Αύξηση της ταχύτητας ή του αριθμού επαναλήψεων σε διαλειμματικές προπονήσεις και πότε;

Από 16 Οκτ 2018

Οι διαλειμματικές προπονήσεις αποτελούν ένα ιδιαίτερο και πολύ σημαντικό κομμάτι ενός προπονητικού προγράμματος. Ο φίλος του Advendure  Ιάκωβος Νάτσης μας έστειλε μια πολύ ενδιαφέρουσα ερώτηση σχετικά με την αύξηση της ταχύτητας ή του αριθμού επαναλήψεων σε αυτόν τον τύπο προπόνησης. Ο καταξιωμένος προπονητής και συνεργάτης μας Ιωάννης Δαγκόγλου, απαντά στην ερώτηση στα πλαίσια της στήλης “ask the coach”, δίνοντας και συγκεκριμένο παράδειγμα προπόνησης με βάση τα νέα προπονητικά δεδομένα. Στείλτε τις απορίες / ερωτήσεις σας που να αφορούν γενικότερα θέματα προπονητικής κτλ. στο e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., ώστε να αναλυθούν από τους έμπειρους συνεργάτες μας, αφού πρώτα εξετάσετε αν έχουν ήδη απαντηθεί σε προηγούμενα άρθρα της στήλης στο παρελθόν.

 

 

[Ιάκωβος Νάτσης]:  Συγχαρητήρια για την νέα εικόνα του αγαπημένου και χρησιμότατου Advendure. Θα ήθελα να θέσω μέσω της ενότητας ask the coach ένα ερώτημα. Ας πούμε ότι κάποιος προπονείται για Μαραθώνιο (αντίστοιχα ημιμαραθώνιο ή δεκάρι). Κάνει λοιπόν κλασσικές διαλειμματικές τύπου 6-8x1.000 ή 4-6x 1.600 ή 2.000 μέτρα. Κάποια στιγμή θα σκεφτεί .. τι να κάνω; να βελτιώσω την ταχύτητα μου σε αυτό τον αριθμό επαναλήψεων ή να βάλω περισσότερες; Και τι παίζει με την ταχύτητα, την απόσταση και τον αριθμό των επαναλήψεων  ανάλογα με τον αγώνα που έχουμε μπροστά; (μαραθώνιο, δεκάρι ή ημιμαραθώνιο). Νομίζω πως η απάντηση σας θα φανεί χρησιμότατη  σε παρά πολύ κόσμο. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για τον χρόνο σας και εύχομαι καλή δύναμη και ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία στην εξαιρετική δουλειά που κάνετε για όλους εμάς μέσα από το Advendure.

 

[Ιωάννης Δαγκόγλου]: Το ερώτημα που βάζεις Ιάκωβε είναι  σχετικό με τον σχεδιασμό του προπονητικού πλάνου για τον αθλητή.  Τι εννοώ με αυτό .. Το προπονητικό πλάνο θα μπορούσαμε να το παρομοιάσουμε με ένα puzzle. Το κάθε κομμάτι του puzzle έχει μια συγκεκριμένη θέση που είναι μοναδική.  Η θέση που ''κουμπώνει'' είναι μια και μόνη και αποτελεί  συνέχεια της συνολικής εικόνας που παρουσιάζει το puzzle και αυτό αντιστοιχεί και στις φάσεις του σχεδιασμού της προπόνησης. Ο στόχος που θέτουμε ανάλογα με την κάθε προπονητική φάση είναι διαφορετικός και έχει να κάνει με τον επιμέρους στόχο που θέτουμε σε κάθε επιμέρους φάση της προετοιμασίας. Αυτός είναι και ο παράγοντας που καθορίζει αν θα αυξήσουμε την ταχύτητα των επαναλήψεων, τον αριθμό τους, αν θα αλλάξουμε το διάλειμμα ανάμεσα στα κομμάτια ή θα κάνουμε κάποια άλλη αλλαγή.

 

Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κάθε προπόνηση από μόνη της μπορεί να είναι άψογη. Το θέμα είναι πως αυτή η προπόνηση σχετίζεται με τις προηγούμενες η τις επόμενες ή πως λειτουργεί σε σχέση με την φάση της συγκεκριμένης περιόδου μέσα στο προπονητικό πλάνο.

 

Πάντως τα τελευταία προπονητικά δεδομένα δείχνουν ότι το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να ''παίζουμε'' με την διάρκεια των επαναλήψεων, το μήκος των κομματιών, αλλά και των διαλειμμάτων. Για παράδειγμα χρησιμοποιούμε τις λεγόμενες πυραμίδες όπως για παράδειγμα:

2.000/1500/1000/500/300/1200/800/400

η σετ των 400 όπως 4 σετ από 5Χ400 με δ/1'-1'-1.30''-2'-2.30''.

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Latest Tweets

The results of @taraweraultra, the 2nd race of @ultratrailwtour https://t.co/RpT7dMnS9G #UTWT https://t.co/f3zD6rTbX4
RT @ITRA_trail: The 2nd race of @ultratrailwtour, @taraweraultra will take place this weekend! It implements the @QUARTZprogram The top 5…
@taraweraultra is the 2nd stop of 2020 @ultratrailwtour #UTWT https://t.co/AYHD0iM5Nb https://t.co/C48kiPqI8R
Follow Advendure on Twitter

Post Gallery

Τα αποτελέσματα του Tarawera Ultra Marathon

CAT S52, ένα όμορφο smartphone για σκληρή χρήση

Τα αποτελέσματα του Salomon Mountain Cup - Πάρνηθα

Οι αιολικοί σταθμοί απειλή για τη βιοποικιλότητα της Οίτης

Merrell MTL Astrum: Ένα εργαλείο για τρέξιμο σε χειμερινές συνθήκες!

Κύκλωμα διακίνησης ερυθροποιητίνης σε όλη την Ευρώπη εξαρθρώθηκε στην Ισπανία...

PETZL Swift RL

Χορτιάτης Trail Run - Ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα

MERRELL Moab 2 GTX: Η γοητεία του κλασικού

Legendary Ultra Trail: Οι κανονισμοί του ultra πρωταθλήματος για το 2020

Montane® Spine® Race: O χειμερινός αγώνας θρύλος στα Βρετανικά fells είχε νικητή τον John Kelly

Από το νέο έτος!