Ποιός θα κερδίσει το φετινό Σπάρταθλον;

Από 08 Σεπ 2015

Αυτή ήταν μια ερώτηση που δέχτηκα ως πιο "σχετικός" χτες από έναν φίλο και η οποία σχεδόν με ξάφνιασε και λόγω του πνεύματός της και λόγω της δυσκολίας της. Σκέφτηκα λοιπόν να αποτυπώσω τις σκέψεις μου γραπτώς για όποιον ενδιαφέρεται. Χωρίς αμφιβολία το Σπάρταθλον είναι ένα γεγονός συναρπαστικό για όλους εμάς που το παρακολουθούμε, για πολλούς λόγους. Και θα ήθελα να ξεκαθαρίσω εξ'αρχής ότι η προσωπική μάχη που δίνει ο κάθε νικητής του σε κάθε χρονιά, η απόδοση του καλύτερού του εαυτού, η σκληρή προετοιμασία που έχει κάνει ώστε να είναι ένα σκαλί πάνω από άλλους κορυφαίους δρομείς από όλον τον πλανήτη, η κατάθεση της ψυχής του στο δρόμο για τη Σπάρτη ώστε να πραγματοποιήσει το όνειρό του, οι ανατροπές στη διάρκεια αυτού του (περίπου) 24ώρου που χρειάζεται για να τερματίσει ο πρώτος, είναι απλά κάποια από τα πολλά σημεία που κάνουν το Σπάρταθλον συναρπαστικό αλλά σε καμιά περίπτωση δεν είναι τα μόνα.

Εξίσου συναρπαστική είναι η μάχη του τελευταίου που περνάει πριν κλείσει το check point και μας κάνει να αναρωτιόμαστε αν θα έχει την ψυχή να τα καταφέρει να διανύσει άλλα δεκάδες χιλιόμετρα με τον χρόνο να τον καταδιώκει αγχωτικά. Εξίσου συναρπαστικός είναι αγώνας του ανθρώπου που έχει μπει πολλές φορές στον αγώνα και δεν έχει ακόμα τερματίσει, κάνοντάς μας να αναρωτιόμαστε αν φέτος θα τα καταφέρει. Εξίσου συναρπαστική ήταν η εικόνα του αθλητή πρόπερσι που στο 200ο περίπου χιλιόμετρο έτρεμε και έκλαιγε σκεπασμένος με μια κουβέρτα κρατώντας τη φωτογραφία της οικογένειάς του που κουβαλούσε για γούρι. Όλοι πιστεύαμε πως μέχρι εκεί ήταν, μέχρι που τον είδαμε αργά το απόγευμα να φτάνει στη Σπάρτη περπατώντας ζωντανός-νεκρός αλλά θριαμβευτής με δάκρυα στα μάτια: η νίκη του ανθρώπου πάνω στην αντιξοότητα. Εξίσου συναρπαστικός είναι ο τερματισμός του βετεράνου που καταφέρνει για άλλη μια χρονιά να τερματίσει κάνοντάς μας να αναρωτιόμαστε για πόσα ακόμα χρόνια θα τα καταφέρνει.

 

Αφού ξεκαθάρισα τα παραπάνω, αποδίδοντας στην ερώτηση τη σωστή της διάσταση, ας δώσω λοιπόν την προσωπική μου πρόβλεψη για το ποιοι είναι οι επικρατέστεροι για την πρώτη θέση στον αγώνα του 2015.

 

Εξ'ορισμού, το να προβλέψεις τον νικητή του Σπαρτάθλου είναι πολύ δύσκολο και αυτό συντελεί στη μαγεία του αγώνα. Πόσα και πόσα αστέρια του παγκόσμιου στερεώματος των υπεραποστάσεων δεν εμφανίστηκαν τραβώντας τα βλέμματα πάνω τους μόνο και μόνο για να εγκαταλείψουν πριν τα μισά του αγώνα; Μήπως τον πρώτο αγώνα του 1983 δεν τον κέρδισε με έναν απίστευτο χρόνο ένας άγνωστος νεαρός από την Τρίπολη ανατρέποντας όλα τα προγνωστικά υπέρ των κορυφαίων ονομάτων του διεθνούς στερεώματος της τότε εποχής;

 

Είναι λοιπόν εξαιρετικά επισφαλείς οι προβλέψεις βάση αριθμών και στατιστικών αλλά ας κάνουμε μια προσπάθεια να δούμε τι λέει η "λογική" σε έναν αγώνα όπου αυτή δεν έχει δείξει να παίζει πάντα τον πρώτο ρόλο:

 

ΓΥΝΑΙΚΕΣ

Szilvia Lubics, Ουγγαρία

H κοπελιά από την Ουγγαρία είναι η βασίλισσα του Σπαρτάθλου τα τελευταία χρόνια. Ξεκίνησε το 2010 από τις 35,5 ώρες για να φτάσει να κερδίσει το Σπάρταθλον 3 φορές ξεκινώντας από τον επόμενο χρόνο και πέρυσι, βοηθούμενη από τις καλές καιρικές συνθήκες να γίνει η πρώτη γυναίκα στην ιστορία του αγώνα που σπάει το όριο των 27 ωρών. Δεν θα τη βρείτε στους πίνακες με τις κορυφαίες επιδόσεις σε τυποποιημένους αγώνες 24 ωρών ή άλλους. Ξεκάθαρα η Lubics είναι μια αθλήτρια πλασμένη με ταλέντο ειδικά για το Σπάρταθλον και σίγουρα είναι και φέτος ένα από τα μεγάλα φαβορί, με όπλο την μεγάλη πείρα της στον αγώνα. Οι φωτογραφίες από την σκληρή καλοκαιρινή της προπόνηση που κυκλοφόρησαν δείχνουν ότι έχει καταλάβει τον μεγάλο ανταγωνισμό που αντιμετωπίζει φέτος και ότι δεν είναι διατεθειμένη να παραχωρήσει εύκολα τον τίτλο της.

 

Szilvia Lubics

 

Katalin Nagy,  ΗΠΑ

Ουγγρικης καταγωγής, τρέχει με τα χρώματα των Ηνωμένων Πολιτειών. Πέρυσι έτρεξε το πρώτο της Σπάρταθλον τερματίζοντας δεύτερη στις γυναίκες. Στο μεταξύ μέχρι φέτος στέφθηκε και παγκόσμια πρωταθλήτρια στις 24 ώρες και είναι ξεκάθαρα εξαιρετικά φορμαρισμένη. Σίγουρα είναι σε θέση να σπάσει την πρωτοκαθεδρία της Lubics, βοηθούμενη πλέον από το ότι έχει δει τι σημαίνει Σπάρταθλον.

 

Katalin Nagy

 

Traci Falbo, ΗΠΑ

Μια κορυφαία αθλήτρια από τις ΗΠΑ που φιγουράρει σε όλους τους πίνακες κορυφαίων επιδόσεων, είτε είναι 48 ώρες, είτε 24 ώρες, είτε 100 μίλια. Μια πολύ πιθανή υποψηφιότητα για τη συμπλήρωση της τριάδας των γυναικών, με μόνο μειονέκτημα το ότι δεν έχει προηγούμενη εμπειρία στο Σπάρταθλον.

Traci Falbo

 

Leonie van den Haak, Ολλανδία

Μία πολύ δυνατή αθλήτρια. Στη μόνη ως τώρα συμμετοχή της στο Σπάρταθλον η Ολλανδέζα van den Haak έπεσε στον τρομερό καύσωνα του 2012 και παρά την έλλειψη εμπειρίας έκανε τον 2ο καλύτερο χρόνο στις γυναίκες ξεπερνώντας και την Szilvia Lubics. Σίγουρα φέτος δεν ξανάρχεται με στόχο απλά να επαναλάβει την εμπειρία.

 

Leonie van den Haak

 

Υπάρχουν βεβαίως και πολλές άλλες γυναίκες-"φαρμάκι" που συμμετέχουν στον αγώνα, όπως για παράδειγμα η Alyson Venti (ΗΠΑ) αλλά προσωπική μου άποψη είναι ότι νικήτρια θα είναι μια από τις παραπάνω.


ΑΝΔΡΕΣ

Ivan Cudin, Ιταλία 

O βασιλιάς του Σπαρτάθλου τα τελευταία χρόνια είναι πάντα ένα μεγάλο φαβορί. Έχει κερδίσει 3 φορές τον αγώνα και πέρυσι βοηθούμενος από τις από τις καλές καιρικές συνθήκες έκανε τον καλύτερό του χρόνο που τον κατέστησε τρίτο ταχύτερο Σπαρταθλητή στην ιστορία του αγώνα (και για μερικά λεπτά μόλις δεν είναι δεύτερος πάνω κι από τον μεγάλο Scott Jurek). Έχει δείξει όμως πως -όταν καταλάβει ότι δεν είναι η μέρα του- δεν το πιέζει αλλά αφήνεται να απολαύσει τον αγώνα. Στο φετινό 24ωρο αποκαλύφθηκε ότι υποφέρει από τραυματισμό που δεν τον άφησε να κάνει την επίδοση που ήθελε. Μέχρι και μερικούς μήνες πριν ήταν αμφίβολη η συμμετοχή του στο Σπάρταθλον. Τελικά κατεβαίνει. Έχει ξεπεράσει τον τραυματισμό του; Έχει προλάβει να κάνει την προπόνηση που θέλει; Γιατί άλλαξε γνώμη και τελικά κατεβαίνει στο φετινό Σπάρταθλον; Μήπως για να πάρει το αίμα του πίσω για το "χαμένο" φετινό 24ωρο; Ο φετινός Cudin είναι ένα μεγάλο αίνιγμα.

Ivan Cudin

 

Florian Reus, Γερμανία

Ο νεαρός Γερμανός έχει δηλώσει ξεκάθαρα και σε όλους τους τόνους ότι έρχεται για να κερδίσει. Και έχει κάθε λόγο να πιστεύει ότι μπορεί. Έχει ήδη μεγάλη εμπειρία στον αγώνα, έχοντας κατακτήσει 2 φορές τη δεύτερη θέση και βελτιώνοντας κάθε φορά το χρόνο του. Πέρισι έγινε ο πρώτος Γερμανός που έσπασε το όριο των 24ων ωρών στο Σπάρταθλον και στο μεταξύ κατέκτησε και το παγκόσμιο πρωτάθλημα των 24 ωρών. Φιλοδοξεί δε, να γίνει ο πρώτος δρομέας που κατακτά το παγκόσμιο πρωτάθλημα και κερδίζει το Σπάρταθλον την ίδια χρονιά. Είναι ξεκάθαρα στην καλύτερή του περίοδο και μοναδικό του μειονέκτημα είναι ότι -όπως έχει δηλώσει ο ίδιος- δεν είναι δρομέας που τα πάει καλά με τη ζέστη. Η απόδοσή του λοιπόν θα εξαρτηθεί αρκετά από τις καιρικές συνθήκες τη μέρα του αγώνα.

 

Florian Reus

 

Jan-Alber Lantink, Ολλανδία

Θα με συγχωρήσετε να παραδεχτώ ότι συναισθηματικά είναι η προτίμησή μου για τη νίκη και θα αποτελέσει μεγάλη έμπνευση για μένα να δω αυτόν τον 57χρονο άνδρα να κερδίζει το Σπάρταθλον, αποδεικνύοντάς μας ότι τα πάντα είναι δυνατά για τον άνθρωπο-μαχητή. Το 2010 τερμάτισε δεύτερος με τον εκπληκτικό χρόνο 23:31:22, έναν από τους καλύτερους στην ιστορία του αγώνα και ο ίδιος έγινε ο 8ος ταχύτερος Σπαρταθλητής στην ιστορία του αγώνα. Κι όλα αυτά σε ηλικία τότε 52 ετών όταν οι υπόλοιποι στην λίστα των ταχύτερων επιδόσεων έχουν μέσο όρο ηλικίας περίπου τα 35 έτη. Τα 5 χρόνια που πέρασαν από τότε και τον έφεραν να ατενίζει το 60ο έτος της ηλικίας του, σίγουρα δεν τον βοηθάνε. Κι όμως, ο Jan-Albert με πολύ σκληρή προπόνηση έφτασε φέτος να κερδίσει το ultrabalaton κάνοντας ταυτόχρονα τον καλύτερο χρόνο στην ιστορία του αγώνα (και τερματίζοντας με την Ολλανδική και την...Ελληνική σημαία ταυτόχρονα). Όσο κι αν φαίνεται απίστευτο, ο "παππούς" γίνεται κάθε χρόνο και καλύτερος και είναι κατά τη γνώμη μου ένα φαβορί για τη νίκη. Και αν πραγματοποιηθεί θα είναι μια πολύ μεγάλη νίκη δεδομένου ότι ο μεγαλύτερος ως τώρα νικητής του Σπαρτάθλου -αν θυμάμαι σωστά- ήταν 39 ετών δηλαδή σχεδόν 20 χρόνια νεότερος. Δεν θα τον δείτε τον Jan-Albert να φιγουράρει στη λίστα των καλύτερων επιδόσεων σε τυποποιημένους αγώνες 24 ωρών ή άλλους. Οι αγώνες σε κυκλική διαδρομή δεν του αρέσουν και γνωρίζει ότι δεν είναι πλέον σε θέση να καταπονεί το σώμα του πολλές φορές μέσα σε ένα χρόνο. Βάζει στόχο έναν ή δύο επιλεγμένους αγώνες τον χρόνο και δίνει εκεί το 110% των δυνάμεών του. "Μαλλί βαμβάκι...." που λέγανε οι παλιοί...

 

Jan-Alber Lantink

 

Joao Oliveira, Πορτογαλία

Νικητής το 2013, είναι ένας αθλητής-αίνιγμα καθώς η απόδοσή του δεν είναι σταθερή από χρόνο σε χρόνο. Είναι ικανός να ξεπηδήσει "από το πουθενά" παίρνοντας την πρωτιά (όπως έκανε το 2013) ή να τρέξει ένα ήρεμο Σπάρταθλο όπως πέρυσι που ιπποτικά προτίμησε να βοηθήσει συναθλήτριά του που αντιμετώπιζε πρόβλημα αντί να πάει για χρόνο. Φέτος πάντως κέρδισε το UltraMilano-Sanremo (175 μίλια) δείχνοντας ότι είναι ετοιμοπόλεμος και έτοιμος να δείξει τα δόντια του. Σίγουρα δεν μπορεί να αγνοηθεί.

 

 

Kim Hansen, Δανία

Ένας εξαιρετικά δυνατός αθλητής με κορυφαίες επιδόσεις στις 24 ώρες και στα 100 μίλια, μετά από αρκετά χρόνια που είχε το Σπάρταθλο στο μυαλό του, αποφασίζει φέτος να το τρέξει νοιώθοντας ότι είναι στην καλύτερή του χρονιά. Μόνο του μειονέκτημα η έλλειψη εμπειρίας στο Σπάρταθλον.

 

Kim Hansen

 

Υπάρχουν ακόμα τουλάχιστον δέκα πολύ δυνατοί δρομείς άνδρες που θα μπορούσαν να διεκδικήσουν τη νίκη αλλά οι παραπάνω είναι οι επικρατέστεροι κατά την γνώμη μου.

 

Θα ήθελα ωστόσο πριν κλείσω να αναφερθώ στην πολυσυζητημένη συμμετοχή του Michael Wardian (ΗΠΑ) για πρώτη φορά στο Σπάρταθλον καθώς κάποιοι τον θεωρούν επίσης φαβορί. Ξεκάθαρα ο Wardian είναι ένας κορυφαίος αθλητής με ένα εντυπωσιακό βιογραφικό, κορυφαίους χρόνους σε μαραθώνιους και σε σχετικά μικρότερους υπερμαραθώνιους (όπως π.χ. τα 50 μίλια ή τα 50 χλμ όπου έσπασε φέτος και το παγκόσμιο ρεκόρ σε κλειστό στίβο με χρόνο 3:06). Σίγουρα δεν έρχεται στο Σπάρταθλον μόνο για τη συμμετοχή και θα διεκδικήσει ότι καλύτερο μπορεί. Πιστεύω όμως ότι η έλλειψη προηγούμενης εμπειρίας σε αγώνα Σπάρταθλον καθώς και η εξειδικευσή του σε αρκετά μικρότερες αποστάσεις δεν θα του επιτρέπουν να σταθεί στους ταχύτερους τρεις. Σίγουρα όμως είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα συμμετοχή.

 

Michael Wardian

 

Κι αν πέσω έξω, ελπίζω τουλάχιστον να περάσατε λίγα ενδιαφέροντα λεπτά διαβάζοντας τα παραπάνω! 

 

Αναδημοσίευση από την προσωπική σελίδα του Νίκου Πεταλά στο facebook, τον οποίο και ευχαριστούμε θερμά.

 

Σημείωση Advendure: Παραθέτουμε στοιχεία που έχει συλλέξει ο Νίκος Πεταλάς τα οποία θα σας βοηθήσουν περισσότερο για την εξαγωγή των δικών σας συμπερασμάτων!

 

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΣΤΟ ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ 2015 ΜΕ ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ ΣΕ ΑΓΩΝΕΣ 48h - 24h - 100 μιλίων (161 χλμ) ΣΤΑ ΕΤΗ 2015 & 2014


48 HOURS - FEMALES / ΓΥΝΑΙΚΕΣ

-Traci Falbo, USA, 390,024 km - 2014


48 HOURS - MALES / ΑΝΔΡΕΣ

-Johan Steene, Sweden, 384,936 km - 2014

-Otaki Masayuki, Japan, 347,839 km - 2014

-Olivier Chaigne, France, 346,539 km (split in 6d race) - 2014

-Chih-Ming Chang, Taiwan, 339,381 km - 2014


24 HOURS - FEMALES / ΓΥΝΑΙΚΕΣ

-Katalin Nagy, USA, 244,495 km - 2015 (World Champion)

-Traci Falbo, USA, 239,740 km - 2015

-Isobel Wykes, UK, 230,134 km - 2014

-Annika Nilrud, Sweden, 230,054 km - 2015

-Alyson Venti, USA, 226,763 km - 2014

-Ruthann Sheahan, Ireland, 223,650 km - 2015

-Debbie Martin-Consani, UK, 221,714 km - 2015

-Leonie van den Haak, Netherlands, 221,446 km - 2014

-Sharon Law, UK, 219,501 km - 2015

-Edit Matene Varju, Hungary, 217,300 km - 2014

-Luisa Zecchino, Italy, 217,292 km - 2015

 

24 HOURS - MALES / ΑΝΔΡΕΣ

-Florian Reus, 263,899 km - 2015 (World Champion)

-Kim Hansen, Denmark, 257,753 km - 2015

-Pat Robbins, UK, 256,801 km - 2015

-Ivan Cudin, Italy, 255,499 km - 2014

-Tetsuo Kiso, Japan, 252,469 km - 2015

-Stephane Ruel, France, 252,271 km -2014

-Christian Dilmi, France, 250,466 km - 2014

-Mohamed Saoute, Morocco, 247,026 - 2015

-Csaba Lajko, Hungary, 245,975 km - 2014

-Tero Hyppola, Finland, 244,572 - 2015

-Dan Lawson, UK, 242,880 km - 2014

-Christos Mavrikios, Greece, 241,852 - 2015

-Stu Thoms, Germany, 241,475 km - 2014

-Radek Brunner, Czech Republic, 241,144 km - 2015


100 MILES - FEMALES / ΓΥΝΑΙΚΕΣ

-Alyson Venti, USA, 14:42:45 h - 2014

-Traci Falbo, USA, 14:45:26 h - 2014

-Katalin Nagy, USA, 14:55:25 h - 2014

-Annika Nilrud, Sweden, 15:47:12 h - 2014


100 MILES - MALES / ΑΝΔΡΕΣ

-Marco Bonfiglio, Italy, 13:01:53 h - 2015

-Andreas Falk, Sweden, 13:34:31 h - 2014

-Max Själin, Sweden, 14:07:05 h - 2015

-Kim Hansen, Denmark, 14:12:00 h - 2014

-Johan Steene, Sweeden, 14:50:45 h - 2014

-Grant Maughan, Australia, 14:53:04 h - 2014

Νίκος Πεταλάς

Ο Νίκος Πεταλάς παρακολούθησε ως θεατής το πρώτο του Σπάρταθλον το 2007 και από το 2012 συμμετέχει ως εθελοντής έχοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην ιστορία του αγώνα και των αθλητών του.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ