ADVENDURE - Ανοιχτή επιστολή προς το Δήμο Μετσόβου - Αιολικά εργοστάσια στην περιοχή Μετσόβου και στα βουνά της Πίνδου!

Ανοιχτή επιστολή προς το Δήμο Μετσόβου - Αιολικά εργοστάσια στην περιοχή Μετσόβου και στα βουνά της Πίνδου!

29 Ιαν 2021
Ο Αθλητικός Όμιλος Μετσόβου τάσσεται κατά της ανεξέλεγκτης τοποθέτησης ανεμογεννητριών στα βουνά της πατρίδας μας. Συνεχίζει τις δράσεις που έχει αναλάβει όλα αυτά τα χρόνια στοχεύοντας ακόμη περισσότερο στην ενημέρωση των συμπολιτών μας σε θέματα προστασίας του φυσικού μας περιβάλλοντος.Ζητάμε για άλλη μια φορά από τον Δήμο Μετσόβου και από την Περιφέρεια Ηπείρου να ΑΠΟΡΡΙΨΟΥΝ τις καταστροφικές επεμβάσεις στα βουνά της Πίνδου και να πρωταγωνιστήσουν σ’ αυτόν τον αγώνα.
 
 
Από τις αρχές Δεκεμβρίου 2020 έχουν κατατεθεί πολλές αιτήσεις με σκοπό την τοποθέτηση ανεμογεννητριών που σε συνδυασμό με τις προηγούμενες άδειες θα επιφέρουν τεράστια οικολογική καταστροφή και θα αλλοιώσουν ανεπανόρθωτα το μέχρι σήμερα εκπληκτικής ομορφιάς τοπίο. Η ταυτότητά μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το ανόθευτο φυσικό περιβάλλον. Η οικονομία της περιοχής στηρίζεται, ευημερεί και κάνει βήματα προς το μέλλον έχοντας ως γνώμονα την προστασία του φυσικού μας πλούτου. Ο ορεινός εναλλακτικός τουρισμός, η παραδοσιακή κτηνοτροφία, η σωματική και η ψυχική μας υγεία θα συνεχιστούν μόνο όταν οι δραστηριότητές μας σέβονται κι εναρμονίζονται με το φυσικό περιβάλλον.
 
Η ζημιά από την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα βουνά είναι πολλαπλάσια σε σχέση με τα οφέλη. Υπάρχει το παράδειγμα των Άλπεων που είναι καθαρές από αιολικές εγκαταστάσεις. Η Πίνδος με το αναλλοίωτο εδώ και χιλιετίες φυσικό περιβάλλον πρέπει να προστατευτεί και όλες οι δραστηριότητες στα βουνά της να έχουν ήπια μορφή χωρίς τη διάνοιξη νέων δρόμων, την καταστροφή δασών και την εντατική κτηνοτροφία. Οι προηγούμενες γενιές είχαν ακολουθήσει το δρόμο της συνύπαρξης σεβόμενοι το φυσικό περιβάλλον.
 
Μία μορφή ήπιας ανάπτυξης χωρίς μεγάλες παρεμβάσεις αναδεικνύοντας παλιά μονοπάτια είναι τα μονοπάτια Ursa Trail του Δήμου Μετσόβου και Epirus Trail της Περιφέρειας Ηπείρου. Ο Αθλητικός Όμιλος Μετσόβου συντηρεί ένα μεγάλο δίκτυο μονοπατιών. Είναι διοργανωτής των αναγνωρισμένων και φημισμένων αγώνων Ursa Trail που αποτελούν πόλο έλξης χιλιάδων αθλητών κι επισκεπτών από το 2013. Σημαντική δράση είναι και η διοργάνωση πεζοπορικών διαδρομών στα μονοπάτια της περιοχής μας με στόχο την γνωριμία και την ευαισθητοποίηση των συμμετεχόντων σε θέματα που αφορούν το φυσικό περιβάλλον. Το φυσικό περιβάλλον της περιοχής και το μονοπάτι Ursa Trail αποτελούν «περιουσιακό στοιχείο» όλων των πολιτών. Εθελοντικές ομάδες κάθε χρόνο εργάζονται για τη συντήρηση του μονοπατιού, αποτελεί πρότυπο κι έχει λάβει την πιστοποίηση της “Leading Quality Trails-Best of Europe” από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Πεζοπορίας, προτείνοντας το Μέτσοβο ως έναν από τους σημαντικούς πεζοπορικούς προορισμούς της Ευρώπης. Τυχόν καταστροφή του από παράνομη διάνοιξη δρόμων, υλοτόμηση, τοποθέτηση ανεμογεννητριών θα σημάνει το τέλος κάθε προσπάθειας προς αυτή την κατεύθυνση με αρνητικές συνέπειες τόσο σε οικονομικό όσο και σε οικολογικό επίπεδο.
 
Με εκτίμηση,
ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΜΕΤΣΟΒΟΥ

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Latest Tweets

Η διάσχιση των Ισπανικών Πυρηναίων από τον Δημήτρη Δεσποινιάδη, στο @Advendure_Net : https://t.co/WzP6Ox2JD3… https://t.co/5yMrD72dTW
"Όνειρο μου μια διεθνής διάκριση" - Μια συζήτηση με τον Θανάση Παγουνάδη στο @Advendure_Net :… https://t.co/EKuycLEbwd
Εξερευνώντας τα όρια ... μέχρι που μπορούμε να φτάσουμε; Ένα άρθρο που επιχειρεί να εξερευνήσει την λεπτή γραμμή πά… https://t.co/HL70w3xTrW
Follow Advendure on Twitter

Post Gallery

Έξι υποθέσεις κι ένα συμπέρασμα για τον ROUT 2021, τον «αγώνα που έγινε χωρίς αθλητές»!

Η διάσχιση των Ισπανικών Πυρηναίων!

"Όνειρο μου μια διεθνής διάκριση" - Μια συζήτηση με τον Θανάση Παγουνάδη!

Η Καλύβα

Ο Γιάννης Δημόπουλος και η Noora Honkala μας μιλούν για το πρώτο Sparta Running Camp!

Εγώ ούτε να οδηγώ δεν γουστάρω τόσο μακριά!

Χειμωνιάτικος Ενιπέας 2021 - Που πάμε ρε παιδιά ??

11 Δεκεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Βουνών - Ενίσχυση της ταυτότητας των βουνών και βιώσιμος ορεινός τουρισμός

Ο Χειμωνιάτικος Ενιπέας επιστρέφει το Σαββατοκύριακο 11 & 12 Δεκεμβρίου!

Τρέξιμο στον Ομπλό με φόντο την Πάτρα, την Achaia Clauss και φιλανθρωπικό σκοπό - Συζητάμε με τον Δ. Αποστολόπουλο για το Koumaria Trail Race!

Χωρίζουν οι δρόμοι του Kilian Jornet και της Salomon!

SCARPA Golden Gate ATR - Ένα πραγματικά "All Terrain" παπούτσι!

Κονσόλα Αποσφαλμάτωσης του Joomla!

Συνεδρία

Πληροφορίες Προφίλ

Χρήση Μνήμης

Ερωτήματα Βάσης Δεδομένων