Compressport ON/OFF multisport 1st layer: Παρουσίαση και Δοκιμή! Κύριο

Από 10 Ιουν 2014

Η εταιρεία Compressport εξειδικεύεται στα ρούχα συμπίεσης, με την έδρα της να είναι στην Ελβετία, την μονάδα σχεδιασμού των προϊόντων της στην Γαλλία και την παραγωγή να γίνεται στην Τσεχία. Σε παλιότερο άρθρο είχαμε κάνει μια εκτεταμένη παρουσίαση και δοκιμή των συμπιεστικών μηρού (FORQUAD) και γάμπας (R2) της εταιρίας, ενώ ταυτόχρονα είχαμε παρουσιάσει όλες τις λεπτομέρειες που αφορούν την διαβαθμισμένη συμπίεση. Η τεχνολογία όμως προχωράει με ραγδαίους ρυθμούς και σήμερα θα παρουσιάσουμε την νέα καινοτομική συμπιεστική μπλούζα της Compressport, η οποία “φοράει” ένα πλήθος τεχνολογιών που βοηθούν την απόδοση του αθλητή, ενώ η βασική της ιδιότητα (ON/OFF) είναι κάτι που πρώτη φορά βλέπουμε να εφαρμόζεται στο ορεινό τρέξιμο.

Ξεκινώντας την παρουσίαση από τα υλικά της πλέξης της, είναι φτιαγμένη από εξαιρετικά ελαφριές μικροϊνες υφάσματος (0,9 grams/cm3) και ελάχιστες ραφές, ώστε να εξασφαλίζεται το πολύ χαμηλό βάρος, η άνεση και το πλήρες εύρος της κίνησης όταν τρέχουμε. Αυτό που θέλει να πετύχει η Compressport με το συγκεκριμένο ύφασμα είναι να δίνει την αίσθηση στον αθλητή ότι δεν φοράει ουσιαστικά κάτι όταν τρέχει. Η σύνθεση της είναι 71% polypropylene , 21% polyamide και 8% Elasthanne (Spandex).

 

Η βασική καινοτομία της μπλούζας είναι αυτό που η Compressport το ονομάζει ON/OFF. Ουσιαστικά είναι μια εξέλιξη της τεχνολογίας συμπίεσης, η οποία αποκτά χαρακτήρα αλληλεπίδρασης σε σχέση με την ένταση της αναπνευστικής προσπάθειας του αθλητή. Αυτό επιτυγχάνεται από τις 42.000 κυψελίδες εξαερισμού που διαθέτει το ύφασμα της μπλούζας, σε συνδυασμό με την επέκταση/συρρίκνωση του θώρακα και του κορμού γενικότερα, ανάλογα με την προσπάθεια.

 

 

Ας πάρουμε για παράδειγμα μια έντονη ανηφορική προσπάθεια vertical, ή ένα τρέξιμο σε ρυθμό τέμπο, τα διαστήματα έντασης σε μια προσπάθεια fartlek ή έναν ορεινό αγώνα με συνεχείς ανηφοροκατηφόρες. Στα διαστήματα έντασης οι μύες μας χρειάζονται περισσότερο οξυγόνο, έτσι αναπνέουμε πιο έντονα και ο θώρακας διαστέλλεται για να αυξηθεί ο όγκος των πνευμόνων. Με κανονική συμπίεση δημιουργείται μερικές φορές ένα αίσθημα ασφυξίας και πίεσης, ενώ με την χρήση των 42.000 κυψελίδων οι οποίες διαστέλλονται / ανοίγουν ο αθλητής αναπνέει πιο ελεύθερα αφού το ύφασμα ανοίγει και τεντώνει!

 

Ας δούμε τώρα την περίπτωση στην οποία έχουμε φτάσει σε μια κορυφή μετά την ανάβαση και αρχίζουμε να τρέχουμε κατηφορικά, ή βρισκόμαστε σε ένα χαλαρό κομμάτι μιας προσπάθειας fartlek. Ο καρδιακός ρυθμός πέφτει και η ανάγκη για οξυγόνο μειώνεται με αποτέλεσμα να μειώνεται και ο θωρακικός όγκος. Τι χρειαζόμαστε τότε; Προστασία από τον αέρα και γενικά τον καιρό, και κυρίως αποφυγή των έντονων μυϊκών ταλαντώσεων που οδηγούν το σώμα σε κούραση λόγω μεγάλης κατανάλωσης ενέργειας. Επίσης χρειαζόμαστε στήριξη της όρθιας στάσης του σώματος που είναι κουρασμένο από την έντονη προσπάθεια. Οι 42.000 κυψελίδες κλείνουν και η μπλούζα γίνεται καθαρά συμπιεστική, προσφέροντας τις ιδιότητες της συμπίεσης που είναι γνωστές και από το προηγούμενο άρθρο μας αλλά και σωστό και επαρκή εξαερισμό.

 

Μιλώντας για την στήριξη της ορθής στάσης του σώματος, η μπλούζα διαθέτει μια λωρίδα ελαφριάς συμπίεσης που ξεκινά από χαμηλά και διατρέχει όλη την σπονδυλική στήλη, ενώ ανοίγει με δυο πρόσθετες αντίστοιχες λωρίδες προς τις ώμοπλάτες. Ο σκοπός αυτών των συμπιεστικών λωρίδων – σύστημα το οποίο η εταιρεία το ονομάζει SPIN CONTROL – είναι η στήριξη της μέσης και γενικά του συστήματος μέσης-ώμων. Η σωστή στάση του σώματος, ιδιαίτερα σε προχωρημένα σημεία των αγώνων όταν έχουμε κουραστεί, οδηγεί σε αποφυγή προβλημάτων σε γοφούς, γόνατα αλλά και του συστήματος της σπονδυλικής στήλης που επηρεάζουν την απόδοση.

 

Οι λωρίδες συμπίεσης - στήριξης της μέσης και της περιοχής της ωμοπλάτης (SPIN CONTROL)!

 

Στα μανίκια και συγκεκριμένα στην περιοχή του τρικέφαλου υπάρχει μια πρόσθετη περιοχή συμπίεσης (3D PATCHES) που έχει ως σκοπό να παρέχεται πρόσθετη συμπίεση και στήριξη των χεριών, τα οποία κουράζονται μυϊκά όταν ο αθλητής χρησιμοποιεί στήριξη στα πόδια σε αναβάσεις ή μπατόν. Η συγκεκριμένη περιοχή που φαίνεται σαν μια τρισδιάστατη πλέξη είναι σχεδιασμένη ώστε να παρέχει επίσης προστασία από ταλαντώσεις και καλύτερη απορρόφηση κραδασμών, με βάση τα χαρακτηριστικά που δίνει η εταιρεία.

 

Ο λαιμός της μπλούζας είναι σχεδίασης V-NECK, και το ύφασμα που έχει τριγύρω είναι σχεδιασμένο ώστε να αποφεύγονται οι ερεθισμοί του δέρματος λόγω τριβής αλλά και να βοηθάει στον εξαερισμό του σώματος. 

 

Είναι προφανές ότι το ύφασμα με τις 42.000 κυψελίδες, αλλά και την σύνθεση του, εστιάζει στον σωστό εξαερισμό του σώματος, αλλά και την αποφυγή έντονης εναλλαγής θερμοκρασίας απότομα όταν αλλάξουν οι εξωτερικές συνθήκες. Ταυτόχρονα, το υδρόφοβο ύφασμα της μπλούζας στοχεύει στο να απορροφά την υγρασία και να την απομακρύνει, ώστε να μην βαραίνει η μπλούζα καθώς αυξάνεται η εφίδρωση του αθλητή.

 

Στο επάνω μέρος των ώμων υπάρχουν πλέγματα εξαερισμού, που η στοχευμένη τοποθέτηση τους έχει σκοπό την απομάκρυνση της θερμότητας από το σώμα όταν τρέχουμε μέσα στην καλοκαιρινή ζέστη ή/και σε συνθήκες έντονης προσπάθειας. Τα πλέγματα αυτά είναι επίσης τοποθετημένα και σε άλλα σημεία που θέλουμε να απομακρύνεται γρήγορα η υγρασία.

 

Ο λαιμός της μπλούζας τύπου V-NECK!

 

Όπως έχουμε τονίσει και σε άλλα άρθρα που αφορούν ρούχα για ορεινό τρέξιμο, είναι βασικό το ύφασμα να μην «πιάνει» εύκολα βακτηρίδια και να μην μυρίζει έντονα λόγω του ιδρώτα μας κατά την διάρκεια και μετά την δραστηριότητα. Το ύφασμα της μπλούζας ON/OFF είναι αντιβακτηριδιακό και κατασκευασμένο από την Compressport ώστε να μην κρατάει εύκολα οσμές.

 

Τέλος, είναι εξαιρετικά σημαντικό ένα ρούχο να έχει εξασφαλίσει μια διεθνή πιστοποίηση, γιατί αυτό δείχνει ότι η εταιρεία εφαρμόζει σωστό ποιοτικό έλεγχο και θέλει να παρέχει υψηλά και κυρίως σταθερά στάνταρτ στα προϊόντα της.  Η μπλούζα ON/OFF και συγκεκριμένα το ύφασμα της, έχει πιστοποίηση ΟΕΚΟ-ΤΕΧ που σημαίνει ότι δεν περιέχει χημικά που είναι επιβλαβή για το δέρμα του αθλητή.

 

Δοκιμή και συμπεράσματα:

Αυτό που εντυπωσιάζει με την Compressport είναι η προσοχή σε κάθε λεπτομέρεια των προϊόντων της, ακόμη και στο κουτί της συσκευασίας! Καταπληκτική λοιπόν συσκευασία, η οποία παρουσιάζει όλα τα χαρακτηριστικά της μπλούζας στην επιφάνεια της, αλλά αυτό που είναι πραγματικά άξιο αναφοράς είναι το ολόγραμμα που έχει σε μια λωρίδα που περιβάλλει το κουτί και παρουσιάζει – μετακινώντας λίγο το κουτί στο οπτικό πεδίο – το πώς λειτουργεί το ON/OFF της μπλούζας!

 

Μετακινώντας λίγο την συσκευασία παρατηρεί κανείς την ολογραφική αναπαράσταση του ΟΝ/ΟFF της μπλούζας!

 

Η Compressport ON/OFF multisport 1st layer βγήκε στην αγορά σε διάφορες εκδόσεις και χρωματισμούς (μακρυμάνικη, κοντομάνικη ή αμάνικη) και αυτή που χρησιμοποίησα για τις δοκιμές μου είναι η έκδοση με γκρι σώμα και λευκά μανίκια με μια κόκκινη λωρίδα στις άκρη του ενός μανικιού που ταιριάζει πολύ καλά και χρωματικά στις καλοκαιρινές καιρικές συνθήκες της χώρας μας.

 

Πρώτο στοιχείο που παρατηρεί κάποιος είναι το πόσο ελαφριά είναι η μπλούζα και φυσικά το πλήθος κυψελίδων από τις οποίες αποτελείται το ύφασμα της. Η λωρίδα με το όνομα της εταιρείας κατά μήκος της μπλούζας και το λογότυπο στο ύψος του στήθους συμπληρώνουν την πολύ καλή αισθητική της.

 

Πρέπει να τονίσω εδώ το πόσο σημαντικό είναι να χρησιμοποιήσει κάποιος τον πίνακα μεγεθών που υπάρχει στο web-site της New-Life που αντιπροσωπεύει την Compressport στην χώρα μας, και να διαλέξει μέγεθος μετρώντας με μεζούρα την περίμετρο του κορμού ακριβώς κάτω από το στήθος. Η μπλούζα πρέπει να είναι εφαρμοστή στο σώμα για να δουλέψει σωστά η συμπίεση, αλλά να μην σφίγγει και πιο πάνω από το φυσιολογικό ώστε να είναι άνετη και να παρέχει σωστά τις ON/OFF ιδιότητες που είναι και το σημαντικότερο χαρακτηριστικό της.

 

Μια κοντινή ματιά στις κυψελίδες που υποστηρίζουν την ΟΝ/OFF λειτουργία!

 

Η μπλούζα δοκιμάστηκε σε μια ποικιλία προπονήσεων, που περιελάμβαναν κυρίως τρεξίματα που υπήρχε διαδοχή έντονης προσπάθειας με πιο εύκολα διαστήματα (fartlek, ορεινό τρέξιμο με εναλλαγές ανηφόρας και κατηφόρας, παρατεταμένες αναβάσεις αλλά και urban trail διαδρομές). Πως αλλιώς άλλωστε θα μπορούσαμε να δοκιμάσουμε το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της που είναι η λειτουργία ON/OFF και η οποία ουσιαστικά ενεργοποιείται όταν αλλάζει η ένταση της προσπάθειας;

 

Η πρώτη σημαντική παρατήρηση είναι ότι “κάθεται” εντυπωσιακά άνετα στο σώμα και μετά από λίγη ώρα δεν την νιώθεις σχεδόν καθόλου επάνω σου. Είναι πολύ ελαφριά και διευκολύνει την κίνηση όταν τρέχουμε. Ο λαιμός τύπου V-NECK είναι επίσης ένα στοιχείο που προσωπικά με έκανε να αισθάνομαι πιο άνετα. Απομακρύνει γρήγορα την υγρασία, έχει φυσικά εξαιρετική διαπνοή λόγω και των κυψελίδων και της υφής του υφάσματος, ενώ κρατάει όσο γίνεται δροσερό το σώμα σε συνθήκες ζέστης.

 

Τα πλέγματα εξαερισμού στα μανίκια και τους ώμους!Η ιδιότητα ON/OFF που είναι και το κύριο χαρακτηριστικό της μπλούζας είναι λειτουργική, και όντως είναι κάτι που την διαφοροποιεί από τις υπόλοιπες μπλούζες συμπίεσης που έχουμε δοκιμάσει. Είναι μια απλή ιδέα, που όμως έχει εφαρμοστεί σωστά στο ρούχο και το αποτέλεσμα είναι μια σημαντική βελτίωση όσο αφορά την υποστήριξη του αθλητή. Άλλωστε οι απλές ιδέες είναι πολλές φορές αυτές που φέρνουν σημαντικές αλλαγές!

 

Ιδιαίτερα μου άρεσε η στήριξη της περιοχής της σπονδυλικής στήλης και πίσω μέχρι τους ώμους με τις λωρίδες SPIN CONTROL. Όταν το σώμα αρχίζει να χάνει την σωστή στάση μετά από παρατεταμένα τρεξίματα δίνει μια έξτρα βοήθεια που σίγουρα χρειάζεται.

 

Μια άλλη σημαντική λεπτομέρεια είναι οι περιοχές συμπίεσης στον τρικέφαλο του χεριού. Τόσο χρησιμοποιώντας μπατόν όσο και με τα χέρια στα πόδια σε τεχνική ανάβασης, παρέχουν στήριξη και βοηθάνε να καθυστερήσει ο μυϊκός κάματος από τους κραδασμούς και την χρήση του τρικέφαλου.

 

Μερικά σημεία που πρέπει να δει η εταιρεία σε επόμενες εκδόσεις είναι ότι το ύφασμα του κάτω μέρους της μπλούζας παρουσιάζει μετά από αρκετές χρήσεις μια ευαισθησία, που μάλλον έχει να κάνει με το ότι είναι σημείο με κυψελίδες και έρχεται σε συνεχή τριβή με το κολάν και επίσης ότι το κάτω μέρος “μαζεύει - γλιστρά” σχετικά εύκολα προς τα πάνω, κάτι που είναι πάντως γενικό χαρακτηριστικό των συμπιεστικών μπλουζών. Σίγουρα επίσης πρέπει να είναι κάποιος αρκετά fit για να εφαρμόσει όπως πρέπει πάνω στο σώμα. Αυτό όμως είναι κάτι που το θεωρώ δεδομένο για να πάει κάποιος σε επιλογή μιας τέτοιας μπλούζας.

 

Περιοχή συμπίεσης (3D PATCHES) στους τρικέφαλους!

 

Ανακεφαλαιώνοντας, η Compressport ON/OFF προχωράει ένα επίπεδο πιο πάνω τις μπλούζες συμπίεσης, διευκολύνοντας σημαντικά την προσπάθεια του αθλητή που περιλαμβάνει φάσεις έντασης σε εναλλαγή με φάσεις πιο χαλαρού ρυθμού. Είναι εξαιρετικά άνετη και δροσερή, παρέχει πολύ καλό εξαερισμό και απομάκρυνση της υγρασίας, ενώ διαθέτει και μια σειρά καινοτομικών χαρακτηριστικών (3D PATCHES, SPIN CONTROL) που στοχεύουν σε συγκεκριμένες λεπτομέρειες της αγωνιστικής προσπάθειας. Είναι ένα πολύ-εργαλείο που απευθύνεται σε αθλητές που ζητούν το κάτι παραπάνω για την υποστήριξη της προσπάθειας τους. Το κόστος της είναι 69,00 ευρώ.

 

Δημήτρης Τρουπής

Photo ©: Compressport, Δημήτρης Τρουπής

Δημήτρης Τρουπής

Κατάγεται από το Ξυλόκαστρο Κορινθίας και ζει μόνιμα στην Πάτρα. Συμμετείχε στην συντακτική ομάδα του Adventure Zone από το 2009, ενώ μαζί με τον Τάκη Τσογκαράκη ίδρυσαν και "τρέχουν" το Advendure.  Το τρέξιμο στα μονοπάτια των βουνών και η μεταφορά εικόνων και συναισθημάτων μέσα από τα άρθρα του αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του. Παθιάζεται με τους αγώνες ορεινού τρεξίματος, υπεραντοχής και  περιπέτειας. Έχει πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε αγώνες ορεινού τρεξίματος όλων των αποστάσεων, με έμφαση στους αγώνες ultra trail.  Θεωρεί ότι το τρέξιμο και η πεζοπορία στη φύση είναι μια εσωτερική ανάγκη του ανθρώπου, μας φέρνει πιο κοντά σε αυτήν και μας κάνει να αγαπήσουμε περισσότερο το περιβάλλον.

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Latest Tweets

"Τα θανάσιμα αμαρτήματα του δρομέα", ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο από τον Θρασύβουλο Τσίπη, στο @Advendure_Net :… https://t.co/6s9iV3qYoz
"Kilian Jornet Foundation: Μια πρωτοβουλία για την προστασία των Βουνών": https://t.co/GcaxahMGiM https://t.co/aIRClQKuYZ
@kilianj Many congrats for your initiative Kilian. Hope many people will support you and your cause.… https://t.co/OO76baBnuk
Follow Advendure on Twitter

Post Gallery

Τα θανάσιμα αμαρτήματα του δρομέα

Kilian Jornet Foundation: Μια πρωτοβουλία για την προστασία των Βουνών

Μπατόν πεζοπορίας COBER

Όλυμπος: Bardotka - Μια διαδρομή περιπέτειας στον Γομαρόσταλο και τη Κόψη Ναούμ!

Νέα Software Updates Smartwatch Suunto 7, ρολογιών Suunto 9, Suunto 5, Suunto 3 & Suunto App!

Ultra Ursa Trail 2020: Ένα υπέροχο photostory!

La Sportiva store στην Κάλυμνο!

Η αρκούδα της καρδιάς μας!

Swiss Peaks Trail: ultra διέξοδος με ελληνικό ενδιαφέρον!

Power Bank Nitecore NB10000 Carbon Fiber: Πολύτιμος ενεργειακός “σύντροφος” στα μονοπάτια!

O Pau Capell δεν κατάφερε να καταρρίψει το ρεκόρ διαδρομής του UTMB!

Αγώνες τρεξίματος: Πόσο «αποστειρωμένους» τους θέλουμε;