×

Σημείωση

Simple Image Gallery Pro Notice: Flickr photoset does not exist or it's not public.

Land Rover Explore, ένα smartphone για υπαίθριες δραστηριότητες

By 25 Ιουλ 2018

Για τους λάτρεις της υπαίθρου και των ορεινών αθλημάτων ή δραστηριοτήτων ανέκαθεν υπήρχε η ανάγκη αξιόπιστης επικοινωνίας και πλοήγησης στο πολλές φορές αφιλόξενο περιβάλλον στο οποίο κινούνται. Η εξέλιξη της τεχνολογίας οδήγησε κάποιες εταιρείες να δημιουργήσουν τηλέφωνα για χρήση σε αυτά τα πεδία. Παρότι πολλά από αυτά είχαν προδιαγραφές για σκληρή χρήση, υπολείπονταν σε hardware δυνατότητες. Φέτος, μια εταιρεία που έχει συνδέσει το όνομά της με το outdoor, η Land Rover, σε συνεργασία με την ανερχόμενη βρετανική Bullitt κατασκεύασε ένα «έξυπνο» τηλέφωνο με μερικά μοναδικά χαρακτηριστικά για σκληρή χρήση το οποίο δεν υπολείπεται σε hardware και προσαρμοσμένες software δυνατότητες, το Land Rover Explore. Το τηλέφωνο το είχαμε για λίγες μέρες στα χέρια μας και σας παρουσιάζουμε τις βασικές δυνατότητές του.

Σχεδίαση

 

 

Με το που θα πιάσει κάποιος το τηλέφωνο στα χέρια του θα καταλάβει για πού προορίζεται. Στιβαρή κατασκευή, κορυφαίας ποιότητας υλικά αλλά και χαρακτηριστικά που θα δούμε παρακάτω συνθέτουν ένα σύγχρονο smartphone το οποίο «φωνάζει» ότι θέλει να χρησιμοποιηθεί εκτός πόλης. Η στιβαρή κατασκευή έχει βέβαια το τίμημά της καθότι το βάρος του τηλεφώνου που φτάνει (χωρίς τα πρόσθετα) στα 232 γραμμάρια αλλά και ο όγκος του (152 x 75.3 x 14mm), αποτελούν ίσως το μοναδικό του μειονέκτημα.

 

Συγκρίνοντάς το με το Huawei P9 

Οι γρίλιες εξαερισμού στο κάτω μέρος μαζί με το εμβληματικό λογότυπο της εταιρείας του δίνουν έναν outdoor αέρα ενώ στο πίσω μέρος θα δείτε την 16MPx κάμερα και τους μαγνήτες προσαρμογής του Adventure Pack στο οποίο θα αναφερθούμε παρακάτω.

 

 

Οθόνη - Προστασία

Πολύ καλή η ποιότητα της 5” οθόνης με ανάλυση 1080 x 1920 (Full HD) η οποία είναι εξοπλισμένη με προστατευτικό γυαλί Corning ® Gorilla® Glass 5. Το τηλέφωνο άλλωστε έχει πάρει πιστοποίηση IP68 και αντέχει από πτώση από ύψος μέχρι 1,8 μέτρα. Σύμφωνα με το IPX rating (Ingress Protection Marking, IEC standard 60529), το πρώτο ψηφίο «6» σημαίνει πλήρης προστασία από σκόνη και άλλα σωματίδια ενώ το 2ο ψηφίο «8» σημαίνει πλήρης αδιαβροχοποίηση αλλά και προστασία από κατά λάθος πτώσεις μέσα στο νερό για πάνω 1μ βάθος. Στα τεχνικά χαρακτηριστικά του θα διαβάσουμε ότι αντέχει στο νερό μέχρι 1,5μ βάθος για 30 λεπτά. Διαβάστε περισσότερα για το IP rating

 

 

Πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό του τηλεφώνου, το γεγονός ότι μπορεί να λειτουργήσει σε ακραίες θερμοκρασίες, από -30°C έως 65°C όπως δίνει ο κατασκευαστής βάσει του πρωτοκόλλου MIL-STD-810 καλύπτοντας τις προδιαγραφές του Αμερικανικού στρατού, κάτι που βέβαια δεν είχαμε την δυνατότητα να δοκιμάσουμε εν μέσω του ζεστού ελληνικού καλοκαιριού.

 

Hardware

Στην καρδιά του τηλεφώνου βρίσκεται το Chipset MTK Helio X27 με χρονισμό στα 2,6 GHz, 64 bit, δέκα πυρήνες, υποστήριξη Dual SIM, μνήμη RAM 4GB και εσωτερική μνήμη αποθήκευσης 64GB δεν είναι ένα τηλέφωνο που θα «μπουκώσει» εύκολα παρότι δεν τοποθετείται από άποψη επιδόσεων στο άνω άκρο συγκρίνοντας το άλλα συμβατικά smartphones της αγοράς. Με βάση το benchmark Geekbench 4 έλαβε βαθμολόγηση 1.265 κατά μ.ο σε Single-Core και 4.788 μ.ο. σε Multi-Core. Για να έχετε μέτρο σύγκρισης, πλησιάζει τις επιδόσεις των Samgung Galaxy Note 5, Samsung Galaxy S6 Edge σε single-core και του Huawei P9 σε Multi-core. Δείτε εδώ τον συγκριτικό πίνακα του Geekbench 4 για τα τελευταία Android smartphones https://browser.geekbench.com/android-benchmarks

 

Μπαταρία

Η 4.000 mAh μπαταρία του Land Rover Explore κρίνεται ικανοποιητική. Ενδεικτικά, σε πλήρης καταγραφή 2 ωρών με απενεργοποιημένη την σύνδεση 3G ή 4G δεδομένων, από πλήρως φορτισμένο έφτασε στο 80%, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να καταγράψει ίχνος πλήρους λεπτομέρειας για 8 - 10 περίπου ώρες.

 

Το track που καταγράψαμε σε μία διαδρομή στην Πάρνηθα

 

Κάμερα

Το Land Rover είναι εφοδιασμένο στο πίσω μέρος με μία μονή κάμερα 16MP ενώ στο εμπρός με μία 8MP. Η κάμερά του χωρίς να εντυπωσιάζει δεν θα προβληματίσει, τουλάχιστον για την χρήση που προορίζεται το τηλέφωνο. Αν ψάχνετε τηλέφωνο με βάση τις φωτογραφικές του δυνατότητες αναζητήστε το αλλού. Καταγράφει βίντεο 4K στα 30fps χωρίς όμως να εφαρμόζει κάποιον αλγόριθμο σταθεροποίησης (video stabilization) ενώ στα υπέρ του ότι καταγράφει 4Κ σε χρησιμοποιώντας τον HEVC video codec, κάτι που σημαίνει ότι τα αρχεία βίντεο καταλαμβάνουν λιγότερο αποθηκευτικό χώρο από ότι τα H.264 MP4 αρχεία.

 

Adventure Pack

Ένα πρόσθετο χαρακτηριστικό του Land Rover Explore που το κάνει να ξεχωρίζει δεν είναι άλλο από το Adventure Pack. Το Adventure Pack είναι ένα πρόσθετο (extension) το οποίο προσκολλάται με ισχυρό μαγνήτη στην πλάτη του τηλεφώνου προσθέτοντας επιπλέον 3.600 mAh στην έτσι κι αλλιώς δυνατή μπαταρία του και μια εξωτερική κεραία GPS για καλύτερο σήμα σε δύσκολα σημεία του μονοπατιού.

 

Adventure ή ... Advendure Pack!!!

 

Ουσιαστικά στην πράξη δουλεύει σαν ένα powerbank αντίστοιχης ισχύος αφού όταν το προσαρμόσαμε στην πλάτη του τηλεφώνου κατά την διάρκεια της δοκιμής, το αναγνώρισε και ξεκίνησε να το φορτίζει. Στον αντίποδα, όπως είναι αντιληπτό, το Adventure Pack προσθέτει βάρος φτάνοντας συνολικά τα 354 γραμμάρια και βέβαια όγκο. Μαζί με το extension μπαταρίας – κεραίας GPS, το Adventure Pack περιλαμβάνει και μία πλαστική θήκη που προσαρμόζεται στο σύνολο στην οποία τοποθετείται και ένα ελαφρύ καραμπίνερ από ανοξείδωτο χάλυβα για να μπορείτε να το κρεμάσετε στο σακίδιό σας.

 

H πίσω όψη του κινητού ...

... με προσκολλημένη την εξτρά μπαταρία και την κεραία GPS ...

... και την πλαστική θήκη με το καραμπίνερ!

 

Λογισμικό

Το τηλέφωνο έρχεται με Android Nougat 7.1.1 και firmware το οποίο περιλαμβάνει προεγκατεστημένες εφαρμογές και widgets που θα κάνουν την ζωή σας μαζί του στην ύπαιθρο ευκολότερη:

 

Outdoor Dashboard

Ανοίγοντας το Outdoor dashboard, μπορείτε να προσθέσετε τα δικά σας εικονίδια δεκάδων πληροφοριών που σχετίζονται με την κίνηση στην ύπαιθρο όπως πυξίδα, τρέχον υψόμετρο, βαρόμετρο, αυτόματη εκπομπή SOS μέσω του φακού, υγρασία, δείκτης UV, θερμοκρασία, συντεταγμένες κλπ. Βέβαια όπως γίνεται αντιληπτό, κάποιες από αυτές τις πληροφορίες χρειάζονται σύνδεση internet για να λειτουργήσουν όπως για παράδειγμα η καιρική πρόβλεψη, η ώρα ανατολής – δύσης και άλλα. Ίσως θα ήταν χρήσιμο, σε περίπτωση που χάσουμε την σύνδεση internet (κάτι όχι απίθανο στην ελληνική βουνίσια πραγματικότητα…) να κρατάει το τελευταίο σημείο στο οποίο ήμασταν online και να εμφανίζει τα δεδομένα με βάση αυτό, μέχρι να βγούμε σε σημείο όπου θα βρίσκαμε εκ νέου το σήμα.

 

 


ViewRanger

Το Land Rover Explore έρχεται με προεγκατεστημένη την καταπληκτική εφαρμογή πλοήγησης ViewRanger με πολλές δυνατότητες. (tip: μπορείτε να ρυθμίσετε το τηλέφωνο να την ανοίγει αυτόματα όταν προσκολλάτε το Adventure Pack). Μπορείτε να το προφορτώσετε κατεβάζοντας χάρτες στο τηλέφωνο είτε από μια μεγάλη βάση δεδομένων δωρεάν χαρτών (υπάρχει ήδη προεγκατεστημένο ένα αρκετά λεπτομερές υπόβαθρο) ενώ μας εντυπωσίασε το γεγονός ότι μπορείτε να κατεβάσετε υπόβαθρα χαρτών των δύο πιο γνωστών ελληνικών εταιρειών του χώρου, Ανάβαση και Terrain Editions!

 

 

 

 

Μπορείτε να βρείτε με βάση την τρέχουσα τοποθεσία σας, διαδρομές άλλων χρηστών και να τις κατεβάσετε στην εφαρμογή σας, να φορτώσετε αρχεία διαδρομών (gpx, kml κλπ) να πλοηγηθείτε «πάνω» σε αυτές τις διαδρομές ενώ στην desktop έκδοση του Viewranger μπορείτε από την άνεση του σπιτιού σας να συγχρονίσετε τις διαδρομές σας για να τις δείτε με περισσότερη λεπτομέρεια ή να δημιουργήσετε νέες «επί χάρτου» για να τις συγχρονίσετε με το τηλέφωνο.

 

 

Οθόνες πλοήγησης

 

Σπουδαίο χαρακτηριστικό του ViewRanger αναμφίβολα αποτελεί το Skyline, μια υπο-εφαρμογή η οποία λαμβάνοντας υπόψη το τρέχον στίγμα GPS αλλά και χρησιμοποιώντας το γυροσκόπιο του τηλεφώνου, σας δίνει πραγματικό χρόνο απεικόνιση για τα σημαντικότερα σημεία ενδιαφέροντος (POIs, Points of Interest) που βλέπετε μέσα από την οθόνη την συγκεκριμένη χρονική στιγμή (τα οποία μπορείτε αν θέλετε να αποθηκεύσετε σε φωτογραφία). Έτσι γίνεται πλέον απλή η αναγνώριση του πεδίου που απλώνεται μπροστά σας, δίνοντάς σας μια συνολική απεικόνιση των σημαντικότερων κορφών, πηγών, καταφυγίων και άλλων σημείων ενδιαφέροντος!

 

Συνολικά οι δυνατότητες του ViewRanger είναι πάρα πολλές και δίνουν στο τηλέφωνο τον χαρακτήρα που του αρμόζει!

 

Explore Hub

Το Explore Hub αποτελεί την «πύλη» του τηλεφώνου στον κόσμο των Android outdoor εφαρμογών αφού ουσιαστικά παρέχει ένα interface το οποίο περιλαμβάνει τις πιο σημαντικές από αυτές και τις οποίες μπορείτε να επιλέξετε να εγκαταστήσετε στο τηλέφωνο μέσω Google Play.

 

 

Συμπέρασμα

Θα αγοραστεί από αυτόν που θέλει «δύο σε ένα»: σοβαρό smartphone και αξιόπιστο GPS για χρήση στο βουνό αφού με την προσθήκη του Adventure Pack δημιουργεί ένα ακαταμάχητο σύνολο στην κατηγορία των outdoor smartphones.

 

 

Χαρακτηριστικά

  • Μεγάλη μπαταρία (4000 mAh) + συμπληρωματικές μπαταρίες
  • Προστασία IP68 από το νερό και τη σκόνη
  • Ανθεκτικό σε πτώση από το ύψος 1,8 μ. με εργοστασιακή προστασία οθόνης
  • Υψηλής ποιότητας τοπογραφική χαρτογράφηση από την εταιρεία ViewRanger με επαυξημένη πραγματικότητα Augmented Reality Skyline
    • Περιλαμβάνει κουπόνι για χάρτες εδάφους που επιτρέπει επιλογή από χάρτες μεγάλης ή μικρής κλίμακας σε διάφορες αγορές.
  • Ο ρυθμιζόμενος πίνακας Outdoor Dashboard επιτρέπει άμεση πρόσβαση στις πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες, τα δεδομένα από τους αισθητήρες και τα εργαλεία της συσκευής ανάλογα με τη δραστηριότητά σας: π.χ. καιρικές συνθήκες, άνεμος, παλιρροϊκά φαινόμενα, πυξίδα, φακός SOS κτλ.
  • Android™ ‚ Nougat‘ με προγραμματισμένη ενημέρωση ‚Oreo‘
  • 4 GB RAM a 64 GB ROM που μπορεί να αυξηθεί με microSD™
  • Chipset MTK Helio X27, 2,6 GHz, 64 bit, με δέκα πυρήνες και υποστήριξη Dual SIM
  • Οπίσθια κάμερα 16 MPx, εμπρόσθια κάμερα 8 MPx, 4x ψηφιακή μεγέθυνση
  • Φωτεινή οθόνη 5" FHD, προστατευτικό γυαλί Corning ® Gorilla® Glass 5, βελτιστοποιημένη για υπαίθρια χρήση
    • Την οθόνη αφής μπορείτε να χειρίζεστε και με υγρά δάχτυλα και με τα γάντια
    • Ο νυχτερινός φωτισμός με κόκκινο φίλτρο μειώνει το φως της οθόνης και εξασφαλίζει φυσική ευκρίνεια σε χαμηλό φως και τη νύχτα.
  • LTE κατ. 6
  • Κατάλογος προσαρμοσμένων εφαρμογών που προορίζονται για υπαίθρια χρήση

 

Χαρακτηριστικά Adventure Pack

  • Συμπληρωματική μπαταρία 3600 mAh
  • Πρόσθετη κεραμική κεραία GPS 25 x 25 mm
  • Προστατευτική θήκη TPU
  • Καραμπίνερ από ανοξείδωτο χάλυβα με υφασμάτινο λουρί
  • Πιστοποίηση προστασίας IP68 και εξέταση για πτώση από το ύψος των 1,8 μ.
 
Το Land Rover Explore έχει προτεινόμενη τιμή 679 ευρώ και θα είναι διαθέσιμο στα καταστήματα Cosmote-Γερμανός και Πλαίσιο.

 

{gallery}https://www.flickr.com/photos/88723831@N04/sets/72157693325159370/with/29635086018{/gallery} 

Τάκης Τσογκαράκης

Η αγάπη του για το βουνό ξεκινάει πολλά χρόνια πίσω με τις πρώτες αναβάσεις στην αγαπημένη του Πάρνηθα και μετέπειτα με την σχολή Ορειβασίας του ΕΟΣ Αχαρνών. Το 2007 έτρεξε τον πρώτο του αγώνα ορεινού τρεξίματος και από τότε ονειρεύεται "όλο και ψηλότερα, όλο και μακρύτερα". Ελπίζει να το κάνει για πολλά χρόνια ακόμα...

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ