Winter Hardrock 100, χειμερινή περιπέτεια στο Silverton!

Από 16 Μαρ 2016
© Jason Schlarb © Jason Schlarb

Ο Hardrock 100 στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ των αγώνων υπεραπόστασης βουνού δεν είναι καθόλου άγνωστος. Θα λέγαμε μάλιστα ότι αποτελεί έναν από τους πιο κρυφούς πόθους των περισσότερων από τους δρομείς που έχουν κατά νου έναν αγώνα ultra trail στο εξωτερικό. Ο Hardrock 100 Endurance Run όπως είναι η πλήρης ονομασία του, είναι ένας από τους πιο σκληρούς αγώνες 100 μιλίων (100 milers) βουνού ο οποίος διεξάγεται κάθε καλοκαίρι στην οροσειρά San Juan του Colorado των ΗΠΑ. Όχι άδικος ο χαρακτηρισμός αυτός αφού σε 100 μίλια κερδίζει πάνω από 11.000 υψομετρικής διαφοράς με 13 περάσματα πάνω από τα 3.500μ και αποκορύφωμα το Handies Peak που ορθώνεται στα 4.283μ. Το τερέν σκληρό και απαιτητικό, αρκετά «ευρωπαϊκό» δηλαδή σε σχέση με τα κλασικά trail 100 milers των ΗΠΑ, λυγίζει και τους πιο έμπειρους που έχουν δοκιμάσει.

Ο αγώνας αποτελεί «προνόμιο» λίγων και τυχερών αφού μόλις 150 κάθε χρόνο επιτρέπεται να παίρνουν εκκίνηση μέσα από μία πολύπλοκη διαδικασία επιλογής και κλήρωσης. Υπάρχουν όμως και αυτοί που δεν χρειάζεται να περιμένουν μέχρι το καλοκαίρι για να ολοκληρώσουν την δύσκολη αυτή διαδρομή γιατί πολύ απλά φιλοδοξούν να γίνουν οι πρώτοι που θα ολοκληρώσουν την πρώτη χειμερινή διάσχιση της διαδρομής του Hardrock 100!

 

Ναι, καλά διαβάσατε! Μία ομάδα 4 αθλητών αποτελούμενη από δύο κορυφαίους δρομείς υπεραποστάσεων, τους Jason Schlarb και Paul Hamilton, τον αθλητή ορειβατικού σκι Scott Simmons και τον σκιέρ – κινηματογραφιστή Noah Howell θα προσπαθήσει να ολοκληρώσει την διαδρομή σε 4 ημέρες με ημέρα εκκίνησης την Πέμπτη 17 Μάρτη 2016! Σκοπεύουν να κινηθούν με ορειβατικά σκι σε πλήρη αυτονομία αλλά όπου χρειαστεί θα βγάλουν τα κραμπόν και τα πιολέ τους αν οι συνθήκες το επιβάλλουν.

 

O Jason Schlarb (αριστ) και ο Paul Hamilton, δύο από τους γενναίους που θα προσπαθήσουν την χειμερινή επανάληψη της διαδρομής του Hardrock 100 | (c) Jason Schlarb

 

Όσον αφορά τον Schlarb, κανείς δεν έχει επαναλάβει κάτι τέτοιο. «Υπάρχει προφανώς λόγος» αναφέρει, «δεν συνηθίζεται να κινείσαι με σκι για 40 χιλιόμετρα και 3000 μέτρα θετικής υψομετρικής κάθε μέρα κουβαλώντας όλο σου τον εξοπλισμό για 4 ημέρες. Αυτό δεν είναι ορειβατικό σκι, αλλά ultra ορειβατικό σκι!»

 

Η διαδρομή του αγώνα κλείνει ένα εντυπωσιακό loop διαμέσου της οροσειράς San Juan στο ΝΔ Κολοράντο με εκκίνηση και τερματισμό το γραφικό Silverton. Ακόμη και μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού, τον Ιούλιο που διεξάγεται ο αγώνας, δεν είναι λίγες οι φορές που οι δρομείς συναντούν χιόνι στο διάβα τους. Μερικά από τα πιο εντυπωσιακά σημεία του αγώνα είναι το πέρασμα Virginius Pass (3.993μ) και η κορφή Handies Peak (4.283μ) όπου κυριολεκτικά η ανάσα … κόβεται. Η προσέγγιση και η διάσχιση λοιπόν τέτοιων περασμάτων αποτελεί μία γνήσια ορειβατική πρόκληση. Συνυπολογίζοντας το ότι οι αθλητές θα κινούνται γρήγορα και αυτόνομοι, προσθέτει πολλούς βαθμούς δυσκολίας στο εγχείρημα καθιστώντας ένα από τα πιο ενδιαφέροντα FKT των τελευταίων ετών!

 

Δόσεις χειμερινής αναρρίχησης στο Bear Creek | (c) Jason Schlarb

 

Ο αγώνας κάθε χρόνο αλλάζει φορά. Οι «Big 4» σκοπεύουν να ολοκληρώσουν την αριστερόστροφη εκδοχή της. Τον χειμώνα η διαδρομή έχει τις δικές της, διαφορετικές προκλήσεις. Στην πρώτη μεγάλη κατάβαση, στο Cunningham Gulch θα χρειαστεί να κατεβούν με ραπέλ και για αυτόν τον λόγο θα κουβαλούν και ένα 30μετρο σχοινί και προφανώς όλον τον απαραίτητο εξοπλισμό (μποντριέ, καραμπίνερ, καταβατήρες κλπ) προσθέτοντας βάρος στα σακίδιά τους. Στην συνέχεια μετά από δύο μεγάλες αναβάσεις έρχεται ο Γολγοθάς που ακούει στο όνομα Handies Peak. «Δεν είναι το υψόμετρο που σε τρελαίνει αλλά οι κλίσεις. Η ανάβαση είναι πραγματικά απότομη» αναφέρει ο Schlarb.

 

Δεν τελειώνουν εκεί οι δυσκολίες. Ανάμεσα στο Handies Peak και το Ouray, το πρώτο μικρό χωριό που θα συναντήσουν μετά την αναχώρησή τους από το Silverton, στο 90ο περίπου χλμ της διαδρομής, το μονοπάτι στενεύει τόσο που μεταμορφώνεται σε ένα στενό πρεβάζι που χάσκει απειλητικά πάνω από έναν γκρεμό. Ο Schlarb και η υπόλοιπη ομάδα θα χρησιμοποιήσουν πιολέ για να τραβερσάρουν με όσο το δυνατόν περισσότερη ασφάλεια από το κομμάτι εκείνο.

 

Κρυμμένος θησαυρός για λίγους το Ouray μέσα στον χειμώνα ... | (c) Jack Brauer 

 

Μετά το Ouray θα σκαρφαλώσουν στο Virginius Pass αγγίζοντας τα 4.000μ υψόμετρο, το οποίο ο Scharlb περιγράφει σαν «μία εγκοπή σε μια κορυφογραμμή». Στο Virginius Pass, τo “Kroger’s Canteen” έχει γίνει διάσημος σαν ο υψηλότερος σταθμός τροφοδοσίας σε αγώνα σε όλον τον κόσμο! Κάθε χρόνο, μία χούφτα ηρωικοί εθελοντές πεζοπορούν μέχρι εκεί φορώντας κράνη αφού οι λιθοπτώσεις είναι σύνηθες φαινόμενο, φορτωμένοι με όλα τα απαραίτητα για να προσφέρουν στους εξαντλημένους αθλητές σούπα και … τεκίλα! Οι 4 φίλοι παρόλα αυτά δεν θα τύχουν αυτής της -συγκινητικής είναι η αλήθεια – υποδοχής. Θα τους περιμένει μία κορνίζα χιονιού 5 μέτρων η οποία αν αποκολληθεί θα τους στείλει στο έρεβος που χάσκει από κάτω…

 

 

Θα είναι λίγα και ίσως ανακουφιστικά τα χιλιόμετρα πεζοπορίας με τις μπότες τους σκι ή ακόμη και τρεξίματος με τα παπούτσια που θα κουβαλούν μαζί τους. Δεν είναι λίγες λοιπόν οι δυσκολίες. Ο Jason Schlarb παρόλα αυτά βάζει σε πρώτη προτεραιότητα την ασφάλεια της ομάδας. «Αν βρούμε οτιδήποτε τρελό μπροστά μας θα υποχωρήσουμε. Μη διαπραγματεύσιμο».

 

Ο Scott Simmons σκιάρει πάνω στην διαδρομή του Hardrock 100 | (c) Jason Schlarb

 

Η ιδέα των 4 αθλητών όπως είναι λογικό έχει κινητοποιήσει το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας μιας και συνενώνει δύο αθλήματα εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους: το ορειβατικό σκι με το τρέξιμο υπεραποστάσεων. Το πόσο αυτή η προσπάθεια θα βρει μιμητές είναι κάτι που πρέπει να περιμένουμε στο μέλλον να διαπιστώσουμε αν και δύσκολα υπάρχει περίπτωση στο άμεσο μέλλον να δούμε … ορδές να συρρέουν στο Silverton μέσα στο καταχείμωνο. Υπάρχουν αθλητές υπεραποστάσεων που το χειμώνα βάζουν στο ντουλάπι τα παπούτσια τρεξίματος και γυαλίζουν τα πέδιλά τους, μπαίνοντας σε αγώνες ορειβατικού σκι. Δεν είναι πολλοί όμως. Μία διαδρομή 100 μιλίων απαιτεί αντοχές που πολλοί αθλητές ορειβατικού σκι, οι οποίοι έχουν συνηθίσει σε μικρότερες, μεγάλης έντασης προσπάθειες, μπορεί να μην διαθέτουν. Από την άλλη, υπάρχουν αρκετοί δρομείς που έχουν τα προσόντα να αντεπεξέλθουν σε μια τέτοια πολυήμερη προσπάθεια, αλλά δεν έχουν τις τεχνικές γνώσεις που απαιτούνται για την ολοκλήρωση μιας τέτοιας διαδρομής μέσα στον χειμώνα.

 

Αυτό όπως καταλαβαίνουμε λοιπόν ισχύει σε μεγαλύτερο βαθμό και στην Ελλάδα όπου οι αθλητές που έχουν τα προσόντα για κάτι τέτοιο μετριούνται στα δάκτυλα των χεριών μας. Παρόλα αυτά ίσως θα μπορούσαμε να δούμε στο μέλλον χειμερινές επαναλήψεις διαδρομών αγώνων αφού έχουμε το προνόμιο να διαθέτουμε βουνά με ανάγλυφο στο οποίο θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί κάτι αντίστοιχο. Δειλά βήματα γίνονται σιγά σιγά και είμαστε αισιόδοξοι ότι θα συνεχίσουν να γίνονται όσο η εμπειρία συσσωρεύεται και όσο το ανήσυχο πνεύμα ορισμένων σπρώχνει προς τα εμπρός όλη την κοινότητα των αθλητικών δραστηριοτήτων βουνού.

 

Πηγή: trailrunnermag.com 

Τάκης Τσογκαράκης

Η αγάπη του για το βουνό ξεκινάει πολλά χρόνια πίσω με τις πρώτες αναβάσεις στην αγαπημένη του Πάρνηθα και μετέπειτα με την σχολή Ορειβασίας του ΕΟΣ Αχαρνών. Το 2007 έτρεξε τον πρώτο του αγώνα ορεινού τρεξίματος και από τότε ονειρεύεται "όλο και ψηλότερα, όλο και μακρύτερα". Ελπίζει να το κάνει για πολλά χρόνια ακόμα...

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Latest Tweets

Are you ready for @OlympusMarathon , the most prestigious skyrunning race in Greece? #OM #OM2020 #OlympusMarathon https://t.co/peTAE9L1ZL
Ο Στυλιανός Καϊάφας μας μιλάει για τον επετειακό 10ο Hortiatis Trail Run: https://t.co/aQN5lom4sR https://t.co/FxJ6rxM7ff
February 17th 1980: 40th anniversary of an epic ascent https://t.co/aubDaWU1pf #Winter #Everest https://t.co/7SUUZiB2DA
Follow Advendure on Twitter

Post Gallery

Ο Στυλιανός Καϊάφας μας μιλάει για τον επετειακό 10ο Hortiatis Trail Run!

17 Φεβρουαρίου 1980: 40 χρόνια από την 1η χειμερινή ανάβαση στο Έβερεστ

Τα αποτελέσματα του Tarawera Ultra Marathon

CAT S52, ένα όμορφο smartphone για σκληρή χρήση

Τα αποτελέσματα του Salomon Mountain Cup - Πάρνηθα

Οι αιολικοί σταθμοί απειλή για τη βιοποικιλότητα της Οίτης

Merrell MTL Astrum: Ένα εργαλείο για τρέξιμο σε χειμερινές συνθήκες!

Κύκλωμα διακίνησης ερυθροποιητίνης σε όλη την Ευρώπη εξαρθρώθηκε στην Ισπανία...

PETZL Swift RL

Χορτιάτης Trail Run - Ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα

MERRELL Moab 2 GTX: Η γοητεία του κλασικού

Legendary Ultra Trail: Οι κανονισμοί του ultra πρωταθλήματος για το 2020