Swiss Peaks, Tor des Geants: Έλληνες τερματίζουν τους πιο δύσκολους αγώνες βουνού στον κόσμο!

Από 15 Σεπ 2018

Τα τελευταία χρόνια είναι κοινή πεποίθηση ότι η εμπειρία των Ελλήνων δρομέων βουνού έχει μεγαλώσει πάρα πολύ. Μπορεί να αργήσαμε λίγο σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη αλλά πλέον έχουμε να καυχιόμαστε τόσο για τον αριθμό των Ελλήνων ultra trailers που καταφέρνουν να φέρνουν εις πέρας δύσκολες αποστολές, όσο βέβαια και για την ποιότητα των αγώνων βουνού που πλέον στη χώρα μας δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τους περισσότερους αντίστοιχους του εξωτερικού. Εντάξει, Άλπεις, Πυρηναία και Δολομίτες μπορεί να μην διαθέτουμε, σε όλα τα υπόλοιπα όμως οι Έλληνες διοργανωτές στην πλειοψηφία τους έχουν αποδείξει ότι τα καταφέρνουν περίφημα. Υπάρχουν βέβαια και αυτοί που δεν ικανοποιούνται από το μέγεθος των αγώνων στη χώρα μας και ψάχνουν για το … κάτι παραπάνω. Και πολύ παραπάνω μάλιστα! Για αυτούς λοιπόν οι στόχοι ήταν ξεκάθαροι: Swiss Peaks 360, Tor des Geants! Σε δύο αγώνες με τεράστια μεγέθη που είναι ικανοί να γονατίσουν και τον πιο έμπειρο βουνίσιο δρομέα, έξι Έλληνες φίλοι τα κατάφεραν περίφημα!

Swiss Peaks

Φωτό: Μ. Παπαδόπόυλος

 

Όταν πρώτοι εδώ στο Advendure είχαμε αναφέρει την δημιουργία ενός αγώνα 360 χιλιομέτρων στις Άλπεις, ήμασταν σίγουροι ότι δεν αφήναμε ασυγκίνητους τους έλληνες ultra trailers. Μάλιστα σε γενικές γραμμές ξέραμε και ποιοι θα ήταν αφού τους γνωρίζουμε ως «συνήθεις ύποπτους» τέτοιων δύσκολων εγχειρημάτων που αρέσκονται στα μεγάλα και δύσκολα!  H ομάδα λοιπόν σχηματίσθηκε από τους Μιχάλη Παπαδόπουλο ο οποίος εκτός από το να αποτελεί τεχνικός διευθυντής σε μεγάλους αγώνες βουνού, του αρέσει εξίσου (ή και ακόμα περισσότερο) να τους τρέχει κιόλας, τον Γιάννη Ιωάννου ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει αποκτήσει εμπειρία σε τέτοιου είδους αγώνες, τον πολύπειρο Βασίλη Σιαρλίδη ο οποίος άλλωστε τερμάτισε και Tor des Geants (εκτός από τις πολλές συμμετοχές σε ultra trails) και τον ακόμη πιο έμπειρο Δημήτρη Ζιαμπάρα με πολλές συμμετοχές σε αγώνες υπεραποστάσεων τόσο βουνού όσο και ασφάλτου. Οι τρεις τα κατάφεραν: ο Βασίλης Σιαρλίδης μετά από 139 ώρες και 30 λεπτά, ο Γιάννης Ιωάννου μετά από 146 ώρες και 35 λεπτά και ο Μιχάλης Παπαδόπουλος μετά από 147 ώρες και 19 λεπτά! Ο Δημήτρης Ζιαμπάρας δυστυχώς ήταν ο μόνος της παρέας ο οποίος δεν κατάφερε να ολοκληρώσει τον αγώνα. Ο Μιχάλης Παπαδόπουλος εξέφρασε κάποια παράπονα από την διοργάνωση του αγώνα αλλά θα περιμένουμε το report του που όπως πάντα αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον για να μάθουμε και εμείς περισσότερα για τον Swiss Peaks!

 

Παπαδόπουλος, Ιωάννου, Ζιαμπάρας και Σιαρλίδης πριν την εκκίνηση του TdG | Φωτό: Μ.Παπαδόπουλος

 

Στοιχεία αγώνα 

  • Απόσταση: 360χλμ
  • Υψομετρική: 26.500 D+
  • Όριο έγκυρης ολοκλήρωσης: 160 ώρες
  • Ημερομηνία: 2 – 9 Σεπτεμβρίου 2018
  • Εκκίνηση: Oberwald, Ελβετία
  • Τερματισμός: Le Bouveret, Ελβετία
  • 28 σταθμοί τροφοδοσίας
  • 6 σταθμοί βάσης όπου ακολουθεί το dropbag
  • Ιστοσελίδα: http://www.swisspeaks.ch/

 

 

Tor des Geants

 

Φωτό: Stefano Jeantet, TdG

 

Ο Tor des Geants από την άλλη ήταν πια μια γνωστή περίπτωση. Στόχος και διακαής πόθος δεκάδων ελλήνων ultra trailers, είναι ένας αγώνας που προφανώς απευθύνεται σε λίγους. Τα 340 χιλιόμετρα και 31.000μ θετικής υψομετρικής στην κοιλάδα της Αόστα είναι ικανά να λυγίσουν τον οποιονδήποτε. Για τον αγώνα έχουμε αναφερθεί και με το παραπάνω και μπορείτε να διαβάσετε και το φετινό αφιέρωμα για να πάρετε και εσείς μια ελάχιστη γεύση από αυτό που έζησαν οι έξι έλληνες φίλοι που φέτος αναμετρήθηκαν με τους Γίγαντες. Τρεις από αυτούς τα κατάφεραν! Ο Χρήστος Κατσιρόπουλος, ο οποίος εκτός από πολύ καλός φίλος είναι και συνεργάτης του Advendure κάνοντας έναν εκπληκτικό αγώνα κατάφερε να τερματίσει μετά από 126 ώρες και 30 λεπτά! Επιστέγασμα των προσπαθειών, της επιμονής και της συστηματικής βελτίωσής του όλα αυτά τα χρόνια! Τον Χρήστο ακολούθησε ο Νίκος Γεωργουλόπουλος, άλλος ένας πολύπειρος ultra trailer με τερματισμούς σε αγώνες όπως 4K Alpine Endurance Trail Valle D'aosta (το «αντίπαλον» δέος του TDG), Andorra Ultra Trail και βέβαια σε κάποιους … «μικρούς» ελληνικούς όπως VFUT, ROUT κλπ! Ο Νίκος τερμάτισε μετά από 135 ώρες και 20 λεπτά. Ο 3ος κατά σειρά έλληνας που κατάφερε να τερματίσει ήταν ο Παναγιώτης Μαστροπέρρος με μεγάλη εμπειρία τόσο σε αγώνες βουνού (UTMB 2017, ROUT 2017 – 2016 μεταξύ άλλων) όσο και ασφάλτου αφού έχει τερματίσει δύο φορές το Σπάρταθλον! Ο Παναγιώτης τερμάτισε μετά από 139 ώρες και 4 λεπτά!

 

Ο Π. Μαστροπέρρος "συνελήφθη" από τον φακό κοιμώμενος, απαραίτητες οι στάσεις ύπνου σε τόσο μεγάλο αγώνα! | Φωτό S. Jeantet, TdG

 

Δεν είναι λιγότερο Γίγαντες όμως και αυτοί που δεν τα κατάφεραν φέτος. Μιλάμε για τους Γιάννη Γκερλέ ο οποίος έφτασε στην «πηγή» μέχρι το 287o χιλιόμετρο, τον Ηλία Σπυριδόπουλο ο οποίος άφησε για λίγο την τσάπα καθαρισμού της διαδρομής του ROUT για να φτάσει μέχρι το 206ο χιλιόμετρο και να τον προδώσει το γόνατό του, και τον Γιάννη Αγγελόπουλο ο οποίος έφτασε μέχρι το 106ο χιλιόμετρο.

 

Πολλά συγχαρητήρια σε όλους και καλή αποκατάσταση!

Τάκης Τσογκαράκης

Η αγάπη του για το βουνό ξεκινάει πολλά χρόνια πίσω με τις πρώτες αναβάσεις στην αγαπημένη του Πάρνηθα και μετέπειτα με την σχολή Ορειβασίας του ΕΟΣ Αχαρνών. Το 2007 έτρεξε τον πρώτο του αγώνα ορεινού τρεξίματος και από τότε ονειρεύεται "όλο και ψηλότερα, όλο και μακρύτερα". Ελπίζει να το κάνει για πολλά χρόνια ακόμα...

www.advendure.com

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Latest Tweets

"Τρέξιμο και Οστικοί Τραυματισμοί", αναγνώριση, βαρύτητα, πρόληψη, θεραπεία: https://t.co/XqQuDtiMRk https://t.co/SuS5M5FXL9
Ζώνη τρεξίματος & soft flask @nitecore, παρουσίαση και δοκιμή από το @Advendure_Net : https://t.co/my6UUDbOfi https://t.co/IbYNIbyjXw
Μια συζήτηση με τον Νίκο Ροδόπουλο για το Tihio Stage Race: https://t.co/wuZK4Xialg https://t.co/fIO6YiVojK
Follow Advendure on Twitter

Post Gallery

Τρέξιμο και Οστικοί Τραυματισμοί!

Ζώνη τρεξίματος & soft flask NITECORE !

Μια συζήτηση με τον Νίκο Ροδόπουλο για το Tihio Stage Race!

“Καθώς ο σπόρος άρχισε να ριζώνει, άρχισα να σκέφτομαι ότι μπορεί να γίνει” - Moonwalk Traverse, η καταπληκτική διάσχιση του Sean Villanueva!

Με κορυφαίο συναγωνισμό και σπουδαίες ελληνικές συμμετοχές το Transgrancanaria στις 24-28 Φεβρουαρίου 2021!

Ο Sean Villanueva ολοκλήρωσε την πρώτη solo διάσχιση του Fitz Traverse στην Νότια Παταγονία!

Ανάπτυξη των ΑΠΕ με σεβασμό στη βιοποικιλότητα: Ένα βιώσιμο σενάριο για ανάπτυξη Αιολικών Σταθμών με ελάχιστο περιβαλλοντικό κόστος!

O Αντώνης Συκάρης διέκοψε στα 7.440m την προσπάθεια ανάβασης στην κορυφή του Κ2!

Ορειβατικός εξοπλισμός CAMP για τα πρώτα & ασφαλή βήματά σας στο χειμερινό βουνό

Τρέξιμο σε Κατηφόρα - Μυϊκή Καταπόνηση και Στρατηγικές Προσαρμογής!

Μια αποκλειστική συνέντευξη με τον Λάζαρο Ρήγο, για όλα τα θέματα που αφορούν την H.A.R.T.A!

Ο ρόλος του λεπτού Fleece στην Πεζοπορία!