South Olympus Forest Trail! 58χλμ +2700μ ανάβαση στις 14 Οκτωβρίου 2023!

29 Ιαν 2023
Και το όνομα αυτού: South Olympus Forest Trail! 58χλμ +2700μ ανάβαση. Ναι, άλλος ένας νέος αγώνας θα πει κάποιος και δεν τον αδικώ, οι αγώνες πλέον είναι πιο πολλοί από τους αθλητές, και αυτό είναι καλό κατά τη γνώμη μου. Θα ήταν άλλος ένας αγώνας αν ήταν 30,35, 42χλμ και δεν είχαμε καμία πρόθεση να το κάνουμε αυτό, ακριβώς γιατί υπάρχουν αρκετοί. Τι γίνεται όμως αν κάποιος θέλει να κάνει ένα μικρό βήμα παραπέρα?
 
Αν θέλει να κάνει τη μετάβαση στις μεγαλύτερες αποστάσεις, στις περισσότερες ώρες στο βουνό στο ελεγχόμενο περιβάλλον ενός αγώνα? Πρέπει να τρέξει κάποια απόσταση από 80χλμ και πάνω, με πολλά υψομετρικά με πολλές ώρες και συνήθως σε κάποια μακρινή περιοχή με αρκετά έξοδα. Σίγουρα είναι κάπως τρομακτικό για τους περισσότερους. Υπάρχει ένα κενό στις μικρές ultra αποστάσεις 50-60χλμ ή αλλιώς περίπου 10-12 ώρες για τον μέσο δρομέα βουνού. Μετα τις παράλογες διατάξεις και διατάγματα για τον Όλυμπο, ο αγαπημένος Lost trail άφησε ένα μεγάλο κενό όχι μόνο γιατί ήταν ένας πανέμορφος αγώνας αλλά γιατί ήταν και το βήμα για να μπει κάποιος στις "υπεραποστασεις" σαν εμπειρία, αλλά και σαν κριτήριο συμμετοχής για μεγαλύτερους αγώνες 100χλμ ή 100 μιλίων!
 
Αυτό λοιπόν ήταν ένα κίνητρο για να δημιουργηθεί ο South Olympus Forest Trail ή απλά «South» όπως έχει επικρατήσει μεταξύ μας αυτούς τους λίγους μήνες που ασχολούμαστε με την ιδέα και τις ετοιμασίες του.
 
Το δεύτερο και σπουδαιότερο κίνητρο ήταν ότι στον «κάτω» Όλυμπο, στο βουνό που τρέχει το Pourlia Trail, υπάρχουν κάποια πανέμορφα μονοπάτια και θέσεις που δεν μπορούσαν να χωρέσουν σε 25 χλμ, όπως η Κορυφή μεταμόρφωση στα 1600μ υψόμετρο με θέα όλον τον θεσσαλικό κάμπο, το Πήλιο, την Πίνδο αλλά και το Αιγαίο πέλαγος. H δασική θέση Πατωμένη έξω από το χωριό Καλλιπεύκη. Tο άγνωστο κι έρημο σχεδόν χωριό Άνω Σκοτίνα που θα είναι ευχάριστη έκπληξη για πολλούς.
 
Η διαδρομή ξεκινάει και τερματίζει στον Παλιό Παντελεήμονα το Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2023 με την ανατολή του ηλίου στις 7:32πμ με όριο έγκυρου τερματισμού τις 14 ώρες.
Η διαδρομή κινείται στο μεγαλύτερο ποσοστό της σε μονοπάτι αλλά έχει και μεγάλο μέρος δασικού δρόμου, μέσα σε πυκνό δάσος Ελάτης, Πεύκου, Οξιάς, Καστανιάς ακόμα και Κουμαριάς, γι αυτό και το Forest στον τίτλο. Το δάσος είναι παρόν σχεδόν σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής, σε κατακλύζει, σχεδόν σε πνίγει! Θα την χαρακτήριζα εύκολη, από άποψη τερέν, είναι μαλακό χωρίς πολλή πέτρα, κι έχει αρκετό τρέξιμο. Οι κλίσεις είναι σχετικά ήπιες 12-15% κατά μέσο όρο, εκτός από τρεις ανηφόρες που φτάνει όμως και το 40% για σχετικά μικρά διαστήματα.
 
Η εποχή που γίνεται ο αγώνας είναι η εποχή που η οξιά κοκκινίζει και στρώνει χαλί με κίτρινα φύλλα, φτιάχνοντας ένα συνεχόμενο κάδρο!
 
Αν προσέξατε τα «» στη λέξη –κάτω- ήρθε η στιγμή να τα εξηγήσω. Εντελώς προσωπικά αυθαιρετώ και χωρίς να υπάρχει σε κανέναν χάρτη, θεωρώ ότι το τμήμα αυτό του Ολύμπου κακώς λέγεται κάτω Όλυμπος. Είναι κάπως αναχρονιστικό και υποτιμητικό. Σαφώς είναι Όλυμπος, και σαφώς είναι νοτίως του κυρίως όγκου του Ολύμπου με τις ψηλές κορυφές. Έτσι θεωρώ και προτείνω το όνομα Νότιος Όλυμπος, τουλάχιστον για τον αγώνα. Εμείς οι «νότιοι» κηρύττουμε λοιπόν τον «πόλεμο» στους "βόρειους" ένα "εμφύλιο" δηλαδή, Νότιοι -Βόρειοι… Μήπως είδατε το logo..? Σας θυμίζει κάτι..?
 
Φυσικά, για να μην παρεξηγηθούμε, όλο αυτό έχει ΜΟΝΟ χιουμοριστικό χαρακτήρα και κάπως έτσι χτίστηκε σε κουβέντες με φίλους, αστειευόμενοι, γελώντας, κάνοντας πλάκα στα μονοπάτια. Άλλωστε αυτή είναι και η φιλοσοφία μας για τους αγώνες, να το διασκεδάζουμε, να γελάμε, να αστειευόμαστε με πειράγματα, να το ευχαριστιόμαστε!
Σύντομα, θα ενημερωθεί το site pourliatrail.gr με όλες τις λεπτομέρειες για τη διαδρομή, την τροφοδοσία κλπ.
 
Μια κουβέντα όμως για τα κριτήρια συμμετοχής. Νομίζω είναι αυτονόητο ότι για να μπει κάποιος να τρέξει 10 ή 14 ώρες στο βουνό πρέπει να έχει κάποια εμπειρία, κάποια εξοικείωση αθλητική, δηλαδή με το σώμα του αλλά και το περιβάλλον. Έτσι σκεφτήκαμε να υπάρχουν κριτήρια 5 διαφορετικών ειδών που θα εξηγήσω. Αρκει καποιος να πληρει ΕΝΑ απ' αυτα για να συμμετασχει:
 
α) Να έχει τερματίσει έναν ultra αγώνα βουνού τα τελευταία 4 χρόνια, δηλαδή μεγαλύτερο ή ίσο από 50χλμ. Επίσης θα γίνουν δεκτοί αθλητές που δεν έχουν τερματίσει ultra αγώνα βουνού, αλλά μπορούν να αποδείξουν ότι έκαναν απόσταση μεγαλύτερη από 50χλμ μέσα σ’ αυτόν πριν την εγκατάλειψη ή
β) Να έχει τερματίσει δυο αγώνες βουνού 40χλμ και πάνω τα τελευταία 3 χρόνια. Δυο κι όχι έναν γιατί δείχνει μια αθλητική συνέπεια κι αφοσίωση ή
γ) Να έχει τερματίσει έναν αγώνα βουνού 40χλμ και πάνω ΚΑΙ να έχει κάνει τουλάχιστον 10 ώρες εθελοντικής εργασίας στο μονοπάτι μαζί μας. Αυτό δείχνει πέρα από την αθλητική ικανότητα την εξοικείωση με το βουνό, και τη γενικότερη φιλοσοφία του αθλητή ή
δ) Να έχει βαθμολογία ITRA 600 ή μεγαλύτερη. Σίγουρα μπορεί να έχει κάποιος τόσο μεγάλη βαθμολογία τρέχοντας μόνο μικρούς αγώνες, ωστόσο τους τρέχει σε πολύ υψηλό επίπεδο, που δείχνει ότι πιθανότατα προπονείται αρκετά ώστε να τερματίσει το South. Εδώ να ανακοινώσω ότι και οι δυο αγώνες της διοργάνωσης, δηλαδή το Pourlia Trail αλλά και το South Olympus Forest Trail θα ενταχθούν στην ITRA ή
ε) Να έχει τερματίσει το Pourlia Trail ΔΥΟ φορές κάτω από 2:40. H λογική είναι η ίδια με το προηγούμενο κριτήριο.
 
Επειδή κάποιος μπορεί να έχει ενστάσεις με τα κριτήρια, πρέπει να πω ότι ΔΕΝ βασίζονται σε κάποια διεθνή πρότυπα ή μαθηματικά μοντέλα, αλλά είναι καθαρά αποτέλεσμα προσωπικής εκτίμησης κι εμπειρίας τα οποία είμαστε ανοιχτοί να συζητήσουμε. Να σημειώσω ότι τα στοιχεία θα ελεγχθούν για την ορθότητά τους ένα προς ένα για τον κάθε αθλητή.
Πολλά είπαμε, αλλά απαραίτητα, τώρα είναι ώρα για προετοιμασία για εσάς και για δουλειά για εμάς!
 
Ενημερώστε το καλεντάρι σας και καλή αντάμωση εκεί στο Νότο…!
 
Καλή χρονιά!!!
Απάνω τους!!!

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ