Δοκιμή των παπουτσιών The North Face Ultra Guide! Κύριο

By 04 Οκτ 2013

Το The North Face Ultra Guide δοκιμάστηκε σε τρέξιμο στα μονοπάτια της διαδρομής «Στα χνάρια της αρκούδας», σε πετρώδες έδαφος στην Πίνδο (Λάκμος) και σε αγώνα 28 χιλιομέτρων στον 6ο αγώνα ορεινού τρεξίματος στον Μπούρινο (σύνολο 250 χιλιόμετρα).

Η πρώτη αίσθηση φορώντας το, είναι πως πρόκειται για ένα ελαφρύ, άνετο και με πολύ καλή εφαρμογή παπούτσι. Αυτό το επιβεβαιώνει αρχικά η ζυγαριά  καθώς το βάρος του στο Νούμερο 42 είναι περίπου 280 γραμμάρια και στη συνέχεια η προπόνηση όπου το φόρεσα  αμέσως, τρέχοντας 18 χιλιόμετρα με 1.500 μέτρα υψομετρική, χωρίς να έχω τον παραμικρό ερεθισμό, παραβιάζοντας τον κανόνα ότι τα καινούργια παπούτσια τα φοράμε αρχικά σε μικρές βόλτες για στρώσιμο.

 

Περνώντας στη πράξη: οπτικά το παπούτσι δείχνει αμέσως τον χαρακτήρα του. Φτιαγμένο για γρήγορο τρέξιμο με σχετικά μινιμαλιστικά χαρακτηριστικά, εστιασμένα στην υποστήριξη του γρήγορου αγωνιστικού τρεξίματος. Πολύ σημαντικό ρόλο στο ορεινό τρέξιμο παίζει η πρόσφυση του παπουτσιού και με το Ultra guide σ’ αυτόν τον τομέα δεν θα προβληματιστούμε καθόλου. Το τελείωμα της σόλας καταλήγει σε ειδικά επιθέματα και ο σχεδιασμός του θυμίζει πάτημα  αγριοκάτσικου. Αυτά τα επιθέματα, 35 στο σύνολο από τα οποία τα 12 έχουν αντίθετη κατεύθυνση στην περιοχή της φτέρνας, βοηθούν στο φρενάρισμα στα κατηφορικά τεχνικά μονοπάτια ενώ τα υπόλοιπα 23 στο υπόλοιπο μπροστινό τμήμα του παπουτσιού βοηθούν στο άρπαγμα και στην επιτάχυνση στα ανηφορικά και υπόλοιπα τμήματα της διαδρομής.

 

Επίσης η διαφορετική σύνδεση με το σώμα στα 8 από αυτά στο μπροστινό και μέσο τμήμα του παπουτσιού μας δίνει την ικανότητα να διαβάζουμε το έδαφος αλλά και αυξάνουν την ελαστικότητα και την πρόσφυση σε βράχο. Η δοκιμή έδειξε ότι η πρόσφυση είναι εξαιρετική σε όλα τα τερέν και ο αθλητής μπορεί να κινηθεί γρήγορα χωρίς να τον προβληματίσει το κράτημα τόσο σε στεγνό όσο και σε βρεγμένο έδαφος όπου η κάπως αραιή διάταξη των επιθεμάτων επιτρέπει και την απομάκρυνση της λάσπης.

 

Ένα άλλο χαρακτηριστικό είναι η μεγάλη ελαστικότητα σε όλο το μέρος της σόλας. Το πλεονέκτημα είναι ότι αισθανόμαστε και διαβάζουμε το έδαφος και ξέρουμε ακριβώς πού πατά το πέλμα, π.χ. στη γωνία του βράχου με το μπροστινό έξω μέρος ή σε όλο το βράχο με μια ανωμαλία  στη μέση του πέλματος. Αυτό στη προπόνηση μας βοηθά στο δυνάμωμα των μυών και των τενόντων του πέλματος καθώς αναγκάζονται να δουλεύουν περισσότερο, κάτι που σε παπούτσια με σκληρή και σχετικά άκαμπτη σόλα δεν το έχουμε. Το μειονέκτημα  για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με τεχνικά εδάφη είναι ότι θα πρέπει να σκέφτονται που θα πατούν, καθώς τα παπούτσι δεν θα τους προσφέρει την ακαμψία και τη στήριξη που τους δίνει μία πιο σκληρή σόλα.

 

Περιμετρικά το παπούτσι διατρέχεται από προστατευτικό ύφασμα το οποίο δεν παρέχει μεγάλη προστασία από χτυπήματα σε πέτρες ή κλαδιά, δίνει όμως εξαιρετική άνεση και αίσθηση στην περιοχή των δαχτύλων. Σε έντονα κατηφορικά μονοπάτια δεν ένιωσα το παραμικρό στρίμωγμα και πίεση στα δάχτυλα που σε διαφορετική περίπτωση αποτελεί ένα από τα μεγάλα προβλήματα σε ultra trail αγώνες, όπου το πόδι πρήζεται και χρειάζεται χώρο κι ελαστικότητα.

 

Η σταθεροποίηση του παπουτσιού ενισχύεται από επιπλέον ελαστικές προσθήκες στη περιοχή πίσω από τα δάχτυλα και στα πλαϊνά του παπουτσιού. Στη περιοχή της φτέρνας η εφαρμογή με μαλακά υλικά και το χαμηλό ύψος δεν θα μας δημιουργήσει προβλήματα στη φτέρνα και τον αχίλλειο τένοντα.

 

 

Το ύφασμα του παπουτσιού αποτελείται από δύο τμήματα. Στο πλαϊνό από ελαφρύ και διαπνέον υλικό με κάπως αραιή πλέξη ύφασμα και στο μπροστινό από πιο σκληρό με πυκνή πλέξη που παρέχει προστασία από κλαδιά και σκόνες καθώς κι αντοχή στη χρήση.

 

Τα κορδόνια δένουν το παπούτσι με κάπως ασύμμετρο τρόπο στις πλευρές και ακολουθούν το κλασικό τρόπο δεσίματος. Η τρίτη και η τέταρτη θηλιά των κορδονιών συνεχίζουν στο εσωτερικό πλαϊνό μέρος του παπουτσιού αυξάνοντας την πλευρική σταθερότητα. Ανάμεσα στη γλώσσα και στα  κορδόνια υπάρχει προστατευτικό ύφασμα που εμποδίζει ξένα σώματα να εισχωρήσουν στα παπούτσια από την περιοχή της γλώσσας που είναι  εύκαμπτη, ελαφριά και στο σωστό μέγεθος.

 

Το εσωτερικό του παπουτσιού αποτελείται από πολύ μαλακά και απαλά υφάσματα με απουσία ραφών αυξάνοντας την άνεση και την εφαρμογή. Ο εσωτερικός πάτος είναι διάτρητος σε όλο το μέρος του αυξάνοντας τον αερισμό και την κυκλοφορία στο πέλμα. Η απορρόφηση κραδασμών στο πίσω μέρος, η άνεση κι η εφαρμογή σε όλο το παπούτσι κι ιδιαίτερα στην περιοχή των δακτύλων κι η μεγάλη ελαστικότητα της σόλας είναι εξαιρετικά.

 

Κλείνοντας, να επισημάνω ότι θα ήθελα περισσότερη απορρόφηση στο μπροστινό μέρος του πέλματος και περισσότερη περιμετρική προστασία από χτυπήματα σε πέτρες και κλαδιά.

 

Χαρακτηριστικά

  • Μεσόσολα: Dual Injection EVA Cradle Guide® μεσόσολα.
  • Εξωτερική σόλα: Tenacious™ Grip 
  • Εσωτερικός πάτος: Εξαεριζόμενος & αντιμικροβιακός Northotic® ΕVA.
  • Υλικό TPU υποστήριξης στο μέσο του ποδιού.
  • Ανθεκτικό κατά των τριβών υλικό διχτυωτής ύφανσης γαι καλύτερο εξαερισμό του ποδιού.
  • Υποστήριξη του μεταταρσίου με το σύστημα C-Delta 
  • 16mm/8mm heel/forefoot EVA heights 
  • Προστασία εμπρός τμήματος TPU Snake Plate™
  • Βάρος (μεγ. 42): 272gr



Νίκος Καλοφύρης

Photo ©: Babis Giritziotis / GO EXPERIENCE, The North Face

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ