O Δ.Θεοδωρακάκος μιλάει για το Salomon Lamia City Trail

25 Απρ 2014

Ο Δημήτρης Θεοδωρακάκος, o Διεθνής Κορυφαίος Αθλητής της Salomon σε μια συνέντευξη για το Salomon Lamia City Trail. Τον ευχαριστούμε και τον περιμένουμε.

Δημήτρη είσαι ένας διεθνής αθλητής της Salomon. Έχεις τρέξει αγώνες City Trail στην Ευρώπη. Ποια είναι η οπτική σου γι αυτά τα εγχειρήματα;

Την περασμένη χρονιά πέραν όλων των άλλων έλαβα μέρος σε τέτοιους ‘’υβριδικούς’’ αγώνες στην Γαλλία, στην Κίνα και στην Γερμανία. Πιο συγκεκριμένα ο αγώνας αναφοράς θα έλεγα, ήταν στη Λυών (Γαλλία) 36 χλμ με 1600μ θετική υψομετρική διαφορά και αντίστοιχα αρνητική . Όλη η διαδρομή ήταν μέσα στην πόλη και περνούσε από όλου του είδους τα τερέν που μπορείς να συναντήσεις σε μια πόλη , όπως πάρκα με χόρτο και χώμα, άσφαλτο, σκαλιά, χώρους ιστορικής σημασίας (που άνοιξαν ειδικά για τον αγώνα), υπόγειες διαβάσεις κλπ. Χαρακτηριστικό ήταν ότι το υψηλότερο από το χαμηλότερο σημείο της διαδρομής ήταν 70μ - 80μ , οπότε όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό το προφίλ του αγώνα ήταν σαν καρδιογράφημα ατόμου με αρρυθμία...

 

Είναι μια πρωτοβουλία η οποία θεωρώ πως θα έχει ιδιαίτερη απήχηση στους δρομείς. Ο υβριδικός χαρακτήρας αυτού του είδους των αγώνων (αλλά και προπόνησης), ουσιαστικά είναι ο συνδετικός κρίκος μεταξύ αγώνων βουνού και δρόμου αντίστοιχα. Για τον δρομέα που συνήθιζε να τρέχει μόνο στο βουνό αλλά κατοικεί στην πόλη είναι μια πρακτική, μιας και αποφεύγονται τυχόν μετακινήσεις, παράλληλα όμως εξίσου εποικοδομητική ως αξία προπόνησης ( ή αγώνας ).

 

Ακόμα και στην Ευρώπη έως σήμερα δεν έχει πολλούς αγώνες City Trail. Μπορεί να υπάρχουν οφέλη στις τοπικές κοινωνίες από αυτές τις διοργανώσεις;

 

 

Από φέτος θα δείτε ότι αρκετές πόλεις, μεγάλες ή επαρχιακές θα διοργανώσουν τέτοιου τύπου αγώνα. Προσωπικά θα τρέξω πριν τον αγώνα στην Λαμία σε 2 ακόμα , τον πρώτο στη Λυών και τον δεύτερο στην Βαρκελώνη.

Ένας τομέας που δυστυχώς δεν έχουμε εκμεταλλευτεί σαν χώρα είναι ο αθλητικός τουρισμός. Για τους ίδιους λόγους που η Ελλάδα είναι δημοφιλής σχετικά προορισμός για διακοπές, πληροί προϋποθέσεις για αθλητικό τουρισμό αντίστοιχα. Και αυτό γιατί έχουμε ήπιο και σχετικά ισορροπημένο κλίμα (εκτός τους καλοκαιρινούς μήνες που η ζέστη είναι έντονη), θάλασσα, βουνά κλπ.

 

Οι αγώνες δρόμου στην προσπάθεια να είναι φιλικοί προς τους δρομείς, συνήθως περιορίζονται σε όσο το δυνατόν επίπεδα προφίλ, με ότι κόστος μπορεί να έχει αυτό στη σχεδίαση της διαδρομής η οποία δεν θα αναδεικνύει τα όποια ελκυστικά μέρη κάθε πόλης. Στους αγώνες City trail, αντιθέτως "επιβάλλεται" η ανορθόδοξη σχεδίαση και ο χαράκτης - διοργανωτής μπορεί να εκμεταλλευτεί θεωρητικά όλα τα τερέν πέραν της ασφάλτου. Με αυτό τον τρόπο βέβαια η έμμεση διαφήμιση της εκάστοτε πόλης , είτε για τον δρομέα που θα την γνωρίσει, είτε για κάποιον ενδιαφερόμενο που θα του μεταφερθούν οι εμπειρίες των συμμετεχόντων, σίγουρα λειτουργεί θετικά για το μέρος , ιδιαίτερα στην επαρχία. Επίσης λόγο του βασικού χαρακτηριστικού σχεδίασης των εν λόγω αγώνων είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για κάποιον να γνωρίσει μέρη σε μια πόλη που ενδεχομένως έχει επισκεφθεί τα οποία δεν είναι στα τουριστικά αξιοθέατά της και ίσως λίγο μακρύτερα από το κέντρο αλλά εξίσου όμορφα ή και σημαντικά .

 

Η Λαμία είναι η πρώτη πόλη στην Ελλάδα που θα διεξαχθεί τέτοιος αγώνας. Την βοηθάει και η μορφολογία της. Πως το κρίνεις το εγχείρημα για την Ελλάδα και μια πόλη επαρχιακή όπως η Λαμία. Μπορεί μια τέτοια διοργάνωση όπως της Λαμίας να «αναμετρηθεί» στο μέλλον με άλλες παρόμοιες διοργανώσεις στην Ευρώπη;

Βλέποντας τη Λαμία από μακριά και ερχόμενοι από Αθήνα , παρατηρούμε ότι είναι χτισμένη σχετικά αμφιθεατρικά στους πρόποδες βουνού , γεγονός που θεωρητικά δίνει πολλές δυνατότητες για σχεδίαση τέτοιου τύπου αγώνα . Ένα ακόμα θετικό προσόν είναι η γεωγραφική της θέση και αυτό γιατί βρίσκεται σχεδόν στο κέντρο, ανάμεσα στις μεγάλες πόλεις της Αθήνας και Θεσσαλονίκης, όπου αυτομάτως είναι πιο εύκολη η μετακίνηση όγκου δρομέων από όλα τα μέρη της χώρας, συγκριτικά πάντα με άλλες πόλεις του βορρά ή του νότου αντίστοιχα .

 

Οι δυνατότητες υπάρχουν, μένει να δούμε κατά πόσο θα τολμήσουν να δοκιμάσουν οι δρομείς αυτό το νέο είδος και εύχομαι να επιτύχει και να είναι αντάξια άλλων Ευρωπαϊκών γνωστών διοργανώσεων .


Θα τρέξεις στον αγώνα των 27 χιλιομέτρων, τι περιμένεις να συναντήσεις;

Βασικά θα ήθελα να δω το κόσμο όλων των ηλικιών της Λαμίας, στο δρόμο να εμψυχώνει τους αθλητές και να εμπνευστεί από την προσπάθειά τους.

 

Είμαι περίεργος και ανυπομονώ να δω τι μας επιφυλάσσει η διαδρομή όσον αφορά την ποικιλία των τερέν που θα συναντήσουμε. Θα ήθελα να ‘’παίξω’’ με τις εναλλαγές που θα έχει η διαδρομή και βέβαια να γνωρίσω μια Λαμία που δεν βλέπω ως περαστικός επισκέπτης!

 

Περιμένω εκπλήξεις λοιπόν…

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ