Olympus Mythical Trail 2017: Επιβίωση μέσα στον καύσωνα!

05 Ιουλ 2017

 

Η 6η διοργάνωση του Olympus Mythical Trail (OMT) πέρασε στην ιστορία, το Σάββατο 1 Ιουλίου 2017. Για όσους το έζησαν ως πρωταγωνιστές, ήταν αναμφίβολα μια τεράστια φυσική και ψυχική δοκιμασία εξαιτίας των πρωτόγνωρων συνθηκών ζέστης που επικρατούσαν αυτό το διήμερο. Όμως, ένας αγώνας αυτού του μεγέθους και με τα χαρακτηριστικά που έχει ο ΟΜΤ, δεν μπορεί παρά να δείχνει κάθε φορά ένα πρόσωπο άγριο, όπως το φετινό! Ο Όλυμπος, ένα ιδιότροπο βουνό, δικαιολογεί τη φήμη που κουβαλά από την αρχαιότητα και προκαλεί συνεχώς σωρεία από αντίξοες συνθήκες και εμπόδια σε όσους αποφασίζουν να βρεθούν εκεί. Ο φετινός ΟΜΤ μετατράπηκε από το ξεκίνημά του σε αγώνα επιβίωσης μέσα στην πρωτοφανή ζέστη.

Το απόγευμα της Παρασκευής 30 Ιουνίου, 174 αθλητές στάθηκαν στη γραμμή της εκκίνησης στον Αηγιάννη του Λιτοχώρου, έτοιμοι για τη μεγάλη περιπέτεια, στον κατά τεκμήριο δυσκολότερο ελληνικό ultra-trail αγώνα. Το ξεκίνημα του αγώνα έφερε αρκετούς αθλητές στην κεφαλή της κούρσας, όμως μέχρι να συμπληρωθούν τα πρώτα 30 χιλιόμετρα στις παρυφές του Λιτοχώρου, πολλά είχαν αλλάξει με εγκαταλείψεις αρκετών από τους πρωταγωνιστές μέχρι εκείνη τη στιγμή (Matras, Laval, Prokopenko, Baranow), οι οποίοι επηρεασμένοι από τη ζέστη κυρίως, αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν από τον αγώνα.

 

 

Σταδιακά, οι ανακατατάξεις συνεχίστηκαν, καθώς κι άλλοι πρωταγωνιστές άρχισαν να υποχωρούν επηρεασμένοι από τις ακραίες συνθήκες ζέστης, ακόμα και μέσα στη νύχτα. Η κατάσταση άρχισε να σταθεροποιείται μετά το πρώτο ένα τρίτο του αγώνα, στο Λιτόχωρο (Κ-32), με τον Βασίλη Μίχο να προηγείται και να ακολουθούν ο Aleksei Tolstenko και ο Robert Dudzik με πολύ μικρή διαφορά πίσω του.

 

 

Στις γυναίκες, η Mariya Nikolova είχε ήδη αποκτήσει μεγάλη διαφορά από τις υπόλοιπες και βρισκόταν ήδη στην 6η θέση της γενικής κατάταξης! Πιο πίσω στην κούρσα, οι εγκαταλείψεις εξαιτίας της ζέστης ακολουθούσαν η μία την άλλη αποδεκατίζοντας την αρχική μάζα των αθλητών. Η κατάσταση στους προπορευόμενους άλλαξε σταδιακά, με τον Tolstenko να περνάει πρώτος στο μέσον του αγώνα (Πετρόστρουγκα Κ-50) και τους δύο που ακολουθούσαν (Μίχο και Dudzik) να δίνουν μάχη για τη δεύτερη θέση μέσα στη νύχτα. Τελικά ο Tolstenko αφού δημιούργησε μια σταθερή διαφορά ασφαλείας 10-15 λεπτών από τον Dudzik, την κράτησε μέχρι το τέλος και πέρασε τη γραμμή του τερματισμού στον Αηγιάννη το πρωί του Σαββάτου, με επίδοση 15:36:06, εμφανώς αλλοιωμένη από τη ζέστη. Στη δεύτερη θέση τερμάτισε ο Robert Dudzik (15:51:18) κάνοντας μέχρι το τέλος μια εξαιρετική κούρσα και στην τρίτη θέση τερμάτισε ο Βασίλης Μίχος (16:31:30), έχοντας χάσει έδαφος στο τελευταίο τρίτο της διαδρομής. Στις γυναίκες, αδιαμφισβήτητη ήταν η δυναμικότητα της Βουλγάρας Mariya Nikolova, η οποία κέρδισε τον αγώνα με επίδοση 18:55:49, η οποία και αποτελεί νέο ρεκόρ διαδρομής για τις γυναίκες. Στη δεύτερη θέση τερμάτισε η περσινή νικήτρια, η Ελληνίδα Βάσω Σταύρου (20:51:34) και στην τρίτη, η Αμερικανίδα Cassandra Turner (23:48:09). Συνολικά τερμάτισαν μόλις 84 αθλητές από τους 174 που εκκίνησαν, απόδειξη των εξοντωτικών συνθηκών ζέστης που επικρατούσαν και οδήγησαν τη διοργάνωση να δώσει εν εξελίξει του αγώνα μικρή παράταση του χρονικού ορίου κατά μία ώρα (29:00).

 



Στα στατιστικά του φετινού αγώνα, δημιουργήθηκε νέο θετικό ρεκόρ συμμετοχών, με 174 αθλητές και αντίστοιχο εκπροσώπησης, με αθλητές από 17 χώρες. Για πρώτη φορά δε, το ποσοστό ξένων αθλητών έφτασε στο 17%. Αρνητικό ρεκόρ στους τερματισμούς, με μόλις το 48% να φτάνει στη γραμμή του τερματισμού, ένα ρεκόρ που όλοι ευχόμαστε να μη χρειαστεί να καταρριφθεί εκ νέου. Κατά τα λοιπά, η αντιστοιχία αντρών και γυναικών διατηρήθηκε στο 94/6. Η μέση επίδοση κυμάνθηκε και φέτος σε επίπεδα κάτω από τις 24 ώρες (23:41), παρά την υπερβολική ζέστη, αποδεικνύοντας ότι το μέσο επίπεδο των αθλητών που συμμετέχουν στον αγώνα έχει αναβαθμιστεί πλέον. Όσο για τη μέση ηλικία των αθλητών, αυτή βρέθηκε στα 43,7 έτη, με τον νεότερο αθλητή στα 21 έτη και τον πρεσβύτερο στα 61.  

 

 

Στον αγώνα φέτος λειτούργησε για πρώτη φορά έλεγχος του υποχρεωτικού εξοπλισμού, όπως προβλέπεται από τον σχετικό κανονισμό. Στο σταθμό Πηγάδι (Κ-88) ελέγθηκαν όλοι ανεξαιρέτως οι αθλητές για τον εξοπλισμό που έφεραν πάνω τους και επιβλήθηκαν οι προβλεπόμενες ποινές στους ελάχιστους παραβάτες. Επίσης, τελειοποιήθηκε το σύστημα ελέγχου σε κρίσιμα σημεία της διαδρομής, με την «κάρτα ελέγχου», το οποίο διασφαλίζει την τήρηση του «εύ αγωνίζεσθαι», αναφορικά με την ακεραιότητα κάλυψης της συνολικής διαδρομής του αγώνα.

 

 

Ο φετινός ΟΜΤ υποστηρίχτηκε από περισσότερους από 150 εθελοντές σε περίπου 20 σημεία κατά μήκος της διαδρομής, προσφέροντας με ενθουσιασμό και επαγγελματική συνείδηση υπηρεσίες προς τους αθλητές. Η παρουσία των εθελοντών διασωστών της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης (ΕΟΔ) έγινε αισθητή με την παρουσία περισσότερων από 60 μέλη της, τα οποία χρειάστηκε να προσφέρουν σε αρκετές περιπτώσεις τις πολύτιμες υπηρεσίες τους. Στους εθελοντές συγκαταλέγονται και οι διαχειριστές των καταφυγίων στα οποία λειτουργούν σταθμοί υποστήριξης του αγώνα και εκεί υπήρξε μεγάλη προσφορά βοήθειας προς τον αγώνα. Η Οργανωτική Ομάδα θέλει να εκφράσει την ευγνωμοσύνη της προς το σώμα των εθελοντών, για την πολύτιμη συνεισφορά του στην επιτυχή διεξαγωγή του αγώνα.  

 

 

Ο 7ος Olympus Mythical Trail θα πραγματοποιηθεί στις 29-30 Ιουνίου 2018, με αναβαθμισμένα σε αυστηρότητα τα κριτήρια συμμετοχής, προκειμένου να διασφαλιστεί ακόμα περισσότερο η ικανότητα ολοκλήρωσης του από εκείνους που θα συμμετάσχουν στον δυσκολότερο ελληνικό αγώνα βουνού!

 

Από την Οργανωτική Ομάδα

 

Λιτόχωρο, 04.07.2016

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ