Osprey Rev 1.5L, ποιοτική, πρακτική και προσιτή λύση!

Από 15 Ιουν 2016

Η Osprey στους γνωρίζοντες τα περί ορειβατικού εξοπλισμού δεν είναι άγνωστη λέξη. Η αμερικάνικη εταιρεία με έδρα το Cortez του Colorado για όσους δεν την γνωρίζουν, αποτελεί μία από τις κορυφαίες μάρκες ορειβατικών σακιδίων στον κόσμο. Από το 1974 οπότε και ο τελειομανής Mike Pfotenhauer δημιούργησε την εταιρεία, δεν σταμάτησε να εξελίσσεται κερδίζοντας αναρίθμητα βραβεία καινοτομιών και σχεδιασμού και να προσφέρει στον ορειβατικό κόσμο σακίδια που καλύπτουν μια ευρεία γκάμα αναγκών: για τον απλό πεζοπόρο μέχρι και τον πιο απαιτητικό αλπινιστή.

Ήταν τέτοια η τελειομανία του Pfotenhauer  που όταν χρειάστηκε να μεταφέρει την γραμμή παραγωγής στο Vietnam για να καταφέρει να κρατήσει τα κόστη στα επίπεδα του ανταγωνισμού, μετακόμισε ο ίδιος εκεί για τέσσερα χρόνια για να διασφαλίσει ιδίοις όμμασι την ποιότητα και την αξιοπιστία του τελικού προϊόντος. Όταν λοιπόν μία κορυφαία εταιρεία η οποία εξειδικεύεται μόνο στην κατασκευή σακιδίων αποφασίζει –έστω και λίγο αργά- να ασχοληθεί με τον κόσμο του ορεινού τρεξίματος, τότε και εμείς δεν μπορούμε να μην ασχοληθούμε με αυτήν! Η σειρά REV της Osprey αποτελεί ουσιαστικά και την πρώτη της ολοκληρωμένη προσπάθεια εισαγωγής στον απαιτητικό αυτό χώρο προσφέροντας μία σειρά από λύσεις για τρέξιμο από μία ώρα έως … πολλές μέρες! Στα χέρια μας πήραμε τον μικρότερο αντιπρόσωπο σακιδίων πλάτης REV 1.5L ο οποίος όπως και η υπόλοιπη σειρά χρησιμοποιεί υδροδοχείο (ασκό) και σας τον παρουσιάζουμε.

 

Αντίθετα στο ρεύμα της εποχής που στο πρόβλημα της υδροδοσίας επιτάσσει άπειρους συνδυασμού από λύσεις με μπουκάλια, παγούρια, ασκούς και φλασκιά στο εμπρός μέρος των σακιδίων / vests, η Osprey επιμένει … ορειβατικά και αποφάσισε να χρησιμοποιήσει υδροδοχείο πλάτης σε όλη την σειρά σακιδίων trail running. Είναι προφανώς θέμα προσωπικής επιλογής του καθενός το τι θα επιλέξει για την υδροδοσία του, εδώ όμως θα δούμε μία λύση η οποία πραγματικά αποπνέει την ποιότητα της εταιρείας, είναι πολύ πρακτική και αρκετά προσιτή οικονομικά.

 

Σχεδίαση

Όμορφη και μοντέρνα σχεδίαση για το σακίδιο της REV 1.5L παρότι δεν καταφέρνει να ξεφύγει από την «ορειβατική» φιλοσοφία κάτι που προφανώς ούτε η ίδια θέλησε. Χρωματικώς, το πράσινο ελεκτρίκ που παρουσιάζουμε εδώ καταφέρνει να ξεχωρίζει, τόσο λόγω του χρώματός του, όσο και λόγω των ανακλαστικών που. Έρχεται σε δύο μεγέθη, Small / Medium και Medium / Large οπότε αν έχετε αμφιβολίες καλό θα είναι να δοκιμάσετε στο σώμα σας και τις δύο εκδοχές για να δείτε θα πρέπει ποιο θα επιλέξετε. 

Ομορφη σχεδιαστικά η πρόταση της Osprey

 

Υλικά

Τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί είναι κορυφαίας ποιότητας και πανάλαφρα, όπως άλλωστε μας έχει συνηθίσει η Osprey και στα κορυφαία της ορειβατικά σακίδια με αποτέλεσμα το βάρος να περιορίζεται στα 280 γραμμάρια για το Small / Medium μέγεθος. To Nylon ripstop το οποίο έχει χρησιμοποιήσει δίνει την αίσθηση ενός υλικού αντοχής για σκληρή χρήση σε αντίθεση με τα race vests τελευταίου τύπου που χρησιμοποιούν πιο αεράτα αλλά αμφιβόλου αντοχής υλικά. Για το συγκεκριμένο Osprey σακίδιο προφανώς και δεν μπορούμε να βγάλουμε συμπέρασμα για την αντοχή των υλικών του αφού το έχουμε μόλις ένα μήνα στα χέρια μας, η ιστορία όμως και η παράδοση της Osprey η οποία προσφέρει την All-Might Guarantee, μία εγγύηση εφ’ όρου ζωής βάσει της οποίας όπως αναφέρει περιλαμβάνει την επιδιόρθωση οποιουδήποτε σακιδίου είτε αυτό έχει αγοραστεί το 1974, είτε μόλις φέτος! Η εγγύηση βέβαια δεν περιλαμβάνει το υδροδοχείο οπότε καλό είναι να διαβάσετε όλους τους όρους της.

 

Πίσω μέρος

Στο πίσω μέρος του Osprey ξεχωρίζει το δίκτυ συγκράτησης εξοπλισμού για να μπορείτε να προσδέσετε ένα αντιανεμικό, ένα γιλέκο, μία 2η μπλούζα κλπ. Σφίγγει και κλιπάρει στο κάτω μέρος του σακιδίου για να είστε σίγουροι ότι δεν θα χαλαρώσει αποθέτοντας το αγαπημένο σας αντιανεμικό σε κάποιο μονοπάτι!

 

Το πίσω μέρος του Osprey 

 

Το REV 1.5L δεν είναι ένα σακίδιο για μεγάλους και πολύωρους αγώνες στους οποίους θα χρειαστεί να περάσετε νύχτα στο βουνό. Για αυτόν τον σκοπό υπάρχει και το REV 6L. Έτσι λοιπόν θα χρειαστεί να στριμώξετε οτιδήποτε πολύτιμο θελήσετε στην μικρή αδιάβροχη τσέπη που βρίσκεται στο πάνω μέρος και της οποίας το φερμουάρ ανοίγει μέχρι την μέση. Κατάλληλη και άνετη για κάποια κλειδιά, χρήματα, 2-3 μπάρες ή τζελ και τον φακό σας αν αποφασίσετε να ξεκινήσετε ή να τελειώσετε στο σκοτάδι το τρέξιμό σας.

 

Μικρή αλλά πρακτική η αδιάβροχη τσέπη

 

Πολύ ωραία πατέντα της Osprey τα πλαϊνά πτερύγια με τα οποία είναι δεμένοι οι δύο ιμάντες που ενώνουν το πίσω με το μπρος μέρος. Αγκαλιάζουν την πλάτη ιδανικά εμποδίζοντας τις πλάγιες κινήσεις του σακιδίου κατά το γρήγορο τρέξιμο

 

Πλαϊνή όψη του Osprey. Διακρίνεται το πλαϊνό πτερύγιο αλλά και η άριστη εφαρμογή του σακιδίου στο σώμα

 

Η πλάτη ενός σακιδίου είναι ίσως από τα πιο βασικά χαρακτηριστικά του. Εδώ η Osprey έχει χρησιμοποιήσει ένα πολύ μαλακό, αφρώδες και δικτυωτό υλικό το οποίο παρότι είναι πολύ μαλακό και άνετο θα ιδρώσει την πλάτη μας. Βέβαια εδώ μετράει το … ο πρώτος αναμάρτητος τον λίθον βαλέτω καθώς οτιδήποτε ακουμπάει στην πλάτη μας για ώρες ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες θα μας προκαλέσει εξτρά εφίδρωση.

 

Η πλάτη του σακιδίου. Μαλακιά και προστατευτική που όμως θα ιδρώσει την πλάτη μας

 

Μπροστά μέρος

Εδώ θα παρατηρήσουμε διάφορα ωραία χαρακτηριστικά. Πρώτον και σημαντικότερον αυτό που η Osprey ονομάζει BioStretch™ και δεν είναι τίποτα άλλο από ένα σετ από ιμάντες ελαστικοί οι οποίοι είναι οι κύριοι υπεύθυνοι για την απίστευτη σταθερότητα του σακιδίου ακόμη και στις πιο υψηλές ταχύτητες. Ξεχάστε τα χαλαρώματα στις ανηφόρες και τα σφιξίματα στις κατηφόρες. Με το που θα βρείτε τη κατάλληλη πίεση στο δέσιμο των ιμάντων στην κυριολεξία τους ξεχνάτε. Πολύ βασικό επίσης χαρακτηριστικό, το γεγονός ότι και οι δύο ιμάντες ρυθμίζονται καθ’ ύψος έτσι ώστε να τους προσαρμόσετε εσείς σε οποιοδήποτε σημείο του στέρνου σας βολεύει. Bonus χαρακτηριστικό: Αν οι δύο ιμάντες μπροστά σας φαίνονται υπερβολή ή θέλετε να τρέξετε με ζώνη καρδιακών παλμών, κρατήστε μόνο τον έναν αφού είναι και οι δύο αποσπώμενοι!

 

Το μπροστινό μέρος του Osprey οπου οι ελαστικοί ιμάντες είναι το highlight

 

Πολύ ωραία πατέντα που δεν έχουμε συναντήσει σε άλλο σακίδιο, το DigiFlip™ Media Pocket. Μια διάφανη και προστατευτική από τα καιρικά φαινόμενα θήκη για το κινητό σας η οποία «κρύβεται» επιμελώς στο αριστερό μέρος. Κλιπάρεται και ξεκλιπάρεται εύκολα δίνοντας σας πρόσβαση σε βασικές χρήσεις του κινητού όπως να μιλήσετε σε ανοικτή ακρόαση αν χρειαστεί ή να δείτε το στίγμα σας πάνω στον χάρτη. Μειονέκτημά του το γεγονός όμως ότι εκεί θα χωρέσει ένα smartphone μέχρι 4.7” και όχι μεγαλύτερο αποκλείοντας αυτόματα μία μεγάλη γκάμα κινητών νέας γενιάς.

 

Έξυπνο το κόλπο με το DigiFlip Media Pocket, θα ήταν ακόμη πιο χρήσιμο αν χωρούσε μεγαλύτερης διάστασης κινητό

 

Το σωληνάκι το οποίο συνδέεται με τον ασκό ασφαλίζει στον πάνω ελαστικό ιμάντα με ένα μαγνητάκι εύκολα και γρήγορα απαλλάσσοντάς μας έτσι από το ενοχλητικό πέρα δώθε την ώρα που τρέχουμε.

 

Υπεραρκετές κρίνονται οι θήκες για τζελ και μπάρες για έναν αγώνα ή μία προπόνηση αρκετών ωρών δίνοντάς σας έτσι μια σχετικά καλή αυτονομία. Χωράνε άνετα 4-5 τζελάκια και μην ξεχνάτε ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για εξτρά φαγητό και την μικρή τσέπη με το φερμουάρ μπροστά.

 

Ασκός


Σακίδιο και ασκός σε πλήρη παράταξη


Το βασικότερο βέβαια συστατικό ενός σακιδίου υδροδοσίας με ασκό είναι αν μη το άλλο … ο ασκός! Ο Hydraulics™ 1.5L LT ασκός 1,5 λίτρου αποθηκεύεται στην δική του αποκλειστική θήκη στην οποία βέβαια δεν απαγορεύεται να αποθηκεύσετε και κάτι άλλο αν χρειαστεί. Πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό του ότι δεν χρειάζεται να βγει από το σακίδιο για να γεμίσει αφού κάτι τέτοιο θα ήταν καταδικαστικό για την χρήση του. Με μεγάλο άνοιγμα (6.35cm) και πρακτική λαβή για το κρατάτε σταθερό κάτω από την βρύση ή την πηγή δεν θα προβληματίσει καθόλου. Το καπάκι του στομίου ανοίγει και κλείνει εύκολα με μόλις 3/4 περιστροφικής κίνησης.

 

Πολύ πρακτικό και εύκολο γέμισμα αφού δεν χρειάζεται να βγει ο ασκός από το σακίδιο

 

Η λαβή του χρησιμοποιείται για να μείνει ο ασκός σταθερός μέσα στην θήκη στην οποία θα παρατηρήσουμε ένα σκληρό πλαστικό το οποίο χρησιμεύει και σαν "πλαίσιο", αποτρέποντας το ακατάσχετο κάθετο κούνημά του επιτρέποντάς μας έτσι να τρέξουμε όσο γρήγορα θέλουμε χωρίς περιττές ενοχλήσεις κρατώντας τον ασκό όσο γεμάτος κι αν είναι ψηλά στην πλάτη, σε ιδανική δηλαδή θέση.

 

Ετσι είναι το σακίδιο χωρίς τον ασκό. Πάνω σε αυτό το σκληρό πλαστικό πλαίσιο κάθεται ο ασκός κρατώντας τον σταθερό στην θέση του

 

Αν χρειαστεί παρόλα αυτά να τον βγάλετε από το σακίδιο ή να τον πλύνετε στο σπίτι, με το QuickConnect™ θα το κάνετε εύκολα χωρίς να χυθεί σταγόνα. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα σύστημα βάσει του οποίου αποσυνδέετε τον ασκό από το σωληνάριο πιέζοντας μία αυτοασφαλιζόμενη βαλβίδα. Με αυτόν τον τρόπο δεν χύνεται ούτε σταγόνα από το πολύτιμο υγρό σας.

 

Το QuickConnect σε δράση. Με ένα πάτημα αφαιρείτε το σωληνάκι από τον ασκό για να τον βγάλετε από το σακίδιο

 

Συμπέρασμα

Απευθύνεται σε δρομείς που θέλουν αυτονομία για έναν ορεινό μαραθώνιο ή μια μεγάλη προπόνηση και αρέσκονται στην χρήση υδροδοχείου πλάτης. Έυκολο και πρακτικό στην χρήση, μένει σταθερό στην θέση του όσο γρήγορα κι αν τρέξετε, όσο γεμάτος κι αν είναι ο ασκός. Αποτελεί μία από τις καλύτερες προτάσεις που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια για αγωνιστικό σακίδιο / vest με χρήση ασκού και σίγουρα δέλεαρ είναι και η προσιτή τιμή του αφού με 80 ευρώ αγοράζετε ένα πραγματικό εργαλείο που θα σας λύσει τα χέρια. Αν πάλι το REV 1.5L σας φαίνεται μικρό, ρίξτε μια ματιά στην υπόλοιπη σειρά REV η οποία ξεκινάει με ζώνη μέσης και παγούρι και καταλήγει σε ένα fastpacking εργαλείο 24 λίτρων.

 

Γεμίστε, κλείστε, τελειώσατε!

 

Αποκλειστικός αντιπρόσωπος των σακιδίων Osprey είναι η  είναι η Active Point ΑΕΒΕ την οποία και ευχαριστούμε για την διάθεση του REV 1.5L για τις ανάγκες της δοκιμής.

 

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

- Όγκος: S/M: 61inch3, 1L, M/L: 92inch3, 1.5L

- Διαστάσεις: S/M: 36 ύψος x 21 πλάτος x 10 πάχος εκ, M/L: 39 ύψος x 21 πλάτος x 10 πάχος (εκατοστά)

- Χωρητικότητα ασκού: 1,5 λίτρο

- Βάρος: S/M: 280γρ, M/L 300γρ

- Υλικά: 100D Nylon Dobby, 70D x 100D Nylon Triple Ripstop

- Τιμή: 80 Ευρώ

- Περισσότερες πληροφορίες: εδώ

 

 

View this photo set on Flickr

Τάκης Τσογκαράκης

Η αγάπη του για το βουνό ξεκινάει πολλά χρόνια πίσω με τις πρώτες αναβάσεις στην αγαπημένη του Πάρνηθα και μετέπειτα με την σχολή Ορειβασίας του ΕΟΣ Αχαρνών. Το 2007 έτρεξε τον πρώτο του αγώνα ορεινού τρεξίματος και από τότε ονειρεύεται "όλο και ψηλότερα, όλο και μακρύτερα". Ελπίζει να το κάνει για πολλά χρόνια ακόμα...

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Latest Tweets

@GregoryPacks - Citro 30L, αναλυτική δοκιμή και παρουσίαση στο @Advendure_Net : https://t.co/GW95UEVAsD https://t.co/fJ5JODDZTj
Φορητή ενέργεια από την @nitecore: Power Stations NPS600 & NPS200 και ηλιακό πάνελ SFP100, αναλυτική παρουσίαση από… https://t.co/Pfgb0Y8r4r
@DYNAFIT_SpeedUp Alpine Running Vest & Transalper Dynastretch Vest, αναλυτικό review στο @Advendure_Net :… https://t.co/bDqPyVbYvA
Follow Advendure on Twitter

Post Gallery

ITRA Infographic 2013 - 2019

GREGORY Packs - Citro 30L

Φορητή ενέργεια από την Nitecore: Power Stations NPS600 & NPS200 και ηλιακό πάνελ SFP100!

DYNAFIT Alpine Running Vest & Transalper Dynastretch Vest

ITRA - COVID-19: Προτεινόμενες οδηγίες προς διοργανωτές αγώνων

Hoka Speedgoat 4: Εξαιρετικό εργαλείο για ultra-trail και μεγάλα τρεξίματα σε τεχνικά μονοπάτια!

Η Άνδρος ... αλλιώς!

Ξεκινάει το Nisos Crete - Lizard Ultra Tour 2020, το νέο εγχείρημα του Δ. Δημητρίου!

Salomon Supercross, ένα άξιο μέλος της "Cross" οικογένειας

Διάσχιση της Ορεινής Ελλάδας ενάντια στην αιολική καταστροφή των ελληνικών βουνών!

Μια μέτρια μέρα ...

Feline SL: Σταθερότητα, προστασία και εξαιρετική πρόσφυση από την Dynafit!