Ο Παναγιώτης Τζουρέλας μας μιλάει για το Speedway Ultra Trail (SWUT)!

Είστε λάτρης της υψηλής ταχύτητας; Σας αρέσει να πηγαίνετε όσο πιο γρήγορα μπορείτε; Θέλετε να σπάσετε τα κοντέρ και τα στροφόμετρα να “βαράνε” κόφτες; Σας εξιτάρει ο ήχος από το πάτημα του γκαζιού και το σφύριγμα του τούρμπο; Τότε διαβάζετε το κατάλληλο άρθρο! Παρόλα αυτά, κρεμάστε τα κλειδιά του αυτοκινήτου ή της μοτοσυκλέτας στη θέση τους διότι δεν πρόκειται να τα χρειαστείτε καθόλου. Ναι, καλά διαβάσατε. Αντιθέτως, φροντίστε να προμηθευτείτε και δεύτερο ζευγάρι παπούτσια για τρέξιμο επειδή εκεί που έχουμε σκοπό να σας πάμε θα λιώσετε πολλά ζευγάρια σόλες αφού δεν υπάρχει όριο ταχύτητας! Έχει περάσει λίγος καιρός που δήλωσα συμμετοχή στον Speedway Ultra Trail ή αλλιώς “SWUT” και από εκείνη τη στιγμή κι έπειτα δεν έχω πάψει ν’ αναρωτιέμαι πόσο γρήγορα μπορώ να τρέξω και, φυσικά, για πόσο μπορώ να αντέξω. Η ιδέα είναι αρκετά απλή κι έξυπνη συνάμα. Τρεις διαφορετικές διαδρομές, συν ένας παιδικός αγώνας, δίχως μεγάλες υψομετρικές διαφορές, ξεκινούν μέσα από την πόλη της Δράμας και διασχίζουν τον ορεινό όγκο που βρίσκεται βόρεια της πόλης. Πιο συγκεκριμένα, όλες έχουν αφετηρία και τερματισμό μια πίστα καρτ κι αν είστε περίεργοι και θέλετε να μάθετε περισσότερα έχω βρει τον ιδανικό άνθρωπο που θα λύσει όλες τις απορίες μας. Ο Παναγιώτης Τζουρέλας είναι ο διοργανωτής του “Speedway Ultra Trail κι αυτό είναι το μοναδικό στοιχείο που γνωρίζω γι’ αυτόν.

 

 

[Advendure]: Γεια σου Παναγιώτη και καλωσόρισες στην παρέα του Advendure! Οι συστάσεις είναι απαραίτητες στην περίπτωσή σου, οπότε θα σου ζητήσω να ξεκινήσουμε αυτήν τη συζήτηση λέγοντάς μας μερικές πληροφορίες για σένα και τη σχέση σου με το ορεινό τρέξιμο καθώς και για τις συγκυρίες που συνέβησαν στη ζωή σου ώστε να αποφασίσεις να διοργανώσεις έναν υπέρ-μαραθώνιο βουνού αυτή τη στιγμή.

[Παναγιώτης Τζουρέλας]: Ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση στις σελίδες του Advendure. Η σχέση μου με το ορεινό τρέξιμο μπορεί να είναι σχετικά μικρή σε διάρκεια (περίπου 6-7 χρόνια), αλλά κατάφερε να κρατήσει τον ενθουσιασμό μου όλον αυτόν τον καιρό σε αρκετά υψηλό επίπεδο, χωρίς περιόδους καμπής, με μια σειρά τερματισμών σε μερικούς από τους σημαντικότερους υπέρ-μαραθώνιους της χώρας μας χωρίς τραυματισμούς. Παράλληλα συμμετείχα και στη δημιουργία μερικών εξ’ αυτών. Δεν χρειάζεται, πιστεύω, να κουράσω παραπάνω με προσωπικά στοιχεία. “Γράψε το βιβλίο που θα ήθελες να διαβάσεις” μου είπε σε μια συζήτηση, παλιότερα, ένας φίλος κι εγώ το μετέφρασα σε “φτιάξε τον αγώνα που θα ήθελες να τρέξεις”. Λοιπόν, έτσι κι έγινε.  Κρατήστε στο μυαλό σας το “να τρέξεις”.

 

 

[Advendure]: Δε σου κρύβω πως όταν είδα το λογότυπο και την ονομασία του αγώνα μπερδεύτηκα. Από τη μια έβλεπα την εικόνα μιας πίστας και από την άλλη διάβαζα για ορεινό τρέξιμο. Ίσως να ήταν αυτός ο λόγος που τελικά αποφάσισα να το ερευνήσω περισσότερο, ωστόσο, δε μπορώ παρά να σε ρωτήσω τι ακριβώς συμβαίνει με την πίστα καρτ; Πώς σου ήρθε η ιδέα να τη συμπεριλάβεις στους αγώνες που διοργανώνεις και μάλιστα όχι μόνο ως αφετηρία και τερματισμό, αλλά και ως τη βασική διαδρομή του 6-ωρου αγώνα;

[Παναγιώτης Τζουρέλας]: Ο χώρος είναι ιδανικός για ποικίλες αθλητικές δράσεις, και όχι μόνο για μηχανοκίνητο αθλητισμό. Η πίστα βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα από το κέντρο της Δράμας και σε πολύ μικρή απόσταση απ’ αυτήν ξεκινάει ένα πλήθος μονοπατιών που μπορείς να απολαύσεις είτε πεζός, είτε με ποδήλατο, τα οποία είναι ιδανικά τόσο για προπόνηση, όσο και για μια βόλτα στη φύση με όλη την οικογένεια. Είναι μια πανέμορφη περιοχή και πρέπει να την γνωρίσει καλύτερα ο κόσμος και περισσότερο οι κάτοικοι της Δράμας. Επίσης, τα 1000 μέτρα της πίστας έχουν συμπεριληφθεί στους 2 αγώνες των 21χλμ & 100χλμ καθώς θα αποτελέσουν τα τελευταία και πιθανόν τα πιο γρήγορα μέτρα της διαδρομής τους. Τι καλύτερο από μια “αγωνιστική πίστα” όταν θέλεις να δημιουργήσεις έναν γρήγορο αγώνα;

 

 

[Advendure]: Μιας που δε γνωρίζουμε τίποτα για την περιοχή που θα διεξαχθούν οι αγώνες θα θέλαμε να μας πεις εσύ μερικά λόγια. Εξαιρουμένου του 6-ωρου αγώνα, δώσε μας μια σύντομη περιγραφή του πού θα κινηθούν οι διαδρομές των 100 και 21 χιλιομέτρων. Σε τι ποσοστό, περίπου, θα αποτελούνται από μονοπάτι - δασικό δρόμο και για τι είδους τερέν μιλάμε;

[Παναγιώτης Τζουρέλας]: Ο αγώνας των 21 χλμ. είναι τα πρώτα 10 χλμ. της διαδρομής των 100 χλμ. και επιστροφή από το ίδιο σημείο. Σκοπός είναι να φέρει σε επαφή τους δρομείς (με το πήγαινε-έλα) και να τους δώσει κίνητρο να αυξήσουν ταχύτητα! Οι παλμοί θα παραμείνουν στα ύψη και στα 21 χλμ. και πιστεύουμε ότι με αυτόν τον τρόπο θα κορυφώσουμε τις επιδόσεις των δρομέων. Από την άλλη, ο αγώνας των 100 χλμ. θα κινηθεί κατά 78% σε μονοπάτια, 20% σε δασικούς δρόμους και περίπου για 2000 μ. σε άσφαλτο. Οι ανηφόρες που θα συναντήσετε στη διαδρομή είναι ιδανικές για να ρίξουν λίγο τους ρυθμούς, να ενυδατωθούν οι δρομείς και να συμπληρώσουν την ενέργεια τους. Μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα απότομες, αλλά είναι ικανές να σε «ζημιώσουν» στην πορεία του αγώνα αν δεν προσέξεις τον ρυθμό σου. Πάρτε μια ανάσα και το επόμενο «δρομικό»  τμήμα της διαδρομής σας περιμένει να πιέσετε το γκάζι!

 

 

[Advendure]: Στην ιστοσελίδα της διοργάνωσης του “SWUT” διαβάζουμε ότι ο αγώνας είναι προϊόν συνεργασίας της “NOPEAKS ΚοινΣΕπ” της ομάδας του “holisteRUN” και της Κοινότητας Καλλιφύτου. Ποιοι είναι, λοιπόν, όλοι αυτοί που αναφέρονται παραπάνω και ποιο κοινό γνώρισμα έχουν ώστε να καταλήξουν στη δημιουργία ενός πλούσιου μπουκέτου αγώνων;

[Παναγιώτης Τζουρέλας]: Η ομάδα του holisteRUN ξεκίνησε πριν 7 χρόνια και συγκεντρώνει δρομείς μια φορά τον μήνα και συγκεκριμένα κάθε πρώτη Δευτέρα στις 21:00 για 10 χλμ. νυχτερινό τρέξιμο στους δρόμους της πόλης. Η Κοινότητα Καλλιφύτου ως έδρα της πίστας καρτ θέλησε να βοηθήσει στη διοργάνωση και στην προβολή της γύρω περιοχής και η NO PEAKS ΚοινΣεπ ως διοργανώτρια αρχή. Και οι τρεις ως ομάδα θα φροντίσουμε για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στις 21 & 22 Μαρτίου.

 

[Advendure]: Αν εξαιρέσουμε τον παιδικό αγώνα οι τρεις που απομένουν έχουν εντελώς διαφορετικά στοιχεία μεταξύ τους. Ο πρώτος διεξάγεται σε άσφαλτο, ο δεύτερος είναι ένας ημιμαραθώνιος αγώνας trail δίχως ιδιαίτερη δυσκολία και ο τρίτος είναι ένας ultra αγώνας βουνού με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Γιατί αποφασίσατε να τους παντρέψετε όλους σε μία διοργάνωση και δεν προτιμήσατε διαφορετικές ημερομηνίες για τον καθένα;

[Παναγιώτης Τζουρέλας]: Υπήρξε ως σκέψη να γίνει ο 6ωρος αγώνας της πίστας σε διαφορετική ημερομηνία, αλλά υπάρχει και ο 4ος αγώνας μας που γίνεται τον Ιούνιο και είπαμε να μην “απλώσουμε” τους αγώνες σε όλο το καλεντάρι. Για όσους αναρωτιούνται για τον 4ο αγώνα, το “verticalRUN” του 2020 θα ενσωματωθεί στη διοργάνωση “Speedway Ultra Trail.

 

 

[Advendure]: Η ημερομηνία διεξαγωγής του αγώνα έχει οριστεί για το Μάρτιο. Ωστόσο, ο λαός μας συνηθίζει να λέει “Μάρτης, γδάρτης…” για εκείνη τη χρονική περίοδο. Αλήθεια, γιατί αποφασίσατε η ημερομηνία τέλεσης του αγώνα να είναι το Μάρτιο; Είστε έτοιμοι να αντιμετωπίσετε το ενδεχόμενο μα και τις συνέπειες κάποιας σοβαρής κακοκαιρίας; Άλλωστε, στον προσωπικό σας λογαριασμό στην εφαρμογή του Instagram ουκ ολίγες φορές αναφέρεστε στα ποτάμια που θα διασχίσουν οι αθλητές.

[Παναγιώτης Τζουρέλας]: Όταν βρέχει, βρέχει για όλους! Ιδανικές συνθήκες δε θα υπάρξουν ποτέ για το σύνολο των δρομέων σ’ έναν αγώνα. Προσωπικά, μου αρέσει να τρέχω με βροχή, αν και δεν επιθυμώ κάτι τέτοιο την ημέρα του “SWUT”. Ρυάκια υπάρχουν σε αρκετά σημεία της διαδρομής, θα φροντίσουμε ωστόσο να κρατήσουμε τους δρομείς στεγνούς στο πέρασμα τους. Δεν θα τους απαγορεύσουμε όμως και να δροσιστούν. Τον καιρό δεν μπορούμε να τον έχουμε με το μέρος μας πάντα. 

 

 

[Advendure]: Μέρες τώρα ανυπομονούσα να κάνω την παρακάτω ερώτηση. Τι έχει να γίνει στο “Μαντρί του Άρη” στο 25ο χιλιόμετρο της διαδρομής; Δώσε μας μια ιδέα γιατί είμαι σίγουρος ότι και τους υπόλοιπους τους έχει φάει η αγωνία όπως εμένα!

[Παναγιώτης Τζουρέλας]: Το μαντρί του Άρη… ζηλεύω από τώρα τους δρομείς που θα τρέξουν! Ίσως το ιδανικό μέρος για να εγκαταλείψεις τον αγώνα και να επιστρέψεις στον πολιτισμό “από Δευτέρα”!!! Όσο για τον “μπουφέ” που θα επιμεληθεί προσωπικά ο Άρης δεν γνωρίζω λεπτομέρειες, η απάντηση του, “άστο επάνω μου” ήταν ρητή. Δεν φέρνεις αντιρρήσεις σε κάποιον με μισό μέτρο μουστάκι, κοφτερό μπαλτά και μοναδικές γνώσεις παλαίωσης κρέατος!

 

[Advendure]: Παρότι ο υποχρεωτικός εξοπλισμός, για τη διαδρομή των 100 χιλιομέτρων, έχει περιοριστεί στα απολύτως απαραίτητα (αλουμινοκουβέρτα – φλασκιά – φακός), θα ήθελες να μας προτείνεις κάποια ακόμη πράγματα που πιθανόν να χρειαστούν ώστε να μην υπάρξουν απρόοπτα κατά τη διάρκεια του αγώνα;

[Παναγιώτης Τζουρέλας]: Τροφή-Ενέργεια… Σίγουρα τα 100 χλμ. χρειάζονται αρκετή ενέργεια και όσοι τρέχουν υπέρ-αποστάσεις το γνωρίζουν καλά.  Στον εν λόγω αγώνα όμως επειδή ο ρυθμός θα είναι προφανώς πιο γρήγορος από άλλες διαδρομές, οι δρομείς  πιθανώς να “αδειάσουν” ενεργειακά  χωρίς να το καταλάβουν. Καλό θα ήταν στο dropbag, στο οποίο οι δρομείς θα έχουν πρόσβαση δύο φορές, να έχουν στεγνές κάλτσες σε περίπτωση που κάποιος βραχεί. Μετά και τη δεύτερη συνάντηση με το dropbag και για τα επόμενα 40χλμ δεν θα συναντήσετε κανένα ρυάκι. Τα τελευταία 10 χλμ. που είναι ίδια με τα  πρώτα οι δρομείς θα γνωρίζουν ήδη τι θα συναντήσουν άρα δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας αφού ο τερματισμός θα είναι πολύ κοντά.

 

 

[Advendure]: Αν δεν κάνω λάθος, θεωρώ ότι είναι η πρώτη φορά που σε αγώνα βουνού στη χώρα μας είναι εφικτή η χρήση Pacer για όποιον το επιθυμεί. Αλήθεια, πώς καταλήξατε σε αυτήν την απόφαση;

[Παναγιώτης Τζουρέλας]: Υπάρχει καλύτερος τρόπος να τρέξεις τα τελευταία 20 κατηφορικά χιλιόμετρα σε αγώνα 100 χλμ. με την αγαπημένη σου παρέα; Ένας ξεκούραστος συνοδός/φίλος θα σου δώσει την ταχύτητα που χρειάζεσαι. Εξάλλου, στον αγώνα ερχόμαστε να τρέξουμε και ιδανικά να τρέξουμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε! Χωρίς όριο ταχύτητας! Αυτός άλλωστε είναι και ο σκοπός των αγώνων εν γένει. Να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας και να αγωνιστούμε.

 

[Advendure]: Θα θέλαμε, τώρα, να αλλάξουμε θέμα και να σε ρωτήσουμε για τις δυσκολίες που αντιμετωπίσατε προσπαθώντας να στήσετε από την αρχή μια διοργάνωση αγώνων βουνού. Τι ήταν αυτό που σας δυσκόλεψε περισσότερο απ’ όλα;

[Παναγιώτης Τζουρέλας]: Δεν μπορώ να πω ότι συναντήσαμε δυσκολίες. Ίσως το πιο δύσκολο κομμάτι ήταν ότι έπρεπε να δεσμεύσουμε τα σαββατοκύριακα μας μακριά από τις οικογένειές μας για την αναζήτηση μονοπατιών,  τον καθαρισμό και τη σήμανση τους. Πέραν αυτής της δυσκολίας δεν υπήρξε κάτι που να μας δυσκολέψει. Είχαμε ανθρώπους από το ξεκίνημα της ιδέας που βοήθησαν να ξεπεράσουμε εύκολα όλα τα εμπόδια και τους ευχαριστούμε θερμά! Εξάλλου όταν κάτι γίνεται με αγάπη δεν αντιλαμβάνεσαι δυσκολίες!

 

 

[Advendure]: Ίσως είναι λίγο νωρίς για να κάνω τη συγκεκριμένη ερώτηση μα με τέτοιο δυναμικό και φιλόδοξο ξεκίνημα, όπως στην περίπτωση του “Speedway Ultra Trail”, δε μπορώ παρά να σου ζητήσω να μας πεις τι μελλοντικά σχέδια έχεις για τη διοργάνωση.

[Παναγιώτης Τζουρέλας]: Το μέλλον κρύβει εκπλήξεις! Για να πάρετε μια γεύση, μιλάμε για 500μ. περίπου θετική υψομετρική και 2000μ η αρνητική. Από τετρακέφαλους, λοιπόν, πώς τα πάμε;

 

Παναγιώτη, ήταν τιμή μας που βρέθηκες εδώ και συνομίλησες μαζί μας. Σε ευχαριστούμε θερμά που απάντησες σε όλες τις ερωτήσεις για εμάς αλλά και τους αναγνώστες του Advendure. Ανυπομονούμε να βρεθούμε μπροστά από την καρό σημαία σε μερικές μέρες από τώρα. Μέχρι τότε να είσαι σίγουρος πως θα έχουμε τις μηχανές μας ζεστές!

 

Διαβάστε ακόμη περισσότερες πληροφορίες για το SWUT 2020 στο άρθρο: Speedway Ultra Trail – Διεκδικώντας τα σκήπτρα του πιο γρήγορου

 

Θεοχάρης Λεζπουρίδης           

 

View this photo set on Flickr

 

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ