Η ιστορία πίσω από την ιστορία!

Τον Δεκέμβρη του 2019, αποφασίσαμε με τον Παναγιώτη Κοτρωνάρο να προσπαθήσουμε για κάτι που για τον καθένα μας αποτελούσε προσωπικό στόχο, αλλά και για τους δυο μαζί, ένα κοινό όνειρο. Μια ορειβατική αποστολή στην υψηλότερη κορυφή της Βορείου Αμερικής, το όρος Ντενάλι στην Αλάσκα με στόχο τη δημιουργία ενός πρωτότυπου ντοκιμαντέρ, με επαγγελματικές προδιαγραφές και στα standards αντίστοιχων παραγωγών του εξωτερικού.

Οι πιο τρελές και απίθανες ιδέες είναι και οι πιο δύσκολα υλοποιήσιμες αλλά συνάμα και εκείνες που σε παθιάζουν και σε κάνουν να αφιερώνεις κάθε κύτταρο του οργανισμού σου σε αυτές.

 

Η ιδέα ήταν μέσα από την δραστηριότητα της ορειβασίας και κάτω από αντίξοες συνθήκες, να περιγράψουμε τις δυσκολίες, τη σκληρή δουλειά, την προσπάθεια, το πάθος και το πείσμα που χρειάζεται για να παλέψεις για τα όνειρα σου και να τα κατακτήσεις. Ή ακόμα περισσότερο, πως μέσα από την αποτυχία της προσπάθειας, μπορείς να βγεις πιο δυνατός και ίσως καλύτερος άνθρωπος. Τελικά, η ιδέα της προσπάθειας της δημιουργίας του ντοκιμαντέρ, έγινε η κεντρική μας ιστορία.

 

Το να σκαρφαλώσεις σε ένα βουνό όπως το όρος Ντενάλι έχει από μόνο του τεράστιες απαιτήσεις και προϋποθέσεις. Όταν όμως ο στόχος σου είναι η κινηματογράφηση και η δημιουργία ενός ντοκιμαντέρ, που θα μιλάει και θα περιγράφει μια ιστορία, τότε το όλο εγχείρημα αγγίζει νέα όρια και επίπεδα δυσκολίας.

 

Ακόμα περισσότερο δε, όταν συμβαίνει σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, όπου κινηματογραφικές παραγωγές σαν και αυτή δεν είναι καθόλου διαδεδομένες όπως σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες ή την Αμερική, όπου εκτός από ορειβατική ιστορία υπάρχει και παιδεία και υποστήριξη. Δεν είναι τυχαίο ότι όταν μιλούσαμε σε ανθρώπους είτε με σκοπό τη στήριξη τους είτε απλά για να μοιραστούμε τον ενθουσιασμό μας, η πιο συχνή απάντηση ήταν «είστε τρελοί, αυτό δε γίνεται» ή ακόμα πιο συχνά, όταν πίσω από ένα χαμόγελο δυσπιστίας, ακολουθούσε η φράση… «δεν πάτε καλά». Αυτό το «δεν πάτε καλά» το ακούσαμε τόσες φορές που υπήρχαν στιγμές που αναρωτήθηκα και εγώ το ίδιο. Μήπως τελικά έχουν δίκιο; Μήπως δεν πάμε καλά; Μήπως είμαστε τρελοί;

 

Είναι όμως πράγματι κάποιος «τρελός» στην προσπάθεια του να κάνει κάτι που πολλοί θεωρούν πως δεν γίνεται; Ανά τους αιώνες πολλοί ήταν αυτοί που θεωρήθηκαν τρελοί, επειδή οι ιδέες τους ήταν εντελώς έξω από την κουλτούρα της ευρύτερης κοινωνίας. Σήμερα το αποκαλούμε “out of the box”. Για εμάς, δεν υπήρχε καν “box”.

Από την αρχή αποφασίστηκε πως εάν πάμε να κάνουμε ένα εγχείρημα σαν και αυτό, θα το κάνουμε σωστά. Με καθαρά αλπικό στυλ, χωρίς καμία υποστήριξη και χωρίς τοπικούς οδηγούς. Οι rangers στο Ντενάλι, μιλούν για ομάδες ανάβασης με ελάχιστο αριθμό ατόμων τα 5 άτομα για λόγους ασφάλειας. Ήμαστε 2, γίναμε 3. Οδηγός βουνού, κινηματογραφιστής και άλλος ένας καμεραμάν με ορειβατική παιδεία και αντοχές. Οι rangers μιλάνε επίσης για μέγιστο βάρος τα 45 κιλά ο κάθε ένας και τελικά, το επίπεδο μίας παραγωγής όπως και αυτή απαιτούσε ιδανικά περισσότερα άτομα, για λόγους βάρους. Με 65 κιλά έκαστος τελικά, έμοιαζε σαν μια προσπάθεια τρέλας. Μια τρέλα που όλοι πιστέψαμε και δοθήκαμε ολοκληρωτικά. Όσοι ασχολούνται με τα βουνά καταλαβαίνουν καλύτερα από τον καθένα για τι βάρος μιλάμε.

 

Οι απαιτήσεις ενός εγχειρήματος σαν και αυτό ήταν τεράστιες. Από τα logistics και τα σκληρά χρονοδιαγράμματα, μέχρι την πρόβλεψη και της παραμικρής λεπτομέρειας. Στο Ντενάλι δεν υπάρχει καμία υποστήριξη. Ακόμα και το παραμικρό λάθος σε επίπεδο οργάνωσης, μπορεί να σου κοστίσει και να το πληρώσεις πολύ ακριβά. Εάν για παράδειγμα δεν έχεις υπολογίσει σωστά τα καύσιμα για το μαγείρεμα, η αποστολή ακυρώνεται. Εάν δεν έχεις υπολογίσει σωστά το φαγητό, η αποστολή ακυρώνεται. Το περιθώριο λάθους εκεί είναι εξαιρετικά μικρό και ένα από τα βασικά προβλήματα είναι το κρύο. Μιλάμε άλλωστε για την Αλάσκα.

Το κρύο όμως ήταν και το μόνο που δε μας απασχόλησε σχεδόν καθόλου, έχοντας δίπλα μας από την πρώτη στιγμή την The North Face. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι το μότο της είναι το Never Stop Exploring. Αυτό θα κάναμε και εμείς. Θα εξερευνούσαμε τις δυνατότητές μας, τα όριά μας, το πείσμα μας και τη μοναδικότητα αυτού του πανέμορφου και συνάμα αφιλόξενου βουνού. Και πραγματικά, όταν είσαι κυριολεκτικά στη μέση του πουθενά, με ατελείωτα παγετωνικά ρήγματα γύρω σου, τον αέρα να λυσσομανάει και χιλιόμετρα υψομετρικής μπροστά σου, το να αισθάνεσαι ασφαλής μέσα σε μια σκηνή που αντέχει, και ζεστός μέσα στον εξοπλισμό και τον υπνόσακό σου είναι το μόνο που σε κάνει να νιώθεις άνθρωπος.

 

Αυτό που τελικά αποδείχθηκε «βουνό» κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας ήταν ο κινηματογραφικός εξοπλισμός που θα κάλυπτε την προσπάθεια. Σταυρόλεξο για πολύ δυνατούς λύτες και με τεράστιο κόστος. Εξοπλισμός που θα έπρεπε να πληροί υψηλές προδιαγραφές και standards ποιότητας, που θα άντεχε σε δύσκολες συνθήκες και ακραίες θερμοκρασίες. Μέσα στα 2 χρόνια της προετοιμασίας μας, αναγκάστηκα να ανανεώσω εξολοκλήρου τον κινηματογραφικό εξοπλισμό 3 φορές, καθώς σχεδόν ανά εξάμηνο, κυκλοφορούσε κάτι νεότερο, πιο εξελιγμένο από το προηγούμενο μοντέλο, και ίσως πιο ελαφρύ. Άλλη μία τρέλα, αλλά όπως λέγαμε και κάθε μέρα για 2 χρόνια, «ή θα το κάνουμε σωστά και θα το φτάσουμε μέχρι τέλους, ή δεν θα το κάνουμε καθόλου».

 

Ο σκοπός μας μπορεί να ήταν το βουνό, ο στόχος μας όμως ήταν η ιστορία που θα φέρναμε πίσω. Μια ιστορία που κανένας από την ομάδα μας δεν γνώριζε πως θα εξελιχθεί και αυτό ήταν που το έκανε ακόμα πιο γοητευτικό. Μια ιστορία, που ασχέτως πως θα εξελισσόταν, για μας θα ήταν επιτυχία και μόνο που θα επιστρέφαμε με αυτήν πίσω, που θα βάλει τα καλά της και θα ετοιμαστεί να γνωρίσει τον κόσμο μέσα από τα παγκόσμια φεστιβάλ κινηματογράφου.

Τελικά, η ιστορία δεν είναι η ιστορία μας…. Αλλά να δείξουμε εκεί έξω, τι μπορούμε να κάνουμε σε αυτή την μικρή χώρα που λέγετε Ελλάδα!

 

 

Powered by: 

The North Face® | ΙΟΝ, ION Protein Bars | Φυσικό Μεταλλικό Νερό ΑΥΡΑ | TSAKIRIS Chips | Costa Coffee | Spanos Luxury Cars Επίσημος Dealer Land Rover | Revoil | BOUSSIAS | Sigma Security | Linkage Greece | Oakley - Luxottica Hellas | Nutrify.gr by Dimitris Athanasiadis, Διατροφική Καθοδήγηση & Υποστήριξη της ομάδας | Παναγιώτης Πάντιος, Expert in Functional Training, Rehabilitation and Sports Performance, Official Denali 2022 trainer | Pure Gym Γλυφάδα, personal training του cameraman της αποστολής | Mazi Travel & Events

 

Χορηγοί Επικοινωνίας: 

BOUSSIAS | epixeiro.gr | Advendure | Andro.gr | Athens Voice | Athens Insider | in.gr |Eternal Radio

 

Παραγωγή: Κορνήλιος Σαραντίογλου, Vertigo Production

Σύμβουλος Παραγωγής: Γιάννης Τραγγανίδας

Οργάνωση Παραγωγής: Κρινάνθη Ιωαννίδου

Σύμβουλος Σκηνοθεσίας: Νίκος Κροντήρας

Διεύθυνση φωτογραφίας: Κορνήλιος Σαραντίογλου

Διεύθυνση Μοντάζ: Χρήστος Κωνσταντίνου

Πρωτότυπη Μουσική: Κώστας Μαραγκός

Sound Design: Χρήστος Σολάκης

3D Animation Videos: Φίλιππος Καμενίτσας

Animator: Μαίρη Μπροκάκη

Cameraman: Λουκιανός Παπαδόπουλος

 

www.denali.gr

https://www.facebook.com/denali2022

 

View this photo set on Flickr

 

 

Σχετικά Άρθρα

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ