To 1ο Frozen Peaks πέρασε στην Ιστορία!

Η ιδέα ενός αγώνα με χαρακτηριστικά περιπέτειας, τριγυρνούσε στο μυαλό μου καιρό τώρα. Ειδικά μετά τις συμμετοχές μου στο Tor des Geants στην Ιταλία και στο Euforia της Ανδόρα. Σε συζητήσεις με φίλους για το εγχείρημα αυτό, συμφωνούσαν όλοι, όμως έθεταν πάντα ένα «αλλά!!!!». Την αναστολή αυτή του «αλλά» ήρθε να υπερκεράσει ο τρελός «Τζου» (Παναγιώτης Τζουρέλας) της ομάδας Holisterun. Σκεφθήκαμε για το εγχείρημα αυτό μια παρθένα περιοχή του νομού, από παρόμοιες δραστηριότητες, αλλά που να συνδυάζει συγχρόνως όλα τα χαρακτηριστικά για την προσπάθεια μας αυτή. Ψηλά βουνά, λίμνες, χιονοδρομικό κέντρο, ιστορικά μνημεία, παράδοση, υψομετρικές διακυμάνσεις. Η περιοχή αυτή δεν ήταν άλλη από το δήμο Κ. Νευροκοπίου, που συνδυάζει όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά και  είναι γνωστή για τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες της και τα αγροτικά προϊόντα της πατάτας και των φασολιών...

Σε συζητήσεις με την ομάδα nevrokopi runners, και τους πιονέρους Ησαία Χατζηκωνσταντίνου και Χρήστο Τσέρνιο, που δραστηριοποιούνταν στην περιοχή και ήθελαν να αναδείξουν και να συνδέσουν αγωνιστικά τα στρατιωτικά οχυρά της  εποχής του Β’ Παγκοσμίου πολέμου, καταλήξαμε στη δημιουργία τεσσάρων αγώνων. Πολύ γρήγορα βρέθηκε η ονομασία της διοργάνωσης FROZEN PEAKS – ΨΥΧΡΕΣ ΚΟΡΥΦΕΣ, που προτιμήθηκε από το FROZEN VALEY. Καινοτομώντας, έγινε αποδεχτεί η ιδέα της δημιουργίας ενός αγώνα μεγάλης απόστασης, σε τρεις διαφορετικές διαδρομές (κύκλους) με κέντρο το Νευροκόπι. Στην ομάδα προστέθηκε ως υπεύθυνος ασφάλειας των αγώνων και ο δυναμικός Γιώργος Διδασκάλου, άνθρωπος με μεγάλη εμπειρία από το στρατό, σε διεθνείς αποστολές.

 

Μόλις μαθεύτηκε το γεγονός πολλοί αντέδρασαν, θεωρώντας την πρωτοβουλία μας αυτή εχθρική ή αντίθετη με άλλες διοργανώσεις που λάμβαναν χώρα στο νομό. Αρκετοί είχαν ενστάσεις αν θα προλάβουμε τα χρονικά όρια λόγω του επερχόμενου χειμώνα και δεν ήταν και λίγοι αυτοί που έκλειναν το μάτι με νόημα «ας τους, η αποτυχία είναι σίγουρη, θα εκτεθούν!!», βάζοντας αρκετά εμπόδια στην προσπάθεια μας.

 

 

Όλα αυτά όμως μας πείσμωσαν και πολύ γρήγορα δημιουργήθηκε το site της διοργάνωσης, η σελίδα στο f/b και στο instagram. Σύμμαχός μας ο πολύ καλός καιρός, μέχρι τα Χριστούγεννα, που μας έδωσε την ευκαιρία, να περπατήσουμε το μεγαλύτερο μέρος των διαδρομών, να δούμε εναλλακτικά μονοπάτια, νε μετρήσουμε και να χαρτογραφήσουμε με την βοήθεια του Αλέκου Τσιρίδη τις διαδρομές. Ό,τι και να πω για τον Αλέκο είναι λίγο. Πάντα ευγενικός, συνεργάσιμος, εξυπηρετικός και προπάντων γνώστης μας βοήθησε τα μέγιστα. Στην προσπάθεια μας για την εξεύρεση μονοπατιών, δημιουργήθηκε μια μεγάλη ομάδα εθελοντών, από δρομείς, φίλους κι γνωστούς που σχεδόν κάθε Σ/Κ μας πλαισίωνε. Τι να πρωτοθυμηθώ. Τις πρώτες εξορμήσεις στον Όρβηλο με τον Ησαΐα Χατζηκωνσταντίνου να μένει άναυδος από το τοπίο και το πιάσιμο στα πόδια από τη σκληρή κατάβαση! Τη βροχή χειμωνιάτικα πάλι στον Όρβηλο και το νύχτωμά μας στον αυχένα που μας ανάγκασε να κατεβούμε από άλλο μονοπάτι στη λίμνη Καταφύτου αφήνοντας τη διαδρομή του αγώνα αμέτρητη! Να μην αναφέρω τον Ηλία Κωνσταντινίδη που σε έξι μήνες πήγε εννιά φορές στον Όρβηλο αναλαμβάνοντας δύσκολες αποστολές!

 

 

Το ανέβασμα με τριάντα κιλά υλικά στην πλάτη στις κορυφές του Όρβηλου και το χαλάζι που μας τσάκισε και μας ανάγκασε να εγκαταλείψουμε την προσπάθεια! Την ταυτοποίηση της διαδρομής των 42 χιλιομέτρων μέσα στη λάσπη και στη βροχή το Φεβρουάριο! Την προσπάθεια του ακάματου συνεργάτη Γιώργου Διδασκάλου που το τελευταίο διάστημα για να βοηθήσει και να προλάβουμε τη σηματοδότηση έμεινε ξάγρυπνος πολλά μερόνυχτα! Ή όταν ο πόνος στη μέση με καθήλωσε και είχα αδυναμία να κινηθώ στον Κριθαρά, έκανε και τη δική μου εργασία! Μια άλλη εύνοια της τύχης ήταν η γνωριμία μας με τον Ιωσήφ (Φάκη) Χαΐτογλου, άριστο γνώστη των οχυρών της περιοχής, των μονοπατιών, εργατικό, υπεύθυνο με πολύ μεγάλη συνεισφορά στην επιτυχία της διοργάνωσης. Σημαντική ήταν και η βοήθεια από το επαγγελματικό συνεργείο καθαρισμού των μονοπατιών του Κώστα Σιδηρόπουλου. Άνθρωποι που ήξεραν τη δουλειά τους, εργατικοί και άκρως συνεργάσιμοι!

 

Ένα άλλο γεγονός που πρέπει να αναφέρω είναι η θετική στάση και ανταπόκριση της τοπικής κοινωνίας. Απ’ όπου περνούσαμε προσφέρονταν οικειοθελώς να βοηθήσουν. Οι πρόεδροι των τοπικών ενοτήτων, οι πολιτιστικοί σύλλογοι ο απλός κόσμος «πείτε μας τι να κάνουμε, πώς να βοηθήσουμε! Να κάνουμε σούπες, γλυκά, πίτες;» Οχυρό, Περιθώρι, Βαθύτοπος, Παγονέρι, Γρανίτης, Πύργοι. Δεν το λέω εγώ, τα περιγράφουν οι αθλητές.

 

Η έναρξη των εγγραφών μας αναπτέρωσε το ηθικό, αφού το ενδιαφέρον των αθλητών για το νέο αυτό εγχείρημα ήταν αρκετά μεγάλο. Άλλωστε η φετινή διοργάνωση ήταν δοκιμαστική και θέλαμε να δούμε αδυναμίες, παραλείψεις, αμέλειες αλλά και να τεστάρουμε οργανωτικά θέματα.

 

Ο καιρός πλησίασε και ήρθε επιτέλους η ώρα των αγώνων. Η αγωνία στο αποκορύφωμα!

 

Την Τετάρτη 23 Μαΐου στο αμφιθέατρο του δημαρχείου Νευροκοπίου η τεχνική ενημέρωση. Τριάντα τολμηροί, που θα δοκιμαστούν σε ένα καινούργιο τοπίο. Οι περισσότεροι γνωστοί και φίλοι. Γνώριμοι από παλιότερους αγώνες. Μας εμπιστεύθηκαν και ήρθαν, δεν πρέπει να τους απογοητεύσουμε. Τα μηνύματα από τα δύσκολα περάσματα είναι άσχημα. Πολλά σήματα, λόγω της κακοκαιρίας των τελευταίων ημερών έχουν πέσει και θέλουν αντικατάσταση. Αμέσως δημιουργούνται ομάδες που από πολύ νωρίς το πρωί θα πάνε στα σημεία εκείνα και θα αποκαταστήσουν τις ζημιές. Έτσι και έγινε. Χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια και δύναμη ψυχής για να πας στις κορυφές του Όρβηλου σε καθορισμένα χρονικά περιθώρια για να εκτελέσεις εργασίες.

 

 

Η εκκίνηση δίνεται ακριβώς στις 07:00 το πρωί της Πέμπτης 24 Μαΐου. Δροσερό πρωινό με ήλιο που υπόσχεται πολλά. Το ρυθμό στον αγώνα δίνει ο πολύ καλός βούλγαρος αθλητής Pirin Galov. Τον ακολουθεί ο έλληνας Γιώργος Γκόλης και Θανάσης Κρίγκας. Βλέποντας τον Θανάση Κρίγκα μένω άναυδος  από την πρόοδό του. Τον θυμάμαι το 2015 στο Παρανέστι να τερματίζει παραπαίοντας τελευταίος σε μια συγκινητική προσπάθεια. Λίγο πιο πίσω ο Θανάσης Στημονιάρης και η Katazyna Cekoska. Τους συναντώ στον πρώτο σταθμό στο Δασωτό και στη συνέχεια στο σύνορο λίγο πριν το Ακρινό. Η κατάσταση σταθερή. Μεσημεριάζει και ο Όρβηλος μαζεύει σύννεφα. Προμήνυμα σε συνδυασμό με την υγρασία και τη ζέστη για επερχόμενη καταιγίδα. Η αγωνία μου είναι η πάλη με το χρόνο. Να προλάβουν να περάσουν τις δύο κορυφές του Όρβηλου πριν ξεσπάσει η καταιγίδα. Τους παρακολουθώ από το σταθμό του ΠΕΡΣΕΚ. Ο ρυθμός που δίνει ο Pirin είναι εξαιρετικά γρήγορος για τέτοια απόσταση. Το ξέσπασμα της καταιγίδας και το χαλάζι προλαβαίνει μόνο τους τελευταίους αθλητές και τους εθελοντές που είχαν ανέβει από το πρωί για την αντικατάσταση των σημάτων. Κατεβαίνουν γρήγορα βρεγμένοι και παγωμένοι.

 

 

Εξαιτίας της καταιγίδας διαπιστώνω ότι έχουν χαλάσει πολλοί χωματόδρομοι και έχουν σπάσει πολλά κολωνάκια σηματοδότησης. Πρέπει να προηγούμαι του πρώτου αθλητή για να επισκευάζω τις ζημιές. Ο Γιώργος Διδασκάλου είναι επιφορτισμένος με τα υλικά τροφοδοσίας και το στήσιμο των Σταθμών. Φτάνω μεσημέρι στο Κατάφυτο και απόγευμα στό Περιθώρι. Μένω έκπληκτος από τις ετοιμασίες του πολιτιστικού συλλόγου και του συλλόγου των γυναικών. Και τι δεν έχουν ετοιμάσει! Πίτες, σούπες, γλυκά, καφέδες, εδέσματα που συγκίνησαν τους αθλητές.

 

Μένω στη διαδρομή και συναντώ όλους τους αθλητές. Δείχνουν καλά στην υγεία τους, έχουν διάθεση και είναι ενθουσιασμένοι με τα τοπία, την υποδοχή και την ανταπόκριση του κόσμου.

 

Στο κλείσιμο του πρώτου κύκλου στο Νευροκόπι, υπάρχουν και οι πρώτες εγκαταλείψεις. Katarzyna Cekoska, Ηλίας Πλαϊνός και Μαρία Ελευθεριάδου για διαφορετικούς λόγους ο καθένας εγκαταλείπουν τον αγώνα.

 

Βραδιάζει πλεον και ο Pirin Galov συνεχίζει με τον ίδιο γρήγορο ρυθμό ακολουθούμενος από τον πολύ καλό αθλητή Γιώργο Γκόλη. Στο Σταθμό του Γρανίτη λόγω τραυματισμού αναγκάζεται να εγκαταλείψει ο Pirin Galov. Στο Σταθμό του Σανατορίου εγκαταλείπουν οι  Ηλίας Βαραδάς, ο Πέτρος Κυριαζής και ο Ανδρέας Γενιάς. Στον Γρανίτη εγκαταλείπει και ο Δημήτρης Ζωναράς. Συνεχίζει ακάθεκτος ο Γιώργος Γκόλης ακολουθούμενος από τον Θανάση Κρίγκα και τον Θανάση Στημονιάρη.

 

Μετά τους Πύργους ακολουθεί η δύσκολη ανάβαση προς τις κορφές του Φαλακρού, Καρτάλκα και Προφήτης Ηλίας. Το ξημέρωμα με βρίσκει στον αυχένα, ανάμεσα στη Χιονότρυπα και τον Προφήτη Ηλία. Οι πληροφορίες που είχαμε μιλούσαν για σφοδρό αέρα και ομίχλη. Υπήρχε και η υπόδειξη για αλλαγή της διαδρομής για να αποφευχθεί η ανάβαση στη κορυφή. Οι πληροφορίες βγήκαν αληθινές. Ύστερα από συνεννόηση με τον Γιώργο Διδασκάλου και τον Χρήστο Τσέρνιο, αποφασίζουμε τη συνέχιση της διαδρομής και παίρνω το ειδικό κουτί για να το τοποθετήσω στην κορυφή. Ριπές δυνατές του βοριά που φυσά λυσσαλέα και η ομίχλη με παιχνίδια να ανοίγει και να κλείνει την ορατότητα. Φτάνω στην κορυφή λίγο πριν την άφιξη του Θανάση Στημονιάρη που είναι και ο πρώτος αθλητής που βάζει στο κουτί, τον ειδικό αριθμό πιστοποίησης της παρουσίας του εκεί. Ακολουθεί ο Γιώργος Γκόλης και μετέπειτα ο Θανάσης Κρίγκας. Κατάβαση στο Χιονοδρομικό Κέντρο του Φαλακρού όπου επικρατούν άλλες συνθήκες, ηπιότερες. Ο Τάκης Χατζηϊωάννου έτοιμος με τις σούπες του να υποδεχτεί τους αθλητές. Το απόγευμα ξεσπά στο Φαλακρό φοβερή καταιγίδα που υποχρεώνει τους αθλητές να παραμείνουν στο καφέ της Χιονότρυπας για να περάσει η βροχή και το χαλάζι. Στο Χιονοδρομικό εγκαταλείπει και ο Κώστας Χατζηθωμάογλου

 

 

Στο Σταθμό του Βώλακα, ο Γιώργος Γκόλης εξουθενωμένος από την προσπάθεια αναγκάζεται να ανακόψει ρυθμό για να συνέλθει και να ανακτήσει δυνάμεις, κάτι που του στοιχίζει πολύτιμο χρόνο. Φτάνοντας στο Νευροκόπι εγκαταλείπουν οι Κώστας Ευθυμιάδης και Φιλάρετος Μπούκης.

 

 

Ο τρίτος κύκλος της διαδρομής παρουσίασε πολλά απρόοπτα και ανακατάξεις. Στο Λιβαδάκι εγκατέλειψε ο Δημήτρης Ζιαμπάρας, πολλοί αθλητές λόγω της κούρασης, της εξάντλησης και της υπογλυκαιμίας, παρουσίασαν συμπτώματα αφυδάτωσης, παραισθήσεων και προσανατολισμού. Ευτυχώς όλα πήγαν καλά. Έτσι ακολουθώντας μια στρατηγική και τακτική «πάω αργά για να φτάσω γρήγορα» επαληθεύτηκε ο πολύ έμπειρος σε τέτοιους αγώνες Σάκης Δασκαλόπουλος. Πέρασε στην πρώτη θέση και με κίνητρο τη νίκη του συνέχισε σε καλή κατάσταση μέχρι το Νευροκόπι τερματίζοντας σε 54 ώρες και 27 λεπτά, γράφοντας ιστορία.

 

 

Τερμάτισαν τον αγώνα 17 αθλητές και μία αθλήτρια, ολοκληρώνοντας μια κοπιώδη προσπάθεια, ξεπερνώντας σωματικές δυνάμεις και φτάνοντας στα όρια των ψυχικών αποθεμάτων. Μια μοναδική εμπειρία, σε δύσκολο περιβάλλον και με ποικίλες καιρικές συνθήκες. Θερμά συγχαρητήρια σε όσους το τόλμησαν και στήθηκαν στη γραμμή της εκκίνησης και αξιέπαινοι όσοι ευτύχησαν να τερματίσουν.

 

Για την ιστορία αξίζει να αναφερθούν τα ονόματα αυτών που τερμάτισαν:  Σάκης Δασκαλόπουλος, Θανάσης Κρίγκας, Θανάσης Στημονιάρης, Κώστας Λυμπερίου, Νίκος Βασλής, Παναγιώτης Καταλιάκος, Παύλος Κραγιόπουλος, Νίκος Λαζαρίδης, Περικλής Οικονόμου, Κώστας Γκούμας, Γιώργος Πανταζής, Γιάννης Γκερλές, Αμαλία Ματθαίου, Γιώργος Γκόλης, Γιάννης Ιωάννου, Λευτέρης Παρασκευάς, Γεράσιμος Ευαγγελάτος, Γιάννης Βάρδας.

 

 

Το Σάββατο το πρωί δόθηκε η εκκίνηση στις 07:00 το πρωί από το Οχυρό για τον άλλο «μεγάλο» αγώνα της διοργάνωσης ΥΨΙΠΕΔΟ – HIGHLAND, των 90 χιλιομέτρων. Πολλοί γνωστοί και φίλοι συμμετέχουν και σε αυτόν τον αγώνα. Εντυπωσιακό πέρασμα μέσα από το οχυρό ΛΙΣΣΕ και ΗΤΑ. Ο βούλγαρος αθλητής Ivan Topuzov δίνει ένα ξέφρενο ρυθμό από την αρχή του αγώνα και με δυσκολία τον προλαβαίνουν οι Σταθμοί Τροφοδοσίας. Σε κανένα σημείο του αγώνα δεν έθεσε σε αμφιβολία την πρωτοκαθεδρία του. Την πρωινή ομίχλη της εκκίνησης διαδέχθηκε ένας καθαρός ουρανός, δίνοντας την ευκαιρία στους αθλητές να θαυμάσουν τα τοπία των διαδρομών. Οι καιρικές συνθήκες το Σάββατο είναι σαφώς βελτιωμένες από τις προηγούμενες μέρες. Πολύ σπουδαίο αγώνα πραγματοποίησε και ο Γρηγόρης Λαμπάκης μαζί με τους Τρικαλινούς φίλους Βάϊο Μπαρτζιώκα και Κώστα Φαγκρίδα.

 

 

Στην κατηγορία των ανδρών τις τρεις πρώτες θέσεις κατέλαβαν οι:

1. Ivan Topuzov - 12:58
2. Γρηγόρης Λαμπάκης - 13:38
3.  Βάϊος Μπαρτζιώκας - Κώστας Φαγκρίδας - 13:56

 

Στις γυναίκες:

1. Ιωάννα Ζουμπούλογλου - 20:30
2. Κατερίνα Φεταλίδου - 23:10

 

Το Σαββάτο το απόγευμα δίνεται και η εκκίνηση του μαραθωνίου των 42 χιλιομέτρων, στις 16:00 από το ιστορικό Οχυρό. Αρκετοί συμμετέχοντες, τους οποίους ο τοπικός πολιτιστικός σύλλογος υποδέχεται με κεράσματα. Ο αγώνας είναι αφιερωμένος στη μνήμη των υπερασπιστών των οχυρών του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Μια απρόσμενη εξέλιξη της τελευταίας στιγμής λύθηκε με τον καλύτερο τρόπο. Λόγω των καταρρακτωδών βροχοπτώσεων η διαδρομή στην περιοχή «Καταβόθρες»  έγινε απροσπέλαστη. Τη λύση έδωσε ο καταπληκτικός Ιωσήφ (Φάκης) Χαΐτογλου. Η διαδρομή περνά μέσα από όλα τα οχυρά της περιοχής, ΛΙΣΣΕ, ΗΤΑ, ΠΑΡΤΑΛΟΥΣΚΑ και ΜΑΛΙΓΚΑ Ε και Δ. Αποκορύφωμα συγκίνησης η απόθεση ενός λουλουδιού από τους αθλητές, στο μνημείο ηρώων στο Περιθώρι. Κόσμος πολύς στο χωριό Περιθώρι που επευφημεί τους δρομείς.

 

Στην κατηγορία ανδρών τις πρώτες θέσεις κατέλαβαν οι:

1. Μανώλης Κωνσταντουλάκης - 04:08:39
2. Μανώλης Μηλιαράκης - 04:18:59
3. Δημήτρης Δημητριάδης - 04:22:36

Στις γυναίκες:

1. Μαρία Βουγιουκλάκη - 05:24:39
2. Ευαγγελία Δούμα - 05:27:53
3. Μαρία Μακρή - 06:05:12

 

Την Κυριακή το πρωί δόθηκε η εκκίνηση του «μικρού» πλην συμβολικού αγώνα των 12 χιλιομέτρων από το χωριό Οχυρό στις 10:45. Πολλοί αθλητές από τις γύρω περιοχές γεμάτοι συγκίνηση που θα έτρεχαν στον τόπο τους αυτόν τον αγώνα. Ο τοπικός σύλλογος και οι κάτοικοι της περιοχής για άλλη μια φορά υποδέχθηκαν με κεράσμα τα τους συμμετέχοντες. Πέρασμα μέσα από τα οχυρά ΛΙΣΣΕ και ΗΤΑ, περιμετρικός κύκλος του Οχυρού, με τον Σταθμό Τροφοδοσίας, να ανακουφίζει τους αθλητές στην προσπάθεια τους. Τερματισμός στο αθλητικό κέντρο Νευροκοπίου με τους τυμπανιστές «fasariozo» να απογειώνουν τους θεατές με τους ρυθμούς τους.

 

 

Στους άντρες τις πρώτες θέσεις κατέλαβαν οι:

1. Μανώλης Στόϊκος - 00:58:41
2. Παντελής Τσάνης - 00:59:44
3. Γιώργος Χαλκίδης - 01:01¨31

 

Στις γυναίκες:

1. Μαρία Θεοδωράκη - 01:16:51
2. Κατερίνα Κουροσού - 01:23:03
3. Χριστίνα Μουζή - 01:39:15

 

Ακολούθησε η τελετή απονομών που σήμανε και το τέλος της δοκιμαστικής διοργάνωσης. Το τεστ αποδείχθηκε θετικό και τα σχόλια και οι αναφορές των αθλητών, εθελοντών, συνοδών, μας δίνουν το κουράγιο να συνεχίσουμε δυναμικότερα. Το FROZEN PEAKS – ΨΥΧΡΕΣ ΚΟΡΥΦΕΣ είναι γεγονός.

 

 

Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους χορηγούς που από την πρώτη στιγμή ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας και στήριξαν την προσπάθεια μας. Επίσης τις δημόσιες υπηρεσίες με τις οποίες συνεργαστήκαμε άψογα. Ακόμη ένα ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ στους ακάματους εθελοντές που παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες ανταποκρίθηκαν και υποστήριξαν τους αθλητές στα πολύωρα ΣΤΕΚ Τροφοδοσίας. Ιδιαίτερη αναφορά χρίζουν οι πολιτιστικοί σύλλογοι, Περιθωρίου, Βαθυτόπου, Οχυρού, και οι υποστηρικτές από τους Πύργους, τον Γρανίτη και το Παγονέρι. 

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ