Τα 5 καλύτερα FKTs του 2022 !

O Jack Kuenzle στο Bob Graham Round O Jack Kuenzle στο Bob Graham Round © Steve Ashworth

Τους αγώνες πολλοί εμίσησαν, τα FKT κανείς! Παραφράσαμε λίγο το γνωστό ρητό με την δόξα και το χρήμα γιατί πράγματι ταιριάζει γάντι στην περίσταση. Αναρίθμητοι οι αθλητές ανά τον κόσμο οι οποίοι προσπαθούν να σπάσουν ή να δημιουργήσουν ρεκόρ σε μεγάλες διασχίσεις και γνωστά πεζοπορικά μονοπάτια, προσπάθειες που είναι γνωστές ως Fastest Known Times (FKT). Μια τάση που δεν λέει να σταματήσει και το καλό για εμάς είναι ότι ανακαλύπτουμε αθλητές άγνωστους ίσως στο ευρύ κοινό, με εντυπωσιακές επιδόσεις οι οποίες αγγίζουν αυτές των κορυφαίων του κόσμου. Το περιοδικό TraiRunner μετά από ψηφοφορία ανέδειξε τα πέντε από τα πιο σπουδαία FKT που πραγματοποιήθηκαν την χρονιά που έφυγε (από άντρες και γυναίκες) και σας τα παρουσιάζουμε!

Άντρες

#1 - Jack Kuenzle - Bob Graham Round – 12:23:48

Ήμασταν σίγουροι ότι ένα τέτοιο ρεκόρ δεν θα περνούσε απαρατήρητο. Είχατε διαβάσει για αυτό εδώ και δύο μήνες. Αυτός ο απίθανος τύπος με τα 20 FKT τα 4 τελευταία χρόνια δεν τρελαίνεται για αγώνες και έχει τρέξει ελάχιστους. Αν το σκεφθεί πιο ζεστά, μερικοί … θα χάσουν τον ύπνο τους! Τα 106Km (+8.200m) των 47 λόφων του θρυλικού Bob Graham Round στο Lake District της Μεγάλης Βρετανίας, είναι κορυφαίος στόχος για όποιον αρέσκεται στο κυνήγι των FKT.  Το ρεκόρ διαδρομής το είχε -  ποιος άλλος; - o Kilian Jornet από το 2018, αλλά ο Jack Kuenzle κατάφερε να το κατεβάσει φέτος, στις 2 Σεπτεμβρίου,  κατά 33 ολόκληρα λεπτά. Άξια πρώτος!

https://fastestknowntime.com/fkt/jack-kuenzle-bob-graham-round-uk-2022-09-02


#2 - Josh Perry - Pacific Crest Trail (
αυτοϋποστήριξη) – 55μ 16ω 54λ

Παρότι είχε να αντιμετωπίσει αρκετές δυσκολίες λόγω των πυρκαγιών στην ευρύτερη περιοχή, ο Josh Perry κατάφερε να διασχίσει τα 4.172 χιλιόμετρα και 121.920 μέτρα θετικής υψομετρικής του Pacific Crest Trail σε «μόλις» 56 μέρες και 16 ώρες. Το «μόλις» θα βγει από τα εισαγωγικά όταν μάθετε ότι το προηγούμενο ρεκόρ με πλήρη αυτονομία – έχει τεράστια σημασία αυτό προφανώς – ήταν 10 μέρες περισσότερο!

https://fastestknowntime.com/fkt/josh-perry-pacific-crest-trail-ca-or-wa-2022-08-07


#3 -
Jeff Garmire - John Muir Trail (Βορρά προς Νότο, αυτοϋποστήριξη) – 3μ 0ω 47λ 56δ

Ο Jegg Garmire χρειάστηκε κάτι παραπάνω από τρεις μέρες (3 μέρες και 47 λεπτά) για να καταρρίψει το FKT για … 12 μόλις λεπτά που κατείχε για λίγες μόνο μέρες ο Joe “Stringbean” McConaughy! Για να αντιληφθείτε την επίδοση, αρκεί να σημειώσουμε ότι ο Francois D’Haene με υποστήριξη την ίδια διαδρομή την έχει διασχίσει το 2017 μόλις 5 ώρες πιο γρήγορα…

https://fastestknowntime.com/fkt/jeff-garmire-john-muir-trail-ca-2022-08-29


#4 - John Kelly -
Wainwrights 214 (υποστήριξη) – 5μ 12ω 14λ 43δ

Αριστερά ο John Kelly | © Steve Ashworth

Μην ακούσω ερωτήσεις του τύπου “ποιος είναι ο John Kelly”! Όταν μιλάμε για αυτόν που είναι ο τελευταίος που έχει τερματίσει στον Barkley (2017), τότε τα λόγια είναι περιττά. Ο Kelly κατάφερε να ολοκληρώσει το Wainwrights 214 στην περίφημη Lake District της Μ. Βρετανίας σε περίπου 5,5 μέρες. Μια διαδρομή 566 χιλιομέτρων και 36.000μ υψομετρικής διαφοράς που ενώνει τις 214 κορυφές που περιγράφονται στα βιβλία του Alfred Wainwright's Pictorial Guide to the Lakeland Fells. 

https://fastestknowntime.com/fkt/john-kelly-wainwrights-214-uk-2022-05-07

 
#5 - Art Brody – Arizona Trail (χωρίς υποστήριξη) – 28μ 11λ

Ο κύριος με την πλούσια γενειάδα ολοκλήρωσε τα 1.315 χιλιόμετρα και 34.800μ υψομετρικής του Arizona Trail, μονοπατιού που ενώνει το Μεξικό με την Utah σε 28 μέρες και 3 ώρες σε καθεστώς πλήρους αυτονομίας. Το FKT πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβρη του 2021 και αν διαβάσουμε την αναφορά αλλά και δούμε τις φωτογραφίες του, είχε να αντιμετωπίσει εκτός των άλλων και άσχημες καιρικές συνθήκες με χιόνι και χαμηλές θερμοκρασίες.       

https://fastestknowntime.com/fkt/art-brody-arizona-trail-az-2021-11-03

Γυναίκες

#1 - Andrea  Sansone – Nolan’s 14 (υποστήριξη) – 45ω 52λ

Με την υποστήριξη των pacers και της ομάδας υποστήριξης, η Andrea  Sansone, μια 33χρονη νοσοκόμα από το Κολοράντο, έκανε μια εκπληκτική προσπάθεια στην επίπονη διαδρομή των Nolan’s 14, ολοκληρώνοντάς την στον εκπληκτικό χρόνο των 45 ωρών και 52 λεπτών. Ο χρόνος της είναι σχεδόν τρεις ώρες γρηγορότερος από το προηγούμενο FKT (που ανήκε στη Sabrina Stanley τον Οκτώβριο του 2020) και κατατάσσεται ως ο δεύτερος ταχύτερος χρόνος στη διαδρομή πίσω από εντυπωσιακή μη υποστηριζόμενη προσπάθεια των 41 ωρών και 33 δευτερολέπτων από τον Joey Campanelli το 2020. Η Nolan’s 14 ίσως να είναι το Bob Graham Round των ΗΠΑ, το «Ιερό Δισκοπότηρο» των FKT στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Μια διαδρομή που ενώνει τις 14άρες (σε πόδια, 4.200 μέτρα υψόμετρο) κορυφές της οροσειράς Sawatch στο Κολοράντο. Μια διαδρομή περίπου 100 μιλίων και 13.500 μέτρων υψομετρικής την οποία για να «κατοχυρώσεις» πρέπει να την ολοκληρώσεις το πολύ σε 60 ώρες. Δεν είναι η πρώτη φορά που η Sansone κάνει τη Nolan’s. To 2020 είχε παιχθεί παιχνίδι ανατροπών. Η ίδια μαζί με τον σύντροφό της Andrew Hamilton είχαν σπάσει το τότε ρεκόρ αρχές Αυγούστου. Πέντε μέρες μετά η Sabrina Stanley το καταρρίπτει, τον επόμενο μήνα κατάφερε η Meghan Hicks να το κάνει δικό της ενώ την τελευταία λέξη είχε πάλι η Sabrina Stanley λίγες μέρες μετά, η οποία και το κατείχε μέχρι και τη στιγμή του τωρινού FKT της Sansone. Και όλα αυτά μέσα σε κάτι λιγότερο από δύο μήνες!

https://fastestknowntime.com/fkt/andrea-sansone-nolans-14-co-2022-09-12

 

#2 - Katie Brown - Arizona Trail (αυτοϋποστήριξη) – 17μ 19ω 52λ 54δ

Η Katie Brown χρειάστηκε 17 μέρες και 19 ώρες για να ολοκληρώσει τα τα 1.315 χιλιόμετρα και 34.800μ υψομετρικής του Arizona Trail. Επίδοση που ήταν δύο ολόκληρες μέρες ταχύτερη από το προηγούμενο self supported ρεκόρ και μόλις 8 ώρες πιο αργή από το αντίστοιχο ρεκόρ με υποστήριξη!

https://fastestknowntime.com/fkt/katie-brown-arizona-trail-az-2022-05-16

 

#3 - Courtney Dauwalter - Collegiate Loop (υποστήριξη) – 40ω 14λ 20δ

Δεν υπάρχει λόγος να μπούμε σε λεπτομέρειες για την Dauwalter. Ίσως την κορυφαία γυναίκα ultra runner αυτή την εποχή. Διέλυσε στην κυριολεξία το FKT γυναικών στο Collegiate Loop, μια διαδρομή τμήμα του Colorado Trail απόστασης 268χλμ με 10.200μ υψομετρικής κατά μία μέρα και το αντρικό FKT κατά 6 ώρες!

https://fastestknowntime.com/fkt/courtney-dauwalter-collegiate-loop-co-2022-08-31

 

#4 - Alyssa Godesky - New Hampshire 4,000 Footers (υποστήριξη) – 3μ 8ω 56λ 30δ

Η Alyssa Godesky ολοκλήρωσε την προσπάθειά της στα 281χλμ με 21.600μ υψομετρικής της διαδρομής New Hampshire 4,000 Footers σε 3 μέρες και 8 ώρες κατεβάζοντας το γυναικείο supported FKT κατά μία ολόκληρη μέρα αλλά και το αντίστοιχο αντρικό το οποίο είχε πραγματοποιηθεί δύο βδομάδες πριν κατά 2 ώρες!

https://fastestknowntime.com/fkt/alyssa-godesky-new-hampshire-4000-footers-nh-2022-07-09

 

#5- Liz Derstine - Long Trail (αυτοϋποστήριξη) – 6μ 8ω 12λ

 

Το Long Trail έχει μακρά ιστορία στα FKT των ΗΠΑ. Ανάμεσα σε αυτούς που το έχουν πραγματοποιήσει είναι και οι θρυλικοί David Horton και Niki Kimball, οι παλαιότεροι τους γνωρίζουν πολύ καλά. Η προσπάθεια μάλιστα της Niki Kimball το 2012 στο Long Trail καταγράφηκε σε φιλμ για να δημιουργηθεί το 55λεπτο ντοκιμαντέρ Finding Traction. Η Liz Derstine κατάφερε να ολοκληρώσει τα 440χλμ με 20.000μ υψομετρικής του Long Trail σε 6 μέρες και 8 ώρες κατεβάζοντας το αντίστοιχο FKT κατά μία μέρα!

https://fastestknowntime.com/fkt/liz-mercury-derstine-long-trail-vt-2022-07-17

Υποστήριξη, «αυτοϋποστήριξη» ή πλήρης αυτονομία;

Πολλές φορές οι παραπάνω έννοιες συγχέονται και δεν είναι λίγες οι  φορές που αποτελούν «σημείο τριβής» ανάμεσα στους κυνηγούς των FKT αφού βάσει αυτών των χαρακτηριστικών κατατάσσεται η προσπάθεια και σε διαφορετική κατηγορία. Ας δούμε όμως τι σημαίνει το καθένα συνοπτικά.

Υποστήριξη (supported) : έχετε μια αποκλειστική ομάδα υποστήριξης που σας συναντά στην πορεία για να σας παρέχει ό,τι χρειάζεστε. Αυτό επιτρέπει γενικά τις ταχύτερες, ελαφρύτερες πεζοπορίες και ένα στοιχείο συντροφικότητας και ασφάλειας, αφού κάποιος ξέρει πού βρίσκεστε ανά πάσα στιγμή.

Αυτοϋποστήριξη (self supported) : Δεν κουβαλάς όλα όσα χρειάζεσαι από την αρχή, αλλά δεν έχεις και κάποιο πλήρωμα υποστήριξης να σε βοηθάει. Αυτό γίνεται συνήθως με δύο διαφορετικούς τρόπους: Μπορείς να αποθηκεύσεις προμήθειες πριν από τη διαδρομή σε προκαθορισμένα σημεία ή μπορείς απλώς να χρησιμοποιήσεις ό,τι υπάρχει εκεί έξω, όπως καταστήματα, εστιατόρια, βοήθεια από άλλους πεζοπόρους που θα συναντήσεις τυχαία στη διαδρομή κ.λπ. Οι backpackers πολύ μεγάλων αποστάσεων (Apallachian Trail, Pacific Trail κλπ) είναι συνήθως αυτοϋποστηριζόμενοι.

Χωρίς υποστήριξη (unsupported) : Η λιγότερη δημοφιλής κατηγορία για προφανείς λόγους! Δεν έχετε εξωτερική υποστήριξη κανενός είδους. Συνήθως, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να μεταφέρετε όλες τις προμήθειες σας από την αρχή, εκτός από τυχόν νερό που μπορείτε να προμηθευτείτε στην πορεία από φυσικές πηγές. Για τους περισσότερους ανθρώπους, η μεταφορά αρκετής τροφής για περισσότερες από μερικές ημέρες έως μία εβδομάδα θα είναι απαγορευτική. Χωρίς υποστήριξη σημαίνει επίσης ασυνόδευτος καθ’ όλη την διάρκεια της διαδρομής (χωρίς pacers).

Τάκης Τσογκαράκης

Η αγάπη του για το βουνό ξεκινάει πολλά χρόνια πίσω με τις πρώτες αναβάσεις στην αγαπημένη του Πάρνηθα και μετέπειτα με την σχολή Ορειβασίας του ΕΟΣ Αχαρνών. Το 2007 έτρεξε τον πρώτο του αγώνα ορεινού τρεξίματος και από τότε ονειρεύεται "όλο και ψηλότερα, όλο και μακρύτερα". Ελπίζει να το κάνει για πολλά χρόνια ακόμα...

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ