"Virtual Expo 2014": Γιώργος Κλαουδάτος (Dynafit)! Κύριο

Η βάση της Dynafit βρίσκεται στους Ιταλικούς Δολομίτες, και συγκεκριμένα στο Νότιο Τυρόλο. Τεράστια η εμπειρία της εταιρείας, η οποία ξεκίνησε το 1950 με μία σειρά από καινοτομίες όπως την πρώτη εφαρμογή της δημοφιλούς μεμβράνης Gore-tex σε μπότα ορειβατικού σκι, και συνέχισε μπαίνοντας και στον χώρο του ορεινού τρεξίματος. Το Advendure έχει ήδη παρουσιάσει και δοκιμάσει δυο πολύ επιτυχημένα μοντέλα της εταιρείας - το Pantera και το Feline Superight - την οποία αντιπροσωπεύει στην ελληνική αγορά ο Γιώργος Κλαουδάτος. Στην σημερινή συνέντευξη μας μιλάει για την ιστορία της εταιρείας του, τις εξελίξεις στο ορεινό τρέξιμο στην χώρα μας και το κυριότερο, μας αποκαλύπτει τις νέες τεχνολογίες και καινοτομίες που θα έχουν τα μοντέλα της Dynafit το 2015 όσο αφορά το ορεινό τρέξιμο.

 

[Advendure]: Γιώργο, δώσε μας μια σύντομη εικόνα της πορείας της εταιρείας σας στην ελληνική αγορά καθώς και των προϊόντων που υποστηρίζει όσο αφορά το ορεινό τρέξιμο και τις υπεραποστάσεις. Ποια είναι τα 2-3 βασικότερα προϊόντα της παρουσία σας στην Ελλάδα την χρονιά που διανύουμε;

[Γιώργος Κλαουδάτος]: Η αγάπη για την Ελληνική ύπαιθρο και η ενασχόληση με δραστηριότητες βουνού από τους παππούδες μου και τον πατέρα μου, οδήγησαν μοιραία τη μεγάλη εμπορική μας οικογένεια στο χώρο της εξειδικευμένης επιχειρηματικότητας (ορειβασία, αναρρίχηση,χιονοδρομία,...) από τις αρχές τις δεκαετίας του 60. Σημείο σταθμός για τη πορεία της εταιρείας στο ορεινό τρέξιμο , αποτελεί η διοργάνωση από μέρους μας του αγώνα περιπέτειας στα βουνά της Ευρυτανίας  X-experience τo 1999,2000 και 2001 καθώς και η δημιουργία της πρώτης ομάδας Salomon Hellas που πρωταγωνιστεί μέχρι και σήμερα.

 Όσο αφορά τη δράση μας στο εμπορικό τομέα του ορεινού τρεξίματος , κοιτώντας πάντα μπροστά, και ερευνώντας τις πιο συγρονες τάσεις  υγειούς ανάπτυξης της άθλησης στη φύση, τα τελευταία  χρόνια συνεργαζόμαστε με την εταιρεία DYNAFIT που έχει την έδρα της στους Δολομίτες του Νότιου Τυρόλο. Πριν ακόμα  διαθέσουμε τα προιόντα της DYNAFIT και ιδίως τα παπούτσια ορεινού τρεξίματος , πραγματοποιήσαμε αρκετές δοκιμές σε διάφορα πεδία και Ελληνικούς αγώνες.Τα αποτελέσματα  ήταν πολύ θετικά και μας έδωσαν τη δύναμη να παρουσιάσουμε με σιγουριά στην Ελληνική αγορά το μοντέλο Feline Superlight και το Pantera που κέρδισαν πολλούς οπαδούς από τη πρώτη κιόλας χρονιά τους.


 



[Advendure]: Ενώ το τρέξιμο είτε σε αστικές διαδρομές είτε στα μονοπάτια των βουνών είναι από την φύση του πολύ απλό και γίνεται κατά βάση για την αγάπη προς την φύση και την άσκηση, με την έκρηξη των αγώνων και των συμμετοχών βλέπουμε ότι η τάση από τους κατασκευαστές είναι προς την απόλυτη εξειδίκευση σχεδόν για όλες τις μορφές εξοπλισμού που μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποιος είτε απλά τρέχει είτε συμμετέχει σε κάποιον αγώνα. Υπάρχει πραγματικά η ανάγκη για τόσο μεγάλη εξειδίκευση; Η μεγάλη διαφοροποίηση των τιμών σε μερικά μοντέλα αντικατοπτρίζει πραγματικά την μεγάλη διαφορά ποιότητας μεταξύ τους;

[Γιώργος Κλαουδάτος]: Θυμάμαι , όταν πήγαινα γυμνάσιο, ότι με ένα ζευγάρι ελβιέλες , έπαιζα μπάλα από τα σκληρά τσιμέντα της Κυψέλης μέχρι τις Ευρυτανικές λασποκαρκάλες. Αργότερα με διάφορα αθλητικά παπούτσια , κάναμε σκληρές προπονήσεις προετοιμασίας για τη χιονοδρομική περίοδο τρέχοντας σε μονοπάτια , μέσα σε ποτάμια και σε διάφορα δύσκολα τερέν. Τα αποτελέσματα , ήλθαν λίγα χρόνια αργότερα .... κακώσεις μηνίσκων και ρίξη πρόσθιου χιαστού..

Πιστεύω, ότι η εξειδίκευση στον εξοπλισμό , τις περισσότερες φορές γίνεται προς το καλό και με γνώμονα τις πραγματικές ανάγκες των αθλούμενων. Αλλωστε, αυτοί είναι που εξελίσουν και τα μοντέλα , με τις υποδείξεις τους στα σχεδιαστικά και κατασκευαστικά τμήματα των εταιρειών. Τώρα όσον αφορά τις τιμές , αυτό είναι μεγάλη κουβέντα ... Μιλώντας  για τη δική μας εταιρεία και γνωρίζοντας καλά τους ανθρώπους που τη «τρέχουν» , έχω να πώ ότι η προσπάθεια που γίνεται είναι να χρησιμοποιούν τα καλύτερα υλικά και να μελετούν με μεγάλη προσοχή την ανατομία και σχεδίαση των προιόντων ώστε να επιτυγχάνουν τη καλύτερη δυνατή ποιότητα στη καλύτερη δυνατή τιμή. Σε γενικές γραμμές, αυτό πιστευω ότι ισχύει για όλες τις εξειδικευμένες εταιρείες.

 

Το νέο Dynafit Pantera!



[Advendure]: “Γρήγορο και ελαφρύ”, είναι το  βασικό μότο που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια η βιομηχανία εξοπλισμού για δραστηριότητες στο βουνό (outdoor). Ποιες τάσεις βλέπετε να κάνουν αισθητή την παρουσία τους στην αγορά όσο αφορά τον εξοπλισμό για ορεινό τρέξιμο και trail running στο άμεσο μέλλον; Τι καινούργιο θα δούμε σε σχέση με τον εξοπλισμό που προμηθεύει η εταιρεία σας; Μπορείτε να μας δώσετε κάποιες πληροφορίες για τυχόν νέα μοντέλα που θα λανσάρετε στην αγορά την σεζόν 2014-2015;

[Γιώργος Κλαουδάτος]: Είναι αλήθεια ότι η μάχη των γραμμαρίων δίνει και παίρνει . Η ανάγκη για όσο το δυνατό πιο ελαφριούς εξοπλισμούς, έχει βάλει τις εταιρείες σε μια συνεχή έρευνα υλικών και σχεδίασης . Φυσικά , όπως καταλαβαίνουμε, όταν τα πράγματα γίνονται ιδιαίτερα ελαφριά, αρχίζουν σιγά σιγά να γίνονται και ιδιαίτερα ευπαθή . Πιστευω, ότι το στοίχημα είναι στη κατασκευή ανθεκτικών αλλά συγχρόνως και ελαφριών, εύχρηστων προιόντων . Είναι σημαντικό , να γνωρίζουμε τη φιλοσοφία της κάθε εταιρείας και για τι είδους εδάφη σχεδιάζει κάθε παπούτσι. Είναι πολύ διαφορετικό να θές να κατασκευάσεις ένα ελαφρύ και ανθεκτικό παπούτσι για «μαλακά» εδάφη τύπου Σκωτίας από το να κατασκευάσεις ένα μοντέλο ιδανικό για τα δικά μας σκληροτράχηλα βουνά. Μεγάλο ρόλο παίζει και η προστασία που παρέχει το κάθε μοντέλο και πιστευω ότι έκει θα δωθεί μεγάλο βάρος από τα σύγρονα εργαστήρια σχεδίασης .

Η DYNAFIT συνεχίζει την πετυχημένη της συνεργασία με τη Vibram σε όλα τα νέα μοντέλα. Το καινούργιο Feline Superlight θα είναι εξοπλισμένο με σύστημα κορδονιών quick leash ενώ μια νέα πρόταση σε ειδικά σχεδιασμένα παπούτσια θα φοράει σύστημα Boa. Πρέπει να αναφέρουμε ότι η Boa σχεδίασε 2 μοντέλα σε συνεργασία με τη DYNAFIT, έτσι ώστε το σύστημα επίδεσης να έχει τη καλύτερη δυνατή εφαρμογή.

Επίσης θα δούμε τα νέα Pantera με διαφορετικό ύφασμα, πιο ελαφρύ, πιο ανθεκτικό χωρίς τη «δικτυωτή» εμφάνιση, για αποφυγή εμπλοκής με χόρτα και ξερά αγκάθια. Ολα τα νέα μοντέλα θα διαθέτουν πάτους από την Ortholite, αποτέλεσμα μιας ακόμα πετιχυμένης συνεργασίας με εξειδικευμένη εταιρεία στο χώρο των υποδημάτων.

Εξέλιξη παρουσιάζουν τα παπούτσια του 2015 και στο τρόπο που αγκαλιάζουν το πόδι αφού θα παρατηρήσουμε (ειδικά στα Feline) μια ειδική κατασκευή «σχάρας» στις δυο πλευρές. Σημαντική είναι και η παρουσίαση νέων προιόντων σε σακίδια πλάτης, μπανάνες και τεχνικου ρουχισμού για όλες τις συνθήκες προπόνησης και αγώνα.

 

Το νέο Dynafit Feline Superlight!



[Advendure]: Το ορεινό τρέξιμο γνωρίζει στην χώρα μας τεράστια άνθηση, με πάνω από 100 αγώνες και χιλιάδες αθλητές να συμμετέχουν φέτος σε αυτούς, γεγονός που θα αποτυπωθεί στο τέλος της χρονιάς και επίσημα με την δημοσίευση της “Ετήσιας Έκθεσης Ορεινού Τρεξίματος 2014” του Advendure. Πως βλέπεται αυτή την έκρηξη και που πιστεύεται ότι μπορεί να φτάσει;

[Γιώργος Κλαουδάτος]: Η Ελλάδα, παρά τις συνεχόμενες προσπάθειες από τους εμπλεκόμενους φορείς τουρισμού και αθλητισμού που επιμένουν στο να προωθούν μόνο τη θάλασσα και τον ήλιο, είναι μία  χώρα με πλούσιο γεωλογικό ανάγλυφο . Οπου και να κοιτάξεις, θα αντικρύσεις ορεινούς όγκους, χιλιοτραγουδισμένα βουνά, γεμάτα μύθους και ιστορίες, παρθένα και άγρια, εξωτικούς προορισμούς για φυσιολατρικές και ήπιας ανάπτυξης αθλητικές δράσεις. Ηταν αναμενόμενο λοιπόν ότι κάποια στιγμή , ο  Έλληνας, να ανακαλύψει αυτή τη ξεχωριστή πλευρά της χώρας μας και να του δωθεί η ευκαιρία να ανατρέψει τη καθημερινότητά του.  

Η «έκρηξη» απλά ήλθε τώρα, και είναι αποτέλεσμα μιας κοινωνίας που επιζητούσε μια οικονομική και αγνή διέξοδο προς τη φύση. Ισως και η οικονομική - θεσμική κρίση βοήθησαν τον σύγρονο άνθρωπο να απομακρυνθεί από τα συνηθισμένα και να αναζητήσει αλλού , ένα νέο τρόπο ζωής. Οι αγώνες ορεινού τρεξίματος βοήθησαν αρκετό κόσμο να βγεί στο βουνό και πρέπει να μείνουν καθαροί και πιστοί στις αρχές της ευγενούς άμιλλας και ορειβατικής συντροφικότητας. Να καλλιεργούν τη συλλογικότητα και την αγάπη προς τη φύση και τη ζωή, μόνο έτσι θα χτίσουν σε γερές βάσεις το μέλλον. Οτι δεν είναι αλλωστε αληθινό, πεθαίνει .
 
Ευχαριστώ πολύ την ομάδα του Advendure για όλα όσα έχει προσφέρει στην ενημέρωση και διάδωση του ορεινού τρεξίματος στη χώρα μας.

 

Δημήτρης Τρουπής

Δημήτρης Τρουπής

Κατάγεται από το Ξυλόκαστρο Κορινθίας και ζει μόνιμα στην Πάτρα. Συμμετείχε στην συντακτική ομάδα του Adventure Zone από το 2009, ενώ μαζί με τον Τάκη Τσογκαράκη ίδρυσαν και "τρέχουν" το Advendure.  Το τρέξιμο στα μονοπάτια των βουνών και η μεταφορά εικόνων και συναισθημάτων μέσα από τα άρθρα του αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του. Παθιάζεται με τους αγώνες ορεινού τρεξίματος, υπεραντοχής και  περιπέτειας. Έχει πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε αγώνες ορεινού τρεξίματος όλων των αποστάσεων, με έμφαση στους αγώνες ultra trail.  Θεωρεί ότι το τρέξιμο και η πεζοπορία στη φύση είναι μια εσωτερική ανάγκη του ανθρώπου, μας φέρνει πιο κοντά σε αυτήν και μας κάνει να αγαπήσουμε περισσότερο το περιβάλλον.

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ