Ορειβατικό σκι - Ταξίδι ψυχής!

Η βασική αρετή που καλλιεργεί το ορειβατικό σκι είναι η υπομονή. Το ορειβατικό σκι δεν είναι για βιαστικούς τύπους. Το σκι εντός πίστας και χιονοδρομικών ίσως… Ο ήχος της δέστρας που κουμπώνει στο ορειβατικό πέδιλο, σηματοδοτεί το ξεκίνημα μιας πορείας με επιμονή προς ένα στόχο, κάνοντάς τον να ταυτίζεται με την μεθοδολογία της ζωής… το μυαλό πάντα προσπαθεί να σε παρεκκλίνει από τον προορισμό σου. Βήμα προς βήμα η ψυχή ταξιδεύει, χάνεται μέσα στον συλλογισμό του νου… Αλήθεια πόσοι μπορούν να το αντέξουν αυτό; Πόσοι μπορούν να αντέξουν τον εαυτό τους και τις σκέψεις τους και δεν αναγκάζονται να ακούν μουσική όταν ανεβαίνουν ή ακόμη και όταν κατεβαίνουν με τα σκι; Ίσως γιατί δεν αντέχουν τις ίδιες τους τις σκέψεις.


Κάθε ανάβαση και μια μικρή νίκη! Μια μικρή κατάκτηση κορυφής παρέα συνήθως με καλούς φίλους , αγαλλίαση ψυχής και έναυσμα για καινούργιο στόχο… Άλλες φορές κάτω από ιδανικούς καιρούς και άλλες φορές κάτω από συνθήκες που θα τρομοκρατούσαν έναν άνθρωπο της πόλης. Μικρά βήματα προς τα επάνω και το τακούνι στο πέδιλο να ξεκουράζει όταν η κλίση μεγαλώνει. Η φώκια γαντζώνει δυνατά το χιόνι και το πέδιλο κινείται μόνο προς τα εμπρός. Σίγουρα θέλει υπομονή, δεν είναι για βιαστικούς τύπους που τα θέλουν όλα γρήγορα στην ζωή τους. Η κάθε κορυφή, το κάθε βήμα, η κάθε σκέψη σε φέρνει όλο και ποιο κοντά στο ποθητό αποτέλεσμα. Δεν υπάρχει βουνό με ήπιες κλίσεις, αναγκαστικά θα παλέψεις με τον εαυτό σου, θα δείξεις επιμονή, θα αναπτύξεις τεχνικές και θα προσπαθήσεις με όλες σου τις δυνάμεις να ανέβεις στην κορυφή, δεν υπάρχει εύκολη λύση.

 


Ίσως αυτός είναι και ο λόγος που δεν κάνει ορειβατικό σκι ο περισσότερος κόσμος. Προτιμά την ασφάλεια του χιονοδρομικού και του λιφτ. Άλλωστε αυτός ήταν και ο πιο συνηθισμένος τρόπος ζωής, έτσι εκπαιδεύτηκε μια ολόκληρη γενιά, ίσως και δύο…. Όλα τα σκάφη είναι ασφαλή στο λιμάνι, δεν φτιάχτηκαν όμως για αυτό τον σκοπό, φτιάχτηκαν για να ταξιδεύουν στην ανοιχτή θάλασσα. Και εμείς φτιαχτήκαμε για να ζήσουμε, όχι για να φοβόμαστε ή να μην θέλουμε να κουραστούμε. Όλοι μας κάποια στιγμή θα φύγουμε από αυτό τον κόσμο, πλησιάζοντας όμως αυτή η στιγμή θα αναρωτιόμαστε πόσο έντονα ζήσαμε. Κανένας μας δεν μετανιώνει για αυτά που έκανε, μάλλον μετανιώνει για αυτά που φοβήθηκε και δεν τόλμησε να κάνει...!

 


Τίποτα δεν είναι εύκολο, όμως δεν πρέπει να τα παρατάς, θέλει μεθοδικότητα η ζωή. Βάζεις την φώκια στο πέδιλο, κουμπώνεις την δέστρα και ξεκινάς με αργά βήματα…. Αν και έχεις δυνάμεις, η εμπειρία λέει ότι θα πρέπει να έχεις ένα σταθερό ρυθμό από την αρχή μέχρι το τέλος και ένα ακόμα βασικό συστατικό, την παρέα καλών φίλων! Αν οι συνθήκες είναι καλές θα μπορέσεις να μοιραστείς και κάποιες βαθύτερες σκέψεις φθάνοντας προς την κορυφή… Κατά τον Αριστοτέλη υπάρχουν 15 αρετές, το ορειβατικό σκι έχω την αίσθηση ότι καλλιεργεί τις περισσότερες από αυτές: αυτοπειθαρχία, επιμονή, υπομονή, κουράγιο, συν-εργατικότητα, φιλικότητα και σίγουρα το Χιούμορ. Όποιος έχει βρεθεί σε ομάδα που ανεβαίνει προς την κορυφή μπορεί να αντιληφθεί τις επιρροές που δέχεται από την ομάδα αλλά πάνω από όλα από τις ίδιες του τις σκέψεις….!

 

Καλές καταβάσεις σε όλους.

 

Λευτέρης Γαλάνης

Αναδημοσίευση του άρθρου από το Dangerzone.gr

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ