Instinct Sensation Ultra SS & Trail Skin Ultra Short: Εξειδίκευση στο Ορεινό Τρέξιμο!

Το ορεινό τρέξιμο γνωρίζει ραγδαία ανάπτυξη με χιλιάδες αθλητές και αγώνες σε κάθε μήκος και πλάτος του πλανήτη. Αυτό έχει σαν συνέπεια να βλέπουμε όλο και μεγαλύτερη εξειδίκευση και ποικιλία στον εξοπλισμό, με σημαντικό χαρακτηριστικό των τελευταίων ετών την εμφάνιση εταιρειών από ανθρώπους που και οι ίδιοι είναι αθλητές του ορεινού τρεξίματος, με προϊόντα αποκλειστικά για τρέξιμο στα μονοπάτια. Μια τέτοια επιτυχημένη περίπτωση είναι η Instinct, μια Γαλλική εταιρεία που ιδρύθηκε από τον Sean Van Court – αθλητής ο ίδιος του ορεινού τρεξίματος – και που μας τράβηξε την προσοχή ώστε να παρουσιάσουμε και να δοκιμάσουμε δυο προϊόντα της, την μπλούζα Sensation Ultra SS και το κολάν Trail Skin Ultra Short.

 

H Instinct ακολουθεί μια φιλοσοφία που επικεντρώνεται στις συγκεκριμένες ανάγκες που έχει το ορεινό τρέξιμο, χρησιμοποιεί εξαιρετικής ποιότητας υλικά, η παραγωγή της είναι περιβαλλοντικά προσανατολισμένη με όλο τον κύκλο της να γίνεται στην Ευρώπη, ελαχιστοποιώντας τις μεταφορές αλλά αυξάνοντας και την ποιότητα παραγωγής. Η σχεδίαση των προϊόντων γίνεται στην Γαλλία που είναι και η έδρα της εταιρείας, ενώ η παραγωγή σε Ευρωπαϊκές χώρες (Ιταλία, Πορτογαλία κτλ…). Εκτός των ρούχων για ορεινό τρέξιμο, παράγει και ένα ενδιαφέρον ελαφρύ σακίδιο προσανατολισμένο για αγώνες ultra-trail, καθώς και άλλα accessories για τρέξιμο σε μονοπάτια (φλασκιά υδροδοσίας, ποτήρια κτλ…).

 

Μπλούζα Instinct Sensation Ultra SS

 

Από την πρώτη κιόλας ματιά είναι προφανές ότι η Instinct Sensation Ultra SS είναι σχεδιασμένη για ορεινό τρέξιμο, με αρκετές καινοτομίες και υψηλό εργονομικό σχεδιασμό. Πολύ “μαλακή” στην υφή και με πυκνή πλέξη, κάτι που φαίνεται ακόμη περισσότερο μόλις φορεθεί, με προσοχή στις λεπτομέρειες αλλά και διαφορετική σχεδίαση στα διάφορα τμήματα της ανάλογα με τις ανάγκες κάθε ζώνης του σώματος μας, εντυπωσιάζει και σε κάνει να θέλεις να την δοκιμάσεις αμέσως στα μονοπάτια. Το ίδιο όμορφοι και εντυπωσιακοί είναι οι χρωματικοί συνδυασμοί στους οποίους κυκλοφορεί η μπλούζα (της δοκιμής μας ήταν σε συνδυασμό γαλάζιου και ανοικτού πράσινου).

 

Χωρίς να είναι τύπου compression, “αγκαλιάζει” εφαρμοστά το σώμα και γίνεται σαν ένα δεύτερο δέρμα. Η ελαχιστοποίηση των ραφών εσωτερικά εντείνει ακόμη περισσότερο την αίσθηση ελευθερίας στην κίνηση και εφαρμογής της μπλούζας. Οι δοκιμές μας έδειξαν ότι σε αυτόν τον τομέα είναι εξαιρετικά υψηλού επιπέδου.

 

Πολύ μεγάλη σημασία έχει δώσει η Instinct στην ρύθμιση θερμοκρασίας, στον αερισμό, καθώς και στην αποβολή της θερμότητας. Για τον λόγο αυτό, στα πλαϊνά του κορμού, κάτω από τις μασχάλες, στην περιοχή των κοιλιακών και κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης, υπάρχουν πάνελ υφάσματος διαφορετικής πλέξης ώστε να εξασφαλίζεται θερμική ρύθμιση είτε σε συνθήκες ζέστης, είτε κρύου. Το βασικό ύφασμα της μπλούζας (NILIT® Aquarius or Breeze Polyamide 60%, Polyester 35%, Elastane 5%), επίσης είναι σχεδιασμένο για απαλότητα και αποβολή υγρασίας. Ιδιαίτερα για την περιοχή των κοιλιακών, η θερμορύθμιση είναι πολύ σημαντική μιας και η συγκέντρωση υγρασίας σε μεγάλους αγώνες μπορεί να οδηγήσει σε στομαχικά και εντερικά προβλήματα. Στις δοκιμές μας, η Instinct Sensation Ultra SS ήταν όντως εξαιρετική όσο αφορά την θερμορύθμιση και την αποβολή του ιδρώτα. Η μπλούζα έχει δείκτη προστασίας UV-50 για προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία.

 

Για την ρύθμιση της θερμοκρασίας και την διαπνοή, υπάρχουν στα πλαϊνά του κορμού, κάτω από τις μασχάλες, στην περιοχή των κοιλιακών και κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης πάνελ υφάσματος διαφορετικής πλέξης και σύνθεσης υλικών! 

Το κολάρο της Instinct Sensation Ultra SS είναι ένα από τα δυνατά χαρακτηριστικά της, μιας και έχει πολύ καλή ανατομική σχεδίαση, με μια μαλακή ζώνη stretch υφάσματος που μειώνεται σε ύψος μέχρι να φτάσει στο φερμουάρ, αγκαλιάζοντας τον λαιμό και ελαχιστοποιώντας έτσι τους ερεθισμούς και την τριβή. Κάθεται πολύ καλά στον αυχένα, ενώ δεν “παίζει” με την χρήση σακιδίου, όπως διαπιστώσαμε στις δομικές μας. Το – εξαιρετικής ποιότητας – φερμουάρ κατεβαίνει  πολύ χαμηλά (3/4), έτσι ώστε να μπορούμε μόνοι μας να ρυθμίσουμε την θερμοκρασία μας ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες. Ακριβώς πίσω από το τελείωμα του φερμουάρ ψηλά στο λαιμό υπάρχει εσωτερικά μια μικρή τριγωνική “γλώσσα” υφάσματος, ώστε να αποφεύγεται η επαφή του φερμουάρ με το δέρμα στο λαιμό, στοιχείο επίσης ενδεικτικό της σημασίας δίνει η εταιρεία στην λεπτομέρεια.

 

Εξαιρετικής σχεδίασης κολάρο, για αποφυγή ερεθισμών και μεγάλου μήκους φερμουάρ για ρύθμιση θερμοκρασίας! 

H Instinct γενικά δίνει στα ρούχα της μεγάλη έμφαση στους αποθηκευτικούς χώρους (τσέπες). Στο πίσω μέρος της μπλούζας και χαμηλά υπάρχουν δυο μεγάλες τσέπες χωρίς φερμουάρ (400 ml η κάθε μια), από πολύ ελαφρύ δικτυωτό υλικό, στα πρότυπα των ποδηλατικών μπλουζών. Είναι ιδιαίτερα ευρύχωρες, και στις δοκιμές μας φάνηκαν πολύ χρήσιμες για την τοποθέτηση γαντιών, buff, ή ενός πολύ ελαφριού (pocket size) αντιανεμικού. Γενικά δεν θα τοποθετούσαμε κάτι βαρύ εκεί, αλλά για τα είδη που προαναφέραμε είναι πολύ λειτουργικές.

 

Ευρύχωρες πίσω τσέπες χωρητικότητας 400 ml!

 

Η σημαντική καινοτομία της μπλούζας όμως είναι η τσέπη ψηλά σε κάθε μανίκι (150 ml), επίσης χωρίς φερμουάρ αλλά με ελαστικό σφικτό τελείωμα, ιδανικές για τζελάκια, mp3 ή κλειδιά. Καθώς η μπλούζα είναι εφαρμοστή, ότι από αυτά και να βάλουμε “κάθεται” πολύ καλά καθώς τρέχουμε και μας προσφέρει αποθηκευτικό χώρο σε σημείο διαφορετικό από τα συνηθισμένα. Πολύ χρήσιμο και λειτουργικό χαρακτηριστικό όπως διαπιστώσαμε και στις δοκιμές μας. Η επιλογή μεγέθους μπορεί να γίνει εύκολα μέσα από πίνακες σωματομετρικών διαστάσεων που παρέχει η εταιρεία.

 

Οι τσέπες στα μανίκια, χωρητικότητας 150 ml η καθεμία, αποτελούν σημαντική καινοτομία της μπλούζας!Instinct Trail Skin Ultra Short

 

Η φιλοσοφία της Instinct για εργονομικό σχεδιασμό, υψηλή εφαρμογή και καινοτομικούς αποθηκευτικούς χώρους υπάρχει φυσικά και στο αγωνιστικό κολάν της εταιρείας που επίσης είναι σχεδιασμένο για ορεινό τρέξιμο και ultra-trail. Δεν είναι compression αλλά είναι κατασκευασμένο από stretch σφικτό ύφασμα (power lycra) και αυτό που διαπιστώσαμε από τις δοκιμές μας είναι ότι αν επιλεγεί το σωστό νούμερο – από τους κατάλληλους πίνακες μεγεθών - “κάθεται” σαν δεύτερο δέρμα στο σώμα μας. Για να επιτευχθεί αυτό παίζει σημαντικό ρόλο η ζώνη τελειώματος στο κάθε μπατζάκι, που είναι κατασκευασμένη από σιλικόνη ώστε να μην γλιστράει και να μην μετακινείται, αλλά και η ζώνη υφάσματος στην μέση που δένει με εντελώς επίπεδο κορδόνι και αποδείχτηκε πολύ σταθερή στις δοκιμές μας. Το κολάν είναι εξαιρετικό σε εφαρμογή και θα σταθεί στο “ύψος” του στους αγώνες και τις προπονήσεις μας, αρκεί βέβαια να επιλέξουμε το σωστό μέγεθος.

 

Εξαιρετικά λειτουργικές οι δυο μπροστά τσέπες (250 ml) ενώ η ζώνη σιλικόνης κρατάει το κολάν στην θέση του! 

Το Instinct Trail Skin Ultra Short ξεχωρίζει για τους αποθηκευτικούς χώρους που διαθέτει. Στο ύψος της ζώνης πίσω υπάρχει μια πολύ ευρύχωρη και πλατιά τσέπη (500 ml), από ελαστικό υλικό. Εκεί μπορούμε να τοποθετήσουμε αντιανεμικό, γάντια, gel, buff, τα οποία ασφαλίζουν με το εξαιρετικής κατασκευής φερμουάρ που διαθέτει το κολάν. Μας άρεσε πολύ το “δίπλωμα” που κάνει το ύφασμα όταν δεν περιέχει κάτι η τσέπη, δείγμα της προσοχής που δίνει η Instinct στην λεπτομέρεια, αλλά και στην καλαισθησία των προϊόντων της.

 

Ευρύχωρη (500 ml) και πλατιά πίσω τσέπη, η οποία "διπλώνει" καλαίσθητα όταν δεν χρησιμοποιείται!

 

Στα πλάγια και εμπρός της ζώνης του κολάν έχουμε δυο τσέπες χωρητικότητας 250 ml η καθεμία, από δικτυωτό υλικό. Η καινοτομία εδώ είναι ότι το άνοιγμα είναι στα πλάγια μπροστά, γεγονός που όπως διαπιστώσαμε κάνει πολύ πιο εύκολο να τραβήξουμε π.χ. ένα gel καθώς τρέχουμε στον αγώνα. Το μείον είναι ότι θέλει λίγο προσοχή, μιας και μπορεί να πέσει κάτι από αυτά που έχουμε καθώς τρέχουμε, αν έχουμε παραγεμίσει την τσέπη. Είναι πολύ ωραία θέση και για ένα mp3, γι’ αυτούς που ακούν μουσική στις προπονήσεις ή τους αγώνες τους.

 

Στα πλάγια των μηρών, στο κάτω μέρος του κολάν, υπάρχουν άλλες δυο εφαρμοστές τσέπες από δικτυωτό υλικό χωρητικότητας 350 ml η καθεμία, στις οποίες μπορούμε να τοποθετήσουμε για παράδειγμα φλασκιά των 250 ml, με αποτέλεσμα να έχουμε μια λύση  που θα μας καλύπτει λειτουργικά σαν σύνολο για έναν μικρό ή και μαραθώνιας απόστασης αγώνα (υδροδοσία, gels, αντιανεμικό, γάντια  κτλ..), ιδιαίτερα αν το κολάν συνδυαστεί με την μπλούζα Instinct Sensation Ultra SS.

 

Πλαινές τσέπες χωρητικότητας 350 ml στους μηρούς, από δικτυωτό υλικό 

Διαλέγοντας το κατάλληλο νούμερο ώστε να είναι το κολάν “σφικτό” στο σώμα, εξασφαλίζουμε ότι δεν θα έχουμε πρόβλημα μετακίνησης από το βάρος, αν χρησιμοποιήσουμε τις τσέπες για μεταφορά αρκετών υλικών. Γενικά σε ρούχα εφαρμοστά η compression πρέπει να δίνουμε μεγάλη σημασία στην επιλογή του σωστού νούμερου. Για τον λόγο αυτό η Instinct δίνει αναλυτικούς σωματομετρικούς πίνακες τόσο για τις μπλούζες (εδώ), όσο και για τα κολάν της (εδώ).

 

Το Instinct Trail Skin Ultra Short έχει δείκτη προστασίας UV-50 για προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία και το ύφασμα κατασκευής του (Power-Lycra – κυρίως σώμα κολάν - 225g / Skin-Mesh - 185g / Ultra R-Mesh – τσέπες - 120g) είναι αντιμικροβιακό και διαπνέον.

 

Τα προϊόντα της Instinct μας εξέπληξαν πολύ ευχάριστα με την ποιότητα, την λειτουργικότητα και τις καινοτομίες τους! Τόσο η μπλούζα Sensation Ultra SS όσο και το κολάν Trail Skin Ultra Short είναι ιδανικά για αγώνες αλλά και προπονήσεις στα μονοπάτια, εξασφαλίζοντας εξαιρετική εφαρμογή, άνεση στην κίνηση αλλά και σωστή θερμορύθμιση και διαπνοή. Πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό τους είναι η δυνατότητα παροχής πολλών λύσεων για αποθήκευση των υλικών που κουβαλάμε στο τρέξιμο μας, ενώ η προσοχή στην λεπτομέρεια (κολάρο, φερμουάρ, επίπεδο κορδόνι μέσης) και οι καινοτομίες που διαθέτουν (ζώνη σιλικόνης, μπροστινές τσέπες με πλάγια ανοίγματα, τσέπες μανικιών κτλ…) τα κάνουν να ξεχωρίζουν.

 

Αποκλειστικός αντιπρόσωπος των προϊόντων της Instinct στην Ελλάδα είναι ο Λεονάρδος Γουλανδρής και η New-Life.

 

Τεχνικά Χαρακτηριστικά:

 

Μπλούζα Instinct Sensation Ultra SS:

- Υλικά: 60% Polyamide Aquarius NILIT® / 35% PES / 5% Elastane 

- Δυο τσέπες πίσω (400 ml)

- Τσέπες στα μανίκια (150 ml)

- Ανατομική σχεδίαση κολάρου – ¾ φερμουάρ

- Ειδικά πάνελ υφάσματος (πλαινά κορμού, μασχάλες, κοιλιακοί, σπονδυλική στήλη) για θερμορύθμιση και απομάκρυνση υγρασίας.

- Προστασία από ηλιακή ακτινοβολία UV-50

- Λιανική τιμή: 80 ευρώ (68 ευρώ στις εκπτώσεις)

 

Instinct Trail Skin Ultra Short:

- Υλικά: Power Lycra, Mesh-Lycra, Skin-Mesh

- Μια μεγάλη τσέπη πίσω (500 ml)

- Δυο μπροστινές τσέπες ζώνης κολάν (250 ml)

- Δυο πλαϊνές τσέπες στους μηρούς (350 ml)

- Ανακλαστικά νυχτερινά υλικά

- Τελείωμα με ζώνη σιλικόνης για κράτημα στους μηρούς

- Πλατιά ζώνη υφάσματος με εντελώς επίπεδο κορδόνι δεσίματος

- Προστασία από ηλιακή ακτινοβολία UV-50

- Λιανική τιμή: 90 ευρώ (76,50 ευρώ στις εκπτώσεις)

 

Δημήτρης Τρουπής

Δημήτρης Τρουπής

Κατάγεται από το Ξυλόκαστρο Κορινθίας και ζει μόνιμα στην Πάτρα. Συμμετείχε στην συντακτική ομάδα του Adventure Zone από το 2009, ενώ μαζί με τον Τάκη Τσογκαράκη ίδρυσαν και "τρέχουν" το Advendure.  Το τρέξιμο στα μονοπάτια των βουνών και η μεταφορά εικόνων και συναισθημάτων μέσα από τα άρθρα του αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του. Παθιάζεται με τους αγώνες ορεινού τρεξίματος, υπεραντοχής και  περιπέτειας. Έχει πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε αγώνες ορεινού τρεξίματος όλων των αποστάσεων, με έμφαση στους αγώνες ultra trail.  Θεωρεί ότι το τρέξιμο και η πεζοπορία στη φύση είναι μια εσωτερική ανάγκη του ανθρώπου, μας φέρνει πιο κοντά σε αυτήν και μας κάνει να αγαπήσουμε περισσότερο το περιβάλλον.

www.advendure.com