Chianti Ultra Trail - Run your Chianti dream!

Από 05 Απρ 2022

Το να επιλέξει κάποιος έναν αγώνα εκτός Ελλάδας δεν είναι κάτι απλό και καθορίζεται από πολλούς παράγοντες. Για άλλους είναι η «αίγλη» του αγώνα, για κάποιους άλλους η αγριάδα της διαδρομής ή η πρόκληση της δυσκολίας και της απόστασής του. Υπάρχουν βέβαια και οι αγώνες οι οποίοι και καταξιωμένοι διεθνώς είναι και διεξάγονται σε περιοχές τεράστιας φυσικής ομορφιάς, πολιτιστικής αλλά και … γαστρονομικής αξίας! Ένας τέτοιος αγώνας είναι και το Chianti Ultra Trail ο οποίος παρότι σχετικά νέος στο διεθνές καλεντάρι έχει καταφέρει να αναδειχθεί χάρις στο πείσμα, τη δουλειά και το όραμα των ανθρώπων του. Άλλωστε διαθέτει ένα τεράστιο ατού που όμοιό του δεν μπορεί να βρει κανείς εύκολα στον κόσμο και λέγεται … Τοσκάνη!

Η περιοχή

Η Τοσκάνη δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Είναι μια περιοχή της Ιταλίας την οποία θα πρέπει κάποιος να επισκεφθεί ανεξαρτήτως κάποιας αγωνιστικής «υποχρέωσης». Αν αυτή βέβαια η επίσκεψη συνδυαστεί και με την συμμετοχή σε έναν ιδιαίτερα σημαντικό διεθνή αγώνα … ακόμα καλύτερα! Περιοχή της κεντρικής Ιταλίας με πρωτεύουσα την Φλωρεντία, αποτελεί έναν από τους σπουδαιότερους τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο. Σήμα κατατεθέν τα απίστευτα τοπία της, η πολιτιστική κληρονομιά της και βέβαια … τα κρασιά της!

Τοσκάνη!

Κανείς εραστής του καλού κρασιού δεν πρέπει να χάσει την ευκαιρία να ταξιδέψει στην Τοσκάνη. Ειδικά στο Chianti, την περιοχή του αγώνα, οι πειρασμοί είναι άπειροι. Απίστευτης ομορφιάς αλλά και τεχνολογικής υπεροχής οινοπαραγωγικές μονάδες προκαλούν να δοκιμάσεις το κρασί τους και να θαυμάσεις μέσα από ξεναγήσεις τους αμπελώνες αλλά και τις εγκαταστάσεις τους. Επισκεφθήκαμε έναν από αυτούς, τον Dievole, ο οποίος αποτελεί και εκ των βασικών χορηγών του αγώνα για να δοκιμάσουμε κάποιες από τις ετικέτες του αλλά και να μείνουμε άφωνοι από την απίστευτα οργανωμένη μονάδα  και τα απέραντα κελάρια! Για αυτό όμως κρατήστε την όρεξή σας για μετά τον αγώνα!

Στα κελάρια του Dievole

Μας περιμένουν να τα δοκιμάσουμε!

Παντού μαγαζιά με απίστευτη ποικιλία και ποιότητα τοπικών κρασιών

 

Δεν είναι το μέγεθος του Radda in Chianti ή ο πλούτος της ιστορίας του που θα σας τραβήξουν σε αυτήν την μικρή πόλη, αλλά η υποβλητική ατμόσφαιρα μέσα στους πέτρινους τοίχους, τις ήσυχες μικρές πλατείες και τη φανταστική θέα στα τοπία που χαρακτηρίζουν αυτήν την περιοχή. To Radda in Chianti επίκεντρο των αγώνων, είναι η «πατρίδα» του φημισμένου κόκκινου κρασιού με την σφραγίδα Chianti Classico βρίσκεται στο επίκεντρο της ευρύτερης περιοχής του Chianti όπου μπορεί κανείς να περιηγηθεί ανάμεσα σε χιλιάδες εκτάρια αμπελώνων και μεσαιωνικά χωριά βγαλμένα σαν από παραμύθι.

Ο μαύρος κόκκορας στην είσοδο του Radda, σήμα κατατεθέν του Chianti Classico

Ήσυχο σοκάκι στην Castellina di Chianti


Σε πολύ κοντινή απόσταση από το Chianti τι να πρωτοεπιλέξει να επισκεφθεί κανείς? Το San Gimignano? Μια μικρή μεσαιωνική περιτειχισμένη πόλη γνωστή για τους ιδιαίτερα ψηλά πυργόσπιτά της, διάσημη εκτός των άλλων και για το παγκοσμίου φήμης παγωτό της? Το Montalcino, την πρωτεύουσα ενός άλλου φημισμένου κόκκινου κρασιού, του Brunello di Montalcino, ή την Pienza η οποία συγκαταλέγεται ανάμεσα στις έξι περιοχές Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco της Τοσκάνης? Την Siena περίφημη για τα μνημεία της, όπως ο γοτθικός καθεδρικός της, τα μουσεία της, την μεσαιωνική της ατμόσφαιρα, την πανέμορφη επικλινής πλατεία της, την κουζίνα της και το Πάλιο, μια ιπποδρομία που διεξάγεται δυο φορές τον χρόνο? Προφανώς και δεν αναφέρουμε την Φλωρεντία η οποία είναι λιγότερο από μία ώρα δρόμος από το Radda, γιατί είναι ένα … κεφάλαιο από μόνη της και αξίζει να της αφιερώσετε κάποιες μέρες αποκλειστικά.

Πανόραμα του Montalcino...

Η πανέμορφη πλατεία της Σιένα

Η Μόνα Λίζα μετά από μπουκάλι Brunello!

Οι προορισμοί πραγματικά άπειροι, ο καθένας με την δική του ομορφιά και ιστορία. Και ανάμεσά τους πραγματική μαγεία. Ότι έχετε δει σε φωτογραφίες δεν είναι προϊόν μοντάζ. Αχανείς πολύχρωμοι λόφοι από περίτεχνα στοιχισμένους αμπελώνες εναλλάσσονταν συνεχώς με πυκνά φυλλοβόλα δάση μαγεύοντας τις αισθήσεις αλλά και την ακόρεστη ανάγκη για εξερεύνηση.

O αγώνας

Αφορμή για όλα τα παραπάνω βέβαια ήταν οι αγώνες του Chianti Ultra trail. Mας αρέσει το κρασί και το φαγητό αλλά καμιά φορά … τρέχουμε κιόλας! Εμείς επιλέξαμε να τρέξουμε την μαραθώνια διαδρομή (42Κ, +1400μ) για να έχουμε περισσότερο χρόνο για εξερεύνηση της γύρω περιοχής. Σοφή απόφαση για κάποιον που επισκέπτεται την Τοσκάνη πρώτη φορά και δεν έχει πολλές μέρες στην διάθεσή του. Μια εύκολη και πανέμορφη διαδρομή χωρίς τεχνικές απαιτήσεις, ανάμεσα σε τεράστιους αμπελώνες, πυκνά φυλλοβόλα δάση, χωριά και κάστρα της ευρύτερης περιοχής του Chianti.

Χαρακτηριστικό σημείο της διαδρομής

Καιρό είχα να απολαύσω έτσι μια διαδρομή. Δεν χρειάζεται πάντα να τρέχουμε σε άγρια βουνά, κόψεις και απόκρημνες χαράδρες. Χρειαζόμαστε την ηρεμία των εύκολων μονοπατιών, των βατών χωματόδρομων, των ανοιχτών τοπίων. Κυρίαρχο στοιχείο από την αρχή με το τέλος της διαδρομής οι απίστευτα στοιχισμένες κληματαριές, ξερές λόγω χειμώνα περίμεναν καρτερικά την άνοιξη για να δώσουν κι άλλο χρώμα στο υπέροχο φόντο του ζωγραφικού πίνακα που εμφανιζόταν μπροστά μας σε κάθε χιλιόμετρο της διαδρομής.

Συζητώντας τόσο με φίλους που έτρεξαν τις μεγαλύτερες διαδρομές όσο και με τον πανταχού παρόντα τεχνικό διευθυντή και ψυχή των αγώνων Matteo Matteuzi, μας ανέφεραν ότι οι μεγαλύτερες διαδρομές δεν ήταν τόσο εύκολες καθώς και οι κλίσεις ανέβαιναν και υπήρχαν αρκετά σημεία με τεχνικά “single track” μονοπάτια.

Οι αγωνιστικές επιλογές δεν αφήνουν κανέναν παραπονεμένο αφού φέτος για πρώτη φορά προστέθηκε και αγώνας 100 χιλιομέτρων η διαδρομή του οποίου περνούσε από μία σειρά από μεσαιωνικά κάστρα της περιοχής του Chianti. Μπορεί λοιπόν να τρέξει εδώ ο φανατικός ultra trailer που θέλει να συγκεντρώσει «εύκολους» πόντους πρόκρισης για άλλους αγώνες αλλά και ο / η συνοδός του που απλά θέλει να περπατήσει ανάμεσα σε αμπελώνες και οινοποιεία. Αναλυτικά οι αγώνες από τους οποίους κάποιος θα μπορούσε να επιλέξει:

 • 100Κ | +4200μ
 • 73Κ | +2800μ
 • 42Κ | +1400μ
 • 20Κ | +850μ
 • 15Κ Run & Nordic Trail
 • 8Κ Walk & Taste - μη ανταγωνιστικού χαρακτήρα

Στην διαδρομή του αγώνα: τοπίο πραγματικός πίνακας ζωγραφικής!

Μαζί με εμάς έτρεξαν στους αγώνες οι Έλληνες:

100Κ

 • Ορφανίδης Γιώργος - 15:54:41
 • Γαλανόπουλος Δημήτρης - 21:15:43
 • Ξενάκη Μαρία-Στέλλα – DNF

42K

 • Τρουπής Δημήτρης - 5:08:09
 • Αποστολίδης Γιώργος - 5:20:10
 • Τσογκαράκης Τάκης - 5:21:38
 • Αποστολίδου Αικατερίνη - 6:30:54

20Κ

 • Τόσκας Μιλτιάδης - 2:13:39
 • Τόσκας Ηλίας - 2:13:39

15Κ

 • Τσιγερλιώτης Γιώργος - 2:04:15

O Marco de Gasperi τερματίζει νικητής στον αγώνα των 42Κ

Στον αγώνα των 42χλμ είχαμε την χαρά και την τιμή να τρέξουμε μαζί με 2 θρύλους του sky running, τον Marco De Gasperi και την Elisa Desco! Ο Marco μας κάλεσε να επισκεφθούμε και τον δικό του αγώνα, Valtelina Wine Trail, στην περιοχή της Λομβαρδίας τον Νοέμβρη. Πρόσκληση που φυσικά δεχθήκαμε με χαρά και όπως καταλαβαίνετε μετά και από αυτό θα είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε νέα επιχειρηματική δραστηριότητα: Trail Running Red Wine Tasting!

Δείτε όλα τα αποτελέσματα στο https://www.chiantiultratrail.com/2022/04/01/classifica-2022/

Καιρός για απολαυστικό τρέξιμο

Η διοργάνωση σε συνεργασία με το Advendure προσέφερε και ένα ελκυστικό πακέτο συμμετοχής που περιλάμβανε εκτός από διαμονή και τη συμμετοχή σε κάποιον αγώνα και πολλά άλλα καλούδια:

 • Οινογευσία και ξενάγηση στο οινοποιείο Castello di Albola
 • Μεταγωνιστικό δείπνο στο Μουσείο Οίνου Chianti Classico House
 • Chianti Ultra Wine full package. Πακέτο που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων
  • Ξεναγήσεις και οινογευσίες σε φημισμένα οινοποιεία της περιοχής
  • Ξενάγηση στο Μουσείο Οίνου Chianti Classico
  • Δείπνο με μπουφέ στο Casa Chianti Classico

Πλησιάζοντας το Castello di Vertine, ένα από τα πολλά στην διαδρομή του μεγάλου αγώνα

Υψηλού επιπέδου η διοργάνωση παρότι είχε να χειριστεί τόσο πολλά αγωνιστικά αλλά και … εξωαγωνιστικά events! Ούτε λίγο ούτε πολύ στο 2ήμερο των αγώνων συμμετείχαν πάνω από 1500 δρομείς από 40 χώρες! Το όραμα των ανθρώπων του Chianti Ultra Trail δεν σταματά εδώ. Ξεκλέβοντας χρόνο από τον Matteo μας ανέφερε ότι «Θέλουμε να γίνουμε αγώνας - σημείο  αναφοράς τόσο στην Ιταλία όσο και παγκοσμίως. ‘Όπλο’ μας μπορεί να είναι η Τοσκάνη και το Chianti αλλά διοργανωτικά έχουμε κάνει άλματα μπροστά από το 2018 οπότε και διοργανώθηκε ο αγώνας για πρώτη φορά οπότε δεν έχουμε να ζηλέψουμε τίποτα από περισσότερο διάσημους αγώνες». Αυτό το τελευταίο το διαπιστώσαμε και εμείς αφού είχαμε την τύχη και την τιμή να είμαστε στο Chianti από την πρώτη κιόλας διοργάνωση! Στο τέλος ανέφερε ότι «Επόμενος στόχος, να μπει ο αγώνας στο UTMB World Series παίρνοντας την σφραγίδα ‘by UTMB’». Οι άνθρωποι που ‘τρέχουν’ τον αγώνα είναι γέννημα θρέμμα της Τοσκάνης και θέλουν να προβάλλουν την πραγματική εικόνα της. Ο Matteo μας επανέλαβε τα λόγια που μας είχε γράψει και παλαιότερα στην πρώτη μας επαφή. «Πολλές ξένες τουριστικές εταιρείες δραστηριοποιούνται στην Τοσκάνη προβάλλοντας μία λάθος πλευρά της. Εμείς θέλουμε να επεκτείνουμε την τουριστική περίοδο και να αναδείξουμε την πιο εναλλακτική, κλασική, παλιά Τοσκάνη …»

Απολαμβάνοντας ένα μπουκάλι κόκκινο κρασί περιμένοντας τους δρομείς του μεγάλου αγώνα 

To ‘Run your Chianti dream’ που είναι και το μότο της διοργάνωσης παίρνει σάρκα και οστά στο ιστορικό και γραφικό χωριό του Radda in Chianti. Η Τοσκάνη και η περιοχή του Chianti είναι από τις περιοχές που αξίζει οπωσδήποτε να επισκεφθεί κάποιος στη ζωή του και με την συμμετοχή του σε κάποιον από τους αγώνες της διοργάνωσης του δίνεται η ευκαιρία να χαρεί διαδρομές με πολλές συγκινήσεις, αλλά και να εξερευνήσει την ιστορία, τον πολιτισμό, την γαστριμαργία και τα εξαιρετικά κρασιά της περιοχής. 

Την επόμενη φορά που θα δείτε στο Advendure οποιαδήποτε πληροφορία για το Chianti Ultra Trail, μην την προσπεράσετε. Εσείς θα χάσετε! Viva Chianti!

 

View this photo set on Flickr

Τάκης Τσογκαράκης

Η αγάπη του για το βουνό ξεκινάει πολλά χρόνια πίσω με τις πρώτες αναβάσεις στην αγαπημένη του Πάρνηθα και μετέπειτα με την σχολή Ορειβασίας του ΕΟΣ Αχαρνών. Το 2007 έτρεξε τον πρώτο του αγώνα ορεινού τρεξίματος και από τότε ονειρεύεται "όλο και ψηλότερα, όλο και μακρύτερα". Ελπίζει να το κάνει για πολλά χρόνια ακόμα...

www.advendure.com

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ