Σπάρταθλον 2015, οι έλληνες στο προσκήνιο

Από 24 Σεπ 2015

Φτάσαμε λοιπόν στην τελική ευθεία για έναν αγώνα που έχει γράψει το όνομά του με χρυσά γράμματα στο βιβλίο της Ιστορίας των Υπεραποστάσεων. Το Σπάρταθλον αναβιώνει με τον καλύτερο τρόπο την ένδοξη πορεία του «ημεροδρόμου» Φειδιππίδη ο οποίος έτρεξε από την Αθήνα στην Σπάρτη για να ζητήσει βοήθεια στον πόλεμο ενάντια στην Περσική απειλή πριν από 2.500 χρόνια. Το Σπάρταθλον όμως δεν είναι διάσημο μόνο λόγω της ιστορικότητάς του η οποία είναι αδιαμφισβήτητη αλλά και λόγω της υπέρμετρης καμία φορά δυσκολίας του που έχει «γονατίσει» μερικούς από τους πιο δυνατούς αθλητές στον κόσμο.

Οι έλληνες αθλητές προφανώς έχουν γράψει την δική τους ιστορία στον αγώνα. Ποιον στα αλήθεια να πρωτοαναφέρουμε και ποιόν να αφήσουμε «απέξω»; Κανείς πραγματικά δεν μπορεί να μείνει «απέξω» μιας και ο τερματισμός σε έναν τέτοιο αγώνα αποτελεί ουσιαστικά έναν άθλο, κάνοντας την επίδοση και την θέση κατάταξης να παίζει λιγότερο ίσως ρόλο σε σχέση με άλλους, πιο βατούς αγώνες υπεραπόστασης. Ας μην κρυβόμαστε όμως πίσω από το δάκτυλό μας, το Σπάρταθλον είναι ένας αγώνας. Και ως αγώνας έχει χρονομέτρηση, τελική λίστα κατάταξης, χρονικά όρια, κανόνες (και μάλιστα αυστηρούς) και γενικότερα όλο το πλαίσιο που διέπει μία αθλητική δραστηριότητα και μάλιστα παγκοσμίου επιπέδου με βάση και τις συμμετοχές σπουδαίων αθλητών από όλο τον κόσμο. Σίγουρα λοιπόν υπάρχουν και έλληνες δρομείς οι οποίοι έχουν αγωνιστεί στο παρελθόν - και θα αγωνιστούν και φέτος - όχι μόνο για να τερματίσουν εντός χρονικού ορίου, αλλά για να πλασαριστούν σε μία καλή θέση στην κατάταξη ή να τερματίσουν ως πρώτοι έλληνες ή απλά να κάνουν μία πολύ καλή επίδοση. Η φετινή συγκυρία έφερε πολλά νέα πρόσωπα να συμμετέχουν για πρώτη φορά και πιθανότατα να πρωταγωνιστούν, οπότε το ενδιαφέρον για να μάθουμε την κατάσταση, τους στόχους αλλά και τις σκέψεις τους, ακόμη μεγαλύτερη. Ειδικά φέτος οι έλληνες αθλητές βρίσκονται στο προσκήνιο αφού εκτός του ότι απαρτίζουν την πολυπληθέστερη ομάδα του αγώνα, οι συμμετοχές συνολικά είναι ίσως υψηλότερου επιπέδου από κάθε άλλη χρονιά. Ο λόγος λοιπόν σε όσες και όσους ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας στέλνοντας μας τις σκέψεις τους λίγες ώρες πριν ξεκινήσουν την "δοκιμασία" τους - και τους ευχαριστούμε ιδιαίτερα για αυτό - κάνοντας όμως και μία εξαίρεση για μία ιδιαίτερη περίπτωση... Ο λόγος λοιπόν στους αθλητές!

 

Άντζυ Τερζή

Όταν πήρα την απόφαση να δοκιμάσω το Σπάρταθλο, είχα πει πως θα είναι για μία φορά, είτε τερματίσω είτε όχι. Δοκίμασα, δεν τα κατάφερα και τις αμέσως επόμενες μέρες δέχτηκα κατακλυσμό μηνυμάτων από φίλους και αναγνώστες του «Hμερολόγιου Kαταστρώματος» στο Advendure. Αυτά τα μηνύματα ήταν η ανταπόδοση και η έμπνευσή μου να συνεχίσω τον δρόμο προς τη Σπάρτη.

Μόνο που φέτος όλα ήταν αλλιώς. Πιο σιωπηλά και πιο μεθοδευμένα. Δίπλα μου ήταν πάντα ο προπονητής μου Γιάννης Δαγκόγλου, ο οποίος με τον δικό του μοναδικό τρόπο με έκανε πρώτα να πιστέψω εγώ στον εαυτό μου και στη συνέχεια άφησε το σώμα μου να με πείσει για τα υπόλοιπα… ότι θα σταθώ δυνατή για δεύτερη φορά στην εκκίνηση.

Στόχος μου; Πέρσι γονάτισα και σηκώθηκα πολλές φορές… την τελευταία φορά όμως δεν σηκώθηκα. Φέτος ο στόχος είναι να σηκωθώ μια φορά ακόμα και να δώσω ότι καλύτερο έχω για να τα καταφέρω! Δίπλα μου θα έχω στην ομάδα υποστήριξης τους έμπειρους Βίκυ Καρπούζα και Δημήτρη Τρουπή, που ήταν όλη τη χρονιά δίπλα μου και ξέρω πόσο θέλουν να με δουν κι αυτοί να φτάσω στην Σπάρτη. Να ζήσω αυτή τη στιγμή που χρόνια τώρα βλέπω στο πρόσωπο των Σπαρταθλητών, τη στιγμή που αγγίζουν τον Λεωνίδα.

Και φέτος έχω δίπλα μου σημαντική βοήθεια στο υλικό κομμάτι της προσπάθειάς μου. Την Medicore Hellas και τον Φίλιππο Πρεδάρη, ο οποίος φρόντισε όχι μόνο για τις εξειδικευμένες κάλτσες της εταιρείας, αλλά και για τα ρούχα που θα φοράω στον αγώνα. Τον Λεονάρδο Γουλανδρή, που για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά φροντίζει με τα Hoka να κάνω όμορφα χιλιόμετρα. Τον Γιώργο Θεοδωρακόπουλο από τα Βραζιλιάνος Καφεκοπτεία που είναι χρόνια πια κοντά μου με τα υγιεινά του προϊόντα, τους αδερφούς Καγιόπουλοι με τις μπάρες Solo όπως και πέρσι πάλι κοντά μου. Τέλος, τον Γιώργο Βαβρίτσα της Performance Store, που με τα προϊόντα της Hammer με βοήθησε τόσο στις προπονήσεις όσο και στον αγώνα.

Θέλω να ευχηθώ σε όλους τους αθλητές που θα σταθούν στην εκκίνηση να έχουν έναν όμορφο αγώνα, να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό, και να παλέψουν με τα σκοτάδια που θα βρουν στη διαδρομή. Είμαστε τυχεροί που μπορούμε και κάνουμε αυτό που τόσο αγαπάμε, και έχουμε υγεία τη στιγμή που για κάποιους ακόμα και το να σταθούν όρθιοι είναι υπέρβαση λόγω προβλημάτων υγείας. Καλή δύναμη και στην ομάδα του Advendure που θα καλύψουν τη μετάδοση του Σπαρτάθλου… θα σας δούμε εκεί!

 

Άντζυ Τερζή

 

Στέργιος Αναστασιάδης

Σε λίγες μέρες θα βρεθώ για ένατη φορά στην εκκίνηση του Σπαρτάθλου. Η φετινή προετοιμασία, που έχει αρχίσει από το Δεκέμβριο, είχε τα πάντα. Ποιότητα αλλά και ποσότητα, χάρη στον πολύ καλό προπονητή και φίλο μου, Γιάννη Δαγκόγλου. Ανεξαρτήτως αποτελέσματος θα ήθελα να τον ευχαριστήσω πολύ για το πρόγραμμα και τις συμβουλές που μου παρείχε. Επίσης θέλω να ευχαριστήσω Το Θεό που με κράτησε υγιή και μακριά από τραυματισμούς σε όλη τη διάρκεια των δύσκολων αυτών προπονήσεων. Μπορεί ο αγώνας από μόνος του να είναι απαιτητικός αλλά ακόμα δυσκολότερο είναι να βρεθεί κανείς υγιής και έτοιμος στη γραμμή εκκίνησης.

Τη φετινή χρονιά λοιπόν δεν περιμένω τίποτε άλλο από έναν υγιή τερματισμό και μια καλή επίδοση, εάν οι συνθήκες επιτρέψουν να ‘’βγει’’ η προπόνηση στο δρόμο. ‘Έχοντας ξεπεράσει τα προβλήματα και τα λάθη του παρελθόντος και αφού έχω καταλήξει σε θέματα διατροφής και τακτικής θα επικεντρωθώ στον προσωπικό μου στόχο και θα επιδιώξω να απολαύσω μια ακόμα συμμετοχή μου στον ιστορικό αυτό αγώνα. Η φιλοσοφία μου είναι ότι τρέχουμε εντελώς μόνοι χωρίς να μας ενδιαφέρει η κατάταξη, ακολουθώντας πιστά το πλάνο που έχουμε αποφασίσει και το οποίο φυσικά θα πρέπει να είναι μέσα στις δυνατότητές μας.

Με αυτές τις σκέψεις θα προσπαθήσω και φέτος να φτάσω στη Σπάρτη, προσπαθώντας για το καλύτερο δυνατό. Θέλω να ευχαριστήσω την οικογένειά μου που μου δίνει δύναμη να συνεχίζω και χωρίς την υποστήριξη της οποίας δεν θα είχα καταφέρει απολύτως τίποτα. Επίσης θέλω να πω πολλά ευχαριστώ στον φίλο μου Πρεδάρη Φίλιππο και την εταιρία Medicore που με υποστηρίζει ενεργά με τις κάλτσες που προστατεύουν τα πόδια μου στα πολλά ασφάλτινα χιλιόμετρα του αγώνα, το Βαβρίτσα Γιώργο και τη Hammer που έχουν αναλάβει το διατροφικό κομμάτι του αγώνα και το Γουλανδρή Λεονάρδο και τη Compessport για τα ρούχα συμπίεσης που μου παρέχουν. Χωρίς τη βοήθειά τους η συμμετοχή μου θα ήταν από δύσκολη έως αδύνατη.

Έχω πει και παλαιότερα ότι θα πρέπει να είμαστε υπερήφανοι που έχουμε τη δυνατότητα να τρέχουμε σ’ ένα τέτοιο αγώνα μέσα στη χώρα μας, με τέτοιο ιστορικό υπόβαθρο, άρτια οργάνωση, στον οποίο συμμετέχουν τα μεγαλύτερα ονόματα των υπεραποστάσεων. Η συμμετοχή και μόνο αποτελεί σημαντικό γεγονός για τον καθένα. Κάθε φορά είναι διαφορετική αφού τα χιλιόμετρα είναι πολλά και η προετοιμασία πολλές φορές δεν εξασφαλίζει το αποτέλεσμα, αφού οι παράγοντες που επιδρούν είναι πάρα πολλοί. Οι Έλληνες δρομείς βρίσκονται σε διαρκώς ανερχόμενη πορεία και απόδειξη αυτού είναι ο αριθμός των φετινών συμμετοχών αλλά και η ποιότητά τους. Θα βρεθεί στην εκκίνηση ότι καλύτερο υπάρχει στο χώρο των υπεραποστάσεων σε άσφαλτο και σε βουνό.

Εύχομαι σε όλους τους συναθλητές μου, αλλά ιδιαίτερα στους Έλληνες, να αξιωθούν να αγγίξουν το πόδι του βασιλιά Λεωνίδα. Μακάρι να ολοκληρώσουν επιτυχώς αυτό το όμορφο ταξίδι.

 

Στέργιος Αναστασιάδης

 

Γιάννης Κουρκουρίκης


Σε λίγες μέρες κάτω από την Ακρόπολη θα δοθεί η εκκίνηση για το 33ο Σπάρταθλο. Πέρυσι τερματίζοντας και έχοντας καταπονήσει πολύ το σώμα μου είχα πει ότι δεν θα συμμετάσχω ξανά σε αυτόν τον δύσκολο αγώνα. Με το πέρασμα του χρόνου όμως άρχισε να ωριμάζει η ιδέα την φετινής μου συμμετοχής. Είναι μοναδικά τα συναισθήματα που βιώνει ο κάθε Σπαρταθλητής μέσα στον αγώνα έτσι ώστε υπάρχουν αθλητές που επαναλαμβάνουν τον άθλο για πολλά χρόνια. Μετά τον αγώνα του UTMB στα τέλη του περασμένου Αυγούστου ήξερα ότι δεν θα έχω πολύ χρόνο για ξεκούραση, ωστόσο το σώμα μου μυϊκά είναι σε καλή κατάσταση και φρόντισα αυτόν τον μήνα να το κρατήσω σε κατάσταση ‘’ αναμονής’’.

Πιο έμπειρος στον αγώνα φέτος μετά την περσινή μου συμμέτοχη, πιστεύω θα αποφύγω τα λάθη. Στόχος παραμένει πάντα ο τερματισμός και από εκεί και πέρα όλοι ξέρουν ότι πάντα επιδιώκω το καλύτερο αποτέλεσμα σε όποιο αγώνα και να συμμετέχω. Για άλλη μια φορά η συμπαράσταση του κόσμου και των δικών ανθρώπων ήδη είναι το καλύτερο support που θα μπορούσα να έχω. Ήδη δέχομαι πολλά μηνύματα από φίλους και γνωστούς που μου στέλνουν την θετική τους ενέργεια για τον αγώνα μου. Βέβαια δεν θα μπορούσα να παραλείψω να ευχαριστήσω τους χορηγούς μου και αρωγούς σε αυτήν την μεγάλη προσπάθεια, την PEARL IZUMI & CAMELBAK της εταιρίας ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΙΑΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ , κύριο χορηγό μου σε υπόδηση ένδυση και αξεσουάρ υδροδοσίας, την HAMMER NUTRITION για τα συμπληρώματα διατροφής, την OAKLEY in GREECE , την COMPRESSPORT , τα οπτικά KAΡMEN http://www.optikakarmen.gr και την εταιρία ΘΕΟΧΑΡΑΚΗΣ Renault Dacia http://www.renault.com.gr , που χωρίς αυτούς σίγουρα τα πράγματα θα ήταν πιο δύσκολα για μένα. Εύχομαι σε όλους έναν καλό αγώνα και έναν καλό τερματισμό.

 

Γιάννης Κουρκουρίκης

 

Χρήστος Μαυρίκιος

Μετά από πολύμηνη προετοιμασία βρίσκομαι σε καλή κατάσταση και περιμένω υπομονετικά την εκκίνηση του αγώνα. Κατά τη διάρκεια όλων αυτών των μηνών είχα αποκλειστικά στο μυαλό μου το Σπάρταθλον και δεν ασχολήθηκα προπονητικά με κάτι άλλο συμμετέχοντας από την έναρξη της προετοιμασίας μου μόνο σε ένα αγώνα 24 ωρών στο Ελληνικό το Μάρτιο. Στην προπόνηση προσπάθησα να αποφύγω τα ατέλειωτα μηχανικά χιλιόμετρα και να επικεντρωθώ σε απαιτήσεις του αγώνα όπως τρέξιμο μετά από ελάχιστες ώρες ύπνου ή και ολοκληρωτικής αϋπνίας, υψηλές θερμοκρασίες, αύξηση στην καύση λίπους, εναλλαγή ανηφόρες-κατηφόρες, ασφάλτινες διαδρομές και συγκέντρωση των μεγάλων προπονήσεων σε συνεχόμενες ημέρες. Έτσι η προπόνηση ταχύτητας έμεινε στο περιθώριο (οριακά συντήρηση), 1-2 φορές την εβδομάδα κυκλική προπόνηση ( αλτικές, μονόζυγο κ.τ.λ) και τις υπόλοιπες μέρες τρέξιμο στις συνθήκες που περιέγραψα παραπάνω από 1 μέχρι 2.5 ώρες πολλές φορές 2 φορές τη μέρα με στόχο εβδομαδιαίο, ένα διήμερο 4 προπονήσεων όπου κάλυπτα από 90km στην αρχή της προετοιμασίας μέχρι 130km στο τέλος. Όσο αυξάνονταν τα χιλιόμετρα του διημέρου τόσο μειώνονταν τα χιλιόμετρα των υπόλοιπων ημερών και έτσι δεν αντιμετώπισα φαινόμενα κορεσμού σωματικού ή ψυχολογικού. Συγκρίνοντας τις προπονήσεις της προετοιμασίας μου για το Σπάρταθλο με τις προπονήσεις πριν από ultra του παρελθόντος είμαι αρκετά ευχαριστημένος και θεωρώ ότι τις προηγούμενες φορές ήμουν σχεδόν απροπόνητος. Ωστόσο θα ήθελα να τονίσω ότι η σωματική προπόνηση έχει τα όρια της και μπορεί να μας καλύπτει τα πρώτα 100 ή 150 ή 200km αλλά κάποια στιγμή πρέπει να ενεργοποιηθούν άλλα κομμάτια μας και διεργασίες εγκεφαλικές και όχι μόνο. Η ενεργοποίηση και η προπόνηση των τελευταίων είναι και το πιο δύσκολο κομμάτι του αγώνα.

Το Σπάρταθλον για μένα δεν είναι ένας απλός αγώνας. Είναι αγώνας στόχος μιας ολόκληρης ζωής και θα δώσω τον καλύτερο εαυτό μου. Η επίδοση σε χρόνο θα εξαρτηθεί από τον καιρό και η επίδοση σε θέση δεν εξαρτάται από τίποτα αρκεί να μην τρέξεις λάθος τα πρώτα 80km.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ, για άλλη μια φορά, στους χορηγούς μου: Odlo –ρουχισμός, Lasportiva-παπούτσια και στους :Γιάννη Αβούρη και Γιάννη Γιαννισάκη που αποτελούν την ομάδα υποστήριξης μου προαγωνιστικά-αγωνιστικά και μεταγωνιστικά.

 

Χρήστος Μαυρίκιος

 

Βαγγέλης Μπάκας

Καταρχήν ευχαριστώ για την "φιλοξενία" για άλλη μια φορά στο Adventure. Επίσης θα θελα να σας ευχαριστήσω για την εμψύχωση και την συμπαράσταση στα τελευταία δύσκολα km του Σπαρτάθλου το 2013. Επειδή είμαι ένας 100% ερασιτέχνης αθλούμενος που στηρίζεται μόνο στην εμπειρία του και τις δυνάμεις του αποκλειστικά δεν θα μπορούσα να πω ακριβώς σε τη κατάσταση είμαι. Είμαι σχετικά υγιής και με περίπου 110 km περισσότερα στα πόδια το τελευταίο τρίμηνο προετοιμασίας σε σχέση με το 2013 κάτι που δεν είναι πάντα σίγουρο ότι είναι και καλύτερο καθώς ένιωθα αρκετά κουρασμένος καθώς εργαζόμουν παράλληλα. Θα προσπαθήσω να κάνω μια συντηρητική κούρσα με υπομονή και καλύτερη διατροφή σε σχέση με την προηγούμενη φορά. Ελπίζω τα προβλήματα που θα με ταλαιπωρήσουν να μην με αναγκάσουν να κόψω ρυθμό και να κάνω στάσεις και ίσως πετύχω τον υψηλό στόχο των κάτω 30 ωρών που έχω θέσει. Ο βασικός στόχος βεβαία είναι ο όσων το δυνατόν υγιής τερματισμός. Είμαι χαρούμενος που φέτος θα τρέξουν πολλοί φίλοι και θα έχουμε να ζήσουμε και να μοιραστούμε εμπειρίες και εικόνες!

Θα θελα να ευχαριστήσω την οικογένεια μου για την κατανόηση την υπομονή να ανοχή της "τρέλας" μου.

 

Βαγγέλης Μπάκας

 

Αργύρης Παπαθανασόπουλος


Πρώτα απ’ όλα θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την τιμή που μου κάνετε και μου δίνετε γι’ ακόμα μια φορά την ευκαιρία να εκφράσω τις όποιες σκέψεις μου στο Αdvendure, με αφορμή την συμμετοχή μου στο φετινό Σπάρταθλο.

Σε λίγες μέρες θα έχω την τύχη να σταθώ στην εκκίνηση του πιο δύσκολου υπερμαραθώνιου της δρομικής μου καριέρας, και θα μου επιτρέψετε να σας εξομολογηθώ ότι αισθάνομαι ήδη ‘‘νικητής’’.

Από τον Ιανουάριο ΟΛΗ μου η καθημερινότητα προγραμματίστηκε με μοναδικό κριτήριο το Σπάρταθλο. Άλλαξα σχεδόν τα πάντα από την προπονητική προσέγγιση και καταπόνεσα το μυοσκελετικό μου σε πρωτόγνωρες επιβαρύνσεις για τα μέχρι πρότινως προσωπικά μου όρια. Εγκατέλειψα ολοκληρωτικά τα αγαπημένα μου μονοπάτια στην Αγγλική εξοχή, και βγήκα για πρώτη φορά στην άσφαλτο, στον θόρυβο, και στα καυσαέρια των αυτοκινήτων. Έγινα ο γραφικός της γειτονιάς που έτρεχε κάθε μέρα για να πάει στο Νοσοκομείο, έχοντας στην πλάτη μου ένα σακκίδιο με το φαγητό και τα ρούχα μου. Βροχή, χιόνι, ομίχλη, σκοτάδι, κούραση από πολύωρες εφημερίες, προσπάθησαν να κάνουν εφιαλτικά τα 24 χιλιόμετρα μετ’ επιστροφής. Η μονοτονία της ίδιας διαδρομής, η καταπόνηση της ασφάλτου, και τα όσα προανέφερα, αντί να με εξολοθρεύσουν, μ’ έκαναν ολοένα και πιο δυνατό ψυχικά...κι εκεί θεωρώ ότι κρίνεται η αποτυχία από την επιτυχία στο Σπάρταθλο. Πόσο δυνατός είσαι ψυχικά να απομονώσεις τις όποιες ‘‘φωνές αδυναμίας’’ που σ’ εκλιπαρούν να εγκαταλείψεις. Το γεγονός ότι επιβίωσα από όλη αυτή την οχτάμηνη δοκιμασία, αυξάνοντας τον όγκο προπόνησης όσο ποτέ άλλοτε, και χωρίς να υποστώ κάποιο σοβαρό τραυματισμό, με κάνει να αισθάνομαι νικητής μέσα στον προσωπικό μου καθημερινό αγώνα επιβίωσης.

Στα επί της ουσίας, και πόσο όλα τα παραπάνω μπορούν να μεταφρασθούν σε μια καλή επίδοση μέσα στον αληθινό αγώνα, θα το δείξει το ερχόμενο Σάββατο. Κάθε πρόβλεψη θα ήταν άτοπη, αφού για μένα ο Σπάρταθλος είναι κυριολεκτικά μια περιπέτεια σε ‘‘αχαρτογράφητα νερά ‘‘. Όπως καλά γνωρίζετε, προέρχομαι από τον χώρο του TRAIL, και μέχρι πολύ πρόσφατα η άσφαλτος ήταν απαγορευμένη στο λεξιλόγιό μου. Πρώτη φορά θα επιχειρήσω να καλύψω μια τόσο μεγάλη απόσταση σε άσφαλτο, και σε μια διαδρομή κυριολεκτικά άγνωστη. Γι’ αυτό κι έχω αποφασίσει να ξεκινήσω μ’ ένα πολύ μετριοπαθή ρυθμό παρά την συνήθη ροπή μου σε δυνατές εκκινήσεις. Προτεραιότητα για πρώτη χρονιά συμμετοχής είναι να φτάσω στην Σπάρτη. Ο εκπληκτικός φετινός δυνατός συναγωνισμός που θα παρατηρηθεί αμφότερα ανάμεσα σε Έλληνες και ξένους δρομείς, θα δώσει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον με συγκινήσεις στην παρακολούθησή του, και σίγουρα θα μας σπρώξει όλους για μια μεγαλύτερη υπερβατική προσπάθεια. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ!

 

Αργύρης Παπαθανασόπουλος

 


Νίκος Πετρόπουλος

Το Σπαρταθλο είναι για εμένα μια νέα πρόκληση. Από τα βουνά στην άσφαλτο, νιώθω λίγο σε άγνωστα νερά. Αυτή είναι η αγωνία αλλά και η ομορφιά. Όταν δηλώθηκα στον αγώνα σχεδίαζα πολλά χιλιόμετρα προπόνησης αλλά είχα σοβαρή αμφιβολία αν θα κατάφερνα να βάλω αρκετή άσφαλτο. Ανατρέχοντας στη χρονιά, η οποία ξεκίνησε άσχημα προπονητικά και ήταν δύσκολη εργασιακά, βλέπω ότι δεν έβαλα τόσα πολλά χιλιόμετρα συνολικά αλλά ήμουν αρκετά συνεπής στο να βάλω αρκετή προπόνηση στην άσφαλτο. Τώρα πια και καθώς τα χιλιόμετρα μειώνονται είμαι υγιής, σε καλή κατάσταση και με μόνη αγωνία το πώς θα αντιδράσει το σώμα μου σε τόσα πολλά, και σχετικά γρήγορα, χιλιόμετρα στην άσφαλτο. Σε μια εβδομάδα θα ξέρω. Τώρα πια ανυπομονώ να μπω στον αγώνα παρέα με πολλούς φίλους. Έναν αγώνα που εφέτος έχει τον μεγαλύτερο ανταγωνισμό τόσο σε ξένους όσο και στους Έλληνες δρομείς γεγονός που τον κάνει να έχει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον και τρομερά δύσκολο σε προβλέψεις.

Πρωταρχικός προσωπικός στόχος προφανώς είναι ο τερματισμός, αλλά δυσκολεύομαι να βάλω χρονικό στόχο καθώς είναι κάτι τόσο νέο για εμένα. Φαντάζομαι με οτιδήποτε κάτω από τις 30 ώρες θα είμαι ευχαριστημένος. Στον αγώνα θα έχω τη μεγάλη τύχη και ευχαρίστηση να με συνοδεύει ο καλός φίλος Μάνος Κυριακακης, γνώστης των υπεραποστάσεων και πάντα πηγή αισιοδοξίας, ιδανικός σύντροφος για ένα τέτοιο εγχείρημα και τον ευχαριστώ προκαταβολικά. Είναι ακόμα ευκαιρία να ευχαριστήσω τις εταιρίες που με υποστηρίζουν: την UltrAspire, το Escape shop στην Κηφισίας και την Nutrixxion Hellas που έχει αναλάβει την ενεργειακή μου υποστήριξη.

 

Νίκος Πετρόπουλος 

 

Νίκος Σιδερίδης

Έφτασε επιτέλους η ώρα να δοκιμάσω τις δυνάμεις μου σε ένα προσωπικό όνειρο , έναν αγώνα τον οποίον σκεφτόμουν από την ώρα που ξεκίνησα να τρέχω! Το Σπάρταθλον είναι ένας τόσο Μεγάλος – με κάθε σημασία – αγώνας, που πιστεύω ότι δεν υπάρχει η έκφραση προπονήθηκα σωστά η λάθος. Αυτό που μπορώ να πω είναι, ότι με τον προπονητή μου Ιωάννη Τζανετάκη κάναμε ότι καλύτερο μπορούσαμε, μέσα στις δυνατότητες του χρόνου που μπορούσα να διαθέσω για προπόνηση! Ο όγκος προπόνησης κυμάνθηκε από 160 μέχρι 215 χιλιόμετρα την εβδομάδα χωρίς να συμπεριλάβω τις ώρες που αφιερώσαμε για την μυϊκή ενδυνάμωση , διατάσεις κτλ. Η αθλητική μου κατάσταση είναι πάρα πολύ καλή αυτή τη περίοδο, αλλά και πάλι πιστεύω, ότι το Σπάρταθλον και γενικά οι αγώνες υπεραντοχής σε δοκιμάζουν κυρίως ψυχικά και τον καθοριστικό ρόλο της απόδοσης τον παίζει, το πόσο καλά γνωρίζεις το σώμα σου και τις ανάγκες σε ενέργεια, ενυδάτωση και ηλεκτρολύτες! Ο αγώνας δεν είναι ατομικός φυσικά για εμένα, γιατί θα έχω μαζί μου τον προπονητή μου, και τους φίλους μου Δημήτρη Νικολαΐδη και Σάκη Μαλαμίδη, οι οποίοι θα είναι δίπλα μου σε κάθε δευτερόλεπτο της προσπάθειας μου! Ο στόχος δεν είναι μόνο ο τερματισμός, αλλά και η αίσθηση της χαράς του τρεξίματος στο πετσί μου, όπως την βίωνα ολόκληρο το καλοκαίρι ,τις στιγμές που έτρεχα και έπιανα τον εαυτό μου να γελά! Θέλω να ευχαριστήσω προκαταβολικά την οικογένεια μου για τις ατελείωτες στιγμές χαράς που μου πρόσφεραν, όσο και για την υπομονή τους στις ώρες που εγώ έλειπα και για το ζεστό χαμόγελο που έβρισκα στην επιστροφή μου! Αυτό που θα με συντροφεύει στις δύσκολες στιγμές θα είναι η ατάκα του Αβραάμ ¨μπαμπά πάλι για τρέξιμο θα πας¨ !

Θέλω να ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου όλους όσοι με βοηθάνε ψυχολογικά, όπως επίσης την εταιρία που με στηρίζει με τα καλύτερα είδη ένδυσης και υπόδησης, την Salomon Hellas και τον Σάκη Μαλαμίδη για την προσφορά του με τα κορυφαία προϊόντα ενυδάτωσης και ενέργειας της Nutrixxion! Εύχομαι καλή τύχη και υπομονή και τερματισμό, σε όλους τους συμμετέχοντες! Θα τα πούμε την Παρασκευή το πρωί στην Ακρόπολη με ένα τεράστιο χαμόγελο!

 

Νίκος Σιδερίδης

 

 

Δούκας Τσιακίρης

Θα μας επιτρέψετε για το τέλος μία ιδιαίτερη και ξεχωριστή  για φέτος περίπτωση. Ο Δούκας αποτελεί μέρος του αγώνα εδώ και πολλά χρόνια υπηρετώντας τον από όλα τα πιθανά και απίθανα πόστα. Γιός του πρώην προέδρου του ΔΣ του Σπάρταθλον, Παναγιώτη Τσιακίρη, και ταγμένος εθελοντής του αγώνα, είχε βάλει έναν μεγάλο στόχο. Φέτος λοιπόν ήρθε η στιγμή για να βιώσει "από μέσα" αυτό που ζούσε τόσα χρόνια ως εθελοντής και θεατής.... 

5..4..3..2..1. Παααμε !! Με πόση ανυπομονησία περιμένω αυτή τη στιγμή που και εγώ μαζί με όλους αυτούς τους σπουδαίους δρομείς, θα ξεκινήσω το δρόμο για τη Σπάρτη. Και να που ο καιρός έφτασε και το όνειρο γίνεται πραγματικότητα. Που να το φανταζόμουν εκείνο το βράδυ τέλη Σεπτεμβρίου σε ένα Σπαρταθλο όπου επαιρνα μέρος ως εθελοντής, πως εκείνη η τρελή ιδέα μου θα γινόταν πραγματικότητα. Θα τρέξω και εγώ στο Σπαρταθλο είπα στον εαυτό μου εκείνο το βράδυ. Με μηδενική δρομική εμπειρία έως τότε (2009) που να ήξερα τι με περιμενε. Πόση γλυκιά ταλαιπωρία, κούραση, ιδρώτας, απογοήτευση, όλα αυτά τα "ωραία" μαζί. Και να που μετά από πέντε χρόνια αρχίζω να ζω το όνειρο μου, μπαίνοντας στην εκκίνηση του σπουδαιότερου αγώνα για πολλούς και για εμένα προσωπικά. Για να φτάσω στο σημείο αυτό χρειάστηκε να βγάλω μια προετοιμασία ποιοτική και ποσοτική για τα δικά μου δεδομένα, ...ενώ κάποιοι άλλοι φίλοι στάθηκαν άτυχοι και μείνανε εκτός. Θα τρέξουμε λοιπόν και γι αυτούς!!αλλά και προσαρμοσμένη στον τροπο ζωής και υποχρεώσεων (οικογένεια-δουλειά). Η οποία είχε ταχύτητες, γρήγορα, μεγάλα, λίγο από όλα δηλαδή. Πιστεύω πως βρίσκομαι σε καλή κατάσταση παρόλη την καταπόνηση και κάτω από αυτές τις κλιματολογικές συνθήκες (ζέστη-υγρασία).

Στόχος σε αυτή μου την προσπάθεια δεν είναι άλλος από το να φτάσω στο άγαλμα του Λεωνιδα έστω και τελευταίος. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω πρώτα απ όλα τους γονείς μου Τσιακιρη Παναγιώτη και Ειρήνη που ήταν και η αφορμή να γνωρίσω τον υπέροχο αυτό αγώνα. Τον Δημήτρη Κεχαγιόγλου και Μάριο Φούρναρη για τις πρώτες δρομικες μου βασεις. Τον φίλο Δημήτρη Καραχάλια και φυσικά τον θρυλικό Coach Seppo Leinonen. Φέτος είναι μια ιδιαίτερη χρόνια για το Σπαρταθλο διοτι η Ελληνική αποστολή για πρώτη φορά είναι η μεγαλύτερη σε αριθμό σε σχέση με τις αποστολές άλλων χωρών και ελπίζω να φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών. Έτσι κι αλλιώς εμείς που κληροθηκαμε να συμμετάσχουμε στον αγώνα είμαστε τυχεροί, ενώ κάποιοι άλλοι φίλοι στάθηκαν άτυχοι και μείνανε εκτός. Θα τρέξουμε λοιπόν και γι αυτούς!! Πάμε λοιπόν, καλό δρόμο και καλό τερματισμό σε όλους

 

Δούκας Τσιακίρης

 

Ευχαριστούμε θερμά όλους τους αθλητές που ανταποκριθήκατε στο κάλεσμά μας! Καλή αντάμωση στον δρόμο προς την Σπάρτη! 

Τάκης Τσογκαράκης

Η αγάπη του για το βουνό ξεκινάει πολλά χρόνια πίσω με τις πρώτες αναβάσεις στην αγαπημένη του Πάρνηθα και μετέπειτα με την σχολή Ορειβασίας του ΕΟΣ Αχαρνών. Το 2007 έτρεξε τον πρώτο του αγώνα ορεινού τρεξίματος και από τότε ονειρεύεται "όλο και ψηλότερα, όλο και μακρύτερα". Ελπίζει να το κάνει για πολλά χρόνια ακόμα...

www.advendure.com

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ