Κάλτσες MEDICORE™ - Παρουσίαση και Δοκιμή Κύριο

Από 06 Ιουν 2013

Το άρθρο αποτελεί μια παρουσίαση και δοκιμή των καλτσών της Medicore Hellas η οποία αποτελεί την θυγατρική της Αμερικανικής Medicore Global στην Ελλάδα, και η οποία ειδικεύεται στην σχεδίαση και παραγωγή προηγμένων κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων καινοτομίας. Σαν Advendure, είχαμε μια σε βάθος συζήτηση με τον κ. Φίλλιπο Πρεδάρη – Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρίας –  ο οποίος μας ανέλυσε διεξοδικά την τεχνολογία και τα προϊόντα της Medicore, αλλά ταυτόχρονα πραγματοποιήσαμε και μια εκτεταμένη δοκιμή των αθλητικών και συμπιεστικών μοντέλων της εταιρίας, τα συμπεράσματα της οποίας επίσης σας παρουσιάζουμε σήμερα.

 

Η γκάμα των καλτσών της Medicore είναι μεγάλη και περιλαμβάνει μοντέλα για αθλητές (αθλητικές, συμπιεστικές), για εργαζόμενους με πολύωρη ορθοστασία (εργατικές), για απλή καθημερινή χρήση αλλά και εξειδικευμένες κάλτσες ιατρικού τύπου (για διαβητικούς). Εμείς επικεντρώθήκαμε φυσικά στις αθλητικές κάλτσες, τόσο συμπίεσης όσο και στις κανονικές, τις οποίες δοκιμάσαμε σε πολλές προπονήσεις αλλά και σε αγώνες, όπως στον Taygetos challenge, το Alpamayo, "στα χνάρια της αρκούδας" κτλ.. Για τις υπόλοιπους τύπους καλτσών της εταιρίας μπορεί κάποιος να βρει όλες τις λεπτομέρειες στο site της.

 

Οι κάλτσες της Medicore ξεχωρίζουν για δυο ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, και συγκεκριμένα την χρήση επεξεργασμένου χαλκού (CU29TEC™) και του αδρανούς, μη αγώγιμου υλικού NanoGlide™ (ίνες Εικόνα 1: Νήματα εμποτισμένα με ψήγματα χαλκούPTFE=Τεφλόν). Ουσιαστικά, με την χρήση τεχνικών Νανοτεχνολογίας, έχουν τοποθετηθεί μέσα στις μικρό-ίνες των νημάτων της κάλτσας τα δυο αυτά υλικά (εικόνα 1) και μάλιστα με τέτοιον τρόπο που σύμφωνα με τις εργαστηριακές έρευνες που έχει πραγματοποιήσει η εταιρία σε κρατικά εργαστήρια υψηλής πιστότητας δοκιμών (ETAKEI αρ. ελέγχου 24519, 27839 - εικόνα 2) να εξασφαλίζεται η διατήρηση των ιδιοτήτων τους για εξαιρετικά μεγάλο διάστημα. Να τονίσουμε εδώ, ότι για πρώτη φορά βλέπουμε αποτελέσματα δοκιμών δρομικών προϊόντων σε επίσημα εργαστήρια του κράτους, που να επιβεβαιώνουν την θεωρία που βρίσκεται πίσω από τους ισχυρισμούς για τα βελτιωμένα ή πρωτότυπα χαρακτηριστικά τους και αυτό είναι νομίζουμε πολύ θετικό και δείχνει την σοβαρότητα της εταιρίας.

 

Eικόνα 2: Επίσημα αποτελέσματα αντιβακτηριδιακής δράσηςΊσως η χρήση του Χαλκού να φαίνεται εκ πρώτης όψεως περίεργη, αλλά στην πραγματικότητα αν το διερευνήσει κανείς θα δει ότι ήδη από την Αρχαία Ελλάδα γνώριζαν τις δυνατότητες αποστείρωσης που έχει και τον συνταγογραφούσαν για πνευμονικές παθήσεις και καθαρισμό του πόσιμου νερού. Ο επεξεργασμένος χαλκός που χρησιμοποιεί η Medicore στις κάλτσες της είναι μάλιστα βιοκτόνος και όχι βιοστατικός, με αποτέλεσμα να σκοτώνει και όχι να αδρανοποιεί τους μύκητες και τα βακτήρια, τα οποία είναι υπεύθυνα για δερματικές μολύνσεις στα μεσοδακτύλια διαστήματα, τα πέλματα και τα πλαϊνά τους ποδιού (πόδι του αθλητή – tinea pedis). Το πρώτο λοιπόν ιδιαίτερο χαρακτηριστικό που έχουν οι κάλτσες της Medicore είναι η εξολόθρευση των συγκεκριμένων βακτηρίων μέσω καταστροφής του κυτταρικού τους τοιχώματος, των πρωτεϊνών και του DNA τους, γεγονός που αποδεικνύεται και στα εργαστηριακά πειράματα, όπως φαίνεται και στην εικόνα 3. Η δράση του χαλκού ενισχύεται και από τις ανεπτυγμένες ιδιότητες αερισμού της κάλτσας, μιας και η μύκητες αναπτύσσονται ευκολότερα σε υγρό και θερμό περιβάλλον.

 

Το δεύτερο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των καλτσών της Medicore είναι η χρήση του NanoGlide™, το οποίο εξασφαλίζει πολύ χαμηλές ιδιότητες τριβής, είναι ανθεκτικό στην υγρασία, στην θερμότητα και στην χημική διάβρωση. Οι αυξημένες τριβές και κατά συνέπεια η δημιουργία θερμών σημείων (hot-spots) οι οποίες γρήγορα εξελίσσονται σε φουσκάλες είναι βασικό πρόβλημα σε αθλητές που τρέχουν υπεραποστάσεις ή ultra-trail, και μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε εγκατάλειψη. Η δεύτερη λοιπόν σημαντική ιδιότητα των καλτσών της Medicore είναι η ελάττωση των τριβών, ώστε να μειώνεται η πιθανότητα δημιουργίας θερμών Εικόνα 3: Εργαστηριακά αποτελέσματα της χρήσης χαλκού και μικρό-ινών τεφλόνσημείων στο πόδι. Τα δυο αυτά χαρακτηριστικά διατηρούνται – όπως αποδεικνύεται από τις δημοσιευμένες εργαστηριακές έρευνες – για εξαιρετικά μεγάλο χρονικό διάστημα, γεγονός εξίσου σημαντικό αφού δεν αλλοιώνονται στο ελάχιστο ακόμη και μετά από 100 και πλέον πλυσίματα (εικόνα 4).

 

Ας εξετάσουμε τώρα το ζήτημα της συμπίεσης. Οι συμπιεστικές κάλτσες της Medicore εφαρμόζουν διαβαθμισμένη συμπίεση, 18 mmHG στην περιοχή του αστραγάλου και του Αχίλλειου τένοντα και 14 mmHG στο ύψος της γάμπας. Τις ιδιότητες της διαβαθμισμένης συμπίεσης τις έχουμε ήδη αναλύσει σε άλλο άρθρο στο Advendure, αλλά εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι μελέτες (Byrne et all. 2001) έχουν δείξει ότι μια συμπίεση γύρω στο 20 +/- 5mmHg στην περιοχή του αστραγάλου βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, ενώ τιμές γύρω στο 30 mmHG την περιορίζουν, μιλώντας πάντα για αποκατάσταση και όχι κατά την διάρκεια της αθλητικής προσπάθειας. Οι κάλτσες της Medicore χρησιμοποιούν την σωστή συμπίεση κυρίως για το recovery και την αποκατάσταση μετά την έντονη αγωνιστική ή προπονητική προσπάθεια, και δεν προσπαθούν να ανταγωνιστούν προϊόντα συμπίεσης που είναι σχεδιασμένα και στοχεύουν στην χρήση κατά την διάρκεια της αγωνιστικής προσπάθειας. Έχουν άλλη στόχευση δηλαδή ως προϊόν, χωρίς να σημαίνει ότι δεν παρέχουν ιδιότητες συμπίεσης και κατά την διάρκεια της άσκησης, αλλά σίγουρα με πιο “μαλακό” τρόπο.

 

Από την θεωρία στην πράξη …

 

Χρησιμοποίησαμε τόσο τις αθλητικές κάλτσες όσο και τις συμπιεστικές σε πληθώρα προπονήσεων αλλά και αγώνων, όπως προανέφερα στην εισαγωγή του άρθρου. Επίσης, χρησιμοποιήσαμε για μεγάλο διάστημα τις συμπιεστικές κάλτσες για αποκατάσταση μετά από έντονες αγωνιστικές και προπονητικές προσπάθειες. Τα συμπεράσματα μας αφορούν φυσικά τα χαρακτηριστικά εκείνα που μπορούν να τεσταριστούν μέσω των δρομικών καταπονήσεων των προπονήσεων και των αγώνων.

 

Η ποιότητα κατασκευής τους είναι εξαιρετική, διαθέτοντας επίπεδες ραφές στα δάκτυλα για προστασία από ερεθισμούς, ρυθμιζόμενη μανσέτα ψηλά ώστε να κρατιέται στην θέση της, προστατευτικό μαξιλάρι στην φτέρνα για απορρόφηση κραδασμών και φυσικά ανατομικό σχεδιασμό για δεξί και αριστερό πόδι. Τα χαρακτηριστικά αυτά δουλεύουν όπως διαπίστωσαμε εξαιρετικά καλά Εικόνα 4: Διατήρηση των βασικών ιδιοτήτων μετά από μεγάλης διάρκειας χρήσηκαι μάλιστα διατηρούν τις ιδιότητες τους για πολύ καιρό. Δεν διαπίστωσαμε κάποιους ερεθισμούς (σε αυτό φυσικά παίζει ρόλο και η σωστή επιλογή παπουτσιού), ούτε σημαντική φθορά στα ζευγάρια που δοκιμάσαμε επί σειρά μηνών, παρά την “ταλαιπωρία” στην οποία τα υποβάλαμε.

 

Την δουλειά που κάνει ο χαλκός, δεν μπορεί κάποιος φυσικά να την “δοκιμάσει” πρακτικά σε μια δοκιμή προϊόντος αφού αφορά θεραπευτικές καταστάσεις που μπορούν να τεκμηριωθούν μόνο εργαστηριακά (εικόνα 3) ή αν κάποιος έχει ήδη το πρόβλημα. Αυτό που πρακτικά διαπιστώσαμε είναι ότι με την χρήση των καλτσών της Medicore δεν υπάρχει φαγούρα στα πέλματα, ούτε κακοσμία, ξεφλούδισμα και ερυθρότητα. Το θεωρούμε λοιπόν σαν μια ένδειξη ότι λειτουργεί πολύ καλά ο χαλκός, μιας και αυτές οι ενδείξεις στα πόδια είναι χαρακτηριστικές του προβλήματος μυκητιάσεων.

 

Αυτό που μπορεί να τεσταριστεί πρακτικά μέσω της καταπόνησης είναι η δημιουργία θερμών σημείων, ερεθισμών και φουσκαλών λόγω τριβών και σε αυτό το σημείο μπορούμε να επισημάνουμε ότι διαπιστώσαμε πως οι μικρό-ίνες τεφλόν (NanoGlide™) κάνουν εξαιρετική δουλειά σε αυτόν τον τομέα. Αντιμετωπίζουν εξαιρετικά το συγκεκριμένο πρόβλημα, όπως διαπιστώσαμε σε προπονήσεις και αγώνες χρονικής διάρκειας έως και 5-6 ωρών, σε δύσκολες συνθήκες με λάσπες, νερά και κακοτράχαλα μονοπάτια. Σίγουρα βέβαια θα δοκιμαστούν στον υπέρτατο βαθμό από την χρήση που θα τους κάνω προσωπικά στο Olympus Mythical Trail 100K τον Ιούλιο, αλλά οι μέχρι τώρα εμπειρία μας με το προιόν δείχνει ότι όντως όσο αφορά τις τριβές κάνουν σωστή δουλειά.

 

Οι κάλτσες "αθλητικού τύπου" της MedicoreΤο κράτημα και η συμπίεση που προσφέρουν είναι σε πολύ καλά επίπεδα, χωρίς να στοχεύουν ως προϊόν κυρίως σε αυτό,  ενώ η αποκατάσταση μετά από επίπονα τρεξίματα είναι δυνατό σημείο τους, στοιχείο άλλωστε που στοχεύουν ως κάλτσες συμπίεσης. Είναι προφανές ότι αυτές οι ιδιότητες τους τα κάνουν ιδανικά για αγώνες υπεραπόστασης και ultra-trail, και θα έλεγα ότι εκεί ακριβώς βρίσκουν το ιδανικό πεδίο εφαρμογής.  Να αναφέρω εδώ ότι πολλοί αθλητές προτιμούν τις κάλτσες από τα εξειδικευμένα προϊόντα συμπίεσης, μιας και προσφέρουν πιο “ανάλαφρο” και ελεύθερο τρέξιμο, ιδιαίτερα σε δρόμους ασφάλτου ή γρήγορους και μικρής διάρκειας αγώνες ορεινού τρεξίματος που οι ταχύτητες είναι μεγαλύτερες. Αλλά αυτό αποτελεί καθαρά προσωπική επιλογή.

 

Συμπερασματικά, οι κάλτσες της Medicore ξεχωρίζουν για την χρήση χαλκού ώστε να παρέχουν βέλτιστη υγιεινή στα πόδια, καθώς και από την χρήση μικρό-ινών τεφλόν ώστε να ελαχιστοποιούνται οι τριβές του πέλματος. Διαθέτουν ποικιλία μοντέλων, ενώ ο συμπιεστικός τους τύπος προσφέρει εξαιρετική αποκατάσταση και αποφυγή πρηξιμάτων λόγω καλύτερης κυκλοφορίας του αίματος. Είναι εξαιρετικής κατασκευής, ανατομικές και με εξαιρετικές ιδιότητες αναπνοής. Η τιμή τους κυμαίνεται στα 25 € για τις αθλητικές και 30 € για τις συμπιεστικές, και δικαιολογείται από το γεγονός ότι διαθέτουν αρκετά εξειδικευμένη στόχευση, και σημαντικές ιδιότητες που είναι χρήσιμες για αθλητές με πολύωρες προπονήσεις και επίπονους αγώνες.

 

Ευχαριστούμε την εταιρία Medicore Hellas για την παραχώρηση των καλτσών για τις ανάγκες της δοκιμής. Επίσης, τον κ. Πρεδάρη, για την συνομιλία και τα επιστημονικά στοιχεία που μας παρείχε στα πλαίσια της παρουσίασης του προϊόντος.

 

Δημήτρης Τρουπής

Photo ©: Medicore Global, Medicore Hellas

Δημήτρης Τρουπής

Κατάγεται από το Ξυλόκαστρο Κορινθίας και ζει μόνιμα στην Πάτρα. Συμμετείχε στην συντακτική ομάδα του Adventure Zone από το 2009, ενώ μαζί με τον Τάκη Τσογκαράκη ίδρυσαν και "τρέχουν" το Advendure.  Το τρέξιμο στα μονοπάτια των βουνών και η μεταφορά εικόνων και συναισθημάτων μέσα από τα άρθρα του αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του. Παθιάζεται με τους αγώνες ορεινού τρεξίματος, υπεραντοχής και  περιπέτειας. Έχει πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε αγώνες ορεινού τρεξίματος όλων των αποστάσεων, με έμφαση στους αγώνες ultra trail.  Θεωρεί ότι το τρέξιμο και η πεζοπορία στη φύση είναι μια εσωτερική ανάγκη του ανθρώπου, μας φέρνει πιο κοντά σε αυτήν και μας κάνει να αγαπήσουμε περισσότερο το περιβάλλον.

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Latest Tweets

"H Άνδρος αλλιώς ... ", ένα ορειβατικό και αναρριχητικό διήμερο γεμάτο εικόνες, συναισθήματα και αδρεναλίνη:… https://t.co/KINjAv9WFT
Ξεκινάει το "Nisos Crete - Lizard Ultra Tour 2020', το νέο εγχείρημα του Δ. Δημητρίου: https://t.co/ynOpCAhVPT https://t.co/FHVVVhRPfv
Feline SL: Σταθερότητα, προστασία και εξαιρετική πρόσφυση από την @DYNAFIT_SpeedUp, αναλυτικό review από το… https://t.co/1kmBj5jjur
Follow Advendure on Twitter

Post Gallery

Η Άνδρος ... αλλιώς!

Ξεκινάει το Nisos Crete - Lizard Ultra Tour 2020, το νέο εγχείρημα του Δ. Δημητρίου!

Salomon Supercross, ένα άξιο μέλος της "Cross" οικογένειας

Διάσχιση της Ορεινής Ελλάδας ενάντια στην αιολική καταστροφή των ελληνικών βουνών!

Μια μέτρια μέρα ...

Feline SL: Σταθερότητα, προστασία και εξαιρετική πρόσφυση από την Dynafit!

Η Γη δεν ανήκει σε κανέναν - Save Greek Mountains! (video)!

Η ζωή των “ultra”...

Accept the Challenge: Ορειβατικό & Αναρριχητικό διήμερο στην Άνδρο!

Κατασκηνωτικός εξοπλισμός POLO

Συσκευές θερμικής απεικόνισης PULSAR AXION XM30S, KEY XM22 και ΧΜ30!

Αντίσκηνο Salewa Litetrek Pro II - Εντυπώσεις από νύχτες εκεί έξω !