Διαμαρτυρίες για την παράταση απαγόρευσης κυκλοφορίας σε δάση και βουνά!

Όπως είναι γνωστό παρατάθηκε έως την Παρασκευή 20 Αυγούστου και ώρα 06.00, η ισχύς της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που ετέθη σε εφαρμογή στις 5 Αυγούστου και σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται σε ολόκληρη τη χώρα η μετακίνηση, διέλευση ή παραμονή σε δάση, εθνικούς δρυμούς, περιοχές Natura και άλση. Δεν είναι φυσικά η πρώτη φορά που βλέπουμε στη χώρα μας τέτοια οριζόντια - και λανθασμένη κατά τη γνώμη μας - απαγόρευση, η οποία έχει προκαλέσει πολλές και σοβαρές αντιδράσεις από επαγγελματίες του εναλλακτικού και ορεινού τουρισμού, ανθρώπους με σημαντική εμπειρία και πολύχρονη δράση στα βουνά, επίσημους φορείς που έχουν να κάνουν με δραστηριότητες στη φύση και φυσικά απλούς ανθρώπους στους οποίους στερείται το αγαθό της ελεύθερης πρόσβασης στο φυσικό περιβάλλον. Δημοσιεύουμε ενδεικτικά επίσημες ανακοινώσεις ορειβατικών συλλόγων και επίσημων φορέων (Περιφέρεια & Δήμοι) που έχουν βγει μέχρι στιγμής!

 

 

ΕΟΣ Λιτοχώρου

Το Δ.Σ. του ΕΟΣ Λιτοχώρου εκφράζει την αντίθεση του με τη συνέχιση της απαγόρευσης κυκλοφορίας σε εθνικούς δρυμούς και δασικές περιοχές, μετά την 13/08/2021.

Σαν σύλλογος, με τη βοήθεια δεκάδων  εθελοντών, κάναμε ότι περνούσε από το χέρι μας για την προστασία του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου, ελέγχοντας την πρόσβαση στο δρυμό για 7 συνεχόμενα 24ωρα. Και θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε εθελοντικά τις υπηρεσίες μας, κάθε φορά που θα χρειάζεται.

 Πλέον όμως που οι συνθήκες είναι ελεγχόμενες,  δεν υπάρχει κατά την άποψη μας,   κανένας λόγος για να συνεχιστεί η απαγόρευση πρόσβασης στο βουνό. Για το λόγο αυτό διακόπτουμε και την φύλαξη του δρόμου προς Αγιάννη.

Δεν μπορεί να γίνει ανεκτό να απαγορευεται για παρατεταμένο χρονικό διάστημα η πρόσβαση στη φύση, με όλα τα θετικά αποτελέσματα που απορρέουν από αυτήν. Ούτε να αντικαθίσταται η υποχρέωση της πολιτείας για πρόληψη και αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων με μέτρα καταστολής και απαγόρευσης.

Επιπλέον,  στην περιοχή μας, όπως και σε άλλες περιοχές, είναι πάρα πολλοί οι άνθρωποι που δραστηριοποιούνται άμεσα ή έμμεσα στον ορεινό τουρισμό. Η συνέχιση της απαγόρευσης θα είναι σοβαρό πλήγμα για την τοπική οικονομία, η οποία ήδη δοκιμάζεται από πέρυσι λόγω πανδημίας.

Καλούμε κάθε ενδιαφερόμενο φορέα να εκφράσει επίσης την αντίθεση του και ζητάμε από την πολιτεία να άρει άμεσα την απαγόρευση.

 

ΕΟΣ Βροντούς

Το Δ.Σ. του ΕΟΣ Βροντούς, εκφράζει την αντίθεση του για τη συνέχιση της απαγόρευσης της κυκλοφορίας σε εθνικούς δρυμούς και δασικές περιοχές, μέχρι και 20/08/2021.

Συνεχίζουμε με περιπολίες...

Στην περιοχή μας είναι πάρα πολλοί οι άνθρωποι που δραστηριοποιούνται άμεσα ή έμμεσα στον  ορεινό τουρισμό. Η συνέχιση της απαγόρευσης θα είναι σοβαρό πλήγμα για την τοπική οικονομία και αποτελεί προσβολή στους χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο που αυτήν την εποχή επιλέγουν, σαν όνειρο ζωής, να επισκεφτούν τον μυθικό Ολυμπο.

Με τη βοήθεια δεκάδων  εθελοντών, κάναμε ότι περνούσε από το χέρι μας για την προστασία του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου, ελέγχοντας την πρόσβαση από την περιοχή μας μέχρι και 13/8/2020. Θεωρούμε ότι οι εθελοντές δεν μπορούν να απαγορεύουν αλλά μόνο να καταγράφουν και να ενημερώνουν τους επισκέπτες. Στο πλαίσιο αυτό θα

συνεχίσουμε να προσφέρουμε εθελοντικά τις υπηρεσίες μας, στα πλαίσια της πρόληψης, μονο μέ περιπολίες, καθαρά ενημερωτικού χαρακτήρα των επισκεπτών, μέχρι τις 20/8/2021.

Το Δ. Σ. του ΕΟΣ Βροντούς

 

Επιστολή διαμαρτυρίας του Ε.Ο.Σ Κατερίνης

Ο ΕΟΣ Κατερίνης εκφράζει την αντίθεση του με τη συνέχιση της απαγόρευσης κυκλοφορίας σε εθνικούς δρυμούς και δασικές περιοχές, μετά την 13/08/2021.

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν με αφορμή τις καταστροφικές πυρκαγιές σε ολόκληρη τη χώρα συμπεριλαμβάνουν και την ορειβατική δράση σε όλη την ορεινή επικράτεια .

Αναλογιζόμαστε και σεβόμαστε πλήρως την κρισιμότητα της κατάστασης και η ορειβατική κοινότητα είναι πρόθυμη να συνταχτεί με την προσπάθεια όλων ώστε να περιοριστεί αυτή η καταστροφική λαίλαπα.

Για αυτό μέχρι και σήμερα αθόρυβα βρισκόμασταν σε κάθε δύσβατο σημείο του Ολύμπου και των Πιερίων.

Ωστόσο θεωρούμε εσφαλμένη και άδικη την απόφαση απαγόρευσης καθώς τεκμηριώθηκε με ανεπαρκή δεδομένα.

Η Ορειβασία είναι μια κατεξοχήν δραστηριότητα η οποία ασκείται μακριά από τα αστικά κέντρα, σε απομακρυσμένες περιοχές της υπαίθρου χωρίς να επιβαρύνει το οικοσύστημα .

Τα μέλη μας με την άνετη προσέγγιση τους στο βουνό και στο δάσος λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας , φροντίζουν για την πυροπροστασία τους κυρίως κατά τους θερινούς μήνες και συμμετέχουν όποτε χρειαστεί, επικουρικά των αρμοδίων Κρατικών Υπηρεσιών στις πυροσβέσεις των δασών της περιοχής μας, Ολύμπου και Πιερίων.

Επιπλέον, τα μέλη μας χάρη στην ιδιαιτερότητα της δράσης των και της εκπαίδευσης των , μπορούν πολύ εύκολα να βρίσκονται και να ελέγχουν ανά πάσα στιγμή και οπουδήποτε πάντα τον ορεινό όγκο που διασχίζουν .

Το γεγονός ότι με ένα sms δέκα εκατομμύρια Έλληνες βγαίνουν καθημερινά από το σπίτι και συνωστίζονται στα πάρκα ,ενώ η επίσκεψη στους κατεξοχήν επισκέπτες του βουνού απαγορεύεται να πάνε στο δάσος, εγείρει εύλογα ερωτήματα και αναρωτιόμαστε αν η απαγόρευση κρύβει και αντιορειβατικές προθέσεις.

Η ορειβασία είναι δράση που εξασκείται με ασφάλεια και νομίζουμε ότι ο καθένας εξ υμών είναι θεματοφύλακας του φυσικού πλούτου αφού είναι το πεδίο δράσης του .

Η συνέχιση της απαγόρευσης θα είναι σοβαρό πλήγμα για την τοπική οικονομία, η οποία ήδη δοκιμάζεται λόγω πανδημίας.

Για τους παραπάνω λόγους ζητούμε την επαναξιολόγηση της απόφασης και ζητάμε από την πολιτεία να άρση των μέτρων.

 

 ΣΕΟ Θεσσαλονίκης

Το ΔΣ του ΣΕΟ Θεσσαλονίκης θεωρεί ως λανθασμένη την επέκταση της απαγορεύσεως προσβάσεως σε Εθνκούς Δρυμούς, βουνά κλπ, μέχρι την 20η Αυγούστου. Η πολιτεία επέλεξε ως κατάλληλη λύση για να εμποδίσει τυχόν εμπρηστές, να αποκλείσει από τα βουνά τους ορειβάτες, οι οποίοι είναι ΑΚΡΙΒΩΣ αυτοί που τα προστατεύουν.
 
Το ΔΣ του ΣΕΟ αντιλαμβάνεται την πρώτη απαγόρευση, υπό τις συνθήκες που επικρατούσαν το Σαββατοκύριακο 6-8 Αυγούστου, έστω και την επέκταση μέχρι την Παρασκευή 13 Αυγούστου. Υπό τις παρούσες όμως συνθήκες, θεωρεί ότι η επέκταση της απαγορεύσεως για δεύτερη εβδομάδα είναι πραγματικά όχι μόνο άχρηστη, αλλά και καταχρηστική και επικίνδυνη. Αλλά και οικονομικά επώδυνη για όλο τον κόσμο που συνδέεται με τον ορεινό τουρισμό και αθλητισμό, δεδομένου ότι ο Αύγουστος είναι πάντα ο μήνας που περιμένει όλος αυτός ο κόσμος για να δουλέψει καλά. Και αυτός ακριβώς είναι και ο κόσμος που προστατεύει τα βουνά.
 
Είναι δεδομένο πως κάθε καλοκαίρι ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος πυρκαϊών. Τι σηματοδοτεί αυτή η εκτεταμένη πλέον απαγόρευση; Αυτή θα είναι η στρατηγική αντιμετωπίσεως του φαινομένου των πυρκαϊών από δω και πέρα; Με αυτόν τον τρόπο θα "προστατεύονται" τα βουνά; Ιούλιο και Αύγουστο, θα απαγορεύεται η πρόσβαση των ορειβατών στα βουνά, υποτίθεται για να προστατευθούν από τις φωτιές;
 
Έτσι αντιλαμβάνονται την προστασία οι αποφασίζοντες; Με απαγορεύσεις, με «γύψο» σε όλο τον κόσμο, επί δικαίων και αδίκων;
 
Το ΔΣ το ΣΕΟ προφανώς δεν θα υποδείξει στην πολιτεία ποια είναι τα δέοντα μέτρα σε ευρεία κλίμακα. Έχοντας όμως γνώση και εμπειρία για την ανθρώπινη παρουσία στα βουνά, διερωτάται ποιοι θα προστατεύουν τα βουνά, αν όχι οι ορειβάτες; Αν προκύψει μια φωτιά, για οιονδήποτε λόγο, ποιος θα την δει; Ποιος θα ειδοποιήσει πυροσβεστική, δασαρχείο, αστυνομία; Ποιος θα την σβήσει εν τη γενέσει της, αν όχι ο ορειβάτης;
 
Πλέον των ανωτέρω, δεν είναι δυνατόν να μην σημειωθεί η τρέχουσα κατάσταση στην Βόρειο Ελλάδα, όπου έβρεξε σε πολλές περιοχές. Ο Όλυμπος, αλλά και άλλα βουνά έχουν δηλαδή αυξημένη υγρασία. Η θερμοκρασία έχει μειωθεί, εν σχέσει με τον καύσωνα των προηγουμένων ημερών. Ποιο το νόημα της απαγορεύσεως, υπό αυτές τις συνθήκες πλέον;
 
Αν η πολιτεία έχει ειδικά στοιχεία για κινδύνους σε κάποιες περιοχές, ας λάβει τις αποφάσεις της για τις περιοχές αυτές. Για την περιοχή του Ολύμπου και ευρύτερα της Βορείου Ελλάδος, όπου υπήρξαν βροχές τις ημέρες αυτές, το ΔΣ του ΣΕΟ θεωρεί ότι η κατάσταση δεν εμπνέει πλέον καμία ιδιαίτερη ανησυχία.
 
Το ΔΣ του ΣΕΟ, αντιλαμβανόμενο πλήρως την σοβαρότητα της καταστάσεως, αλλά αξιολογώντας και την αλλαγή των δεδομένων επί τα βελτίω εν σχέσει με αυτά που ίσχυαν μία εβδομάδα πριν, θεωρεί ότι γενική απαγόρευση δεν νοείται πλέον και ζητά την άμεση άρση της συγκεκριμένης αποφάσεως.
 

Φαράγγι Σαμαριάς (επιστολές Περιφέρειας / Δημάρχων)

Την εξαίρεση του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς από την πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που απαγορεύει την κυκλοφορία σε Εθνικούς Δρυμούς, ζητά με επιστολή που απέστειλε σήμερα στον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής.

Αιτιολογώντας το αίτημά του στην επιστολή του ο κ. Καλογερής αναφέρει χαρακτηριστικά ότι, «η συγκεκριμένη περιοχή αφορά σε μια διαδρομή που είναι επιτηρούμενη όλο το 24ωρο από δασικούς υπαλλήλους και πυροσβέστες, διαθέτει ιατρό, ενώ πιθανή εκδήλωση πυρκαγιάς είναι εξαιρετικά χαμηλή για λόγους που δεν κρίνω σκόπιμο να αναφέρω εδώ».

Παράλληλα τονίζει ότι, «για τους ορεινούς και παραθαλάσσιους οικισμούς γύρω από το Φαράγγι της Σαμαριάς, η διαδρομή αποτελεί ουσιαστικά τη μοναδική πηγή βιοπορισμού για τους κατοίκους τους, οι οποίοι αδυνατούν να συνέλθουν οικονομικά μετά το πλήγμα που δέχθηκε ο τουρισμός το 2020 λόγω της πανδημίας και κινδυνεύουν να κλείσουν ή να χάσουν λόγω χρεών, τις επιχειρήσεις τους. Φέτος λοιπόν, που χάρις και στις δικές σας σκληρές προσπάθειες υπάρχει σημαντική ανάκαμψη σε αυτό το ζήτημα, είναι κρίμα και άδικο να υφίστανται τις συνέπειες μιας γενικής απαγόρευσης, που ουσιαστικά δεν τους αφορά».

Στην επιστολή του ο αντιιπεριφερειάρχης Χανίων υποστηρίζει μεταξύ άλλων, ότι η απαγόρευση της κυκλοφορίας στον Εθνικό Δρυμό, που όπως τονίζει ανήκει στο δίκτυο αποθεμάτων της Βιόσφαιρας της UNESCO, συνιστά πλήγμα όχι μόνο στον τουρισμό της Κρήτης, αλλά κυρίως στην αξιοπιστία του ελληνικού κράτους και στη συνέπεια που οφείλει να δείχνει προς όλους τους πολίτες και επισκέπτες.

Παράλληλα χαρακτηρίζει ως δίκαιο το αίτημα να εξαιρεθεί ο Εθνικός Δρυμός, από την απόφαση της οριζόντιας απαγόρευσης που επιβάλλει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Ο Δήμαρχος Πλατανιά κ.Ιωάννης Μαλανδράκης με το υπ αριθμ.11112/13-8-21 έγγραφο προς του Υφυπουργό Π.Π.& Διαχείρισης Κρίσεων κ. Νίκο Χαρδαλιά και κοιν/ση στους Βουλευτές του Νομού, τον Αντιπεριφερειάρχη Χανιών κ. Νίκο Καλογερή, τον Δήμαρχο Σφακίων και την Δ/νση Δασών και με αφορμή της παράτασης έως την 20η Αυγούστου που έλαβε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου περί απαγόρευσης της κυκλοφορίας σε όλη τη χώρα, σε δάση, εθνικούς δρυμούς, περιοχές Natura και άλση (ΦΕΚ Β΄/3746/12.08.2021), ανάφερε τα παρακάτω:

Ο Εθνικός Δρυμός Σαμαριάς, ο οποίος εκτείνεται στο Δήμο Πλατανιά και στο Δήμο Σφακίων της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων αποτελεί ισχυρό πόλο έλξης των επισκεπτών της περιοχής μας και κατά την περίοδο αιχμής της τουριστικής περιόδου, την οποία και διανύουμε, διέρχονται εξ αυτού χίλια και πλέον άτομα ημερησίως. Επιπροσθέτως, ο Εθνικός Δρυμός Σαμαριάς εποπτεύεται επί 24ώρου και ελέγχεται από τη Δ/νση Δασών Χανίων που διαθέτει ικανό αριθμό προσωπικού εντός του Δρυμού, ελεγχόμενη είσοδο και έξοδο από αυτόν και συγκεκριμένο ωράριο λειτουργίας.

Η απαγόρευση της λειτουργίας του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς υπό τις τρέχουσες καιρικές συνθήκες δεν δικαιολογείται, δημιουργεί αρνητική εικόνα στους επισκέπτες της περιοχής μας και κυρίως, είναι ακατανόητη στο πλαίσιο της ελεγχόμενης και εποπτευόμενης από τη Δ/νση Δασών Χανίων λειτουργίας του.

Τελειώνοντας ο κ. Μαλανδράκης αναφέρει στον Υπουργό να προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειές, ώστε η λειτουργία του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς να εξαιρεθεί της απαγόρευσης που έχει τεθεί με τη σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, καθόσον ο χώρος είναι ελεγχόμενος και δεν πρόκειται για περιοχή ελεύθερης πρόσβασης.

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ