Το Transvulcania αποχώρησε από το UTMB® World Series!

Να λοιπόν που δεν υπάρχουν μόνο “προσχωρήσεις” στο “by UTMB®” series, αλλά και ηχηρές αποχωρήσεις, όπως του Transvulcania, μιας από τις πιο δημοφιλείς διοργανώσεις ορεινού τρεξίματος στον πλανήτη η οποία πραγματοποιείται εδώ και χρόνια στο Las Palmas, στα Κανάρια νησιά.

Οι δυο πλευρές είχαν υπογράψει συμφωνητικό το 2022 για δυο χρόνια, με δυνατότητα παράτασης για άλλα δυο, αλλά από την αρχή η συμφωνία βρήκε αντίθετους ορισμένους λαϊκούς τομείς του νησιού, ενώ το UTMB® έπρεπε επίσης να προσαρμόσει μέρος της πολιτικής του στην Ισπανική πρακτική, δηλαδή να δίνει προτεραιότητα στη δημιουργία των ίδιων των εκδηλώσεων και όχι στη διαχείριση των παραχωρήσεων.

Έτσι, το Val d'Aran by UTMB® παραμένει ως ο μοναδικός αγώνας “ by UTMB®” στην Ισπανία, αν και ο Xavier Pocino, Διευθύνων Σύμβουλος της UTMB® Iberia, διαβεβαίωσε σε δελτίο τύπου ότι επεξεργάζονται τις τελευταίες λεπτομέρειες για να ανακοινώσουν έναν ακόμη αγώνα στην Ισπανία και στο εγγύς μέλλον θα είναι σε θέση να ανακοινώσουν τα νέα για το 2024".

39 είναι πλέον οι διοργανώσεις που φέρνουν τον τίτλο “by UTMB®” για το 2024. Φυσικά υπάρχουν και άλλες μεγάλες διοργανώσεις που δεν μπαίνουν στη λογική συμμετοχής, όπως το πολύ γνωστό μας Grossglockner Ultra Trail στην Αυστρία, ή το Ultra Pirineu στην Ισπανία.

Είναι νωρίς πάντως για να δούμε πως θα καταλήξει αυτό το πρωτάθλημα, μιας και τα κοστολόγια συμμετοχής για μια διοργάνωση είναι εξαιρετικά υψηλά σε ετήσια βάση για να συμμετάσχει και θέλει 2-3 χρόνια για να φανεί το αν τα “κέρδη” τους αξίζουν .. το χρήμα που δαπανούν, αλλά και πόσο θα συνεχίσουν να παραχωρούν σημαντικά κομμάτια της διαχείρισης τους στο UTMB®.

Για τους αθλητές βέβαια, υπάρχουν 39 άλλες διοργανώσεις για να πετύχουν να συμμετάσχουν στο επόμενο UTMB®, αλλά και εκεί τα κοστολόγια συλλογής πόντων και οι πιθανότητες θέλουν πολλά έξοδα, οπότε επίσης όλα είναι ανοιχτά ως προς την πορεία του θεσμού ..

Δημήτρης Τρουπής

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ