Το Σαββατοκύριακο που άλλαξε τα δεδομένα στο αγώνισμα του μαραθωνίου δρόμου!

Από 13 Οκτ 2019

Με το νέο απίστευτο παγκόσμιο ρεκόρ στον μαραθώνιο γυναικών από την Κενυάτισσα Brigit Kosgei, η οποία στον μαραθώνιο του Σικάγου έσπασε το εδώ και 16 χρόνων παλιό ρεκόρ της Paula Radcliffe με 2 ώρες 14 λεπτά και 4 δεύτερα, μια μόλις μέρα μετά το σπάσιμο του ‘’ψυχολογικού φράγματος’’ των 2 ωρών από τον επίσης Κενυάτη Eliud Kipchoge, πολλοί ειδικοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι από εδώ και πέρα τίποτα δεν θα είναι ξανά το ίδιο όσο αναφορά τον μαραθώνιο δρόμο.

 

 

Είχαμε επισημάνει έγκαιρα σε παλαιότερο άρθρο του Advendure ότι η περασμένη χρονιά έδειξε ότι κάτι σημαντικό επρόκειτο να γίνει σε σχέση με τον μαραθώνιο και τις επιδόσεις σε αυτήν την απόσταση σε παγκόσμιο επίπεδο.

 

Είναι γνωστό και διαπιστωμένο ότι πολλές φορές η εκτίναξη των ρεκόρ σε ένα άθλημα η αγώνισμα έχει να κάνει με μια σειρά από παράγοντες που δεν έχουν να κάνουν αποκλειστικά με το αθλητικό κομμάτι, επηρεάζουν όμως άμεσα την επίτευξη τους. Πριν κάποια χρόνια ήταν τα διάφορα μίτινγκ που γίνονταν ανά τον κόσμο ( και στην χώρα μας όπως τα Τσικλητηρια και αλλά πιο μικρά)  που μονοπωλούσαν το ενδιαφέρον των φιλάθλων του στίβου και όχι μόνο. Οι μεγάλοι πρωταθλητές, όπως για παράδειγμα ο Usain Bolt αλλά και άλλοι λιγότερο γνωστοί, λειτούργησαν σαν πρεσβευτές αυτής της προώθησης του αθλήματος. Η αλλαγή γενιάς αυτών των πρωταθλητών, αλλά κυρίως η έκρηξη του δρομικού κινήματος σε παγκόσμιο επίπεδο και ειδικά του μαραθωνίου δρόμου όπου ο κάθε συνειδητοποιημένος ερασιτέχνης δρομέας το βλέπει σαν υπέρβαση των προσωπικών ορίων του, το αυξημένο ενδιαφέρον του κοινού και το ενδιαφέρον των μεγάλων εταιριών που επένδυσαν τεράστια κεφάλαια στην εξέλιξη του εξοπλισμού αλλά και στο sponsoring των μεγάλων μαραθώνιων, από την μια αλλά και τα μεγάλα πριμ για τους αθλητές που τρέχουν οδήγησε στην μετάθεση του ενδιαφέροντος από τον στίβο στην άσφαλτο. Από την άλλη μεγάλοι αθλητές είτε έστρεψαν το ενδιαφέρον τους στους αγώνες εκτός πίστας, όχι μόνο για οικονομικούς λόγους αλλά και για νέα κίνητρα (Kipchoge, Bekele, Rupp και άλλοι).

 

Αλλά και νέοι ταλαντούχοι αθλητές από τις Αφρικανικές κυρίως χώρες, αν και σε μικρή σχετικά για το αγώνισμα ηλικία, ασχολήθηκαν κατευθείαν με το μεγαλύτερο σε απόσταση αγώνισμα του στίβου, γυρίζοντας την πλάτη στους αγώνες εντός σταδίου και αυξάνοντας με αυτόν τον τρόπο το ανταγωνισμό μεταξύ τους κυνηγώντας τα πλούσια έπαθλα αλλά και την δόξα που ένας μαραθώνιος προσφέρει!


Η Kosgei που χτες έτρεξε τον μαραθώνιο σε δυο ώρες 14 λεπτά και 4 δεύτερα δεν έχει πλούσιο βιογραφικό σε αγώνες γενικά αλλά και καθόλου σε αγώνες στον στίβο. Στις καλύτερες προσωπικές της επιδόσεις βρίσκουμε δυο ημιμαραθώνιους με χρόνους 1:05:28’ και 1:04:28 με την δεύτερη να μην θεωρείται έγκυρη και πιθανολογούμε από το μέρος που την έκανε λόγω υπέρβασης του υψομετρικού ορίου ( περισσότερο κατηφορικό). Αν λάβουμε σαν δεδομένο τον μέσο όρο των δυο επιδόσεων, το 1:05’ αντιστοιχεί σε ένα ρυθμό 3:05’’/ χλμ δηλαδή περίπου 30:50’’ για κάθε 10 χιλιόμετρα. Για να τρέξει με 1:07’ τον κάθε ημιμαραθώνιο σήμερα κινείτο με κάτι παραπάνω από 3:10’’/ χλμ δηλαδή 31:45’’ για κάθε 10 χιλιόμετρα . Η Κενυάτισσα έτρεξε δυο συνεχόμενους ημιμαραθώνιους με 1:07.02’’ δηλαδή κατά 3% περίπου πιο αργά από το ατομικό της ρεκόρ στον ημιμαραθώνιο. Έχουμε αναλύσει σε προηγούμενο άρθρο μας στο Advendure πόσο είναι το ποσοστό απόκλισης από την μια απόσταση στην άλλη.


Οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερη αντοχή και μοιάζουν με τους αργούς μαραθωνοδρόμους, ενώ η απόκλιση του 3% είναι μέσα στα φυσιολογικά τους όρια. Από την άλλη η συγκεκριμένη αθλήτρια έχει τρέξει τα 10 χιλιόμετρα - έστω και σε μη αναγνωρισμένο αγώνα - σε χρόνο κάτω από τα 30’ . Αν λάβουμε υπόψη ότι στον στίβο αυτό αντιστοιχεί σε χρόνο κατά 20’’-30’’ καλύτερο από αυτόν στην άσφαλτο, τότε μιλάμε ότι το ρεκόρ της θα πρέπει να είναι κοντά στα 29:30’’! Άρα λογικό να περνά τα δεκάρια της στον μαραθώνιο σε χρόνο κάτι πιο πολύ από 2 λεπτά περίπου το καθένα.

 

                                    Η Κενυάτισσα Brigit Kosgei στο "δρόμο" για το 2:14:04 και το νεο παγκόσμιο ρεκόρ!

 

Όπως αναλύσαμε και στο προηγούμενο  άρθρο με τόσους καλούς αθλητές και αθλήτριες στην λίστα με τους καλύτερους μαραθωνοδρόμους της προηγούμενης χρονιάς είναι λογικό να έχουμε και κάποιον αθλητή η αθλήτρια να κάνει σε ιδανικές συνθήκες το παγκόσμιο ρεκόρ στην απόσταση. Λαμβάνοντας υπόψη ότι αυτοί οι αθλητές  έχουν επιδόσεις στις μικρότερες αποστάσεις πολύ καλύτερες από αυτές που χρειάζονται για να τρέξει κάποιος άνδρας για παράδειγμα τον μαραθώνιο σε 2 ώρες και 2 λεπτά η 2 ώρες και 15 λεπτά αντίστοιχα στις γυναίκες, είναι λογικό να περιμένουμε το αμέσως επόμενο διάστημα - μιλάμε για την επομένη χρονιά και τους μαραθωνίους που θα διεξαχθούν την άνοιξη - να έχουμε αντίστοιχα εντυπωσιακά αποτελέσματα και χρόνους!     

                               

Και παρότι το επόμενο καλοκαίρι διεξάγονται οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκυο, είναι πολλοί εκείνοι οι αθλητές υψηλού επιπέδου που είτε από επιλογή λογω  οικονομικών κινήτρων με τα τεράστια πριμ συμμετοχής αλλά κι επίδοσης θα προτιμήσουν να προετοιμαστούν για κάποιον από τους κορυφαίους παγκοσμίως μαραθωνίους,  είτε για λόγους αυτοπροστασίας θα προτιμήσουν να αποφύγουν  τις ακραίες  κλιματολογικές συνθήκες που θα βρουν οι αθλητές στο Ιαπωνικό καλοκαίρι την περίοδο των Ολυμπιακών αγώνων.

 

                                                      O Eliud Kipchoge στα τελευταία λεπτά του ιστορικού 1:59:40!

 

Στις γυναίκες θεωρώ ότι είναι πιο εύκολο να κατέβει κι άλλο το ρεκόρ αφού αυτήν την στιγμή υπάρχουν αρκετές αθλήτριες που τρέχουν τα 10 χιλιόμετρα μέσα στο στάδιο σε χρόνους κάτω από 30 λεπτά και μάλιστα μια από αυτές κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ της απόστασης με επίδοση 29:17’’ (η Almaz Agianna από την Αιθιοπία) που μεταφράζεται στο ότι είναι ικανή να τρέξει τον ημιμαραθώνιο σε χρόνο κάτω από 1 ώρα και 4 λεπτά  και κοντά ίσως και κάτω από τις 2 ώρες και 12 λεπτά   θεωρητικά τον μαραθώνιο! Επιπλέον οι γυναίκες  τρέχοντας σε μεικτούς αγώνες με άνδρες είναι εύκολο να βρουν και τους κατάλληλους λαγούς για να τις τραβήξουν στο επιθυμητό τέμπο!

 

Αντίθετα στους άνδρες υπάρχουν εκτός από τον Kipchoge άλλοι δυο τουλάχιστον διεκδικητές (Bekele, Kamworor) που με τους χρόνους που έχουν τρέξει σε μικρότερες αποστάσεις είναι ικανοί να κινηθούν σε ρυθμούς παγκόσμιου ρεκόρ. Ο Bekele είναι κάτοχος  των παγκόσμιων ρεκόρ σε 5 και 10 χιλιόμετρα μέσα στον στίβο και έχει καλύτερους χρόνους σε αυτές τις αποστάσεις από τον Kipchoge κατά  9 και 32 δευτερόλεπτα αντίστοιχα) και πριν λίγες μέρες έτρεξε σε χρόνο 2’’ πιο αργό από το ‘’επίσημο’’ παγκόσμιο ρεκόρ στον μαραθώνιο  του Kipchoge  των  2 ωρών  1 λεπτού και 39 δευτερολέπτων. Ο Kamworor έσπασε πρόσφατα το παγκόσμιο ρεκόρ  του ημιμαραθωνίου με 58 λεπτά και 1 δευτερόλεπτο και είναι ικανός να τρέξει κοντά στην μια ώρα τον καθένα από τους δυο συνεχόμενους ημιμαραθώνιους αν υπολογίσουμε ότι με βάση  την θεωρία του Canova υπάρχει απόκλιση 4% ανάμεσα σε ημιμαραθώνιο και μαραθώνιο δηλαδή κάτι παραπάνω από 2 λεπτά σε κάθε ημιμαραθώνιο ). Το μεγαλύτερο πρόβλημα φαίνεται να είναι η έλλειψη λαγών να τραβήξουν τον ρυθμό, αφού οι υπόλοιποι αθλητές αδυνατούν να κινηθούν σε ανάλογους ρυθμούς για απόσταση μεγαλύτερη των 25-30 χιλιομέτρων! Ίσως το στήσιμο ενός μεγάλου μαραθωνίου με τους “Τρεις Σωματοφύλακες” που αναφέραμε παραπάνω να αποτελούν οι ίδιοι διεκδικητές αλλά ταυτόχρονα και  λαγοί να αποτελεί την μοναδική λύση στο παραπάνω πρόβλημα!

 

Το μόνο σίγουρο είναι ότι στο κοντινό μέλλον έχουμε να δούμε σύντομα κατάρριψη των ρεκόρ στην απόσταση του μαραθωνίου  από περισσότερους από έναν αθλητές η αθλήτριες!   Και σίγουρα έχουν να σπάσουν πολλά “ψυχολογικά” φράγματα όπως αυτό που έσπασε ο Kipchoge το Σάββατο στην Βιέννη…

 

Ιωάννης Δαγκόγλου

 

Γιάννης Δαγκόγλου

 

Γεννήθηκα στην Πάτρα και ασχολήθηκα με τον στίβο από την ηλικία των 12 χρόνων. Υπήρξα αθλητής στους δρόμους μεγάλων αποστάσεων με καλύτερες επιδόσεις:

1500 μ. 4:02’’ (κατηγορία Εφήβων)

5.000 μ. 15:12’’ (κατηγορία Εφήβων)

10.000 μ. 32:50’’ ( κατηγορία Νέων)

Μαραθώνιος 2.30:17’’.

Αποφοίτησα από το Τ.Ε.Φ.Α.Α. του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 1991 με ειδικότητα στους δρόμους.

Έχω παρακολουθήσει την σχολή προπονητών της Ιταλικής Ομοσπονδίας Στίβου (F.I.D.A.L.- Formia 2001).

Έχω συμμετάσχει σε προπονητικά καμπ του βάδην ( 2005 και 2006 Montescaglioso Bari Ιταλία ).

Είμαι από το 2005 Διδάκτορας της Εθνικής Γυμναστικής Ακαδημίας της Σόφιας (Βουλγαρία) για την διατριβή μου στην προπόνηση Εφήβων αθλητών του βάδην με ε θέμα «Αξιολόγηση της ικανότητας απόδοσης νεαρών αθλητών βάδην με την χρήση του τεστ Conconi» Ο βαθμός του διδακτορικού διπλώματος μου ήταν 22/23.

Είμαι επίσημος προπονητής στίβου του Σ.Ε.Γ.Α.Σ. (από τον Οκτώβριο του 2000) και κάτοχος άδειας ασκήσεως επαγγέλματος Α’ κατηγορίας για το άθλημα του Κλασσικού Αθλητισμού από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού

Έχω γυμνάσει πολλούς πρωταθλητές (Σοφία Αρματά, Γιάννης Καυκάς, Χαράλαμπος Πιτσώλης, Σοφία Ρήγα, Ισαβέλλα Κοψαχείλη, Αλέξι - Μαρία Παππά). Μιλάω άπταιστα Ιταλικά και Αγγλικά.

 

www.smartrun.gr

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ