Dean Karnazes: Ζώντας στα όρια – τρέχοντας για έναν σκοπό! Κύριο

copyright: Vladimir Rys copyright: Vladimir Rys

Δεν είναι εύκολο να περιγράψεις εν συντομία τις κυριότερες στιγμές στην ιστορική διαδρομή και την καριέρα ενός ανθρώπου που το περιοδικό TIME συμπεριέλαβε στους “100 ανθρώπους που επηρεάζουν περισσότερο την παγκόσμια κοινή γνώμη”. Η ζωή του Dean Karnazes ήταν – και συνεχίζει να είναι – γεμάτη από απίστευτα αθλητικά επιτεύγματα, εκδοτικές επιτυχίες, πολύ σημαντικές εμφανίσεις σε κάθε τύπο media και πάνω απ’όλα ενέργειες που έχουν ως σκοπό να βελτιώσουν την ζωή των άλλων ανθρώπων, όπως το να συλλέξουν χρήματα για την δωρεά οργάνων, την ευαισθητοποίηση για το πρόβλημα της παιδικής παχυσαρκίας κτλ…

 

Η δρομική του καριέρα περιλαμβάνει εξαιρετικές εμφανίσεις σε πολύ δύσκολους και ιστορικούς αγώνες, όπως η νίκη του το 2004 στο απίστευτα σκληρό Badwater Ultramarathon (τερματίζοντας επίσης τον αγώνα 9 φορές μεταξύ του 1996-2013, με 5 τερματισμούς στην πρώτη δεκάδα μεταξύ 2000-2008), η πρωτιά στο Vermont Trail 100 Mile Endurance Run το 2006, η πρωτιά στο 4 Deserts Race Series το 2008, οι 11 τερματισμοί του με επίδοση κάτω από 24 ώρες στο περίφημο Western States 100 miler (με καλύτερο χρόνο τερματισμού το εξαιρετικό 17:43:54 το 2003) και η δεύτερη θέση στο Canadian Death Race με επίδοση 16:12:56 το 2009.

 

Η συμμετοχή σε αγώνες είναι μόνο ένα κομμάτι από την αθλητική ζωή του Karnazes. Έχει καταφέρει να πραγματοποιήσει μερικά απίστευτα project υπεραντοχής και περιπέτειας, όπως το να τρέξει στις εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες του Νοτίου Πόλου, να τρέξει 50 Μαραθώνιους σε 50 συνεχόμενες ημέρες, ξεκινώντας από τον Clark Marathon στο St. Louis στις 17 Σεπτεμβρίου 2006 και τελειώνοντας στον Μαραθώνιο της Νέας Υόρκης στις 5 Νοεμβρίου. Έτρεξε 560 Κm σε 80 ώρες και 44 λεπτά χωρίς ύπνο, 238 Km πάνω σε διάδρομο συνεχόμενα χωρίς στάση, 4.800 Km διασχίζοντας σε 75 ημέρες τις Ηνωμένες Πολιτείες από την Disneyland μέχρι την Νέα Υόρκη. Κατάφερε επίσης να τρέξει στις ερήμους Atacama, Gobi, Sahara αλλά και στην Ανταρκτική μέσα σε έναν ημερολογιακό χρόνο.

 

copyright: Newsports.eu



Ο Dean Karnazes δεν είναι μόνο ένας δημοφιλής αθλητής, αλλά και ένας πολύ επιτυχημένος συγγραφέας και επιχειρηματίας. Το βιβλίο του “Ultramarathon Man: Confessions of an All-Night Runner το 2006” αποτέλεσε μια τεράστια εκδοτική επιτυχία, εμπνέοντας χιλιάδες ανθρώπους να ακολουθήσουν μια πιο υγιεινή και δραστήρια ζωή. Επίσης το 2009 έγραψε το “50/50: Secrets I Learned Running 50 Marathons in 50 Days” και το 2011 το “Run: 26.2 Stories of Blisters and Bliss το 2011”. Το 1995 ίδρυσε στο San Francisco την εταιρεία “Energy Well Natural Foods” στην οποία παραμένει πρόεδρος μέχρι και σήμερα. Η εταιρεία έχει μετονομαστεί σε Good Health Natural Foods. Έχει επίσης ανοίξει και λειτουργεί ένα κατάστημα παγωμένου γιαουρτιού στο Redding της California, με την ονομασία U-Top It. Τέλος, έχει ιδρύσει ένα σημαντικό ίδρυμα, το Karno Kids, το οποίο με πρωτοβουλίες ανά τον κόσμο συγκεντρώνει χρήματα για την ενημέρωση του κοινoύ και την καταπολέμηση του μεγάλου προβλήματος της παιδικής παχυσαρκίας.

 

Ο Dean Karnazes θα συμμετάσχει σε λίγες ημέρες στο Navarino Challenge. Μόλις μια εβδομάδα μετά θα τρέξει για πρώτη φορά στην καριέρα του στο Spartathlon , έναν από τους πιο ιστορικούς και σκληρούς αγώνες υπεραπόστασης στον κόσμο. Στην συνέντευξη του ο Dean μας μιλάει για το Navarino Challenge και το πρόβλημα της παιδικής παχυσαρκίας, μας αναλύει τις σκέψεις του και τους προσωπικούς του στόχους για το Σπάρταθλον, εμβαθύνει στα καταπληκτικά του επιτεύγματα υπεραντοχής αλλά και της ζωής του και τέλος μας παρουσιάζει κάποια απίθανα μελλοντικά σχέδια που έχει στο μυαλό του!

 

[Advendure]: Φέτος είναι η δεύτερη χρονιά για το Navarino Challenge, μίας πρωτοβουλίας που σκοπό έχει την ευαισθητοποίηση του κοινού πάνω στο θέμα της παιδικής παχυσαρκίας αλλά και για τα οφέλη της φημισμένης Μεσογειακής δίαιτας. Ταυτόχρονα, είναι η δεύτερη χρονιά που υποστηρίζεις ενεργά αυτή την εκδήλωση σαν επίσημος Πρεσβευτής του Navarino Challenge. Εξήγησέ μας λίγα πράγματα για τον ρόλο που έχεις αναλάβει καθώς και ποιες ήταν οι εντυπώσεις σου από την πρώτη χρονιά. Θεωρείς ότι αφήνει ένα δυνατό «αποτύπωμα» στην τοπική κοινωνία και ειδικότερα στα παιδιά;

[Dean Karnazes]: Είναι μεγάλη μου τιμή που επιστρέφω φέτος στο Navarino Challenge σαν επίσημος πρεσβευτής αυτής της παγκοσμίου βεληνεκούς εκδήλωσης για την υγεία και τον αθλητισμό. Ένιωσα κατά βάθος την υποχρέωση να κάνω ότι περνάει από το χέρι μου για να βοηθήσω τους Έλληνες φίλους στον αγώνα που κάνουν κατά της μάστιγας της παιδικής παχυσαρκίας και της έλλειψης φυσικής δραστηριότητας που σαρώνει τα τελευταία χρόνια την χώρα. Παρόλα αυτά εγώ είμαι ίσως ένας μόνο τροχός από την άμαξα. Η πραγματοποίηση του Navarino Challenge είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς και αφοσίωσης εκ μέρους των διοργανωτών. Σε αυτούς πιστώνεται η επιτυχία του όπως και στους εκατοντάδες δρομείς που έρχονται να τρέξουν και να υποστηρίξουν την πρωτοβουλία αυτή. Σε αυτούς θα είμαι για πάντα ευγνώμων.

 

[Advendure]: Αν δεν κάνουμε λάθος, το Navarino Challenge δεν αποτελεί ένα “μπουκέτο” αγώνων με ανταγωνιστικό χαρακτήρα, αλλά έχει ως σκοπό να συγκεντρωθούν δρομείς όλων των ηλικιών και ικανοτήτων έτσι ώστε να υποστηρίξουν την πρωτοβουλία αυτή. Γιατί τελικά να έρθει κάποιος να τρέξει στο Navarino Challenge;

[Dean Karnazes]: Το Navarino Challenge είναι ουσιαστικά μία πρόκληση για τον καθένα, ένα κάλεσμα στο να βγάλει τον καλύτερο του εαυτό. Οι ελίτ αθλητές το κάνουν αυτό με το να αγωνίζονται πολύ γρήγορα. Για τους νεότερους αθλητές, πρόκληση είναι να σπρώχνουν το σώμα τους εξερευνώντας κάθε φορά περαιτέρω τα όριά του. Η μαγεία του Navarino Challenge είναι ότι συγκεντρώνει δρομείς όλων των δυνατοτήτων σε μία εκδήλωση όπου κανείς δεν είναι “καλύτερος” από τον άλλον. Υπό αυτό το πρίσμα, το Navarino Challenge είναι πράγματι μοναδικό.

 

copyright: Newsports.eu


[Advendure]: Το “Karno Kids” είναι ένα πολύ σημαντικό ίδρυμα το οποίο έχεις δημιουργήσει, το οποίο με πρωτοβουλίες ανά τον κόσμο συγκεντρώνει χρήματα για την ενημέρωση του κοινoύ και την καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Πες μας λίγα παραπάνω πράγματα για το ίδρυμα αυτό, ποιος ακριβώς είναι ο σκοπός του και ποιες οι δράσεις του.

[Dean Karnazes]: Ο σκοπός του Karno Kids είναι να δώσει κίνητρα, να εμπνεύσει και να ενεργοποιήσει τα παιδιά να “βγουν έξω”, να αθληθούν, να κάνουν δραστηριότητες. Τα παιδιά από την φύση τους λατρεύουν το τρέξιμο και το παιχνίδι, δεν έχουν όμως πάντα την ευκαιρία ή ακόμη και την ενθάρρυνση να το κάνουν. Είχα στο παρελθόν συναντηθεί με την κα Μισέλ Ομπάμα, φέρνοντας μία ομάδα παιδιών τρέχοντας στον Λευκό Οίκο. Επιδοκίμασε την προσπάθειά μου ευχόμενη καλή δύναμη και επιτυχία στο έργο μου αυτό, έτσι εγώ υποσχέθηκα να μην εγκαταλείψω ποτέ αυτή την μάχη.

 

[Advendure]: Ποιες είναι οι εντυπώσεις σου από την ευρύτερη περιοχή και τα τοπία της Μεσσηνίας αλλά και το ίδιο το Costa Navarino που φιλοξενεί τον αγώνα; Πιστεύεις ότι ταιριάζει απόλυτα με το Μεσογειακό πνεύμα που θέλει να περάσει το Navarino Challenge;

[Dean Karnazes]: Η περιοχή της Μεσσηνίας και οι απίθανες εγκαταστάσεις του Costa Navarino προσφέρουν την καλύτερη “σκηνογραφία” για τους σκοπούς του Navarino Challenge. Η φυσική και παρθένα ομορφιά της περιοχής ενθαρρύνει την ζωτικότητα και την υγεία. Ο αέρας είναι καθαρός και το νερό είναι εντυπωσιακό. Έχοντας ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο, υπάρχουν λίγα μέρη όπως αυτό στη γη.

 

copyright: Vladimir Rys


[Advendure]: Θυμάμαι την κουβέντα που είχαμε μέσα στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης κατά την τελευταία επίσκεψή σου πέρυσι στην Αθήνα, κουβέντα που αφορούσε στο Σπάρταθλο. Αμέσως είδα την φλόγα στα μάτια σου και το βαθύτατο σεβασμό σου για αυτόν τον ιστορικό και δύσκολο αγώνα. Θυμάμαι μου είχες πει ότι ένας από τους μεγαλύτερους μελλοντικούς σου στόχους είναι να έρθεις κάποια μέρα να λάβεις μέρος στον αγώνα. Το όνειρο λοιπόν πραγματοποιείται και σε λίγες μέρες θα τρέξεις και εσύ στα χνάρια του Φειδιππίδη. Ποια είναι τα συναισθήματά σου, τώρα που είσαι «ένα βήμα πριν» τον αγώνα, αλλά τόσα βήματα μακριά από το άγαλμα του Λεωνίδα στην Σπάρτη;

[Dean Karnazes]: Όπως μπορείς να φανταστείς, διακατέχομαι από ένα μεγάλο μείγμα συναισθημάτων: φόβος, άγχος, αγωνία, προσμονή, χαρά. Είναι πολλά αυτά που έχουν αλλάξει από τότε που ο Φειδιππίδης πραγματοποίησε αυτό τον απίστευτο άθλο, παρόλα αυτά το πνεύμα αυτό διατηρείται μέχρι και σήμερα. Δεν ξέρω πραγματικά τι να περιμένω αλλά σίγουρα περιμένω αυτό το ταξίδι με μεγάλη περηφάνια.

 

[Advendure]: Ποιος είναι ο στόχος σου για το Σπάρταθλο; Θα προσπαθήσεις να κερδίσεις τον αγώνα ή να ζήσεις την εμπειρία και τα συναισθήματα άλλου ενός σημαντικού αγώνα υπεραπόστασης από τους πολλούς που έχεις τρέξει σε όλον τον κόσμο;

[Dean Karnazes]: Ο αγώνας αυτός θα είναι για μένα μία μεγάλη πρόκληση! Σκοπεύω να βασιστώ για την τροφοδοσία μου στις τροφές στις οποίες είχε πρόσβαση και ο Φειδιππίδης την εποχή εκείνη, οι οποίες ήταν στην ουσία μια πάστα από θρυμματισμένο σουσάμι και μέλι, σύκα και άλλα αποξηραμένα φρούτα, ξηρούς καρπούς και αλλαντικά. Για την υδροδοσία μου θα βασιστώ εξ’ ολοκλήρου σε σκέτο νερό. Δεν υπήρχαν άλλωστε ενεργειακά ποτά ή χάπια ηλεκτρολυτών το 490 π.Χ!

Σε γενικές γραμμές θέλω να αναβιώσω στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό την εμπειρία εκείνη. Ο λόγος για αυτό έχει να κάνει με το επερχόμενο βιβλίο μου το οποίο είναι ένας ιστορικός απολογισμός της Μάχης του Μαραθώνα και του «Νενικήκαμεν» του Φειδιππίδη. Το βιβλίο επιχειρεί να ρίξει άπλετο φως στην Ελλάδα και να στηρίξει την οικονομία της για αυτό θα προσπαθήσω όσο πιο σκληρά μπορώ. Παρότι γνωρίζω πως η απόφασή μου να τρέξω έτσι, θα επηρεάσει την απόδοσή μου, αισθάνομαι ότι αυτό είναι που πρέπει να κάνω. Ο τολμών νικά!


copyright: Vladimir Rys 

 

[Advendure]: Το Σπάρταθλο θεωρείται από την δρομική κοινότητα υπεραποστάσεων σαν ένας από τους σκληρότερους αγώνες στον κόσμο. Πως προπονείσαι για έναν τέτοιον αγώνα, τόσο σωματικά όσο και πνευματικά; Πως καταφέρνεις να κρατάς την αυτοσυγκέντρωσή σου μετά από τόσες ώρες τρεξίματος, κάτι τόσο απαραίτητο στο τρέξιμο υπεραποστάσεων;

[Dean Karnazes]: Αυτή είναι η πρόκληση για τον υπερμαραθωνοδρόμο. Δεν αρκεί μόνο να αφιερώσεις την ζωή σου στην προπόνηση και στην επιδίωξη της σωματικής αριστείας, θα πρέπει επίσης να γίνεις ο “κύριος” του μυαλού σου. Έχω λάβει μέρος σε μερικά από τις πιο τρομακτικές και ακραίες σωματικά δοκιμασίες, όπως το να τρέξω 4.800 χιλιόμετρα διασχίζοντας τις ΗΠΑ, και τα μαθήματα που έχω πάρει αποτελούν το θεμέλιο της εμπειρίας μου για κάθε νέα προσπάθεια και κάθε νέα πρόκληση, όπως είναι και το Σπάρταθλο. Μου αρέσει να πιέζω το μυαλό μου, το σώμα και το πνεύμα στα όρια και με το Σπάρταθλο θα μου δοθεί η ευκαιρία να τα δοκιμάσω συνδυάζοντας νέους και διαφορετικούς τρόπους: αυτόν των αρχαίων Ελλήνων ημεροδρόμων αλλά και αυτόν των σύγχρονων υπερμαραθωνοδρόμων.

 

[Advendure]: Γνωρίζεις τα κρίσιμα σημεία, λεπτομέρειες και τις δυσκολίες του Σπαρτάθλου; Πως σχεδιάζεις να τα αντιμετωπίσεις; Σχεδιάζεις να έχεις κάποια ομάδα υποστήριξης;

[Dean Karnazes]: Πολλοί φίλοι και γνωστοί μου έχουν εξηγήσει τις δυσκολίες του αγώνα οπότε νομίζω ότι γνωρίζω ότι χρειάζεται. Ο σκοπός μου - όπως και σε όλους τους αγώνες που έχω συμμετάσχει - είναι να κάνω ότι καλύτερο μπορώ, να παλέψω σκληρά και να μην το βάλω κάτω. Εμείς οι Έλληνες ήμασταν πάντα μαχητές. Ο Ουίνστον Τσόρτσιλ άλλωστε είχε πει: «Οι Έλληνες δεν πολεμούν σαν ήρωες, οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες». Θα πολεμήσω μέχρι το τέλος.

Ο ρόλος της ομάδας υποστήριξης θα είναι πρωτίστως η ασφάλειά μου. Θέλω να βιώσω το αίσθημα της απελπισίας και τον αγώνα που ένιωσε ο Φειδιππίδης κατά την διάρκεια αυτού του ιστορικού του κατορθώματος. Μόνο έτσι θα είμαι σε θέση να “συλλάβω” εκείνα τα συναισθήματα και την συγκίνηση που ένιωσε ο ήρωας μας.

 

 


[Advendure]: Συμμετέχεις se πολλούς αγώνες υπεραπόστασης αλλά και πραγματοποιείς πολλά projects τρεξίματος κάθε χρόνο. Ταυτόχρονα, ταξιδεύεις πολύ σε όλον τον κόσμο καλούμενος για διάφορες ομιλίες ή για άλλους λόγους που απορρέουν από τις υποχρεώσεις που έχεις προς τους χορηγούς σου. Πως καταφέρνεις να αναρρώνεις τόσο εύκολα ενδιάμεσα από όλες αυτές τις δραστηριότητες, τόσο σωματικά όσο και πνευματικά;

[Dean Karnazes]: Δεν έχω επιλέξει μια εύκολη ζωή. Θα ήταν πολύ πιο εύκολο να επικεντρωθώ μόνο στον αθλητισμό και να μην αναλάβω όλες αυτές τις δραστηριότητες που αναλαμβάνω κάθε χρόνο. Αλλά πιστεύω ότι ο αληθινός πρωταθλητής δεν μετριέται μόνο με αυτά που κατακτάει αλλά και με αυτά που προσφέρει. Έχω αρκετά μετάλλια και τρόπαια, που με κάνουν να νιώθω μία ικανοποίηση. Τώρα δέσμευσή μου είναι να κάνω ό, τι μπορώ για να βοηθήσω άλλους να επιτύχουν τα όνειρά τους. Αυτό το πάθος και η πίστη μου με οδηγεί καθημερινά ακόμα και όταν είμαι εξουθενωμένος και νοιώθω ότι πρέπει να “βάλω φρένο”.

Όσον αφορά την φυσική μου υπόσταση, κάνω ότι χρειάζεται έτσι ώστε να σιγουρευτώ ότι είμαι στην καλύτερη φυσική κατάσταση στην οποία μπορώ. Αυτό απαιτεί μία ολιστική προσέγγιση 360ο στον αθλητικό τρόπο ζωής. Εκτός από το τρέξιμο, κάνω αρκετή εναλλακτική προπόνηση για να δυναμώσω όλο μου το σώμα ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις των χιλιομέτρων και των υπεραποστάσεων. Η δίαιτά μου είναι πολύ απλή και καθαρά Μεσογειακή. Δεν τρώω συσκευασμένες ή επεξεργασμένες τροφές. Το να είμαι αθλητής σημαίνει για μένα πλήρης δέσμευση στην οικογένεια. Κανείς δεν είναι μόνος σε αυτόν τον πλανήτη και πρέπει όλοι να τιμούμε την οικογένειά μας.

Με αυτούς τους τρόπους προετοιμάζω τον εαυτό μου όσο καλύτερα μπορώ για να μπορώ να ανταπεξέρχομαι στο γεμάτο πρόγραμμά μου κατά την διάρκεια των ταξιδιών μου σε όλον τον κόσμο.

 

[Advendure]: Έχεις τρέξει σε ακραία περιβάλλοντα και θερμοκρασίες όπως στον Βόρειο Πόλο ή στην Κοιλάδα του Θανάτου, στο Badwater. Έχεις τρέξει επίσης 50 μαραθωνίους σε 50 μέρες, 560 χιλιόμετρα σε 80 ώρες και 44 λεπτά χωρίς ύπνο, 238 χιλιόμετρα σε 24 ώρες σε διάδρομο, 4.800 χιλιόμετρα διασχίζοντας την Αμερική σε 75 μέρες και άλλα απίθανα κατορθώματα! Τι σε παρακινεί να πραγματοποιείς όλους αυτούς τους στόχους; Τι νομίζεις ότι πρέπει να υπερκεράσει κάποιος που πραγματοποιεί τέτοιες προσπάθειες; Το μέγεθος της πρόκλησης ή να αντιμετωπίσει τους συναισθηματικούς δαίμονές του;

[Dean Karnazes]: Μια εταιρεία με την οποία συνεργάζομαι στενά τα τελευταία χρόνια, η The North Face, έχει σαν βασικό της μότο: «Never Stop Exploring». Μοιραζόμαστε το ίδιο πνεύμα εξερεύνησης και περιπέτειας, τόσο σωματικής όσο και πνευματικής και είναι αυτό το πνεύμα που με διακατέχει όλα αυτά τα χρόνια. Μου αρέσει να δοκιμάζω νέα και διαφορετικά πράγματα και να μπαίνω σε “αχαρτογράφητα και ανεξερεύνητα μέρη”. Μόνο όταν βγαίνουμε από την άνετη ζώνη και εμπλεκόμαστε στο άγνωστο μαθαίνουμε πραγματικά. Το Μαντείο των Δελφών έλεγε: «Γνώθι σ'αυτόν». Οι αντιξοότητες μας διδάσκουν πολλά για τον εαυτό μας. Υπάρχει πάντα κάτι το πολύ Ελληνικό σε έναν υπερμαραθώνιο για να διδαχθούμε…

 


[Advendure]: Ποια ήταν η πιο σκληρή εμπειρία αλλά και η πιο δυνατή συναισθηματικά στιγμή σου όλα αυτά τα χρόνια;

[Dean Karnazes]: Έχω τρέξει πραγματικά δύσκολους αγώνες: στις ερήμους Atacama, Gobi, Sahara και στην Ανταρκτική όλα σε έναν χρόνο. Οι πιο δύσκολες μου συναισθηματικά στιγμές ήταν όλο αυτό το διάστημα που έλειπα από την οικογένειά μου. Είμαι ένας πραγματικά αφοσιωμένος σύζυγος και πατέρας και όταν λείπω από την οικογένεια για μεγάλες περιόδους μου δημιουργείται τρομερή εσωτερική ανησυχία. Ζούμε μόνο μία φορά, και ο χρόνος μακριά από τους αγαπημένους σου δεν αναπληρώνεται. Αυτό με πληγώνει περισσότερο από όλα.

 

[Advendure]: Τα περισσότερα projects τρεξίματος τα πραγματοποιείς για κάποιον απώτερο, φιλανθρωπικό σκοπό: για την συγκέντρωση χρημάτων για δωρεές και μεταμοσχεύσεις οργάνων, αναφορά στην παιδική παχυσαρκία κλπ. Το 2000 αφιέρωσες μία προσπάθεια 199 μιλίων για να στηρίξεις μία οικογένεια, ένα κοριτσάκι που χρειαζόταν μεταμόσχευση συκωτιού. Αυτό το είδος του τρεξίματος δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο εδώ στην Ελλάδα, οπότε πες μας λίγα πράγματα για το πώς αισθάνεται κάποιος που πραγματοποιεί τέτοιες προσπάθειες. Μήπως πρόκειται για το καλύτερο κίνητρο που θα μπορούσε να έχει κανείς;

[Dean Karnazes]: Έχω αφιερώσει την ζωή μου σε έναν απώτερο σκοπό. Το να  χρησιμοποιώ το χάρισμά μου για να βοηθάω άλλους δίνει κάτι βαθύτερο σε αυτό που κάνω. Ας είμαστε ειλικρινείς. Το τρέξιμο είναι μία εγωιστική και εγωκεντρική δραστηριότητα. Το να χρησιμοποιείς το τρέξιμο για να βελτιώσεις τις ζωές των άλλων δίνει ένα βαθύτερο νόημα σε μία κατά τα άλλα μοναχική δραστηριότητα. Παρότι αυτό το είδος τρεξίματος δεν είναι ακόμη δημοφιλές στην Ελλάδα, ο ελληνικός λαός κατανοεί την πράξη της ανιδιοτελούς αφοσίωσης στην βοήθεια των συνανθρώπων, η οποία αποδίδεται με την ελληνική λέξη "Philotimo". Το "Philotimo" είναι αυτό που θέλω να τονίσω μέσα από το τρέξιμο μου.

 

 

 

[Advendure]: Κοιτώντας πίσω στην τεράστια καριέρα σου, χιλιάδες άνθρωποι άλλαξαν την ζωή τους εμπνεόμενοι από τα βιβλία σου, ιδιαίτερα το “Ultramarathon Man”, αλλά και από τα δρομικά κατορθώματά σου. Τι αισθάνεσαι όταν λαμβάνεις ένα e-mail από κάποιον που σου εκμυστηρεύεται ότι «Άλλαξες την ζωή μου, τώρα είμαι πιο υγιής από ποτέ…»; Είναι αυτό το μεγαλύτερο επίτευγμά σου, πάνω από όλα τα χιλιόμετρα, τα ρεκόρ και τα τρόπαια; Είναι αυτό που πάλευες να επιτύχεις όλα αυτά τα χρόνια;

 [Dean Karnazes]: Αυτό μπορεί να φανεί παράξενο σε μερικούς ανθρώπους, αλλά είμαι πολύ πιο ικανοποιημένος όταν ακούω από κάποιον ότι έχω επηρεάσει στο καλύτερο τη ζωή του από ότι είμαι, όταν κερδίζω σε αγώνες. Για μένα, η βοήθεια στους άλλους είναι ο απώτερος σκοπός. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη αίσθηση ικανοποίησης.

 

[Advendure]: Είναι αλήθεια ότι ένα από τα μεγαλύτερα μελλοντικά σου projects είναι να τρέξεις έναν μαραθώνιο και στις 204 χώρες του κόσμου κατά την διάρκεια ενός χρόνου; Αναρωτιέμαι πως θα καταφέρεις να αντιπαρέρθεις με τις τόσες δυσκολίες ενός τέτοιου εγχειρήματος και δεν αναφέρομαι μόνο στην σωματική καταπόνηση αλλά και στις οργανωτικές δυσκολίες που ενέχει. Υπάρχει κάποιος απώτερος σκοπός πίσω από αυτό το εγχείρημα;

[Dean Karnazes]: Η διαχείριση αυτού του εγχειρήματος είναι μακράν η πιο δύσκολη πρόκληση της ζωής μου. Συνεργάζομαι με έναν ειδικό που με βοηθάει στην οργάνωση και σε όλη την γραφειοκρατία που θα χρειαστώ (visa, άδειες, διαβατήρια κλπ). Ακόμη και έτσι όμως, είναι πολλά τα εμπόδια που πρέπει να υπερβούμε. Παραμένω αποφασισμένος να κάνω αυτό το όνειρο πραγματικότητα και νομίζω ότι αυτό το εγχείρημα θα φέρει μεγαλύτερη αρμονία στον κόσμο. Σε κάθε χώρα θα καλώ τον απλό κόσμο να έρθει και να τρέξει μαζί μου. Υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα στον κόσμο που μας χωρίζουν: το χρώμα του δέρματός μας, ο Θεός στον οποίον πιστεύουμε, το οικονομικοκοινωνικό μας επίπεδο κτλ.  Το τρέξιμο όμως είναι κάτι που μπορούμε να μοιραστούμε όλοι ανεξάρτητα από όλους αυτούς τους διχαστικούς παράγοντες. Είναι ένα κοινό μέσο που φέρνει κοντά και ενώνει τους ανθρώπους όλων των ηλικιών, φυλών και θρησκειών. Νομίζω ότι ο κόσμος θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το τρέξιμο για αυτό τον σκοπό τώρα.

 

Δημήτρης Τρουπής

Photo ©: Vladimir Rys, Newsports.eu

Μετάφραση από το Αγγλικό κείμενο: Τάκης Τσογκαράκης

Δημήτρης Τρουπής

Κατάγεται από το Ξυλόκαστρο Κορινθίας και ζει μόνιμα στην Πάτρα. Συμμετείχε στην συντακτική ομάδα του Adventure Zone από το 2009, ενώ μαζί με τον Τάκη Τσογκαράκη ίδρυσαν και "τρέχουν" το Advendure.  Το τρέξιμο στα μονοπάτια των βουνών και η μεταφορά εικόνων και συναισθημάτων μέσα από τα άρθρα του αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του. Παθιάζεται με τους αγώνες ορεινού τρεξίματος, υπεραντοχής και  περιπέτειας. Έχει πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε αγώνες ορεινού τρεξίματος όλων των αποστάσεων, με έμφαση στους αγώνες ultra trail.  Θεωρεί ότι το τρέξιμο και η πεζοπορία στη φύση είναι μια εσωτερική ανάγκη του ανθρώπου, μας φέρνει πιο κοντά σε αυτήν και μας κάνει να αγαπήσουμε περισσότερο το περιβάλλον.

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ