Barkley Marathons 2021: και πάλι έφαγε τα παιδιά του!!!

Από 19 Μαρ 2021

“Where to go from here” είναι ο τίτλος ενός από τα περίφημα βιβλία που αποδεικνύουν το πέρασμα των αθλητών από σημεία της διαδρομής του Barkley Marathons και για μια ακόμη φορά – είτε νωρίς, είτε μετά από 3 γύρους για τους  Jared Campbell και Like Nelson– η απάντηση για όλους τους αθλητές που συμμετείχαν φέτος στον περίφημο και απίστευτα δύσκολο αγώνα του Tennessee ήταν για μια ακόμη χρονιά .. “Home” … χωρίς τερματισμό! Μάλιστα φέτος, μόνο δυο αθλητές κατάφεραν να μπουν στον 3ο γύρο, κάτι που είχε να συμβεί από το 1996. Το όριο των 36 ωρών για να συνεχίσουν έληξε, αλλά κατάφεραν να ολοκληρώσουν το fun run των τριών γύρων στις 40 ώρες. 

 

 

 

Αξιοσημείωτη η μεγάλη προσπάθεια των τριών αθλητριών, Maggie Gaterl, Courtney Dauwalter και Liz Canty, που δεν κατάφεραν για 12 λεπτά να είναι έγκυρες στον δεύτερο γύρο, ώστε να συνεχίσουν επιδιώκοντας την πρώτη γυναικεία ολοκλήρωση του Barkley Fun Run των τριών γύρων. Τελευταία φορά λοιπόν που αθλητής τερμάτισε τον “αγώνα που τρώει τα παιδιά του” είναι το 2017, ο John Kelly, σε 59:30:53. Παρότι φέτος δεν υπήρξαν δυνατές συμμετοχές εκτός των ΗΠΑ - εξαιτίας της πανδημίας - στην γραμμή εκκίνησης στάθηκαν μερικά εξαιρετικά ονόματα της Αμερικανικής σκηνής του ultra-trail, αλλά δεν κατάφερε κανένας τους να δαμάσει το θηρίο που έχει εμπνευστεί ο Lazarus Lake και αποτελεί τον πιο cult αγώνα υπεραπόστασης στον πλανήτη .. Για μια ακόμη χρονιά λοιπόν .. “Humility awaits at the Barkley”!

 

 

Χρονικό του Barkley Marathons 2021

 

Παρασκευή 12/03/2021 - 12.04 --> Μόνο δυο αθλητές έχουν μείνει μέσα στο Barkley Marathons 2021 και αυτοί είναι οι Jared Campbell και Luke Nelson που έχουν ξεκινήσει τον 3ο κύκλο. Αυτό έχει να συμβεί από το 1996 και δείχνει ότι φέτος το Barkley έδειξε πραγματικά τα δόντια του! Για να καταφέρουν με το ρυθμό που έχουν να ολοκληρώσουν έστω το fun run (3 κύκλοι) πρέπει πάντως να κάνουν πολύ γρήγορο τρίτο κύκλο. Οι τρείς αθλήτριες (Maggie Gaterl, Courtney Dauwalter και Liz Canty) τελείωσαν τον 2ο κύκλο σε 26.52 και αποκλείστηκαν από τη συνέχεια μιας και το όριο για την ολοκλήρωση του 2ου κύκλου είναι 26.40. Το ίδιο και ο Jamil Coury που τον ολοκλήρωσε σε  27.04.07.

 

 

Παρασκευή 19/03/2021 - 10.21 --> Απ΄ ότι φαίνεται, ο Lazarus φέτος δεν θα περιμένει πολύ για να δώσει τέλος στον αγώνα, μιας και οι Jared Campbel και Luke Nelson ολοκλήρωσαν τον 2ο γύρο σε αργούς χρόνους (24.32.34 & 24.32.35). Για να έχει κάποιος πιθανότητες να ολοκληρώσει τους πέντε κύκλους χρειάζεται ένας χρόνος γύρω στις 20-21 ώρες στους δύο γύρους. Τουλάχιστον θα παλέψουν για να ολοκληρώσουν το fun run των τριών γύρων.. Επίσης, οι τρείς αθλήτριες είναι μέσα στον αγώνα και ίσως καταφέρει για πρώτη φορά γυναίκα να ολοκληρώσει το fun run! Μέσα στον αγώνα βρίσκονται 10 αθλητές με καιρό άσχημο που το κάνει ακόμη πιο δύσκολο: 

1. Jared Campbell

2. Luke Nelson

3. Maggie Guterl

4. Courtney Dauwalter

5. Liz Canty

6. Jamil Coury

7. Wes Thurman

8. Scott Martin

9. Nikolay Nanchev

10. Pavel Paloncy

 


Πέμπτη 19/03/2021 - 21.15 --> 15 από τους 39 που ξεκίνησαν το Barkley Marathons μπήκαν στον δεύτερο γύρο .. o αγώνας άρχισε νωρίς να δείχνει τα δόντια του .. μεταξύ τους και τρείς γυναίκες: Maggie Gaterl, Courtney Dauwalter και Liz Canty  σε χρόνους 10.44 - 10.45 ... θα καταφέρει κάποια/ες να γίνουν οι πρώτες γυναίκες που τερματίζουν το Barkley;

 

 

Πέμπτη 19/03/2021 - 19.55 --> Οι Jared Campbell και Luke Nelson κατάφεραν και ολοκλήρωσαν πρώτοι τον 1ο γύρο του Barlkey Marathons, σε 10.21.18 και 10.21.19 αντίστοιχα, χρόνοι αρκετά αργοί για να έχουν πιθανότητες να τερματίσουν τους 5 γύρους του αγώνα εντός χρονικού ορίου. Ποτέ δεν ξέρεις βέβαια... Εκτός των Cambpell και Nelson, οι Maggie Gaterl, Courtney Dauwalter, Liz Canty, Jamil Coury, Frank Gonzalez, Nikolay Nachev, Pavel Paloncy και Scott Martin επίσης μπήκαν στο δεύτερο γύρο. Σκεφτείτε ότι ο κάθε γύρος είναι 20 μίλια με +3.602 θετική υψομετρική και φυσικά χωρίς σήμανση (μόνο εννέα βιβλία τοποθετημένα σε χαρακτηριστικά σημεία της διαδρομής από τα οποία ο δρομέας πρέπει να σκίσει μια σελίδα σε κάθε κύκλο και να την επιστρέψει στο τέλος του κύκλου στον διοργανωτή ώστε να αποδείξει το πέρασμα του από τον κύκλο), χωρίς σταθμούς βοήθειας (μόνο στην εκκίνηση υπάρχει ανεφοδιασμός) και χωρίς καθαρά και οριοθετημένα μονοπάτια. Προφανώς απαγορεύονται GPS, smartwatches, smartphones κλπ. Μόνο χάρτης, πυξίδα και άντε κάνα φυλαχτό να σε φυλάει! Οι καιρικές συνθήκες .. μυστηριώδεις όπως και ολόκληρη η διοργάνωση άλλωστε όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες του Territorio Trail Media που καλύπτει την φετινή διοργάνωση.

Όπως πολύ ωραία έγραψε ο Keith Dunn που είναι στην εκκίνηση του αγώνα μεταδίδοντας:

Crew: I don’t know what happened to my runner!

Me: Barkley happened!

 


Πέμπτη 19/03/2021 - 11.37 --> Ο κύριος που βλέπεται να ανάβει το τσιγάρο του είναι ο περίφημος στον κόσμο του ultra running  Gary Cantrell - κατά κόσμον Lazarus Lake - εμπνευστής και διοργανωτής του πιο δύσκολου, τρελού, απάνθρωπου και όπως αλλιώς έχει χαρακτηριστεί αγώνα 100 μιλίων στον κόσμο, του Barkley Marathons. Με αυτό το άναμμα του τσιγάρου και μετά από μερικές – επίτηδες ψευδείς – εκκινήσεις, ξεκίνησε πριν λίγες ώρες “ο αγώνας που τρώει τα παιδιά του”, μετά από μια χρονιά παύσης λόγω της πανδημίας. Λίγοι αθλητές συμμετέχουν φέτος (36), κυρίως Αμερικανοί, αλλά με ορισμένα κορυφαία ονόματα της σκηνής του ultra trail, όπως οι Greg Armstrong, Luke Nelson, Jamil Coury, Courtney Dauwalter, Maggie Guterl, Andy Pearson και φυσικά ο 3 φορές νικητής του “τέρατος” Jared Campbell, να έρχονται αντιμέτωποι με την τρέλα του Barkley. Φέτος μάλιστα δεν θα έχουν ρολόι μαζί τους, αφού ο Lazarus τους έδωσε από ένα αναλογικό!!!! ρολόι τσέπης για να το κάνει πιο εύκολο προφανώς…. Ο αγώνας είναι σε εξέλιξη και περιμένουμε να δούμε αν μετά το 2017 και τον  John Kelly (59:30:53) θα έχουμε και φέτος αθλητή να τον τερματίζει και να προσθέτει το όνομα του στα μόλις 18 άτομα που τον έχουν τερματίσει με πρώτο τον Mark Williams το 1995! Μάθετε περισσότερα για τον αγώνα του Frozen Head State Park στο Τενεσή, από το τελευταίο άρθρο μας αφιέρωμα στον αγώνα του 2019:  http://bit.ly/Barkley_Marathons_2019_Advendure

 

 

 

ΥΓ ..ένα ακόμη από τα αξιοσημείωτα του Barkley είναι ότι όλη σχεδόν η πληροφόρηση έρχεται από έναν άνθρωπο .. τον Keith Dunn ( @keithdunn )… και αν παρακολουθήσει κανείς το παγκόσμιο ενδιαφέρον, τα twitt και post που γίνονται για τον αγώνα κατά τη διάρκεια του θα δει ότι είναι απίστευτα πολλά! Well, thank you very much mister Keith Dunn!

 

Δημήτρης Τρουπής

Δημήτρης Τρουπής

Κατάγεται από το Ξυλόκαστρο Κορινθίας και ζει μόνιμα στην Πάτρα. Συμμετείχε στην συντακτική ομάδα του Adventure Zone από το 2009, ενώ μαζί με τον Τάκη Τσογκαράκη ίδρυσαν και "τρέχουν" το Advendure.  Το τρέξιμο στα μονοπάτια των βουνών και η μεταφορά εικόνων και συναισθημάτων μέσα από τα άρθρα του αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του. Παθιάζεται με τους αγώνες ορεινού τρεξίματος, υπεραντοχής και  περιπέτειας. Έχει πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε αγώνες ορεινού τρεξίματος όλων των αποστάσεων, με έμφαση στους αγώνες ultra trail.  Θεωρεί ότι το τρέξιμο και η πεζοπορία στη φύση είναι μια εσωτερική ανάγκη του ανθρώπου, μας φέρνει πιο κοντά σε αυτήν και μας κάνει να αγαπήσουμε περισσότερο το περιβάλλον.

www.advendure.com

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ