Ανοιχτή επιστολή προς το Δήμο Μετσόβου - Αιολικά εργοστάσια στην περιοχή Μετσόβου και στα βουνά της Πίνδου!

29 Ιαν 2021
Ο Αθλητικός Όμιλος Μετσόβου τάσσεται κατά της ανεξέλεγκτης τοποθέτησης ανεμογεννητριών στα βουνά της πατρίδας μας. Συνεχίζει τις δράσεις που έχει αναλάβει όλα αυτά τα χρόνια στοχεύοντας ακόμη περισσότερο στην ενημέρωση των συμπολιτών μας σε θέματα προστασίας του φυσικού μας περιβάλλοντος.Ζητάμε για άλλη μια φορά από τον Δήμο Μετσόβου και από την Περιφέρεια Ηπείρου να ΑΠΟΡΡΙΨΟΥΝ τις καταστροφικές επεμβάσεις στα βουνά της Πίνδου και να πρωταγωνιστήσουν σ’ αυτόν τον αγώνα.
 
 
Από τις αρχές Δεκεμβρίου 2020 έχουν κατατεθεί πολλές αιτήσεις με σκοπό την τοποθέτηση ανεμογεννητριών που σε συνδυασμό με τις προηγούμενες άδειες θα επιφέρουν τεράστια οικολογική καταστροφή και θα αλλοιώσουν ανεπανόρθωτα το μέχρι σήμερα εκπληκτικής ομορφιάς τοπίο. Η ταυτότητά μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το ανόθευτο φυσικό περιβάλλον. Η οικονομία της περιοχής στηρίζεται, ευημερεί και κάνει βήματα προς το μέλλον έχοντας ως γνώμονα την προστασία του φυσικού μας πλούτου. Ο ορεινός εναλλακτικός τουρισμός, η παραδοσιακή κτηνοτροφία, η σωματική και η ψυχική μας υγεία θα συνεχιστούν μόνο όταν οι δραστηριότητές μας σέβονται κι εναρμονίζονται με το φυσικό περιβάλλον.
 
Η ζημιά από την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα βουνά είναι πολλαπλάσια σε σχέση με τα οφέλη. Υπάρχει το παράδειγμα των Άλπεων που είναι καθαρές από αιολικές εγκαταστάσεις. Η Πίνδος με το αναλλοίωτο εδώ και χιλιετίες φυσικό περιβάλλον πρέπει να προστατευτεί και όλες οι δραστηριότητες στα βουνά της να έχουν ήπια μορφή χωρίς τη διάνοιξη νέων δρόμων, την καταστροφή δασών και την εντατική κτηνοτροφία. Οι προηγούμενες γενιές είχαν ακολουθήσει το δρόμο της συνύπαρξης σεβόμενοι το φυσικό περιβάλλον.
 
Μία μορφή ήπιας ανάπτυξης χωρίς μεγάλες παρεμβάσεις αναδεικνύοντας παλιά μονοπάτια είναι τα μονοπάτια Ursa Trail του Δήμου Μετσόβου και Epirus Trail της Περιφέρειας Ηπείρου. Ο Αθλητικός Όμιλος Μετσόβου συντηρεί ένα μεγάλο δίκτυο μονοπατιών. Είναι διοργανωτής των αναγνωρισμένων και φημισμένων αγώνων Ursa Trail που αποτελούν πόλο έλξης χιλιάδων αθλητών κι επισκεπτών από το 2013. Σημαντική δράση είναι και η διοργάνωση πεζοπορικών διαδρομών στα μονοπάτια της περιοχής μας με στόχο την γνωριμία και την ευαισθητοποίηση των συμμετεχόντων σε θέματα που αφορούν το φυσικό περιβάλλον. Το φυσικό περιβάλλον της περιοχής και το μονοπάτι Ursa Trail αποτελούν «περιουσιακό στοιχείο» όλων των πολιτών. Εθελοντικές ομάδες κάθε χρόνο εργάζονται για τη συντήρηση του μονοπατιού, αποτελεί πρότυπο κι έχει λάβει την πιστοποίηση της “Leading Quality Trails-Best of Europe” από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Πεζοπορίας, προτείνοντας το Μέτσοβο ως έναν από τους σημαντικούς πεζοπορικούς προορισμούς της Ευρώπης. Τυχόν καταστροφή του από παράνομη διάνοιξη δρόμων, υλοτόμηση, τοποθέτηση ανεμογεννητριών θα σημάνει το τέλος κάθε προσπάθειας προς αυτή την κατεύθυνση με αρνητικές συνέπειες τόσο σε οικονομικό όσο και σε οικολογικό επίπεδο.
 
Με εκτίμηση,
ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΜΕΤΣΟΒΟΥ

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Latest Tweets

Dragons Trail: μια διάσχιση ταχύτητας από τον Γράμμο ως την Τύμφη: https://t.co/T1cmdQsgfV #DragonsTrail #FKT https://t.co/r55QWCCCQA
Mairhofer, Kocar win @XTERRAplanet Short Track Czech: https://t.co/qbLzdnukWj https://t.co/HenAG87DVt
@XTERRAplanet Short Track Czech Republic on Saturday and Sunday, August 13-14 - Read more at:… https://t.co/z7TJrRIP54
Follow Advendure on Twitter

Post Gallery

Dragons Trail:  μια διάσχιση ταχύτητας από τον Γράμμο ως την Τύμφη!

Θρίαμβος της Κένυας στο Sierre – Zinal 2022 με νίκες του Mark Kangogo και της Esther Chesang!

Η C.A.M.P. χορηγός του Arc’teryx Alpine Academy!

Salewa Olympus Mythical Τrail, η απόλυτη περιπέτεια!

Olympus Ultra 2022: Ανακαλύπτοντας την ομορφιά της βόρειας πλευράς του Ολύμπου

Kilian Jornet και Courtney Dauwalter νικητές στο Hardrock 100 με εκπληκτικά ρεκόρ διαδρομής!

5Hours - Αγώνας αφιερωμένος στη μνήμη του Θεοφάνη- Ερμή Θεοχαρόπουλου...

BADWATER 135 - Ένας αγώνας για λίγους στη Κοιλάδα του Θανάτου, φέτος και με ελληνική συμμετοχή!

Φορητή ενέργεια από την Nitecore: Power Station NES1200 και ηλιακό πάνελ FSP100!

Μπατόν ορεινού τρεξίματος & πεζοπορίας C.A.M.P.

La Sportiva Akasha II: Το δημοφιλές μοντέλο της Ιταλικής εταιρείας επιστρέφει βελτιωμένο!

Στην εξαιρετική 15η θέση και 2ος στην κατηγορία του ο Κώστας Παραδεισόπουλος στο Marathon du Mont Blanc!