“Virtual Expo 2014”: On-Trail (UltrAspire)! Κύριο

Εάν θέλουμε να μιλήσουμε για πραγματική εξειδίκευση στα σακίδια για ultra-trail, τότε πρέπει οπωσδήποτε να αναφερθούμε στην Αμερικανική UltrAspire, η οποία έχει πραγματικά κάνει πολύ σημαντική διείσδυση στον χώρο των αγωνιστικών γιλέκων, των σακιδίων αλλά και στις ζώνες υδροδοσίας και τα παγούρια. Στην Ελλάδα την αντιπροσωπεύει από το 2014 η εταιρεία Οn-Τrail. Στα πλαίσια του “virtual expo 2014”, o  Χάρης Κανάκης απαντάει στις ερωτήσεις μας, και μας δίνει όλες τις πληροφορίες για τα μοντέλα της εταιρείας, αλλά και την γνώμη του για την αγορά και τις εξελίξεις στο ορεινό τρέξιμο στην χώρα μας.



[Advendure]: Χάρη, δώσε μας μια σύντομη εικόνα της πορείας της εταιρείας σας στην ελληνική αγορά καθώς και των προϊόντων που υποστηρίζει όσο αφορά το ορεινό τρέξιμο και τις υπεραποστάσεις. Ποια είναι τα 2-3 βασικότερα προϊόντα της παρουσία σας στην Ελλάδα την χρονιά που διανύουμε;

[Χάρης Κανάκης]: Η εταιρεία Οn-Τrail είναι μία νεοσύστατη εταιρεία, η οποία δημιουργήθηκε το 2014. Η εταιρεία που αντιπροσωπεύουμε και αφορά  το ορεινό τρέξιμο είναι η UltrAspire. Πρόκειται για μία αμερικάνικη εταιρεία σακιδίων,  που ίσως έχει την μεγαλύτερη γκάμα σε αγωνιστικά γιλέκα, σακίδια, παγούρια και ζώνες υδροδοσίας και εισάγει πολλές καινοτομίες, που μέχρι σήμερα δεν είχαμε συναντήσει σε παρόμοια προϊόντα. Δεν είναι τυχαίο βέβαια ότι ο σχεδιαστής και ιδιοκτήτης της εταιρεία είναι και αυτός αθλητής και μάλιστα υπήρξε σχεδιαστής της «Nathan» και ιδρυτής και σχεδιαστής των σακιδίων της «Ultimate Direction». Η UltrAspire σήμερα μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι με τα προϊόντα της καλύπτει τις ανάγκες όλων των αθλητών από τον αρχάριο δρομέα έως και τον πιο προχωρημένο «ultra runner».Τα βασικότερα προϊόντα είναι:

- Tο ALPHA VEST (340g - ασκός 2 L - χωρητικότητα 4L): To συγκεκριμένο μοντέλο ψηφίστηκε το καλύτερο σακίδιο της χρονιάς 2013, σύμφωνα με το περιοδικό Trail Runner. Οι  αθλητές της ομάδας μας (UltrAspire Team) φόρεσαν το ALPHA VEST σε μεγάλους αγώνες, αυτή την χρονιά σημειώνοντας σημαντικές επιδόσεις και νίκες. Με το Alpha έτρεξε ο Αργύρης Παπαθανασόπουλος στον «Ολύμπιο Δρόμο» και στο «Leadville 100» και ο Νίκος Πετρόπουλος στο «UTMB 2014».

 

UltrAspire Alpha!

- Οι  «MBS» ζώνες υδροδοσίας: Είναι το μοναδικό σύστημα που δίνει την δυνατότητα στον δρομέα να φτιάξει μία ζώνη μέσης ανάλογα με τις ανάγκες του, αλλά και σύμφωνα με τις ανάγκες του αγώνα ή της προπόνησης του. Το σύστημα αποτελείται από 5 διαφορετικά «MBS connectors» και 8 «MBS cores» που καλύπτουν τις ανάγκες «αποθήκευσης» εξοπλισμού και υδροδοσίας. Ο Λεωνίδας Αθανασόπουλος χρησιμοποιεί αυτό το σύστημα στους μικρότερους αγώνες που τρέχει.

-Το SPRY: Είναι ένα πολύ minimal σακίδιο που ζυγίζει μαζί με τον ασκό νερού 1  λίτρου μόλις 280g και έχει χωρητικότητα 3,5L. Μ’ αυτό έτρεξε ο Κώστας Τσαντός στο «Rodopi Challenge».  

 

UltrAspire SPRY!

 

-Το Κinetic: Ένα αγωνιστικό  σακίδιο γι’ αυτούς που προτιμούν τα παγούρια αντί του ασκού, με χωρητικότητα 4 L και 2 παγούρια 775ml. Ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα που έχει το kinetic είναι ότι μπορείς να έχεις πρόσβαση σε όλους τους αποθηκευτικούς χώρους του χωρίς να χρειάζεται να το βγάλεις.           

        
             


[Advendure]: Ενώ το τρέξιμο είτε σε αστικές διαδρομές είτε στα μονοπάτια των βουνών είναι από την φύση του πολύ απλό και γίνεται κατά βάση για την αγάπη προς την φύση και την άσκηση, με την έκρηξη των αγώνων και των συμμετοχών βλέπουμε ότι η τάση από τους κατασκευαστές είναι προς την απόλυτη εξειδίκευση σχεδόν για όλες τις μορφές εξοπλισμού που μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποιος είτε απλά τρέχει είτε συμμετέχει σε κάποιον αγώνα. Υπάρχει πραγματικά η ανάγκη για τόσο μεγάλη εξειδίκευση; Η μεγάλη διαφοροποίηση των τιμών σε μερικά μοντέλα αντικατοπτρίζει πραγματικά την μεγάλη διαφορά ποιότητας μεταξύ τους;

[Χάρης Κανάκης]: Πιστεύω ότι στην αγορά υπάρχουν προϊόντα για όλες τις κατηγορίες των δρομέων, είτε πρόκειται για αρχάριους είτε για προχωρημένους, αρκεί κάποιος να γνωρίζει τις ανάγκες του και να είναι προσεκτικός ως προς την επιλογή του. Σίγουρα η τάση από τους κατασκευαστές είναι η εξειδίκευση, αλλά αυτό είναι μονόδρομος για τις εταιρείες που θέλουν να πρωταγωνιστήσουν στο χώρο και να εξελίξουν τα προϊόντα τους. Μην ξεχνάμε ότι υπάρχει εξίσου μεγάλη εξειδίκευση και εξέλιξη και στα υλικά κατασκευής.

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει προς αυτή την κατεύθυνση, είναι  ο μεγάλος ανταγωνισμός μεταξύ των εταιρειών. Κατά την γνώμη μου η εξειδίκευση τις περισσότερες φορές σημαίνει εξέλιξη και ανώτερη ποιότητα για ένα προϊόν. Η UltrAspire κατασκευάζει προϊόντα που είναι σχεδιασμένα από αθλητές για αθλητές προσπαθώντας να καλύψει τις ανάγκες όλων των δρομέων είτε τρέχουν στο βουνό είτε στην άσφαλτο. Σίγουρα δεν είναι λάθος ένας δρομέας να  χρησιμοποιεί εξειδικευμένο εξοπλισμό. Όσο δε αφορά την τιμή ενός προϊόντος, αυτή καθορίζεται από πολλούς παράγοντες και ένας από αυτούς είναι και η ποιότητα κατασκευής, χωρίς αυτό όμως να σημαίνει πάντα ότι το ακριβότερο είναι και το καλύτερο.     

    



[Advendure]: “Γρήγορο και ελαφρύ”, είναι το  βασικό μότο που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια η βιομηχανία εξοπλισμού για δραστηριότητες στο βουνό (outdoor). Ποιες τάσεις βλέπετε να κάνουν αισθητή την παρουσία τους στην αγορά όσο αφορά τον εξοπλισμό για ορεινό τρέξιμο και trail running στο άμεσο μέλλον; Τι καινούργιο θα δούμε σε σχέση με τον εξοπλισμό που προμηθεύει η εταιρεία σας; Μπορείτε να μας δώσετε κάποιες πληροφορίες για τυχόν νέα μοντέλα που θα λανσάρετε στην αγορά την σεζόν 2014-2015;

[Χάρης Κανάκης]: Η βιομηχανία εξοπλισμού ακολουθεί το  μότο “γρήγορο και ελαφρύ”. Όσο αφορά τα σακίδια υπάρχει μία τάση για ελαφρύτερα και μικρότερα σακίδια (γιλέκα), τα οποία έχουν παγούρια αντί για ασκό νερού. Η UltrAspire διαθέτει μία τεράστια γκάμα σακιδίων και αγωνιστικών γιλέκων προσφέροντας πολλές λύσεις και στις δύο κατηγορίες (με ασκό ή με παγούρια). Η μεγάλη καινοτομία όμως για το 2015 είναι το «ASTRAL», το πρώτο σακίδιο υδροδοσίας, αποκλειστικά σχεδιασμένο για γυναίκες. Ζυγίζει μόλις 243g, έχει χωρητικότητα 5,5 L και έχει όλες τις καινοτομίες που έχουν εφαρμοστεί έως τώρα και στα υπόλοιπα προϊόντα της εταιρείας. Επίσης, αναμένουμε το «ALPHA 2» με μεγαλύτερη ολική χωρητικότητα στα 9 L, το «ZYGOS» ένα «multi purpose» σακίδιο περιπέτειας με 14L χωρητικότητα και 290g βάρος καθώς και πολλές άλλες αλλαγές στα ήδη υπάρχοντα προϊόντα της εταιρείας. Για παράδειγμα το νέο σύστημα πρόσδεσης των σακιδίων  θα επιτρέπει καλύτερη και ανεμπόδιστη αναπνοή, πιο ελαστικό ύφασμα κατασκευής των μπροστινών τσεπών για μεγαλύτερη χωρητικότητα, νέος σχεδιασμός στους ασκούς και πολλά άλλα που θα δούμε στο νέο κατάλογο του 2015.   



 

UltrAspire Astral!


[Advendure]: Το ορεινό τρέξιμο γνωρίζει στην χώρα μας τεράστια άνθηση, με πάνω από 100 αγώνες και χιλιάδες αθλητές να συμμετέχουν φέτος σε αυτούς, γεγονός που θα αποτυπωθεί στο τέλος της χρονιάς και επίσημα με την δημοσίευση της “Ετήσιας Έκθεσης Ορεινού Τρεξίματος 2014” του Advendure. Πως βλέπεται αυτή την έκρηξη και που πιστεύεται ότι μπορεί να φτάσει;

[Χάρης Κανάκης]: Είναι πάρα πολύ θετικό φαινόμενο η ενασχόληση του κόσμου με το τρέξιμο και ειδικά με το ορεινό τρέξιμο. Η αύξηση των αγώνων και οι συμμετοχές σε αυτούς είναι πραγματικά μεγάλη. Πιστεύω ότι υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να υπάρξει και περαιτέρω αύξηση των συμμετοχών σε αυτούς τους αγώνες, αρκεί να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή από τους διοργανωτές και να υπάρξει παράλληλα συμμετοχή των εταιρειών που διανέμουν σχετικά προϊόντα. Συγκεκριμένα πιστεύω ότι οι αγώνες που διεξάγονται σε όμορφες ορεινές τουριστικές περιοχές που έχουν τις κατάλληλες υποδομές φιλοξενίας και περιλαμβάνουν συγχρόνως ποικιλία αγώνων όσο αφορά το επίπεδο των αθλητών (και παιδικούς), αυτοί οι αγώνες δηλαδή  που έχουν και ένα εκδρομικό χαρακτήρα  και αφορούν όλη την οικογένεια θα κερδίζουν σταδιακά όλο και μεγαλύτερο έδαφος. Από την άλλη πλευρά πιστεύω ότι στο μέλλον θα δούμε και πολλούς αγώνες να «σβήνουν» με το πέρασμα του χρόνου ή να αποκτούν μόνο τοπικό χαραχτήρα.      

         

Δημήτρης Τρουπής

Δημήτρης Τρουπής

Κατάγεται από το Ξυλόκαστρο Κορινθίας και ζει μόνιμα στην Πάτρα. Συμμετείχε στην συντακτική ομάδα του Adventure Zone από το 2009, ενώ μαζί με τον Τάκη Τσογκαράκη ίδρυσαν και "τρέχουν" το Advendure.  Το τρέξιμο στα μονοπάτια των βουνών και η μεταφορά εικόνων και συναισθημάτων μέσα από τα άρθρα του αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του. Παθιάζεται με τους αγώνες ορεινού τρεξίματος, υπεραντοχής και  περιπέτειας. Έχει πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε αγώνες ορεινού τρεξίματος όλων των αποστάσεων, με έμφαση στους αγώνες ultra trail.  Θεωρεί ότι το τρέξιμο και η πεζοπορία στη φύση είναι μια εσωτερική ανάγκη του ανθρώπου, μας φέρνει πιο κοντά σε αυτήν και μας κάνει να αγαπήσουμε περισσότερο το περιβάλλον.

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ