O Scott Jurek επιχειρεί την κατάρριψη ρεκόρ του Appalachian Trail

Από 10 Ιουν 2015
© Luis Escobar © Luis Escobar

Εδώ και αρκετά χρόνια είναι γνωστή η στροφή σπουδαίων αθλητών μεγάλων αποστάσεων προς την κατάρριψη –ή δημιουργία νέων- Fastest Known Times (γνωστότερα ως FKTs) σε γνωστές ή άγνωστες βουνίσιες διαδρομές και ευρέως διαδεδομένα ορειβατικά μονοπάτια. Ήρθε η ώρα λοιπόν και για έναν από τους καλύτερους δρομείς υπεραποστάσεων στον κόσμο, τον γνωστό μας από τις νίκες του στο Σπάρταθλον, Scott Jurek να ξεκινήσει την δική του φιλόδοξη προσπάθεια κατάρριψης του ρεκόρ διάσχισης του περίφημου Appalachian Trail!

Ο Scott Jurek δεν νομίζουμε ότι χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις στο κοινό που ασχολείται με τις υπεραποστάσεις σε οποιοδήποτε τερέν, βουνό ή δρόμο. Οι επιδόσεις και οι νίκες του σε δύσκολους και δημοφιλείς αγώνες σε όλον τον κόσμο έχουν γίνει σταθμός αναφοράς στον κόσμο των υπεραποστάσεων. Πραγματικά τι να πρωτοαναφέρουμε για αυτόν τον άνθρωπο που έχει κατορθώσει να πραγματοποιήσει όλες αυτές τις επιτυχίες διατηρώντας ταυτόχρονα ένα χαμηλό προφίλ που ταιριάζει σε όλους όσους αγαπούν και τρέχουν αγώνες υπεραπόστασης διατηρώντας το ήθος και το ύφος που πραγματικά τους κάνει να ξεχωρίζουν. Ενδεικτικά μόνο μπορούμε να αναφέρουμε μερικές από αυτές:

 

O Scott Jurek τερματίζει στο Σπάρταθλον...

 

  • Επτά -συνεχόμενες μάλιστα- νίκες στον Western States 100 (1999-2005) διατηρώντας το ρεκόρ αγώνα για χρόνια
  • Τρεις συνεχόμενες νίκες στο Σπάρταθλον (2006-2008). Ακόμη διατηρεί την 2η καλύτερη επίδοση στον αγώνα (22:20:01) μετά τις μετά βέβαια τις άπιαστες 4 καλύτερες του Γιάννη Κούρου (20:25:00, 20:29:00, 21:53:42, 21:57:00).
  • Δύο συνεχόμενες νίκες στον Badwater Ultramarathon (2005, 2006)
  • Νίκη στον HardRock 100 και ρεκόρ αγώνα (μέχρι που βέβαια ο σπουδαίος Kyle Skaggs να το καταρρίψει)
  • Κάτοχος του Αμερικάνικου ρεκόρ 24ωρου για 2 χρόνια (165,705 μίλια - 266,1 χλμ)
  • Τρεις φορές νικητής στον Miwok 100K Trail Race κ.α

 

 

Έχει επίσης ανακηρυχθεί Μale Ultrarunner of the Year από το έγκριτο περιοδικό Utrarunning 4 φορές (2003-2005, 2007). Αληθινός πρεσβευτής του αθλήματος και του φυσικού τρόπου ζωής και διατροφής τόσο μέσω της αναφοράς του Christopher Mcdougall σε αυτόν στο διάσημο βιβλίο του Born to Run αλλά και στο επιτυχημένο βιβλίο που έχει ο ίδιος συγγράψει, το Eat and Run

 

Το Appalachian Trail είναι ένα από τα πιο διάσημα σηματοδοτημένα μονοπάτια παγκοσμίως και ένα από τα τρία πιο δημοφιλή στις ΗΠΑ μαζί με το Continental Divide Trail και το Pacific Crest Trail γνωστά και ως «Big 3». Εκτείνεται πάνω στην οροσειρά των Αππαλάχιων Ορέων – όπως γίνεται αντιληπτό από το όνομά του- παράλληλα και κοντά στην ανατολική ακτογραμμή των Ηνωμένων Πολιτειών, από τα βουνά Spinger στην Georgia στο νότιο άκρο του μέχρι το όρος Katahdin στο Maine στα σύνορα με τον Καναδά, διατρέχοντας συνολικά μία απόσταση 2.200 μιλίων ή 3.500 χιλιομέτρων.

 

 


Χιλιάδες είναι αυτοί που προσπαθούν να ολοκληρώσουν κάθε χρόνο την διαδρομή του Appalachian Trail ενώ μόνο το ¼ αυτών καταφέρνουν να το ολοκληρώσουν με επιτυχία. Όπως αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα του Appalachian Trail Conservancy, του οργανισμού που έχει την αρμοδιότητα για όλα τα θέματα που αφορούν το μονοπάτι, το 2014 μόλις 851 ήταν αυτοί που κατάφεραν να ολοκληρώσουν την διάσχισή του στο σύνολό της, ενώ την δεκαετία του 2010 το σύνολο των thru-hikers όπως χαρακτηριστικά ονομάζονται ανέρχεται στους 4.019 (τελευταία στοιχεία Μάρτιος 2015).

 

Όπως είναι φυσικό το Appalachian Trail αποτέλεσε πεδίο δόξης λαμπρό για αρκετούς επίδοξους hikers που θέλησαν να αποτελέσουν σημείο αναφοράς διασχίζοντας τα 3.500 χιλιόμετρα όσο γρηγορότερα μπορούν. Η πρώτη καταγεγραμμένη προσπάθεια για ρεκόρ διάσχισης ανήκει στον γνωστό ultrarunner David Horton o οποίος ολοκλήρωσε την προσπάθειά του σε 52 μέρες 9 ώρες και 42 λεπτά το 1991. Όπως μπορούμε να μάθουμε από τον (ανεπίσημο) θεματοφύλακα των FTKs παγκοσμίως, το http://fastestknowntime.proboards.com/, το ρεκόρ διάσχισης του μονοπατιού με υποστήριξη κατέχει γυναίκα και δεν είναι αλλη από την 31χρονη σήμερα Jennifer Pharr-Davis η οποία το 2011 ολοκλήρωσε την διάσχιση από βορρά προς νότο σε 46 μέρες 11 ώρες και 20 λεπτά, κατόρθωμα που της χάρισε την υποψηφιότητα για National Geographic Adventurer Of The Year, τίτλο που πήρε τελικά ο Kilian Jornet. Το ρεκόρ διάσχισης χωρίς πλήρωμα υποστήριξης κατέχει ο Matt Kirk σε 58 μέρες 9 ώρες και 40 λεπτά το 2013.

 

H Jennifer Pharr-Davis δημιουργεί έναν θρύλο καταρρίπτοντας το ρεκόρ διάσχισης του Appalachian Trail σε 46 μέρες 11 ώρες και 20 λεπτά!

 

Η φετινή προσπάθεια του Scott Jurek για την κατάρριψη του ρεκόρ συμπίπτει με την 80η επέτειο ύπαρξης του Appalachian Trail μιας και ήταν το μακρινό 1925 όταν η ιδέα ενός οργανωμένου δικτύου μονοπατιών του Benton MacKaye πήρε σάρκα και οστά. Ο σπουδαίος αμερικανός ultrarunner έχει σαν στόχο να καλύψει την απόσταση από νότο προς βορά (αντίθετη φορά με το ισχύων ρεκόρ) σε 42 μέρες όπως ανέφερε στο αμερικάνικο Runner’s World. Αυτό πρόκειται να είναι και το κύκνειο άσμα του Scott Jurek στον κόσμο των υπεραποστάσεων όπως ο ίδιος υποστήριξε αφού «αυτό το καλοκαίρι με την σύζυγό μου θέλουμε να βάλουμε μπρος για να ολοκληρώσουμε την οικογένειά μας με την γέννηση ενός παιδιού οπότε υποθέτω ότι είμαι κοντά στην … αποστρατεία. Αυτό (σσ το ρεκόρ στο ΑΤ) θέλω να είναι το αριστούργημά μου».

 

 

Για να το καταφέρει αυτό θα πρέπει κάθε μέρα να τρέχει 80 χιλιόμετρα περίπου. «Θα έλεγα ότι είναι η μεγαλύτερη περιπέτεια της καριέρας μου», αναφέρει στην ίδια συνέντευξη και συνεχίζει λέγοντας ότι «είναι σίγουρα δύσκολο και μόνο να το σκεφθεί κανείς. 350 μίλια την βδομάδα δεν έχω κάνει ποτέ και τώρα πρέπει να το κάνω για 5 συνεχόμενες εβδομάδες …».

 

Δεν έχει άδικο να υποστηρίζει κάτι τέτοιο αφού πολλοί είναι αυτοί που προσπάθησαν να το καταφέρουν χωρίς επιτυχία. Ο Karl “Speedgoat” Metzler ο οποίος έχει τους περισσότερους καταγεγραμμένους τερματισμούς σε 100 milers αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την προσπάθειά του το 2014.

 

 

Σύσσωμη η ultra trail κοινότητα μπορεί (και το κάνει αν λάβουμε υπόψη μας την ανταπόκριση) να παρακολουθεί και να ενισχύει τον πλέον συμπαθή, αγαπητό και θρυλικό Scott Jurek του οποίου η περιπέτεια έχει ήδη ξεκινήσει από τις 28 Μαϊου και βρίσκεται στην 14η μόλις μέρα μετά το πέρας της οποίας έχει ολοκληρώσει περίπου 620 μίλια (κάτι παραπάνω από … 1.000 χιλιόμετρα), εκπληρώνοντας το όνειρό του κατά το ένα τέταρτο. Μπορείτε και εσείς να παρακολουθείτε την εξέλιξη της επικής αυτής προσπάθειας του Scott Jurek στην προσωπική του σελίδα στο Facebook https://www.facebook.com/ScottJurek?fref=ts και στο Instagram https://instagram.com/scottjurek/.

 

Καλή επιτυχία Scott!

Τάκης Τσογκαράκης

Η αγάπη του για το βουνό ξεκινάει πολλά χρόνια πίσω με τις πρώτες αναβάσεις στην αγαπημένη του Πάρνηθα και μετέπειτα με την σχολή Ορειβασίας του ΕΟΣ Αχαρνών. Το 2007 έτρεξε τον πρώτο του αγώνα ορεινού τρεξίματος και από τότε ονειρεύεται "όλο και ψηλότερα, όλο και μακρύτερα". Ελπίζει να το κάνει για πολλά χρόνια ακόμα...

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Latest Tweets

@GregoryPacks - Citro 30L, αναλυτική δοκιμή και παρουσίαση στο @Advendure_Net : https://t.co/GW95UEVAsD https://t.co/fJ5JODDZTj
Φορητή ενέργεια από την @nitecore: Power Stations NPS600 & NPS200 και ηλιακό πάνελ SFP100, αναλυτική παρουσίαση από… https://t.co/Pfgb0Y8r4r
@DYNAFIT_SpeedUp Alpine Running Vest & Transalper Dynastretch Vest, αναλυτικό review στο @Advendure_Net :… https://t.co/bDqPyVbYvA
Follow Advendure on Twitter

Post Gallery

ITRA Infographic 2013 - 2019

GREGORY Packs - Citro 30L

Φορητή ενέργεια από την Nitecore: Power Stations NPS600 & NPS200 και ηλιακό πάνελ SFP100!

DYNAFIT Alpine Running Vest & Transalper Dynastretch Vest

ITRA - COVID-19: Προτεινόμενες οδηγίες προς διοργανωτές αγώνων

Hoka Speedgoat 4: Εξαιρετικό εργαλείο για ultra-trail και μεγάλα τρεξίματα σε τεχνικά μονοπάτια!

Η Άνδρος ... αλλιώς!

Ξεκινάει το Nisos Crete - Lizard Ultra Tour 2020, το νέο εγχείρημα του Δ. Δημητρίου!

Salomon Supercross, ένα άξιο μέλος της "Cross" οικογένειας

Διάσχιση της Ορεινής Ελλάδας ενάντια στην αιολική καταστροφή των ελληνικών βουνών!

Μια μέτρια μέρα ...

Feline SL: Σταθερότητα, προστασία και εξαιρετική πρόσφυση από την Dynafit!