ITRA / ΗΠΑ: Παιχνίδια εξουσίας και Ουδέν Κακόν Αμιγές Καλού

Από 12 Ιουλ 2017

Θα διαβάσαμε όλοι τα τελευταία 24ωρα τις ευθείες βολές εκατέρωθεν μεταξύ των διοργανωτών αγώνων των ΗΠΑ και της ITRA, της Ομοσπονδίας Ορεινού Τρεξίματος με έδρα στην Ευρώπη, βολές οι οποίες στο διαδίκτυο πήραν την μορφή «διαμάχης» μεταξύ δύο διαφορετικών κόσμων, φιλοσοφιών ή τάσεων. Όπως πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις το σωστό και το λάθος δεν μπορεί να το διεκδικήσει κανείς και αν κυριαρχήσει η ψύχραιμη σκέψη θα διαπιστώσουμε ότι το αυτά τα δύο μπλέκονται σε γκρίζες ζώνες των οποίων τα όρια είναι δυσδιάκριτα.

Κανείς από τους εμπλεκόμενους δεν θα το παραδεχτεί. Ίσως να είναι και κάτι που δεν έγινε συνειδητά αλλά ήρθε ως φυσιολογική εξέλιξη των καταστάσεων. Το όλο ζήτημα έσκασε σαν ωρολογιακή βόμβα που περίμενε να σκάσει εδώ και πολύ καιρό. Προφανώς η αιτία δεν είναι τα 100 ευρώ που ζητάει η ITRA για να συμπεριλάβει έναν αγώνα στο καλεντάρι της και να τον «αξιολογήσει» σαν κριτήριο για άλλους αγώνες. Αυτό ήταν μόνο η αφορμή, το κλικ στην σκανδάλη. Η αιτία είναι μία και έχει πολλές προεκτάσεις και το όνομά της είναι «Έλεγχος» ή ακόμα καλύτερα «Εξουσία».

 

«Η δημοτικότητα του αθλήματος αυξάνεται ραγδαία, το ίδιο ραγδαία αυξάνονται και τα οικονομικά μεγέθη που εμπλέκονται στην υπόθεση trail-running. Σίγουρα η κίνηση για την δημιουργία της ομοσπονδίας αυτής δεν έχει μόνο "αγνές" προθέσεις...» είχαμε γράψει από το 2013 όταν άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά η υπόθεση ITRA η οποία ήρθε να αποτελέσει το αντίπαλο δέον της ISF, της διεθνούς ομοσπονδίας Skyrunning. Όχι μόνο το κατάφερε αλλά σε 4 μόλις χρόνια μέσω του συστήματος αξιολόγησης αγώνων και βαθμολόγησης αθλητών κατάφερε να μείνει μόνη της στο παιχνίδι ελέγχου χωρίς μέχρι σήμερα να έχει δείξει ότι προσφέρει κάτι ουσιαστικό στην κοινότητα την οποία υπηρετεί και αντιπροσωπεύει.

Ειδικά όταν τα οικονομικά μεγέθη μεγαλώνουν και οι μεγάλες εταιρείες του χώρου αναζητούν νέες αγορές και ευκαιρίες, το παιχνίδι ελέγχου προφανώς και είναι το ζητούμενο.

 

Μετά από 4 χρόνια σταθερής και συνεπούς δουλειάς έχοντας σαν «όπλο» στην φαρέτρα το μεγάλο brand UTMB κατάφερε και εγκαθίδρυσε ένα σύστημα αξιολόγησης αγώνων κάτω από το οποίο έχουν βρει εύφορο έδαφος για την προσέλκυση αθλητών εκατοντάδες διοργανώσεις από όλον τον κόσμο. Έχοντας λοιπόν εκατοντάδες διοργανώσεις υπό την «σκέπη» της το ζητούμενο ήταν να αυτοπροσδιοριστεί ως ο επίσημος φορέας του αθλήματος παγκοσμίως κάτι που προφανώς δεν ακούστηκε και πολύ εύηχο από την άλλη άκρη του Ατλαντικού.

 

Στις ΗΠΑ οι διοργανωτές αγώνων –υποτίθεται ότι- τάσσονται υπέρ ενός πιο «αγνού» αθλήματος ρίχνοντας βολές για την εμπορευματοποίησή του στην εξ Ευρώπης ομοσπονδία. Στην Ευρώπη η ITRA –υποτίθεται ότι- μάχεται για να ορίσει κάποια πλαίσια μέσα στα οποία θα κινείται το άθλημα χωρίς βέβαια να υποχρεώνει κανέναν να την ακολουθήσει και χωρίς μέχρι σήμερα να έχει δημιουργήσει κάτι ουσιαστικό προς όφελος της κοινότητας πέρα από ένα σύστημα μετρήσιμης αξιολόγησης των αγώνων και των αθλητών, ξεκινώντας πριν από μερικά χρόνια για να εξυπηρετήσει έναν και μόνον αγώνα: το UTMB. Ουδέν κακόν αμιγές καλού όμως. Και εξηγούμαστε.

 

Φέτος λοιπόν είναι η πρώτη χρονιά κατά την οποία η ITRA λειτουργεί και παράγει έργο το οποίο αντιπροσωπεύει τον ρόλο τον οποίο η ίδια από την μέρα της ίδρυσής της έχει αναλάβει.

 

Πριν από λίγες μέρες λοιπόν ολοκληρώθηκε στην Badia Prataglia της Ιταλίας το πρώτο Παγκόσμιο Συνέδριο της ομοσπονδίας με αντιπροσώπους οι οποίοι εκλέχθηκαν με δημοκρατικές διαδικασίες μέσα από τις ίδιες τις κατά τόπους κοινότητες σε όλον τον κόσμο. Ήταν η πρώτη φορά που οι ίδιοι οι αθλητές και οι διοργανωτές είχαν λόγο μέσω της ψήφου τους έτσι ώστε να αποκτήσουν φωνή στα δρώμενα του αθλήματος.

 

Διαβάσαμε με πολύ ενδιαφέρον τα πεπραγμένα του συνεδρίου και αυτό που μας κίνησε το ενδιαφέρον και αναμένεται να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης στο άμεσο μέλλον είναι το Σύστημα Αξιολόγησης Αγώνα βάσει το οποίο πέρασε στα ψιλά αφού επισκιάστηκε από αυτό το ξέσπασμα κόντρας μεταξύ ITRA και διοργανωτών αγώνων των ΗΠΑ.

 

Βάσει λοιπόν αυτού του συστήματος, η ITRA προσπαθεί να βρει μία φόρμουλα στην οποία για πρώτη φορά οι αθλητές που συμμετέχουν θα έχουν την δυνατότητα να βαθμολογήσουν μία σειρά από σημαντικές παραμέτρους που αφορούν την διοργάνωση πριν τον αγώνα, κατά την διάρκειά του αλλά και μετά. Ο αθλητής θα έχει την δυνατότητα να βαθμολογήσει παραμέτρους όπως εκδηλώσεις πριν τον αγώνα, ενημέρωση, τροφοδοσία στον αγώνα, σηματοδότηση, διαδρομή, ενημέρωση, ζωντανή κάλυψη, πρώτες βοήθειες κλπ. Δείτε ένα προσχέδιο των παραμέτρων και των βαθμών που αναλογούν σε κάθε μία από αυτή.

 

 

Μετά την αξιολόγηση θα βγαίνει ο τελικός μέσος όρος και ο κάθε αγώνας που αξιολογείται στην ITRA θα λαμβάνει ένα από τα κάτωθι σηματάκια τα οποία ουσιαστικά θα αντανακλούν την γνώμη των αθλητών για την διοργάνωση.

 

 

Ίσως στην τελική μορφή της φόρμας αξιολόγησης οι παράμετροι να έχουν διαφορετική βαρύτητα, παίρνετε όμως μια πολύ καλή ιδέα του «όπλου» που θα έχουμε στην διάθεσή μας για να αξιολογούμε τους αγώνες έτσι ώστε και οι διοργανωτές να μπορούν να βελτιώνονται σε όλα αυτά τα επιμέρους σημεία.

 

Οι αγωνιστικές διοργανώσεις καλώς ή κακώς είναι προϊόν και εμείς οι πελάτες, οι καταναλωτές. Η έρευνα ικανοποίησης πελατών λοιπόν είναι κάτι που οι σοβαρές εταιρείες λαμβάνουν σοβαρά υπόψη όταν θέλουν να βελτιώσουν το παρεχόμενο προϊόν προς τους πελάτες τους. Ήταν πολύ ευχάριστη έκπληξη για εμάς όταν λίγες μέρες μετά το Mozart 100 η διοργάνωση μας απέστειλε αίτηση για να συμπληρώσουμε σε 2-3 μόλις λεπτά από τον χρόνο μας, τι μας άρεσε και τι δεν μας άρεσε από τον αγώνα. Κάτι τόσο απλό αλλά συνάμα και τόσο χρήσιμο για τους ίδιους έτσι ώστε να ξέρουν από πρώτο χέρι τι θα πρέπει να βελτιώσουν την επόμενη χρονιά!

 

Πολύ σημαντική επίσης παροχή φέτος για τους αθλητές / μέλη της ITRA ήταν η δημιουργία ενός ασφαλιστικού πακέτου, ειδικά διαμορφωμένου για τις ανάγκες των αθλητών που ταξιδεύουν στο εξωτερικό για κάποιον από τους αγώνες της. Ένα ασφαλιστικό πακέτο σε αρκετά συμφέρουσα τιμή (49 ευρώ ετησίως / 39 ευρώ για έναν αγώνα) που θα την βρουν πολύ χρήσιμη όσοι δεν χρησιμοποιούν κάποια ιδιωτική ασφάλιση που να καλύπτει τέτοιου είδους παροχές. Το πακέτο καλύπτει την διάσωσή σας από το βουνό ακόμα και με ελικόπτερο αν χρειαστεί, την νοσηλεία σε τοπικό νοσοκομείο η / και μεταφορά σας στην χώρα διαμονής εσάς ως ασφαλισμένου αλλά και των μελών της οικογένειάς σας. Για περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να διαβάσετε όλους τους όρους και τις προϋποθέσεις εδώ. Για να επωφεληθείτε της προσφοράς αυτής θα πρέπει να είστε τακτοποιημένο οικονομικά μέλος της ITRA, κάτι που γίνεται με μία ετήσια συνδρομή της τάξεως των 5 ευρώ.

 

Ουδέν κακόν αμιγές καλού λοιπόν. Κινήσεις γίνονται προς τα εμπρός. Δεν χρειάζονται ούτε κορώνες, ούτε υπερβολές από καμία «αντιμαχόμενη» πλευρά, παρά μόνο έργα τα οποία θα λειτουργήσουν προς όφελος όλης της κοινότητας του ορεινού τρεξίματος παγκοσμίως.

Τάκης Τσογκαράκης

Η αγάπη του για το βουνό ξεκινάει πολλά χρόνια πίσω με τις πρώτες αναβάσεις στην αγαπημένη του Πάρνηθα και μετέπειτα με την σχολή Ορειβασίας του ΕΟΣ Αχαρνών. Το 2007 έτρεξε τον πρώτο του αγώνα ορεινού τρεξίματος και από τότε ονειρεύεται "όλο και ψηλότερα, όλο και μακρύτερα". Ελπίζει να το κάνει για πολλά χρόνια ακόμα...

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Latest Tweets

"Πήλιο: Ένας παράδεισος βουνού και θάλασσας", το νεο άρθρο του @Advendure_Net και της Ελένης Αλεξίου μας ταξιδεύει… https://t.co/2tsVzKZLeN
"Χάρτες Ανάβαση: Ζαγόρι - Βάλια Κάλντα - Μέτσοβο με τα ίχνη των Zagori & Metsovo race", διαβάστε την παρουσίαση από… https://t.co/jq8hC2jWvF
"Όλυμπος: Bardotka - Μια διαδρομή περιπέτειας στον Γομαρόσταλο και τη Κόψη Ναούμ": https://t.co/HITs1yUMVM https://t.co/nm9MhWVcIC
Follow Advendure on Twitter

Post Gallery

Μπατόν πεζοπορίας COBER

Όλυμπος: Bardotka - Μια διαδρομή περιπέτειας στον Γομαρόσταλο και τη Κόψη Ναούμ!

Νέα Software Updates Smartwatch Suunto 7, ρολογιών Suunto 9, Suunto 5, Suunto 3 & Suunto App!

Ultra Ursa Trail 2020: Ένα υπέροχο photostory!

La Sportiva store στην Κάλυμνο!

Η αρκούδα της καρδιάς μας!

Swiss Peaks Trail: ultra διέξοδος με ελληνικό ενδιαφέρον!

Power Bank Nitecore NB10000 Carbon Fiber: Πολύτιμος ενεργειακός “σύντροφος” στα μονοπάτια!

O Pau Capell δεν κατάφερε να καταρρίψει το ρεκόρ διαδρομής του UTMB!

Αγώνες τρεξίματος: Πόσο «αποστειρωμένους» τους θέλουμε;

Ολοκληρώθηκε το HELLASTREK / Save Greek Mountains

Τα ρεκόρ γίνονται για να σπάνε … η μήπως όχι όλα;