ADVENDURE - Σημαντική απόφαση για την προστασία του όρους Καλλίδρομου!

Σημαντική απόφαση για την προστασία του όρους Καλλίδρομου!

Από 26 Ιαν 2021

Πριν λίγες μόλις μέρες δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΥΠΕΝ/ΔΔΦΠΒ/74420/1842 για την προστασία της περιοχής Natura στο όρος Καλλίδρομο στη Στερεά Ελλάδα.  Η Υπουργική Απόφαση είναι άμεσο αποτέλεσμα του έργου LIFE ForOpenForests («Για Ανοιχτά Δάση»), που συγχρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα LIFE της Ευρωπαικής Επιτροπής και υλοποιήθηκε στους ορεινούς όγκους της Οίτης και του Καλλίδρομου. Συντονιστής του έργου, το οποίο ξεκίνησε το 2012, ήταν η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, που είχε και την ευθύνη για τα νομικά κείμενα στα οποία βασίστηκε η Υπουργική Απόφαση. Τα κείμενα αυτά δημιουργήθηκαν υπό την επιμέλεια του νομικού Γιώργου Πολίτη, συνεργάτη του έργου και Γενικού Γραμματέα της ΕΕΠΦ για πολλά έτη, και βασίστηκαν στα ευρήματα και αποτελέσματα των δράσεων του έργου. Η ΕΕΠΦ τον ευχαριστεί θερμά για την πολύτιμη συμβολή του.


Με την έκδοση της απόφασης καρποφόρησαν οι προσπάθειες πολλών ετών εργασίας στην Οίτη και το Καλλίδρομο, αλλά και συστηματικής συνεργασίας με τα αρμόδια τμήματα του ΥΠΕΝ. Σημειώνεται ότι η ΕΕΠΦ, με μεγάλη ιστορία στην θεσμοθέτηση και ανάδειξη προστατευόμενων περιοχών, είχε από την εποχή του αείμνηστου Βύρωνα Αντίπα να επιτύχει την δημιουργία νέας νομοθεσίας για μία προστατευόμενη περιοχή.

Το Καλλίδρομο, που δεσπόζει πάνω από των ιστορικό τόπο των Θερμοπυλών, και γειτνιάζει με την Οίτη και τον Παρνασσό, διαθέτει προστατευόμενους οικότοπους, μεταξύ αυτών τρεις εποχικές λίμνες (γνωστότερη η λίμνη Νευρόπολης), ενδιαφέρουσα χλωρίδα με ενδημικά είδη (όπως το στενοενδημικό Onosma stridii), αξιόλογη πανίδα (μία από τις νοτιότερες θέσεις εμφάνισης Καφέ Αρκούδας στην Ελλάδα και την Ευρώπη) και ορνιθοπανίδα (με χαρακτηριστικότερα είδη τον Μαυροπελαργό, αρπακτικά και δρυοκολάπτες).

Παρά την ένταξη μέρους του ορεινού όγκου του Καλλίδρομου στο δίκτυο Natura 2000, δεν υπήρχε θεσμοθετημένη προστασία μέχρι τώρα. Η Υπουργική Απόφαση που μόλις δημοσιεύτηκε, με ισχύ 2 ως 3 έτη, έρχεται να καλύψει το κενό μέχρι την πλήρη και διαρκή νομική προστασία του Καλλίδρομου που αναμένεται να γίνει με Προεδρικό Διάταγμα.

Εταίροι στο έργο ήταν το Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, το Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων του ΕΛΓΟ-Δήμητρα, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και ο Αρκτούρος.

 Εκτός από την υπουργική απόφαση, το έργο άφησε και άλλες σημαντικές παρακαταθήκες στην περιοχή, όπως η μελέτη και καταγραφή της σπάνιας χλωρίδας του βουνού, Κέντρο Ενημέρωσης επισκεπτών στο Παλαιοχώρι, έργα προστασίας της λίμνης της Νευρόπολης και του γύρω της οδικού δκτύου, ενδυνάμωση των τοπικών παραγωγών μέσω σεμιναρίων, δράσεις διαχείρισης της βόσκησης και των βοσκοτόπων, κ.ά. Ιδιαίτερα σημαντική, σε όλη την διάρκεια του έργου, ήταν η συμμετοχή νέων παιδιών με επισκέψεις σχολείων στο βουνό στο πλαίσιο δράσεων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Στυλίδας-Υπάτης.

Η εξέλιξη αυτή δείχνει επίσης ότι τελικά είναι εφικτό να υπάρξει βιωσιμότητα και συνέχεια των ευρωπαϊκών έργων για την προστασία του περιβάλλοντος, και μετά την ολοκλήρωσή τους, στην λεγόμενη «μετά LIFE εποχή» (after LIFE). 

Ο Ιστότοπος του έργου είναι: www.foropenforest.org.

Η εκλαϊκευμένη αναφορά του έργου βρίσκεται εδώ:
https://foropenforests.org/sites/foropenforests.org/files/reports/FOF-LaymansReport-039-GR_SMALL.pdf

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Latest Tweets

Η διάσχιση των Ισπανικών Πυρηναίων από τον Δημήτρη Δεσποινιάδη, στο @Advendure_Net : https://t.co/WzP6Ox2JD3… https://t.co/5yMrD72dTW
"Όνειρο μου μια διεθνής διάκριση" - Μια συζήτηση με τον Θανάση Παγουνάδη στο @Advendure_Net :… https://t.co/EKuycLEbwd
Εξερευνώντας τα όρια ... μέχρι που μπορούμε να φτάσουμε; Ένα άρθρο που επιχειρεί να εξερευνήσει την λεπτή γραμμή πά… https://t.co/HL70w3xTrW
Follow Advendure on Twitter

Post Gallery

Έξι υποθέσεις κι ένα συμπέρασμα για τον ROUT 2021, τον «αγώνα που έγινε χωρίς αθλητές»!

Η διάσχιση των Ισπανικών Πυρηναίων!

"Όνειρο μου μια διεθνής διάκριση" - Μια συζήτηση με τον Θανάση Παγουνάδη!

Η Καλύβα

Ο Γιάννης Δημόπουλος και η Noora Honkala μας μιλούν για το πρώτο Sparta Running Camp!

Εγώ ούτε να οδηγώ δεν γουστάρω τόσο μακριά!

Χειμωνιάτικος Ενιπέας 2021 - Που πάμε ρε παιδιά ??

11 Δεκεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Βουνών - Ενίσχυση της ταυτότητας των βουνών και βιώσιμος ορεινός τουρισμός

Ο Χειμωνιάτικος Ενιπέας επιστρέφει το Σαββατοκύριακο 11 & 12 Δεκεμβρίου!

Τρέξιμο στον Ομπλό με φόντο την Πάτρα, την Achaia Clauss και φιλανθρωπικό σκοπό - Συζητάμε με τον Δ. Αποστολόπουλο για το Koumaria Trail Race!

Χωρίζουν οι δρόμοι του Kilian Jornet και της Salomon!

SCARPA Golden Gate ATR - Ένα πραγματικά "All Terrain" παπούτσι!

Κονσόλα Αποσφαλμάτωσης του Joomla!

Συνεδρία

Πληροφορίες Προφίλ

Χρήση Μνήμης

Ερωτήματα Βάσης Δεδομένων