Lhotse 8.511m - Makalu 8.485m, Κυνηγώντας το όνειρο ...

By 27 Φεβ 2019

Ο Αντώνης Συκάρης είναι ο Έλληνας ορειβάτης που έχει βαλθεί να συνεχίσει να γράφει ιστορία στο χώρο της ορειβασίας, με την 29χρονη πορεία του στα βουνά του κόσμου φιλοδοξεί να προσθέσει άλλες δύο 8.000m κορυφές στο ενεργητικό του από το λεγόμενο Grand Slam (14 κορυφές πάνω από 8.000m), τις Makalu 8.485m και Lhoche 8.516m.. Μέχρι σήμερα έχει σκαρφαλώσει με επιτυχία τρείς από τις δυσκολότερες κορυφές του κόσμου: την υψηλότερη, το Everest 8.848m, την 3η ψηλότερη το Kangchenjunga 8.586m, την 8η ψηλότερη το Manaslu 8.163m, και έχει προσπαθήσει την 7η ψηλότερη το Dhaulagiri 8.167m στην οποία έφτασε μέχρι τα 6.600μ όντας ο μοναδικός Έλληνας που έχει καταφέρει ολά τα παραπάνω!

Η νέα ελληνική ορειβατική αποστολή στις δύο ακόμα 8.000 μέτρων κορυφών των Ιμαλαΐων,πρόκειται να πραγματοποιηθεί την άνοιξη του 2019 και συγκεκριμένα από τις 8 απριλίου μέχρι της αρχές Ιουνίου 2019, πρώτα στο ορος Makalu 8.485m και μετά στο όρος Lhoche 8.516m.

Στο βουνό Makalu έχασε την ζωή του ο Έλληνας Χάρης Κυριακάκης κατά την διάρκεια της κατάβασης μετά τον θρίαμβο της ανάβασης του στην κορυφή, Ο Χάρης πρόσθεσε το όνομα του στην λίστα των γενναίων που έπεσαν στήν προσπάθεια τους να φέρουν την ανθρώπινη ψυχή στα όρια της. Η ψυχή του μπορεί να χάθηκε την 26η Μαΐου του 2010 αλλά για όσους αιώνες τα ιμαλαία θα εξακολουθήσουν να καλύπτονται απο χιόνια και πάγους το σώμα του θα παραμένει άθικτο όπως ήταν στην πιό γενναία του στιγμή. Ειναι η τιμή που κάνουν τα ψηλά βουνά σε εκείνους που πέφτουν προσπαθώντας να τα κατακτήσουν !!

Το όλο εγχείρημα πραγματοποιείται υπο την αιγίδα του Συνδέσμου Ελλήνων ορειβατών (ΣΕΟ), την Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας και Αναρρίχησης (ΕΟΟΑ ) και του υπουργείου πολιτισμού Γενική γραμματεία αθλητισμού (ΓΓΑ). 

 

Λίγα λόγια για τα δύο βουνά

Lhoche 8.511m

Το Λότσε (Νεπαλικά: ल्होत्से; 洛子峰 Luòzǐ Fēng, =ལྷོ་རྩེ Lhozê) είναι το τέταρτο υψηλότερο βουνό στη Γη και συνδέεται με το Έβερεστ μέσω του Νότιου Περάσματος. Η λέξη Λότσε σημαίνει 'Νότια Κορυφή' στα Θιβετιανά. Εκτός από την κύρια κορυφή του 8.516m(Ανατολικά) υπάρχει το Μεσαίο Λότσε 8.414 m και το Λότσε Σαρ 8.383 m. Βρίσκεται δε στα σύνορα μεταξύ του Θιβέτ της Κίνας και της περιοχής Κούμπου του Νεπάλ. Το Ορος Λότσε κατάκτησαν για πρώτη φορά οι Ελβετοί Ernst Reiss και Fritz Luchsinger που συμετείχαν σε ελβετική αποστολή την 18 Μαΐου 1956.

Περιγραφή βουνού

Η διαδρομή απο το Bace camp μέχρι τα 7.800m ειναι η ίδια με αυτήν του Έβερεστ αλλά απο εκεί και ψηλότερα προς το camp-IV γίνεται ακόμα πιο επικίνδυνη λόγω του πλήθους των πτώσεων βράχων. To Lhoche εχει ποσοστό θνησιμότητας 2.45% για αυτούς που κατάφεραν να φθάσουν στήν κορυφή.

 

Makalu 8.485m

Το όρος Μακαλού (στην Νεπαλεζική γλώσσα मकालु) είναι το πέμπτο ψηλότερο βουνό στη Γη, με ύψος 8.485m και βρίσκεται 20 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του όρους Έβερεστ, στα σύνορα Κίνας και Νεπάλ. Η μορφή του Μακαλού μοιάζει με αυτή μιας τετράπλευρης πυραμίδας. Το όνομα Μακαλού σημαίνει «μαύρο βουνό». Το όρος Μακαλού κατέκτησαν για πρώτη φορά οι Γάλλοι Λιονέλ Τερέ και Ζαν Κουζί που συμμετείχαν σε μια γαλλική αποστολή, στις 15 Μαΐου 1955.

Περιγραφή του βουνού

Μόνο 5 απο τις 16 πρώτες αποστολές κατάφεραν να φθάσουν στήν κορυφή του Makalu, εχει πολύ απαιτητικές ορθοπλαγιές στενές και μαχαιρωτές κόψεις. Από τα 8.000m και πάνω παρουσιάζει μεγάλη τεχνική δυσκολία και το σκαρφάλωμα γίνεται σε μικτό πεδίο βράχου και πάγου. Το Makalu εχει ποσοστό θνησιμότητας 10.34% για αυτούς που κατάφεραν να φθάσουν στην κορυφή.

Η διαδρομή για την κορυφύ του Makalu

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ