ADVENDURE - Τεκτονικές αλλαγές στο διεθνές ultra-trail με τη σύμπραξη UTMB® και Ironman και το UTMB® World Series από το 2022!

Τεκτονικές αλλαγές στο διεθνές ultra-trail με τη σύμπραξη UTMB® και Ironman και το UTMB® World Series από το 2022!

Από 06 Μάι 2021

Η αλήθεια είναι ότι “μας είχαν μπει ψύλλοι στ’ αυτιά” βλέποντας ότι μετά τη διάσπαση του Ultra-Trail World Tour, ο όμιλος Ironman έμπαινε δυνατά σε παραδοσιακές οργανώσεις ultra-trail, όπως το γνωστό μας Mozart100 στην Αυστρία. Και να που σήμερα έσκασε η βόμβα με την πλήρη ανάπτυξη της συνεργασίας του UTMB® με τον όμιλο Ironman για την διενέργεια του UTMB® World Series από το 2022! Άλλο ένα διεθνές πρωτάθλημα θα μας πείτε, που ενδιαφέρει μόνο τους elite αθλητές. Δεν είναι όμως έτσι, γιατί εδώ μιλάμε για μια κίνηση που φέρνει τεκτονικές αλλαγές στο διεθνές ultra-trail, μιας και πλέον η πρόσβαση στο UTMB® περνάει ΜΟΝΟ μέσα από συγκεκριμένους αγώνες που πλέον φέρνουν αποκλειστικά την σφραγίδα της διοργάνωσης και το οργανωτικό περίγραμμα του δημοφιλούς Ironman παγκόσμιου πρωταθλήματος τριάθλου της Kona στην Χαβάη!

 

 

Ας τα δούμε λίγο πιο αναλυτικά με βάση τις πρώτες πληροφορίες. Το UTMB® World Series ξεκινάει το 2022 με μια σειρά αγώνων που θα οδηγούν στον τελικό του Αυγούστου στο Mont Blanc. Για να συμμετάσχει κάποιος στον τελικό, πρέπει να έχει πόντους από μια σειρά αγώνων, που πλέον φέρνουν την σφραγίδα των UTMB® και Ironman. Το Φθινόπωρο θα ανακοινωθεί η τελική λίστα αγώνων, αλλά σε πρώτη φάση έχουμε τους ακόλουθους:

 

  • UTMB® Mont-Blanc (Γαλλία, Ιταλία, Ελβετία)
  • Val d'Aran by UTMB® (Ισπανία)
  • Thailand by UTMB® (Ταιλάνδη)
  • Panda Trail by UTMB® (Κίνα)
  • Gaoligong by UTMB® (Κίνα)
  • Tarawera™ Ultramarathon by UTMB® (Νέα Ζηλανδία)
  • Ultra-Trail Australia™ by UTMB® (Αυστραλία)
  • Mozart 100® by UTMB® (Αυστρία)

 

Τι το κοινό έχουν αυτοί οι αγώνες; Μα φυσικά το “by UTMB®”, που δεν μπαίνει πλέον σαν σφραγίδα μόνο σε αγώνες franchise αλλά και σε παλιούς και ιστορικούς αγώνες που πλέον .. ανήκουν στο σύμπαν του UTMB® και του Ironman φυσικά σε δεύτερο πλάνο! H ονομασία άλλωστε του πρώτου site πληροφορίας για το νέο εγχείρημα (utmb.world) δείχνει πολλά .. 

 

Τέλος λοιπόν από το 2022 οι βαθμοί που οι αθλητές συνέλλεγαν σε αγώνες για να συμμετάσχουν στο UTMB®”. Θα πρέπει να τρέχουν σε έναν από τους αγώνες του “σύμπαντος UTMB®”, να συλλέγουν running stones (όπως τους ονομάζει η διοργάνωση) και να μπαίνουν σε κλήρωση με αυτούς. Οι εκατοντάδες αγώνες ανά τον πλανήτη απλά θα δίνουν πρόκριση σε κάποιον από τους “by UTMB®” αγώνες, οι οποίοι με τη σειρά τους χωρίζονται σε Majors (που απονέμουν διπλάσιο αριθμό running stones) & Events. Αν δεν πάρει κάποιος πόντους από αυτούς, ξεχνά την συμμετοχή του στο UTMB®”!

 

Ένα κλειστό σύστημα λοιπόν, που σύμφωνα με τους Catherine Poletti του UTMB®”., και Andrew Messick, πρόεδρου και διευθύνοντος συμβούλου του Ομίλου IRONMAN, “θα φέρουν τα υψηλά πρότυπα του UTMB®” σε μια σειρά μεγάλων αγώνων και θα δώσουν τη δυνατότητα δημιουργίας αγώνων που θα εξάψουν την φαντασία των αθλητών, όπως κάνουν και οι αγώνες Ironman επί δεκαετίες ”.

 

Να επισημάνουμε επίσης ότι το Ultra-Trail® World Tour, το οποίο ξεκίνησε την πορεία του το 2014, παύει να υπάρχει από την 1η Ιανουαρίου 2022!

 

Όπως σε όλα τα πράγματα, το μέλλον θα δείξει. Προφανώς φτιάχνεται μια σειρά αγώνων που θα έχει πολύ υψηλά πρότυπα σε όλα τα επίπεδα, υιοθετώντας και τις αρχές του Ironman, αλλά είναι και ένα κλειστό κύκλωμα που επεκτείνει την επαγγελματοποίηση των αγώνων ορεινού τρεξίματος κάτω από την ομπρέλα του δημοφιλούς αγώνα του Chamonix. Επίσης προφανώς, ο κάθε αθλητής που θέλει να βρεί μια ultra διαδρομή που να τον συναρπάσει, μπορεί να ανατρέξει σε πάρα πολλούς αγώνες πιο όμορφους και πολύ πιο ιστορικούς από την λίστα των by “UTMB®” αγώνων, φυσικά και στην χώρα μας! Αν βέβαια θέλει να τρέξει στους αγώνες του Chamonix, τον ενδιαφέρει άμεσα και πολύ μιας και πρέπει να ταξιδέψει και ίσως πολύ μακριά. Ίδωμεν, είναι πολύ νωρίς ακόμα για να κρίνουμε το επιχείρημα συνολικά και όπως λέει και ο σοφός λαός μας … καιρός φέρνει τα λάχανα καιρός τα παραπούλια! 

 

Δημήτρης Τρουπής

Δημήτρης Τρουπής

Κατάγεται από το Ξυλόκαστρο Κορινθίας και ζει μόνιμα στην Πάτρα. Συμμετείχε στην συντακτική ομάδα του Adventure Zone από το 2009, ενώ μαζί με τον Τάκη Τσογκαράκη ίδρυσαν και "τρέχουν" το Advendure.  Το τρέξιμο στα μονοπάτια των βουνών και η μεταφορά εικόνων και συναισθημάτων μέσα από τα άρθρα του αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του. Παθιάζεται με τους αγώνες ορεινού τρεξίματος, υπεραντοχής και  περιπέτειας. Έχει πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε αγώνες ορεινού τρεξίματος όλων των αποστάσεων, με έμφαση στους αγώνες ultra trail.  Θεωρεί ότι το τρέξιμο και η πεζοπορία στη φύση είναι μια εσωτερική ανάγκη του ανθρώπου, μας φέρνει πιο κοντά σε αυτήν και μας κάνει να αγαπήσουμε περισσότερο το περιβάλλον.

www.advendure.com

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Latest Tweets

"Scarpa Rush: Ένας Arsène Lupin των μονοπατιών", αναλυτικό review από το @Advendure_Net : https://t.co/TAVOhbKn6z… https://t.co/iYmuDIozI7
"Λίστα εξοπλισμού ημερήσιας Ορεινής Πεζοπορίας", ένα άρθρο του Δημήτρη Δεσποινιάδη στο @Advendure_Net :… https://t.co/JCI1wp4mRl
Πεζοπορώντας με το SALEWA ALP MATE MID WP: https://t.co/LYzZ99XM0g https://t.co/mdP4P2qyL8
Follow Advendure on Twitter

Post Gallery

Scarpa Rush: Ένας Arsène Lupin των μονοπατιών!

Λίστα εξοπλισμού ημερήσιας Ορεινής Πεζοπορίας!

Πεζοπορώντας με το SALEWA ALP MATE MID WP

The North Face Enduris: Δοκιμάσαμε το ultra μοντέλο της νέας σειράς Vectiv™!

Τραγωδία στην Κίνα – 21 νεκροί στο Yellow River Stone Forest 100k!

Επιστροφή Αντώνη Συκάρη από Ιμαλάια μετά την ανάβαση στην Annapurna!

Karacal: Το νέο "όπλο" της La Sportiva για τρέξιμο σε τεχνικά μονοπάτια και μεσαίες ή μεγάλες αποστάσεις!

Προπονητικές οδηγίες μετά από τις δόσεις εμβολίων για την Covid-19!

"Two Dots And A Shoe Print'', μια ''ιδιαίτερη'' ομάδα outdoor δραστηριοτήτων με στόχους και όραμα!

MIZUNO Wave Daichi 6: Άνεση και απορρόφηση κραδασμών στο maximum!

Tihio Race Ultra Edition: Παρνασσός, Γκιώνα και Βαρδούσια σε μια συναρπαστική εμπειρία αγώνων ultra-trail!

Τεκτονικές αλλαγές στο διεθνές ultra-trail με τη σύμπραξη UTMB® και Ironman και το UTMB® World Series από το 2022!