®, o πολυπόθητος αγώνας στόχος για χιλιάδες ultra trailers από όλον τον κόσμο. Μεγάλο ατού του δεν είναι άλλο από το κύριο συστατικό κάθε αγώνα το οποίο δεν είναι άλλο από την διαδρομή του. Το ΤΜΒ (Trail du Mont-Blanc), το μονοπάτι δηλαδή που περιβάλλει το Λευκό Όρος είναι ίσως το πιο πολύ-περπατημένο σε όλο τον κόσμο. Διασχίζοντας μια απόσταση 170 χιλιομέτρων με 10.000 θετικής υψομετρικής ανάβασης, οι δρομείς του αγώνα περνούν από μαγευτικές κοιλάδες, πανέμορφα χωριουδάκια, σκαρφαλώνει ανεμοδαρμένες κορφές, διασχίζει 3 χώρες και όλα αυτά χαρίζοντας εντυπωσιακή θέα στην χιονισμένη κορφή του Mont-Blanc, στις απότομες κορφές που το περιβάλλουν και στους αενάως κινούμενους παγετώνες που κόβουν την ανάσα. Αυτά, συνοδευόμενα από το εκπληκτικό κλίμα που δημιουργούν οι κάτοικοι της περιοχής, συμβάλλουν στο να ζήσει ο αθλητής μια εκπληκτική αγωνιστική –και όχι μόνο- εμπειρία.

Δεύτερος στις προτιμήσεις του κοινού έρχεται ο CCC®, συντομογραφία του Courmayer – Champex – Chamonix, αγώνα 101 χιλιομέτρων που «πατάει» σχεδόν εξ’ ολοκλήρου πάνω στο 2ο μισό του UTMB®.

Τρίτος σε ζήτηση, αλλά 2ος σε δυσκολία, ο TDS®ο ζούσε στην σκιά (βάσει προτιμήσεων και δημοφιλιας) CCC®. O Sur les Traces des Ducs de Savoie όπως είναι η πλήρης ονομασία του πλέον κινείται σε νέα διαδρομή εξερευνώντας την κοιλάδα Beaufortain και από το 2019 ανέβηκε τόσο σε απόσταση όσο και υψομετρική αφού πλέον έφτασε τα 145 χιλιόμετρα με 9.100μ υψομετρικής διαφοράς!

Το 2014 οι υπεύθυνοι της διοργάνωσης πέτυχαν μπίνγκο! Θέλοντας να ανεβάσουν τον αριθμό των συνολικών συμμετοχών σκέφθηκαν να δημιουργήσουν πάνω στην κλασική διαδρομή έναν πιο μικρό αγώνα. Έτσι λοιπόν, o OCC (Orsieres – Champex – Chamonix) που έκανε ντεμπούτο εκείνη την χρονιά, συνέχισε φέτος να αποτελεί πόλο έλξης όντας ο πιο εύκολος αγώνας της διοργάνωσης (55χλμ, 3.500 D+).

Η τελευταία προσθήκη στο μπουκέτο των αγώνων της διοργάνωσης ήταν ένας αγώνας … «ειδικού ενδιαφέροντος». Αναφερόμαστε στον MCC (Martigny - Combe - Chamonix), αγώνα 40 χλμ, 2300 D+ στον οποίο προτεραιότητα έχουν οι ντόπιοι αθλητές των κοινοτήτων της περιοχής και οι εθελοντές!

O #YCC, o ... Βενιαμίν των αγώνων για τους ... Βενιαμίν του ορεινού τρεξίματος, ένας αγώνας αποκλειστικά για νέες - νέους 14 - 22 ετών ο οποίος αποτελείται από 3 ξεχωριστές διαδρομές ανάλογα την ηλικιακή τους κατηγορία.

Photo (c): UTMB


Στην σκιά όλων των προηγούμενων, μόνο όμως όσον αφορά τον αριθμό των συμμετοχών αφού έχει περισσότερο ορειβατική φιλοσοφία, ο αγώνας που ουσιαστικά … δεν είναι αγώνας αφού δεν έχει κατάταξη, έχει όμως σαφείς κανόνες, ενδιάμεσα όρια, χρονικό όριο τερματισμού, βαρύ υποχρεωτικό εξοπλισμό (κράνος, κραμπόν, bivy shelter, εξοπλισμό via ferrata κ.α) και άλλα αγωνιστικά χαρακτηριστικά, ο PTL® (La Petite Trotte à Léon) των 300 χιλιομέτρων και 25.000 μέτρων υψομετρικής διαφοράς ο οποίος κάθε χρόνο κινείται σε διαφορετική διαδρομή. Οι αθλητές του αγώνα συμμετέχουν σε ομάδες των 2 - 3 ατόμων, κινούνται σε μια διαδρομή η οποία χαρακτηρίζεται από τις μεγάλες υψομετρικές διαφορές, το πολύ σκληρό τερέν, τις εκτεθειμένες κόψεις, τα επικίνδυνα λούκια και αρκετά τμήματα εκτός μονοπατιού. Η διαδρομή δεν είναι σηματοδοτημένη και κινούνται σε αυτήν μόνο με την βοήθεια GPS, χάρτη και πυξίδας, με πλήρη αυτονομία αφού δεν υπάρχουν ενδιάμεσοι σταθμοί τροφοδοσίας παρά μόνο διάσπαρτα καταφύγια τα οποία συναντούν σε αραιά χρονικά διαστήματα. Μπορείτε να πάρετε μία γεύση από την προσπάθεια της ομάδας του Advendure που είχε συμμετάσχει στον PTL 2019!

Τα μεγάλα φαβορί


UTMB

Ανέκαθεν οι αγώνες του Ultra Trail du Mont Blanc αποτελούσαν στόχο δεκάδων κορυφαίων δρομέων από όλον τον κόσμο, όπου ειδικά ο κεντρικός αγώνας έπαιρνε πάντα την μορφή ενός πραγματικού παγκοσμίου πρωταθλήματος του ultra mountain running, όντας ο πιο ανταγωνιστικός αγώνας του είδους. Η φετινή χρονιά δεν αποτελεί εξαίρεση και αν ρίξει κάποιος μια ματιά στις λίστες των «ελιτ» αθλητών που στα σταθούν στην εκκίνηση θα σχηματίσει την εντύπωση ότι πρόκειται για τον πιο ανταγωνιστικό «πεδίο μάχης» όλων των εποχών. Και πράγματι είναι έτσι! 

Γυναίκες

Φυσικά τα φώτα θα πέσουν στην τελευταία νικήτρια του αγώνα, το 2019, την σπουδαία Courtney Dauwalter! Στον Hardrock εγκατέλειψε λόγω στομαχικών διαταραχών, αυτό όμως μπορεί και να της βγει σε καλό και να την δούμε σε μία κούρσα αντίστοιχη με την προηγούμενή της. Μαζί της οι Beth Pascall (νικήτρια του φετινού Western States και κάτοχος ρεκόρ supported Bob Graham Round), η Ragna Debats (νικήτρια CCC 2019), η μεγάλη κυρία των υπεραποστάσεων Francesca Canepa (νικήτρια του 2018), Audrey Tanguy (νικήτρια TDS 2018-2019), η Mimmi Kotka (3η Lavaredo 2021, νικήτρια CCC 2016 – TDS 2017), Uxue Fraile (έκτη συμμετοχή στον αγώνα, 3 βάθρα το 2015, 2016, 2018) και πολλές πολλές άλλες. Δείτε την σχετική λίστα με τις top αθλήτριες του αγώνα βάσει της ITRA βαθμολογίας τους:

Beth PASCALL, Courtney DAUWALTER, Ragna DEBATS, Camille BRUYAS, Katie SCHIDE, Fuzhao XIANG, Audrey TANGUY, Brittany PETERSON, Ailsa MACDONALD, Kaytlyn GERBIN, Emily HAWGOOD, Maryline NAKACHE, Meiling XU, Kathrin GÖTZ, Mimmi KOTKA, Sabrina STANLEY, Maite MAIORA ELIZONDO, Luzia BUEHLER, Eva-Maria SPERGER, Hillary ALLEN, Stephanie HOWE, Kelly WOLF, Guangmei YANG, Claudia TREMPS, Emily VAUDAN, Maria NIKOLOVA, Anna KARLSSON, Magdalena BOULET, MarionDELESPIERRE, Lucie JAMSIN, Claire BANNWARTH, Molly BAZILCHUK, Esther FERNANDEZ GONZALEZ, Delphine AVENIER, Lisa BORZANI, Elisabeth BORGERSEN, Alessandra BOIFAVA, Maija ORAVAMÄKI, Uxue FRAILE AZPEITIA, Francesca CANEPA, Lucinda BARTHOLOMEW, Sofia SMEDMAN, Angélique PLAIRE, Jo MEEK, Monique VAN DEN BOOGAART, Corrine MALCOM, Laia DIEZ FONTANET, Sabrina SOLANA

Άντρες

Εδώ οι περιγραφές απλά … πάνε περίπατο. Όταν στην γραμμή εκκίνησης του αγώνα έχεις τους François D’haene, Xavier Thévenard και Jim Walmsley οι λέξεις χάνουν τη σημασία τους και οποιαδήποτε κουβέντα για φαβορί και outsider είναι το λιγότερο παρακινδυνευμένες. Ελπίζουμε να να απολαύσουμε μία κούρσα άνευ προηγουμένου, αντάξια της φήμης του αγώνα και των πρωταγωνιστών του. Να αραδιάσουμε τις 3 νίκες στον αγώνα των François D’haene (2012, 2014, 2017); Να τις αραδιάσουμε. Ο Γάλλος έρχεται με φόρα από το Hardrock 100 με το απίθανο ρεκόρ του και το μόνο ερώτημα είναι αν θα έχει προλάβει να αποκατασταθεί πλήρως για να βρεθεί σε top επίπεδο μετά από 40 περίπου μέρες. Ο Thevenard με τις 3 νίκες του στον UTMB το 2013, 2015, 2018, τις νίκες του στους CCC 2010, TDS 2014, OCC 2016 σίγουρα κατατάσσεται ως ο πλέον έμπειρος top δρομέας της διοργάνωσης. Στο Lavaredo φέτος εγκατέλειψε και το μόνο που μένει είναι να δούμε σε ποια κατάσταση θα βρεθεί αυτή τη δεδομένη στιγμή. To μόνο μειονέκτημα που έχει να αντιμετωπίσει ο ωραίος τρελός Jim Walmsley είναι το όχι πολύ καλό παρελθόν του σε αγώνες τέτοιας υψομετρικής. Το ότι είχε έρθει 5ος στον UTMB 2017 και DNF στον UTMB 2018 μας θυμίζει τις δύο κακές εμφανίσεις του στον Western States το 2016 – 2017 πριν μπει και τα πάρει όλα παραμάζωμα στον αμερικάνικο θρυλικό 100 Miler. Γιατί να μην κάνει το ίδιο και φέτος στον UTMB;

Οι … τρελές top συμμετοχές δεν σταματάνε όμως εδώ. Μία από αυτές είναι και του αγαπημένου του γράφοντος Tim Tollefson ο οποίος έχει πολύ καλές συμμετοχές στη διοργάνωση (2ος CCC 2015, 3ος UTMB 2016 – 2017) ενώ στις τελευταίες συμμετοχές δύο συμμετοχές του είχε DNF. To ίδιο ισχύει και για τον Βρετανό Tom Owens ο οποίος είχε έρθει 4ος το 2019. O γνωστός μας από την συμμετοχή του στον Olympus Ultra 2018, Jordi Gamito, θέτει κι αυτός υποψηφιότητα για κάτι πολύ καλό όπως μαρτυράει και η 3η θέση στον UTMB 2018. Κανείς δεν πρέπει να υποτιμήσει τον Ludovic Pommeret αν κι έχουν περάσει 5 χρόνια από τη νίκη του στον UTMB το 2016. Από εκεί και μετά στη λίστα θα διαβάσουμε ονόματα όπως των Franco Colle, Gregoire Curmer, Ho-Chung Wong, Javier Dominguez, Pablo Villa, Damian Hall, Diego Pazos, Ryan Sandes, όλοι τους υποψήφιοι για την 10άδα!

Δείτε την σχετική λίστα με τους top αθλητές του αγώνα βάσει της ITRA βαθμολογίας τους:

Jim WALMSLEY, François D'HAENE, Jiaju ZHAO, Pau CAPELL, Dmitry MITYAEV, Yanqiao YUN, Tim TOLLEFSON, Min QI, Hannes NAMBERGER, Guomin DENG, Pablo VILLA GONZÁLEZ, Germain GRANGIER, Xavier THEVENARD, Jean-Philippe TSCHUMI, CanhuaLUO, Ludovic POMMERET, Franco COLLE, Aurélien DUNAND-PALLAZ, Jason SCHLARB, Remigio HUAMÁN QUISPE, Robert HAJNAL, Carl Johan SÖRMAN, Jordi GAMITO, Timothy FRERIKS, Giulio ORNATI, Andrew MILLER, Gregoire CURMER, IonelCristian MANOLE, Mario MENDOZA, Diego PAZOS, Mathieu BLANCHARD, Hallvard SCHJØLBERG, Harry JONES, Cedric CHAVET, Jon AIZPURU LARRAÑAGA, Javier DOMINGUEZ LEDO, Tom OWENS, Andris RONIMOISS, Vincent VIET, João RODRIGUES, Zach MILLER, Luís FERNANDES, Ho Chung WONG, Rémi BERCHET, Maxime GRENOT, Aleksei TOLSTENKO, Morgan PILLEY, Mathieu CLÉMENT, David CALERO RODRIGUEZ, Ryan SANDES, Jérôme MIRASSOU, Yeray DURAN LOPEZ, Jean-Marie THEVENARD, Benjamin BUBLAK, Yannick NOEL, John Ray ONIFA, Isaac RIERA, Alexandre BERAUD, Matthis GRANET, Roberto MASTROTTO, Christophe PERRILLAT, Regis DURAND, André PURSCHKE, Ugo FERRARI, Moises JIMENEZ, Julien JORRO, Bruno SOUSA, Stefano RUZZA, Alexandre BOUCHEIX, Mário FONSECA, David HAUSS, Damian HALL, Anton SAMOKHVALOV, Oliviero BOSATELLI, Pere Lluis GARAU MAIRATA, René ROVERA, Emir GRAIRI, Cedric GOLEA, Marco GUBERT, Sota OGAWA, Roman FICEK, Sébastien CAMUS, Quentin STEPHAN, Kristian JOERGENSEN, Mark DARBYSHIRE, Jérémie MARIN, Benjamin HALL, Sean VAN HORN, Luke JAY, Matteo CERESA, Daniel PEREZ FERNANDEZ, Benoit DUPRAZ, Tomáš ŠTVERÁK, Marc SOLÉ AMETLLER, LucianoPILATTI, Stephen ROUX, Julien VIRY, Mattia DEPAOLI, Jordi DELGADO SANGLAS, Martin PERRIER, Samir TAZI, Sébastien DOS SANTOS, Sergio Jesus TRECAMAN, Ondrej PAVLU, Jantaraboon KIANGCHAIPAIPHANA, Jose Antonio RODRIGUEZFERNANDEZ, Aubin FERRARI,

CCC

Γυναίκες

Ruth CROFT, Dominika STELMACH, Marta MOLIST CODINA, Yiou WANG, Abby HALL, Marcela VASINOVA, Eli GORDON RODRIGUEZ, Amanda BASHAM, Anne CHAMPAGNE, Jingyan TANG, Leah YINGLING, Daniela OEMUS, Varvara SHIKANOVA, Cecilia FLORI, Katarzyna SOLIŃSKA, Megan MACKENZIE, Agnese VALZ GEN, Hannah OSOWSKI, Meryl COOPER, Cristina SANTURINO, Sara ESCOBAR CARRON, Cat BRADLEY, Claudia CHMIELOWSKA, Marisa VIEIRA, Emma PAGE PATTERSON, Sylvaine CUSSOT, Federica ZUCCOLLO, Virginie CLIVAZ, Virginia OLIVERI, Petra ŠEVČÍKOVÁ, Emily CAMBIER, Julie BRAND, Anthea JUIN, Maria OBRERO CATALAN, Eszter CSILLAG

Άντρες

Στη λίστα συμμετοχών φιγουράρουν πολύ δυνατά ονόματα όπως των Stian Angermund, Luis Alberto Hernando, Marco De Gasperi, Thibaut Baronian, Jared Hazen, Dakota Jones κ.α, 

Stian ANGERMUND, Thibaut BARONIAN, Jared HAZEN, Jiasheng SHEN, Longfei YAN, Andreu SIMON AYMERICH, Matt DANIELS, Peiquan YOU, Andreas REITERER, Thibaut GARRIVIER, Aritz EGEA CACERES, Stephen KERSH, Luis Alberto HERNANDO ALZAGA, Riccardo MONTANI, Riccardo BORGIALLI, Pere AURELL, Andre RODRIGUES, Marco DE GASPERI, Santiago MEZQUITA, Juan Jose SOMOHANO, Mario OLMEDO SANCHA, Drew HOLMEN, Dakota JONES, Hugo DECK, Pablo VILLALOBOS, Benjamin ROUBIOL, Cristian Marian MOSOIU, Dário MOITOSO, Cristobal ADELL, Baptiste CHASSAGNE, Paul MATHOU, Francesco CUCCO, Valentin BENARD, Sam MCCUTCHEON, Dmitry BREGEDA, Scott HAWKER, Bruno SILVA, Kris BROWN, Victor DELAGUILA, Benoît CHAUVET, Giovanni QUAGLIA, Benjamin POLIN, Janosch KOWALCZYK, Abel CARRETERO ERNESTO, Johan LANTZ, Patrick BRINGER, Francesco RIGODANZA, Pedro BARROS, Nicolas DUHAIL, Paddy O'LEARY, Zhenlong ZHANG, Yuichi MIURA, Andres VIEDMA MUÑOZ, Peter VAN DER ZON, Xavier DIEPART, Pablo BAISON, Brian CONDON, Paul OGIER, Justin GRUNEWALD, Patrik MILATA, Rodrigo MONASOR ROMERO DE TEJADA, Kane REILLY, Markus MINGO, Avery COLLINS, Guillaume DENEFFE, Urs JENZER, Corrado RAMORINO, Caleb OLSON, Sebastien GAUMER, Guillaume ADAM, Thibault LEROY, Juan Maria JIMENEZ LLORENS, Andrei Gabriel PREDA, Hugo GONÇALVES, Roberto GHEDUZZI, Pablo BARNES, Emmanuel ANCAY, Fabien CARRON, Kevin DUTANG, Iban AGIRREZABALA ITURRALDE, Francisco PINO, Damien BOSTON, Filipe FERREIRA, Simone CORSINI, Gérald MOUTIAPOULLE, Alessio ZAMBON, Jordi BES, Enrico DE FERRARI, Alvin LAIR, Goar LOPETEGUI NIETO, Pascal GIGUET, Olivier COLLIN, Jorge MARAVILLA, Théo ORANGE, Didier TELMAR, Justus MEYER, Daniel CLAASSEN, Enrique GOMIS, Gabriele ABATE, Aurélien CHARITÉ, Willas SILVA, Arnaud DELEPINE, Benjamin COOK, Cédric MERMET, YoannSTUCK, Angel JABEGA, Paul ZUNINO, Clement DESILLE, Alexis ARVIN-BEROD, José Antonio ALGUETA MARIN, Jérémy PINEAU, Alberto GHISELLINI, Maxime AVENEL, David BRULPORT, Aron-Levi HERREGODTS, Lukas SÖRGEL, Aurélien JACOUTOT, Roberto SANCHO, Luis URBINA, Jean-Christophe PLAY, Johannes OBERMÜLLER, Alister GARDNER, Stephane RICARD, Stéphane ODULES, Roberto HERAS, Janis KUMS, Thierry BREUIL, Pedro ROCHA, Emmanuel GAULT, Gabriel CHAMEL, Baptiste ROBIN, Tom BOOTH, Finn MELANSON, Gregoire BERTHON

TDS

Γυναίκες

Holly PAGE, Ekaterina MITYAEVA, Martina VALMASSOI, Giuditta TURINI, Camelia MAYFIELD, Mira RAI, Manon BOHARD, Meredith EDWARDS, Juliette BLANCHET, Ildiko WERMESCHER, Julia REZZI, Alex BORSUK, Basilia FÖRSTER, Morgane CRETTON, Anete SVILPE, Paula BARBOSA, Carine LOYER, Shannon HOWELL

Άντρες

Thomas EVANS, Borja FERNÁNDEZ FERNÁNDEZ, Cristofer CLEMENTE MORA, Daniel JUNG, Simen Hjalmar WÄSTLUND, Gautier AIRIAU, Martin KERN, Santos Gabriel RUEDA, Marcos RAMOS GONZÁLEZ, Benoit GIRONDEL, Erik-Sebastian KROGVIG, Weston HILL, Tofol CASTANER BERNAT, Victor MIER TORRAS, Tyler GREEN, Alban BERSON, Antoine GUILLON, Yohan VIANI, Arthur JOYEUX-BOUILLON, Tony MOULAI, Nicolas RIVIERE, Hans Kristian SMEDSRØD, Seth SWANSON, Francisco FREITAS, KevinMICHAUD, Alberto VINAGRE, Salvador OLIVAS AGUILERA, Florian GRASEL, Thibault JEAN, Xavier SEMEN, Paul LENOIR, Gautier BONNECARRERE, Cordis HALL, Dominik SKOKAN, William DUPUIS, Adur MENDIZABAL, Fabien ANTOLINOS, DardoEmmanuel OCAMPO, Nicolas GAILLOT, Matic ČAČULOVIČ, Paul IRATZOQUY, Jonathan MONCANY, Juan Jose LARROTCHA, Jesus Javier ORTEGA RUIZ, Jhon BARRERA, Michael DOLA, Quentin COLOMBET, Ruud KAPPERT, Matthias KRAH, Thomas ROZE, Aurélien DEGOUTTE, Luca PAPI, Walid PINÇON, David MENGOLO, Nicola POGGI, Tomi MIKKOLA, Rob FORBES, Domenico GIOSI, Gabriele SBOARINA, Michael MCMONAGLE, Michaël CRAUSAZ, Guillaume BERTHIER, Roberto Juan HERRERA RODRIGUEZ, Clement GUIBERT, Maximiliano LÓPEZ, Runar SAETHER, Clément BARRET, Pedro CALDERON DE LA BARCA, Bryan BHARK, Christopher CONCANNON, Fabien CONTRÉ, Guillaume PERROT, Weliton CARIUS, Yassine DIBOUN

Οι Έλληνες

O Νίκος Καλοφύρης στο βάθρο του CCC 

Διαχρονικά ο αγώνας αποτέλεσε πόλο έλξης δεκάδων ελλήνων ορεινών δρομέων που ήθελαν να ζήσουν την ατμόσφαιρα αλλά και την μαγεία της μεγαλύτερης γιορτής αγώνων βουνού στον κόσμο. Τον δρόμο άνοιξαν οι πρωτοπόροι Λάζαρος Ρήγος και Δημήτρης Βενετικίδης το 2005 (διαβάστε εδώ την συγκλονιστική μαρτυρία του Λ.Ρήγου), ενώ κάθε χρόνο δεν είναι και λίγοι οι έλληνες αθλητές που ταξιδεύουν μέχρι τις Άλπεις για να λάβουν μέρος σε κάποιον από τους αγώνες. Μεγαλύτερη επιτυχία για τα ελληνικά χρώματα μέχρι σήμερα η 2η θέση του Νίκου Καλοφύρη το 2009 στο CCC® με 12:12:35 και οι 3ες θέσεις πάλι του Νίκου Καλοφύρη στο CCC® το 2010 και 2011 με 12:03:48 και 10:50:17 αντίστοιχα.

Αναμφισβήτητα η εμφάνιση το 2014 του μετρ των 100 μιλίων Νίκου Πετρόπουλου στον UTMB® όπου τερμάτισε σε 26.47.21 καταλαμβάνοντας την 53η θέση στην γενική κατάταξη αποτελεί επίσης μία πολύ σπουδαία σελίδα στην Ιστορία του ελληνικού mountain running και την σημαντικότερη στον δύσκολο αυτό αγώνα. 

Όπως πάντα έτσι και φέτος η διοργάνωση του UTMB αποτελεί την πιο δημοφιλή ανάμεσα στους Έλληνες ultra trailers. Συνολικά 30 Έλληνες αθλητές φιγουράρουν στις λίστες συμμετοχής. Δείτε αναλυτικά ποιοι είναι ανά αγώνα.

UTMB

Bib

First name, Family name

Club / Team

647

Spyridon NIKOLOUZOS

SOCHUMI ABKHAZIA CAUCASUS

1550

Theodoros THEODORIDIS

KASSIMIS TRAINING

1613

Ioannis KOMPATSIARIS

DEADLINE RUNNERS

1684

Gerasimos Spyridon LYKISSAS

 

1834

Nikolaos ZIKAS

KASIMIS TRAINING

2340

Nicholas AMBATZIS

 

2382

Petros KYRIAZIS

 

2392

Nikolaos DIONYSOPOULOS

 

2408

Pavlos ANASTASOPOULOS

 

 

CCC

Bib

First name, Family name

Club / Team

3641

Ioannis KALIKAS

 

3733

Yorgos DEDES

TGCBINN

4700

Spyridon LEIVADIOTIS

ZANTE TRAILS RUNNERS

4750

Georgios LAMPROU

ZNTILA RUNNING TEAM

5172

Panagiotis ALEXAKOS

 

5248

Efthymios DASKALOPOULOS

NATURAL HIGH

5263

Pavlos DIAKOUMAKOS

FLOGA

5449

Sokratis VALVIS

ZANTE TRAIL RUNNERS

 

TDS

Bib

First name, Family name

Club / Team

8149

Despoina SIMANTRAKOU

KASIMIS TRAINING

8154

Dimitra CHAIROPOULOU

SDY KOZANIS

8297

Giorgos IOANNOU

KASIMIS TRAINING

8543

Prokopios ARKOUDIS

CORFUMOUNTAINTRAIL

8760

Dimitrios FARMAKIS

OLYMPUS MARATHON RT

8932

Eftychios FRAGKIOUDAKIS

EOS CHANION

9366

Georgios KONISTIS

 

9448

Spyridon VLACHOS

 

9449

Marios ATHANASAKOPOULOS

 

9609

Panteleimon VRACHAS

 

9829

Kliton GKOROS

TAVERNA NINOS KERKYRA

 

OCC

Bib

First name, Family name

Club / Team

6132

Konstantinos PARADEISOPOULOS

DYNAFIT

6979

Panagiotis SAKELLARIS

Trahina - Mountain Training Solutions

Παρακολουθήστε όλους τους αγώνες του UTMB®

Έτσι λοιπόν το πρόγραμμα διαμορφώνεται ως εξής:

  • PTL®: Ξεκίνησε στις 23 Αυγούστου στις, 10:00. 290K, +25000, 152:30 ώρες όριο, με 64 ομάδες.
  • MCC: 23 Αυγ, 10:00, 40Κ, +2.300, 10 ώρες όριο, για 1.000 αθλητές
  • TDS®: 24 Αυγ, 15:00, 145K, +9100, 42 ώρες όριο, για 1600 αθλητές
  • OCC: 26Αυγ, 08:15, 55Κ, +3500, 14,5 ώρες όριο, για 1200 αθλητές
  • CCC®: 27 Αυγ, 09:00, 101K, +6100, 26:30 ώρες όριο, για 1900 αθλητές.
  • UTMB®: 27 Αυγ, 17:00, 170Κ, +10000, 46:30 ώρες όριο, για 2300 αθλητές.

Για άλλη μια χρονιά θα υπάρχουν πολλές επιλογές live παρακολούθησης της προσπάθειας των αθλητών:

  • Μέσω της διεύθυνσης http://utmb.livetrail.net/ η οποία έχει αποδειχθεί ότι αποτελεί την καλύτερη πλατφόρμα live παρακολούθησης αγώνας που έχουμε δει. Θα μπορεί οποιοσδήποτε να παρακολουθεί την πορεία του αθλητή που τον ενδιαφέρει, εισάγοντας το BIB ή το όνομά του στο πεδίο αναζήτησης. Πολύ καλό χαρακτηριστικό το ότι μπορούμε να προσθέσουμε στα "Favorites" της πλατφόρμας τους αθλητές που θέλουμε να παρακολουθούμε. 
  • Επίσης αναβαθμισμένη κεντρική σελίδα αποτελεσμάτων / social media / Webcams: http://utmbmontblanc.com/en/live στην οποία μπορείτε και εδώ να προσθέσετε σε λίστα "αγαπημένων" τους αθλητές που θέλετε να πορακολουθείτε σε όλους τους αγώνες.
  • Μέσω UTMB Live TV με ζωντανές μεταδόσεις καθόλη την διάρκεια της εβδομάδας.
  • Μέσω της εφαρμογής LiveTrail (AndroidiOS) με την οποία μπορεί ο ενδιαφερόμενος να ενημερώνεται μέσω Facebook ή Twitter για την πορεία του αθλητή που τον ενδιαφέρει.
  • Μέσω της υπηρεσίας Live SMS, υπηρεσία όμως για την οποία ο ενδιαφερόμενος χρεώνεται ανάλογα με τον αριθμό των αθλητών που θέλει να παρακολουθεί
  • Μέσω του twitter feed του iRunFar όπως μας συνηθίζει όλα αυτά τα χρόνια!

Η μεγάλη ώρα για την σπουδαιότερη αναμέτρηση ορεινού τρεξίματος έφτασε λοιπόν! Ευχόμαστε καλή επιτυχία σε όλους τους έλληνες δρομείς που θα ταξιδέψουν μέχρι το Chamonix για να ζήσουν αυτή την μοναδική εμπειρία!

 

Τάκης Τσογκαράκης

Η αγάπη του για το βουνό ξεκινάει πολλά χρόνια πίσω με τις πρώτες αναβάσεις στην αγαπημένη του Πάρνηθα και μετέπειτα με την σχολή Ορειβασίας του ΕΟΣ Αχαρνών. Το 2007 έτρεξε τον πρώτο του αγώνα ορεινού τρεξίματος και από τότε ονειρεύεται "όλο και ψηλότερα, όλο και μακρύτερα". Ελπίζει να το κάνει για πολλά χρόνια ακόμα...

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ