Firenze Urban Trail 2016: Όμορφο, Συναρπαστικό & Απαιτητικό! Κύριο

Από 17 Μαρ 2016

Υπήρξαν τουλάχιστον 2-3 στιγμές κατά την διάρκεια του μεγάλου αγώνα των 45 χιλιομέτρων που σταμάτησα και κοίταξα εκστασιασμένος από ψηλά το πανέμορφο θέαμα αυτής της μαγικής πόλης που λέγεται Φλωρεντία, καθώς απλωνόταν στα πόδια μας, όπως άλλωστε πολύ εύστοχα μας είχε προϊδεάσει το μότο της διοργάνωσης του Firenze Urban Trail … “La citta ai tuoi piedi” .. “η πόλη στα πόδια σας”. Υπήρξαν και αρκετές στιγμές που η δυσκολία του αγώνα έκανε την ένταση της προσπάθειας να αποτυπώνεται με δύναμη στο μυαλό μου και να δοκιμάζει σκληρά το σώμα μου.  Μετά το The North Face® Lavaredo Ultra Trail το 2014, έτσι και πριν λίγες μέρες στον city-trail αγώνα της Φλωρεντίας, διαπιστώσαμε με τον καλύτερο τρόπο ότι η ομάδα της Camelbag ASD ξέρει να δημιουργεί μεγάλες εμπειρίες. Να “στήνει” διαδρομές απίστευτης αισθητικής ομορφιάς, αλλά και πολύ απαιτητικές όσο αφορά την προσπάθεια του αθλητή, ώστε να του μένει ένα ολοκληρωμένο αποτύπωμα σαν καταστάλαγμα της συμμετοχής του στην διοργάνωση.

Για την ίδια την πόλη της Φλωρεντίας τι να πρωτοπεί κανείς. Η πρωτεύουσα της Τοσκάνης είναι ένα ζωντανό μνημείο πολιτισμού και ιστορίας, αλλά ταυτόχρονα είναι γεμάτη πανέμορφα πάρκα, πλατείες, όμορφα καταστήματα και καταπληκτικά εστιατόρια και καφέ. Άλλωστε ας μην  ξεχνάμε ότι η Τοσκάνη φημίζεται για τις γαστριμαργικές της απολαύσεις, αλλά και τα εξαιρετικά κρασιά της. Είχαμε την ευκαιρία να το διαπιστώσουμε άλλωστε και στις βόλτες μας στο περιθώριο του αγώνα αλλά και στο δείπνο που ήμασταν καλεσμένοι από την διοργάνωση σαν Advendure, σε ένα πανέμορφο χώρο στο Fiesole, την Fattoria di Maiano.

 

Κοινή η εκκίνηση των 30 & 45 Km, μέσα από την επιβλητική Santa Croce! 

 

Η διοργάνωση “απλωνόταν” σε ολόκληρο το Σαββατοκύριακο. Το Σάββατο το βράδυ στις 21.00 πήρε εκκίνηση ο μικρός αγώνας των 13 χιλιομέτρων, ο οποίος ξεκίνησε από την πλατεία Santa Croce και με συνεχή ανεβοκατεβάσματα έφτασε μέχρι τον λόφο του φρουρίου Belvedere. Η διαδρομή διέσχιζε μέσα στην νύχτα και την υγρασία από την βροχή που ερχόταν και έφευγε κατά διαστήματα όλο το διήμερο, μνημεία όπως η πλατεία Della Signoria, η γέφυρα Ponte Vecchio, το Palazzo Pitti, το San Miniato στον λόφο Monte, η  Erta Canina και η πλατεία Michelangelo, γυρίζοντας τελικά στην πλατεία Santa Croce για τον τερματισμό. Στο 13 Km by night πήραν εκκίνηση 920 αθλητές, με τον πρώτο να περνάει την γραμμή του τερματισμού σε 53:05 και τον τελευταίο σε 02:19. Ταυτόχρονα γινόταν και το Firenze Urban Walking για αυτούς που απλά ήθελαν να περπατήσουν στην διαδρομή του αγώνα απολαμβάνοντας τα αξιοθέατα της Φλωρεντίας.

 

Εντυπωσιακό το ποτάμι των αθλητών μέσα στα πλακόστρωτα της Φλωρεντίας στον νυχτερινό αγώνα! 

 

Την Κυριακή το πρωί στις 08:30 η πλατεία Santa Croce υποδεχόταν 226 αθλητές που θα δοκίμαζαν τις δυνάμεις τους στον αγώνα των 30 χιλιομέτρων (30 Km Daytime) και 177 που θα έτρεχαν τον μεγάλο αγώνα της διοργάνωσης (45 Km Daytime) με μήκος  45 χιλιόμετρα και +1.300 μέτρα θετική υψομετρική διαφορά. Οι δυο αγώνες είχαν κοινή εκκίνηση, περνούσαν από την περίφημη γέφυρα Ponte Vecchio στην απέναντι πλευρά της πόλης, ακολουθούσαν την διαδρομή του νυχτερινού αγώνα για μερικά χιλιόμετρα μέσα στην Φλωρεντία, στα πάρκα της και στους κήπους της και επέστρεφαν λίγο πριν το 10ο χιλιόμετρο στις όχθες του Άρνου τον οποίο ακολουθούσαν για περίπου 6 χιλιόμετρα κατά μήκος, ανηφορίζοντας μετά προς τον λόφο Settignano όπου και χώριζαν.

 

Πολύ όμορφο το πέρασμα από την περίφημη γέφυρα Ponte Vecchio! 

 

Ο αγώνας των 30 χιλιομέτρων κατηφόριζε μετά προς τις όχθες του Άρνου, αφού περνούσε μέσα από το πάρκο Pazzagli με τα όμορφα διάσπαρτα γλυπτά μοντέρνας τέχνης, και επέστρεφε στην πόλη διασχίζοντας μερικά χιλιόμετρα παραποτάμια και με τερματισμό και πάλι την πλατεία Santa Croce. O νικητής του αγώνα των 30 χιλιομέτρων χρειάστηκε 02:05 για να τερματίσει, ενώ ο τελευταίος αθλητής πέρασε την γραμμή τερματισμού σε 05:42.

 

Αντίθετα, ο αγώνας των 45 χιλιομέτρων συνέχιζε με ανάβαση προς το κάστρο Castel di Poggio και την καρδιά του Fiesole, μιας μικρή παραδοσιακής πόλης έξω από την Φλωρεντία. Από εκεί συνεχιζόταν η ανάβαση σε πανέμορφο και πολύ τεχνικό μονοπάτι μέχρι το βουνό Ceceri, την περιοχή που ο Leonardo da Vinci δοκίμαζε τις ιπτάμενες μηχανές του! Μετά άρχιζε η κατάβαση περνώντας από τα λατομεία αμμόλιθων του Maiano μέχρι το Settignano και ακολουθώντας στα τελευταία χιλιόμετρα την διαδρομή του αγώνα των 30 χιλιομέτρων τερμάτιζε στην Santa Croce. Ο νικητής χρειάστηκε 03:18 για να τερματίσει, ενώ ο τελευταίος αθλητής έφτασε σε 07:18.

 

Συναρπαστικά τα φώτα της Φλωρεντίας καθώς οι αθλητές τρέχουν τον νυχτερινό αγώνα! 

 

Ταυτόχρονα με τους τρείς ξεχωριστούς αγώνες, το Firenze Urban Trail περιελάμβανε και την δοκιμασία Challenge για αθλητές που θα έτρεχαν τα 13+30 χιλιόμετρα, αλλά και την ultra challenge για τους πιο απαιτητικούς που θα δοκίμαζαν τα 13+45 χιλιόμετρα, με ξεχωριστούς κανονισμούς, βαθμολογία και νικητές.

 

Το Firenze Urban Trail είναι μια απόλυτα αυθεντική διοργάνωση city-trail, με τρείς διαδρομές σχεδιασμένες να καλύπτουν κάθε ομορφιά που παρέχει η πόλη της Φλωρεντίας αλλά και η εξοχή γύρω από αυτήν. Επικεντρώνοντας στον μεγάλο αγώνα των 45 χιλιομέτρων τον οποίο έτρεξα, και ο οποίος αποτελούσε το μεγάλο event της διοργάνωσης, μπορώ να πω ότι αποτελεί τον ορισμό του city-trail. Αισθητικά χωρίζεται σε τρία κομμάτια. Αρχικά τα χιλιόμετρα μέσα στη Φλωρεντία, όπου κανείς μπορεί να θαυμάσει τα ιστορικά και καλλιτεχνικά μνημεία αλλά και τους κήπους και τα πάρκα της Αναγεννησιακής πόλης. Ακολουθεί το κομμάτι στο οποίο τρέξαμε στις όχθες του Άρνου, είτε σε singe track μονοπάτι, είτε σε ποδηλατόδρομο με ψιλό χαλικάκι και χώμα, το οποίο επαναλαμβάνεται από την άλλη όχθη στο τελείωμα του αγώνα. Τέλος, το μεσαίο κομμάτι το οποίο αποτέλεσε μεγάλη έκπληξη μιας και ήταν μια καθαρά βουνίσια διαδρομή με πολλά τεχνικά μονοπάτια μέσα στην πέτρα και την λάσπη, άλλα πιο χωμάτινα και επίσης λασπωμένα και επίσης διαδρομές σε καλντερίμια, ασφάλτινα δρομάκια και σκαλοπάτια σε πανέμορφα μεσαιωνικά χωριά γύρω από την Φλωρεντία. Όλα τα τμήματα της διαδρομής ήταν πανέμορφα, αλλά η εξοχή, τα περάσματα μέσα από χωριά και κάστρα ξεχασμένα στον χρόνο, τα δασωμένα γεμάτα υγρασία μονοπάτια, τα καταπράσινα λιβάδια και η θέα από τους λόφους γύρω από την πόλη, έδιναν το κάτι παραπάνω στον αγώνα ώστε να αποτελέσει μια ολοκληρωμένη και μοναδική εμπειρία αγώνα city-trail.

 

Τα πάρκα και οι κήποι της Φλωρεντίας αποτέλεσαν μια πανέμορφη εικόνα κατά την διάρκεια των αγώνων! 

 

Έχοντας συμμετάσχει σε αρκετούς αγώνες city-trail, αλλά με αρκετά μικρότερες σε μήκος διαδρομές μιας και συνήθως τέτοιας μορφής αγώνες κυμαίνονται μεταξύ 10 και 20 χιλιομέτρων και όχι 45, ήμουν εξαρχής σίγουρος ότι ο βαθμός δυσκολίας θα είναι μεγάλος συνυπολογίζοντας και τα +1.300 μέτρα θετικής υψομετρικής αλλά και το ότι το 55% της διαδρομής ήταν μονοπάτι. Ολοκληρώνοντας τον αγώνα μπορώ να πω με σιγουριά ότι η διαδρομή ήταν εξαιρετικά απαιτητική, και σε καθαρά αθλητικό επίπεδο προϋπέθετε από έναν αθλητή που θέλει να τρέξει δυνατά τον αγώνα ικανότητα τόσο στην ανάβαση και κατάβαση, όσο και σε ανάπτυξη και διατήρηση μεγαλύτερων ταχυτήτων σε εκτεταμένα σε μήκος επίπεδα κομμάτια. Ταυτόχρονα διαπιστώσαμε για μια ακόμη φορά το υψηλό αθλητικό επίπεδο μιας χώρας με μεγάλη παράδοση στον αθλητισμό αλλά και το ορεινό τρέξιμο, της Ιταλίας. Πολύ δυνατοί αθλητές, άντρες και γυναίκες, και αρκετά πάνω από 1.000 συμμετέχοντες στους 3 αγώνες της διοργάνωσης.

 

 Τα απαιτητικά σκαλιά δεν μπορούν να λείπουν από έναν αυθεντικό αγώνα city-trail. Η ιστορία της πόλης ξεδιπλωνόταν γύρω μας!

 

Η διαδρομή τεχνικά είχε πολλά σκαμπανεβάσματα, μια μεγάλη ανάβαση αλλά και δυο παρατεταμένες καταβάσεις, εκ των οποίων η δεύτερη σε άσφαλτο για 2-3 χιλιόμετρα περίπου στο 40ο χιλιόμετρο της διαδρομής και λίγο πριν αρχίσει το τελευταίο τμήμα στον Άρνο και μέσα στην πόλη, που δοκίμαζαν σημαντικά τα πόδια. Το κομμάτι των μονοπατιών στα ψηλότερα σημεία της διαδρομής ήταν εξαιρετικά τεχνικό και πολύ γλιστερό, ενώ το στοιχείο που μας δυσκόλεψε πολύ ήταν η απίστευτη λάσπη λόγω των βροχών των προηγουμένων ημερών. Ιδιαίτερα τα 2-3 χιλιόμετρα στον Άρνο κατά την επιστροφή ήταν κυριολεκτικά ένα πατινάζ σε λασπωμένο μονοπάτι και χόρτα! Το αποκορύφωμα ήταν το χαλάζι που έριξε δυο φορές κατά την διάρκεια του αγώνα. Είχε όμως και την ομορφιά του να βλέπεις τα βαθιά νερά του Άρνου να “μαστιγώνονται”, όπως και τα κεφάλια μας βέβαια, αφού προσωπικά το χαλάζι με βρήκε στο τελείωμα του αγώνα που έτρεχα παράλληλα με το ποτάμι.

 

Ο ποταμός Άρνος αποτέλεσε το "σκηνικό" του αγώνα για αρκετά χιλιόμετρα! 

 

Ο καιρός πάντως τα χάλασε στην διοργάνωση αφού ενώ κράτησε το βράδυ του Σαββάτου στον αγώνα των 13 χιλιομέτρων, ξέσπασε μετά από κάποιο σημείο κατά την διάρκεια των μεγάλων αγώνων της Κυριακής και ταλαιπώρησε τον μεγαλύτερο όγκο των αθλητών που έτρεξαν μεγάλο διάστημα σε δυνατή βροχή.

 

Η σήμανση ήταν υποδειγματική και στηριζόταν σε εκατοντάδες εθελοντές – δείκτες, που στέκονταν στις διασταυρώσεις και με το σημαιάκι τους σου έδειχναν προς τα πού να κινηθείς αλλά σε ενθάρρυναν κιόλας να συνεχίσεις την προσπάθεια σου. Μέσα στην πόλη όπως ήταν φυσικό υπήρχαν μόνο δείκτες και σημαιάκια πορτοκαλί χρώματος στα πάρκα. Στα μονοπάτια υπήρχαν σημαιάκια, ελάχιστες κορδέλες έργου και σημάδια πορτοκαλί χρώματος πάνω σε πέτρες ή σε εισόδους/εξόδους καλντεριμιών. Η σήμανση ενός αγώνα city trail είναι μια πολύπλοκη διαδικασία, αλλά οπωσδήποτε πρέπει να στηρίζεται σε δείκτες, ιδιαίτερα σε μια τόσο εκτεταμένη διαδρομή και με παράλληλους αγώνες, κάτι στο οποίο η οργανωτική ομάδα παίρνει άριστα και με το παραπάνω!

 

Η πόλη .. στα πόδια μας! 

 

Ιδιαίτερη εντύπωση μου έκανε η συμπεριφορά οδηγών σε διασταυρώσεις που χειροκροτούσαν την προσπάθεια μας, σε αντίθεση με συμπεριφορές που βλέπουμε συχνά στην χώρα μας. Πάντως, το κλίμα εντός της πόλης όσο αφορά την υποστήριξη των αθλητών ήταν υποτονικό, ενώ γινόταν πιο εγκάρδιο στα χωριά που περνάγαμε, μην ξεχνώντας πάντως και το πόσο τουριστική είναι η Φλωρεντία αλλά και το ότι η πόλη ακόμη "κοιμόταν" από το ξενύχτι του Σαββατόβραδου. 

 

Η μεγάλη διαδρομή των 45 χιλιομέτρων είχε μόνο 4 σταθμούς ανεφοδιασμού, αφού ο αγώνας ήταν ουσιαστικά ημιαυτόνομος με βάση την προκήρυξη. Οι σταθμοί είχαν αρκετά πράγματα, τόσο σε τροφή όσο και σε υγρά, αλλά όχι κανονικό φαγητό αφού άλλωστε η ταχύτητα του αγώνα ήταν υψηλή και δεν χρειαζόταν κάτι τέτοιο. Η κατανομή των σταθμών ήταν σωστή με βάση τις χιλιομετρικές αποστάσεις αλλά και την προσπάθεια του αθλητή. Στον τερματισμό υπήρχε μπουφές με αλμυρά και γλυκά σε ικανοποιητική ποσότητα, όπως άλλωστε μας έχει συνηθίσει η οργανωτική ομάδα και από το ultra-trail στην Cortina.

 

 Μια από τις πολλές όμορφες αναβάσεις σε μονοπάτια!

 

Το παγούρι ή φλασκί των 500 ml που αποτελούσε τον υποχρεωτικό εξοπλισμό ήταν τελικά το μίνιμουμ που χρειαζόταν κάποιος για να βγάλει τον αγώνα. Αυτό όμως που τελικά αποδείχτηκε το πιο δύσκολο ήταν η επιλογή του κατάλληλου παπουτσιού, λόγω μήκους αλλά και διαφορετικών πεδίων της διαδρομής. Όταν η Cristina Murgia – τεχνική διευθύντρια της διοργάνωσης -  με συμβούλεψε με έμφαση να φορέσω παπούτσι για ορεινό τρέξιμο ήξερε ακριβώς τι έλεγε. Πολύ λάσπη και πάνω από 20 χιλιόμετρα τεχνικά μονοπάτια θα έκαναν αδύνατο τον τερματισμό με δρομικό παπούτσι ασφάλτου. Δεν ήθελε όμως και σκληρό trail παπούτσι μιας και τα πλακόστρωτα και η άσφαλτος θα καταπονούσαν πολύ τα πόδια. Άρα, για όσους δοκιμάσουν στο μέλλον τον αγώνα, ένα μαλακό παπούτσι ορεινού τρεξίματος με πολύ καλή πρόσφυση είναι η σωστή επιλογή.

 

Μεγάλο μέρος της διαδρομής διέσχιζε όμορφα μονοπάτια στην εξοχή, στους λόφους γύρω από την Φλωρεντία!

 

Η expo του Firenze Urban Trail έγινε σε ένα μικρό αθλητικό χωριό 3 χιλιόμετρα από το κέντρο της Φλωρεντίας, το Obihall Athlete Village, και ήταν η πρώτη έκθεση trail running που έγινε ποτέ στην περιοχή της Τοσκάνης. Όχι ιδιαίτερα μεγάλη σε μέγεθος, είχε εκθέτες κάποια μεγάλα brands, καταστήματα αθλητικών ειδών αλλά και αγώνες. Ταυτόχρονα έγινε και σεμινάριο στα Ιταλικά στις ειδικά διαμορφωμένες εξέδρες, όπου έγινε και η τεχνική ενημέρωση. Η περιοχή είναι εύκολα προσβάσιμη με λεωφορείο από την Φλωρεντία. Στον ίδιο χώρο γίνονταν και οι εγγραφές στον αγώνα.

 

Το race-pack περιελάμβανε μια πολύ όμορφη και ποιοτική τεχνική μπλούζα της Salomon, που ήταν και βασικός χορηγός της διοργάνωσης και ένα πολύ ωραίο γαλάζιο buff με τα σήματα και το όνομα του Firenze Urban Trail. Το μετάλλιο ήταν πολύ όμορφο και είχε επάνω το σήμα κατατεθέν του αγώνα, την πατούσα με το ανάγλυφο σχέδιο των τετραγώνων της πόλης.

 

Μεσαιωνικά χωριά, κάστρα, μοναστήρια ... τρέξιμο "μέσα" από την ιστορία του τόπου! 

 

Ένα ταξίδι για αγώνα στο εξωτερικό αποτελεί μια ευκαιρία για πολλά διαφορετικά πράγματα. Καταρχάς να δοκιμάσουμε τις δυνάμεις μας σε μια καινούργια διαδρομή σε μια άλλη χώρα. Να πάρουμε μια γεύση από την αθλητική κουλτούρα και το επίπεδο των αθλητών στο εξωτερικό αλλά και μιας ξένης διοργάνωσης. Να απολαύσουμε μια συναρπαστική διαδρομή σε φυσικά τοπία ξεχωριστά και σε περιβάλλον με ιστορικό και πολιτιστικό ενδιαφέρον. Σίγουρα τέλος, να το δούμε και σαν μια ευκαιρία για μια όμορφη εκδρομή που θα μας δώσει την δυνατότητα στους δύσκολους καιρούς που ζούμε να βιώσουμε την κουλτούρα μιας άλλης χώρας, είτε πρόκειται για επίσκεψη σε μουσεία, περίπατους σε πάρκα, είτε για δοκιμή γεύσεων που την χαρακτηρίζουν. Όλο αυτό το πακέτο το προσφέρει και με το παραπάνω η Φλωρεντία και το Firenze Urban Trail,  το οποίο εκτός όλων των άλλων αποτελεί και την πιο αυθεντική εμπειρία city trail που έχουμε δοκιμάσει μέχρι στιγμής!

 

Το συνιστούμε ανεπιφύλακτα!

 

 

 

Αποτελέσματα:

 

13 Km by Night

30 Km Daytime

45 Km Daytime

Challenge (13+30 Km) (άντρες - γυναίκες)

Ultra Challenge (13+45 Km)(άντρες - γυναίκες)

 

 

 

* Ευχαριστούμε πολύ την διοργάνωση για την φιλοξενία και το γεύμα υποδοχής και γνωριμίας στην Fattoria di Maiano!

* Ραντεβού τον Ιούνιο στην Cortina για το The North Face® Lavaredo Ultra Trail!

 

Δημήτρης Τρουπής

Photo ©: Studio SAB

Δημήτρης Τρουπής

Κατάγεται από το Ξυλόκαστρο Κορινθίας και ζει μόνιμα στην Πάτρα. Συμμετείχε στην συντακτική ομάδα του Adventure Zone από το 2009, ενώ μαζί με τον Τάκη Τσογκαράκη ίδρυσαν και "τρέχουν" το Advendure.  Το τρέξιμο στα μονοπάτια των βουνών και η μεταφορά εικόνων και συναισθημάτων μέσα από τα άρθρα του αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του. Παθιάζεται με τους αγώνες ορεινού τρεξίματος, υπεραντοχής και  περιπέτειας. Έχει πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε αγώνες ορεινού τρεξίματος όλων των αποστάσεων, με έμφαση στους αγώνες ultra trail.  Θεωρεί ότι το τρέξιμο και η πεζοπορία στη φύση είναι μια εσωτερική ανάγκη του ανθρώπου, μας φέρνει πιο κοντά σε αυτήν και μας κάνει να αγαπήσουμε περισσότερο το περιβάλλον.

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Latest Tweets

"Τα θανάσιμα αμαρτήματα του δρομέα", ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο από τον Θρασύβουλο Τσίπη, στο @Advendure_Net :… https://t.co/6s9iV3qYoz
"Kilian Jornet Foundation: Μια πρωτοβουλία για την προστασία των Βουνών": https://t.co/GcaxahMGiM https://t.co/aIRClQKuYZ
@kilianj Many congrats for your initiative Kilian. Hope many people will support you and your cause.… https://t.co/OO76baBnuk
Follow Advendure on Twitter

Post Gallery

Τα θανάσιμα αμαρτήματα του δρομέα

Kilian Jornet Foundation: Μια πρωτοβουλία για την προστασία των Βουνών

Μπατόν πεζοπορίας COBER

Όλυμπος: Bardotka - Μια διαδρομή περιπέτειας στον Γομαρόσταλο και τη Κόψη Ναούμ!

Νέα Software Updates Smartwatch Suunto 7, ρολογιών Suunto 9, Suunto 5, Suunto 3 & Suunto App!

Ultra Ursa Trail 2020: Ένα υπέροχο photostory!

La Sportiva store στην Κάλυμνο!

Η αρκούδα της καρδιάς μας!

Swiss Peaks Trail: ultra διέξοδος με ελληνικό ενδιαφέρον!

Power Bank Nitecore NB10000 Carbon Fiber: Πολύτιμος ενεργειακός “σύντροφος” στα μονοπάτια!

O Pau Capell δεν κατάφερε να καταρρίψει το ρεκόρ διαδρομής του UTMB!

Αγώνες τρεξίματος: Πόσο «αποστειρωμένους» τους θέλουμε;