Έξι δευτερόλεπτα …

Photo copyright: Ted Knudsen Photo copyright: Ted Knudsen

Τι είναι αλήθεια έξι δευτερόλεπτα μέσα στις ατελείωτες ώρες ενός αγώνα υπεραπόστασης; Μια ακόμη κουταλιά από την σούπα σε ένα νυχτερινό σταθμό ανεφοδιασμού; Το άνοιγμα ενός gel με τα χέρια να τρέμουν; Το δέσιμο του κορδονιού; Είναι όλα αυτά, αλλά για την 70χρονη Αμερικανίδα Gunhild Swanson στο Western States του 2015 – την μητέρα των αγώνων 100 μιλίων -  ήταν,  όπως είχε διαμορφωθεί η πορεία του αγώνα της, η απόσταση του θριάμβου από την απογοήτευση. Βλέπετε, μόλις είχε περάσει το Robie Point, ενάμιση μίλι από τη γραμμή του τερματισμού και είχε μόλις 15 λεπτά για να τερματίσει κάτω από το όριο των 30 ωρών και να γίνει η γηραιότερη αθλήτρια που τερματίζει έγκυρα στην ιστορία του περίφημου αγώνα των Δυτικών Πολιτειών των ΗΠΑ.

Δεν ήταν μόνη της σε αυτή την μεγάλη προσπάθεια. Ήδη το νέο ότι φτάνει και το παλεύει σκληρά είχε διαδοθεί σαν τον άνεμο και μάλιστα πολλοί έτρεξαν προς το σημείο αυτό για να την ενθαρρύνουν. Μέσα σε αυτούς, παρότι ήταν εξαντλημένος από την μεγάλη του νίκη με το εξαιρετικό 14:48, ήταν ο Rob Krar, ένας θρύλος των ultra trail για πολλά χρόνια μέχρι και σήμερα, ο οποίος δυο μόλις χρόνια μετά θα πάλευε με τους δικούς του δαίμονες της κατάθλιψης που παραλίγο να τον οδηγήσουν στην αυτοκτονία! Ο Krar φορώντας το κλασσικό του καουμπόικο καπέλο, όχι μόνο έφτασε στο σημείο που έτρεχε η Swanson, αλλά την συνόδευσε μαζί με την σύντροφο του Christina Bauer, υπολογίζοντας ότι πρέπει να κάνει το τελευταίο μίλι σε εννιά λεπτά περίπου για να είναι εμπρόθεσμη. Δεν είναι και εύκολο για οποιονδήποτε να κάνει κάτι τέτοιο, πόσο μάλλον για μια 70χρονη αθλήτρια.

Στην ιδιόμορφη “παρέα” προστέθηκε λίγο μετά και ο θρυλικός Tim Twietmeyer, με 25 τερματισμούς του ιστορικού αγώνα κάτω από 24 ώρες και 5 νίκες! Ένα μεγάλο γκρουπ είχε σχηματιστεί προσπαθώντας να “σπρώξει” νοερά την Swanson προς τον άθλο της, καθώς έμεναν λίγες εκατοντάδες μέτρα για να μπει στο στάδιο του Λυκείου του Auburn της Καλιφόρνια, που τερματίζει παραδοσιακά το Western States. Μέσα στο στάδιο γινόταν πανζουρλισμός από τον κόσμο, τόσο που δεν είχε γίνει όταν τερμάτιζαν – ώρες πριν - οι Rob Krar και Magda Boulet, νικητές του αγώνα. Ο εκφωνητής της διοργάνωσης, η μορφή John Medinger, φώναξε το κλασσικό του moto όταν το ρολόι έδειξε 29:57: “Αν ακούς τη φωνή μου κινήσου γρήγορα, τρέξε σαν να έκλεψες κάτι”!

Ο χρόνος όμως είναι αμείλικτος .. κυλάει ασταμάτητα και δεν λογαριάζει άθλους και προσπάθειες, ιδρώτα και δάκρυα. Μπαίνοντας στο στάδιο έμεναν 250 μέτρα για την Swanson και ο χρόνος έγραφε 29:59:10. Το 30ωρο κρεμόταν σε μια κλωστή. Θα τα κατάφερνε;

Καθώς έμπαινε στην τελική ευθεία, ο εκφωνητής του αγώνα ούρλιαζε, θεατές, εθελοντές, αθλητές που είχαν ήδη τερματίσει προσπαθούσαν να της δώσουν δύναμη με τις φωνές τους. Οι Krar, Twietmeyer και οι υπόλοιποι που την ακολουθούσαν στο τελευταίο μίλι ευγενικά σταμάτησαν και την άφησαν, όπως αρμόζει σε τέτοιου μεγέθους προσπάθειες, να δώσει μόνη της τη μάχη για τα τελευταία δευτερόλεπτα του αγώνα της.

Όταν η Gunhild Swanson πέρασε τη γραμμή του τερματισμού, το ρολόι έγραφε 29:59:54. Για μόλις 6 δευτερόλεπτα η 70χρονη Αμερικανίδα από την Ουάσινγκτον έγινε η μεγαλύτερη σε ηλικία αθλήτρια που τερμάτισε εμπρόθεσμα στην ιστορία του κλασσικότερου αγώνα 100 μιλίων στον πλανήτη.  Έγραψε ιστορία.

 

 

Μετά από αυτή την μεγάλη προσπάθεια με το ιστορικό αποτέλεσμα, πολλοί τερματισμοί έγιναν στα όρια, αλλά καμία δεν πλησίασε το δράμα και τον θρίαμβο στην κόψη του ξυραφιού όπως αυτή!

Η μαγεία του αθλητισμού τρέφεται από μεγάλες ιστορίες. Ιστορίες σαν της Swanson που μέσα από τον πόνο, την αγωνία και τελικά τον θρίαμβο απλών ανθρώπων δείχνουν τις πραγματικές και θεμελιώδεις αξίες των υπεραποστάσεων που δεν πρέπει να απεμπολήσουμε ποτέ.  

 

Δημήτρης Τρουπής

Πηγές: irunfar, Western States Endurance Run

Δημήτρης Τρουπής

Κατάγεται από το Ξυλόκαστρο Κορινθίας και ζει μόνιμα στην Πάτρα. Συμμετείχε στην συντακτική ομάδα του Adventure Zone από το 2009, ενώ μαζί με τον Τάκη Τσογκαράκη ίδρυσαν και "τρέχουν" το Advendure.  Το τρέξιμο στα μονοπάτια των βουνών και η μεταφορά εικόνων και συναισθημάτων μέσα από τα άρθρα του αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του. Παθιάζεται με τους αγώνες ορεινού τρεξίματος, υπεραντοχής και  περιπέτειας. Έχει πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε αγώνες ορεινού τρεξίματος όλων των αποστάσεων, με έμφαση στους αγώνες ultra trail.  Θεωρεί ότι το τρέξιμο και η πεζοπορία στη φύση είναι μια εσωτερική ανάγκη του ανθρώπου, μας φέρνει πιο κοντά σε αυτήν και μας κάνει να αγαπήσουμε περισσότερο το περιβάλλον.

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ