Firenze Urban Trail: Δρομική εμπειρία στο λίκνο της Αναγέννησης! Κύριο

Από 03 Νοε 2015

Ένας αγώνας Urban Trail  ενώνει ουσιαστικά διαφορετικές “αστικές” νησίδες και συνδυάζει μονοπάτια σε πάρκα, λόφους ή βουνά που βρίσκονται περιφερειακά της πόλης, ανεβοκατέβασμα σκαλoπατιών που ενώνουν γειτονιές ή μεγαλύτερες αστικές περιοχές ενώ συνήθως περιλαμβάνει και κάποια χιλιόμετρα σε άσφαλτο και πεζοδρόμια μέσα από ένα ενιαίο τρέξιμο. Οι αγώνες αυτοί όπως έχουμε αναπτύξει σε παλαιότερα άρθρα μας έχουν έμφυτο τον συνδυασμό αθλητισμού και πολιτισμού, μιας και η πλειοψηφία τους τουλάχιστον έχει σχεδιασμό διαδρομής που περνάει από τα σημαντικότερα αξιοθέατα και μνημεία του αστικού περιβάλλοντος στο οποίο λαμβάνει χώρα η διοργάνωση.

Φανταστείτε τώρα η πόλη που διεξάγεται ο αγώνας να είναι η Φλωρεντία, πρωτεύουσα της Τοσκάνης και λίκνο της ιταλικής Αναγέννησης, με αναρίθμητους καλλιτεχνικούς θησαυρούς και αξιοθέατα, ιστορικά και καλλιτεχνικά πάρκα, τον ποταμό Άρνο να την διασχίζει και τους κατάφυτους λόφους που την περιβάλλουν να προσφέρουν πανέμορφη θέα. Αν στην – γνωστή σε όλους – ομορφιά της ιστορικής αυτής ιταλικής πόλης προσθέσουμε και ένα μπουκέτο αγώνων Urban Trail που περιλαμβάνουν βραδινό και πρωινούς αγώνες διαφορετικών αποστάσεων αλλά και συνδυασμούς αυτών, τότε το μείγμα που έχουμε είναι πραγματικά εντυπωσιακό σαν εμπειρία!

 

 

Η 3η έκδοση του  Firenze Urban Trail θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο 5 & 6 Μαρτίου 2016, ενώ η ομάδα που το διοργανώνει (Camelbag ASD)δεν είναι άλλη από αυτή που πραγματοποιεί και έναν από τους μεγαλύτερους και δημοφιλέστερους αγώνες ultra-trail στην Ευρώπη, το The North Face® Lavaredo Ultra Trail, στο τέλος Ιουνίου κάθε χρονιάς. Σαν Advendure είχαμε ήδη μιλήσει με την Cristina Murgia, Τεχνική Διευθύντρια των αγώνων, όταν το 2014 είχαμε τρέξει τον αγώνα στους ιταλικούς Δολομίτες και μας είχε κεντρίσει το ενδιαφέρον μιας και γινόταν σε μια πόλη, που είναι γεμάτη πολιτιστικά και ιστορικά αξιοθέατα, αλλά και δημοφιλής ως τουριστικός προορισμός στην χώρα μας.

 

Η διοργάνωση είναι η μεγαλύτερη στην Ιταλία όσο αφορά τους αγώνες Urban Trail, και ξεκινάει Σάββατο βράδυ στις 21:00 με έναν αγώνα 13 χιλιομέτρων που διασχίζει πολλά από τα ιστορικά μνημεία που έκαναν την Φλωρεντία τόσο σημαντική πολιτιστικά σε παγκόσμιο επίπεδο. Το πρωί της Κυριακής υπάρχουν δυο μεγαλύτεροι αγώνες, ένας 30 χιλιομέτρων που φτάνει μέχρι τον λόφο Settignano με την απίστευτη θέα βορειοανατολικά της πόλης, και ένας αγώνας με χαρακτηριστικά ultra και 45 χιλιόμετρα μήκος ο οποίος φτάνει μέχρι τους λόφους Fiesole και Monte Ceceri ξεκινώντας από την κεντρική πλατεία του ιστορικού κέντρου της πόλης, την περίφημη Santa Croce.

 

  

 

Τέλος, οι τολμηροί που θέλουν να δουν την πόλη τρέχοντας και βράδυ και πρωί μπορούν να επιλέξουν τον συνδυασμό του νυχτερινού αγώνα με έναν από τους πρωινούς (challenge & ultra challenge), με ξεχωριστές απονομές και βαθμολόγηση. Μια πραγματικά δύσκολη back-to-back εμπειρία σε αγώνα Urban Trail, που δεν έχουμε ξαναδεί!

 

Ο συνδυασμός των αγώνων και η επιλογή των διαδρομών είναι τέτοια που ο αθλητής θα μπορέσει να “ταξιδέψει” σε περιοχές και μνημεία τεράστιας πολιτιστικής αξίας και πάρκα πανέμορφα αλλά θα δοκιμαστεί – ιδιαίτερα στους δυο μεγάλους αγώνες των 30 & 45 χιλιομέτρων - σε μονοπάτια που ανεβοκατεβαίνουν συνεχώς στους καταπράσινους λόφους γύρω από την Φλωρεντία.

 

  

 

Όπως μας περιέγραψε η Cristina Murgia,  βασικός στόχος των αγώνων είναι όχι μόνο ο αθλητικός συναγωνισμός, όσο η συναδελφικότητα μεταξύ των αθλητών και η εμπειρία ενός συνδυασμού πολιτιστικού πνεύματος που διαθέτει άφθονο η πόλη και της αθλητικής προσπάθειας να φθάσει ο αθλητής στην γραμμή τερματισμού. Οι κήποι Boboli, το φρούριο Belvedere, το San Miniato, η περίφημη γέφυρα Ponte Vecchio και τα μονοπάτια στους λόφους Settignano, Maiano, και Fiesole καθώς και μερικά χιλιόμετρα σε μονοπάτι στις όχθες του ποταμού Άρνου που διασχίζει την Αναγεννησιακή πόλη είναι εγγύηση για μια αυθεντική εμπειρία που συνδυάζει τρέξιμο και πολιτισμό.

 

13 Km by Night

To Firenze Urban Trail 2016 ξεκινάει Σάββατο βράδυ 5 Μαρτίου στις 21:00 το βράδυ με έναν αγώνα 13 χιλιομέτρων, ο οποίος ξεκινάει από την πλατεία Santa Croce και ανεβοκατεβαίνοντας φτάνει μέχρι τον λόφο του φρουρίου Belvedere. Η διαδρομή διασχίζει μέσα στην νύχτα, με το φως των φακών και μέσα στην υγρασία της πόλης που εντείνεται από τον ποταμό Άρνο, μνημεία όπως η πλατεία Della Signoria, η γέφυρα Ponte Vecchio, το Palazzo Pitti και ανηφορίζοντας to San Miniato στον λόφο Monte, την  Erta Canina και την πλατεία Michelangelo μέχρι να γυρίσει στην πλατεία Santa Croce για τον τερματισμό.

 

 

Ο αγώνας δέχεται μέχρι 1.000 αθλητές ενώ πληροφορίες για την εγγραφή, το κόστος συμμετοχής και την διαδρομή μπορείτε να δείτε εδώ.

 

 

30 Km Daytime

Στις 8.30 το πρωί της Κυριακής 6 Μαρτίου ξεκινάει ο αγώνας των 30 χιλιομέτρων. Ξεκινάει επίσης από την πλατεία Santa Croce και το πρώτο της τμήμα ακολουθεί την διαδρομή του νυχτερινού αγώνα. Διασχίζοντας έπειτα ένα μεγάλο τμήμα μονοπατιού και πλακόστρωτου κατά μήκος του ποταμού Άρνου φθάνει στους λόφους Florentine. Τρέξιμο για λίγη ώρα μέσα στο όμορφο πάρκο Albereta και μετά επιστροφή παράλληλα με τον Άρνο αλλά με μεγαλύτερο ανεβοκατέβασμα. Αφού οι αθλητές θαυμάσουν την θέα από το Settignano μπαίνουν και πάλι μέσα στην Φλωρεντία και αφού διασχίσουν το πάρκο Pazzagli και το Lungarno τερματίζουν στην πλατεία Santa Croce.

 

  

 

Ο αγώνας δέχεται μέχρι 400 αθλητές ενώ πληροφορίες για την εγγραφή, το κόστος συμμετοχής και την διαδρομή μπορείτε να δείτε εδώ. Υποχρεωτική η χρήση υδρόσακου η ζώνης με μπουκάλι 500 ml.

 

 

45 Km Daytime

Ο μεγάλος αγώνας της διοργάνωσης είναι ουσιαστικά μια ultra Urban Trail εμπειρία και απευθύνεται σε δυνατούς αθλητές. Ξεκινάει επίσης στις 8:30 το πρωί της Κυριακής 6 Μαρτίου, από την πλατεία Santa Croce και περνάει από την πλατεία Signoria, την περίφημη γκαλερί Uffizi, την γέφυρα Ponte Vecchio και την πλατεία Pitti φθάνοντας μέχρι to San Miniato στον λόφο Monte. Μετά διασχίζει το πάρκο Albereta και κινείται στις όχθες του Άρνου για μερικά χιλιόμετρα, μέχρι να φτάσει το Girone και να ξεκινήσει μια ανάβαση σε στενό μονοπάτι μέχρι το Settignano.

 

  

 

Συνεχίζει σε μονοπάτι μέχρι το κάστρο Castel di Poggio και την καρδιά του Fiesole, μια μικρή παραδοσιακή πόλη 6 χιλιόμετρα από την Φλωρεντία. Από εκεί συνεχίζεται η ανάβαση σε μονοπάτι μέχρι το βουνό Ceceri, περιοχή που ο Leonardo da Vinci δοκίμαζε τις ιπτάμενες μηχανές του! Δυστυχώς ή ευτυχώς, οι αθλητές του αγώνα χρησιμοποιούν μόνο τα πόδια τους και έτσι θα συνεχίσουν κατηφορικά πλέον περνώντας από τα λατομεία αμμόλιθων του Maiano μέχρι να φτάσουν πάλι στο Settignano. H διαδρομή επιστρέφει σιγά σιγά στην Φλωρεντία, διασχίζοντας το πάρκο Pazzagli και το Lungarno, ενώ μετά μπαίνει στο ιστορικό κέντρο της πόλης για τον τερματισμό στην πλατεία Santa Croce.

 

  

 

Ο αγώνας δέχεται μέχρι 400 αθλητές ενώ πληροφορίες για την εγγραφή, το κόστος συμμετοχής και την διαδρομή μπορείτε να δείτε εδώ. Υποχρεωτική η χρήση υδρόσακου η ζώνης με μπουκάλι 500 ml.

 

Challenge

Μια δύσκολη δοκιμασία όπου ο αθλητής θα τρέξει τόσο τον βραδινό αγώνα 13 Km by Night όσο και τον πρωινό αγώνα 30 Km Daytime. Οι κανονισμοί, η διαδρομές και ο υποχρεωτικός εξοπλισμός είναι αυτός που ισχύει για κάθε αγώνα ξεχωριστά, ενώ κόστος και λεπτομέρειες μπορείτε να δείτε εδώ.

 

 

Ultra Challenge

Ο αθλητής που θα επιλέξει να τρέξει τον νυχτερινό 13 Km by Night όσο και τον πρωινό ultra αγώνα 45 Km Daytime θα δοκιμάσει σκληρά τις δυνάμεις του, αλλά επίσης θα εξερευνήσει την ευρύτερη περιοχή της Φλωρεντίας στον μέγιστο βαθμό. Εμπειρία για εξαιρετικά δυνατούς αθλητές, της οποία τις λεπτομέρειες μπορείτε να δείτε εδώ.

 

 

 

Το “moto” του Firenze Urban Trail είναι “the city at your feet” .. “η πόλη στα πόδια σας” δηλαδή. Κάτι που σίγουρα θα βιώσουν οι αθλητές, ιδιαίτερα των μεγαλύτερων αγώνων της Κυριακής. Αλλά και η μαγεία των φώτων των φακών και του φωτισμού των μνημείων μέσα στην Φλωρεντία θα είναι σίγουρα μια καταπληκτική εμπειρία για αυτούς που θα επιλέξουν τον βραδινό αγώνα. Η Φλωρεντία είναι μια απίστευτα όμορφη πόλη την οποία πολλοί έχουμε γνωρίσει - σε μικρό ή μεγαλύτερο βαθμό - τουριστικά. Τρέχοντας όμως κάποιον ή κάποιους από τους αγώνες στις 5 & 6 Μαρτίου οι αθλητές θα “δουν” σχεδόν κάθε όμορφο και σημαντικό ιστορικά και πολιτιστικά μνημείο της πόλης αλλά θα δοκιμαστούν και αθλητικά σε απαιτητικές διαδρομές.

 

Τρέχοντας στην καρδιά της Τοσκάνης λοιπόν .. γιατί όχι;

 

Δημήτρης Τρουπής

Photo©: David Zanardi

Δημήτρης Τρουπής

Γεννήθηκε στο Ξυλόκαστρο Κορινθίας το 1969 και ζει στην Πάτρα τα τελευταία 30 χρόνια. Συμμετείχε στην συντακτική ομάδα του Adventure Zone από το 2009, ενώ μαζί με τον Τάκη Τσογκαράκη ίδρυσαν και "τρέχουν" το Advendure.  Παθιάζεται με τους αγώνες ορεινού τρεξίματος, υπεραντοχής και  περιπέτειας. Έχει πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε αγώνες ορεινού τρεξίματος όλων των αποστάσεων, με έμφαση στους αγώνες ultra trail.  Θεωρεί ότι το τρέξιμο στην φύση μας βοηθά να ενισχύσουμε την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση μας.

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Latest Tweets

Britain's Most Brutal Race @TheSpineRace Winner is mr John Kelly @RndmForestRunnr ! Huge respect to all runners and… https://t.co/o1OYltCYr2
Οι Έλληνες επιστρέφουν στην Cameta Coixa και την Καταλονία: https://t.co/2m0wehNxgM https://t.co/OGdvP16KNl
Μια συζήτηση με το Θωμά Πουρλίδα, εμπνευστή του Wonder Run, λίγες ημέρες πριν τη συμμετοχή του στο @VibramHK100 στο… https://t.co/qXJjy5t5jx
Follow Advendure on Twitter

Post Gallery

Montane® Spine® Race: O χειμερινός αγώνας θρύλος στα Βρετανικά fells είχε νικητή τον John Kelly

Από το νέο έτος!

Χιόνι, λάσπη και παιχνίδι στο Salomon Mountain Cup στο Κρυονέρι - Αποτελέσματα!

Μπότες Χειμερινής Ορειβασίας SCARPA – SALEWA

Οι Έλληνες επιστρέφουν στην Cameta Coixa και την Καταλονία!

Τρομερό ρεκόρ αιτήσεων για το UTMB® 2020, 117 οι ελληνικές αιτήσεις!

Μια συζήτηση με το Θωμά Πουρλίδα, εμπνευστή του Wonder Run!

Μία συζήτηση εφ’ όλης της ύλης με τον Χρήστο Σωτηρόπουλο!

Κωπηλατώντας προς το αδύνατο!

DYNAFIT Transalpine Run, Νέα εποχή για τον κορυφαίο multistage αγώνα !

Ρογκάς – Το υπερόπλο της Σοβιετικής Ένωσης!

Η παλέτα των χρωμάτων!