Grand Teton FKT: Συναρπαστική εναλλαγή ρεκόρ! Κύριο

Το περίφημο βουνό Grand Teton, με υψόμετρο 4.197 μέτρα, αποτελεί ένα απο τα διασημότερα πεδία ορεινών σπόρ στις Ηνωμένες Πολιτείες. Βρίσκεται στο ομώνυμο Εθνικό Πάρκο στο Wyoming, και ουσιαστικά είναι μια επέκταση της μεγάλης οροσειράς των Βραχωδών Ορέων που εκτείνεται απο την νότια Αλάσκα μέχρι το βόρειο Νέο Μεξικό. Υπάρχει μεγάλη ιστορική διαμάχη σχετικά με το ποιός κατέκτησε πρώτος την κορυφή του, με τις λεπτομέρειες να αναλύονται εδώ. Στο άρθρο θα ασχοληθούμε με την σύγχρονη εποχή και την αστραπιαία εναλλαγή στο ρεκόρ γρηγορότερης ανάβασης / κατάβασης (Fastest Known Time - FKT) που έγινε φέτος τον Αυγουστο.

Το ρεκόρ το κατείχε απο το 1983 ο Bryce Thatcher με 3 ώρες και 6 λεπτά, μέχρι και φέτος το καλοκαίρι, όταν στις 12 Αυγούστου το έσπασε ο Ισπανός Killian Jornet με 2 ώρες, 54 λεπτά και 01 δευτερόλεπτο, εφαρμόζοντας όμως την γνωστή τακτική του με κοψίματα στις μεγάλες φουρκέτες του κλασσικού μονοπατιού, γεγονός που ενέτεινε την κουβέντα περί κοψιμάτων που ξεκίνησε στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά το φετινό Pikes Peak. Ο Killian έμεινε για κάποιο καιρό στην περιοχή πρίν δοκιμάσει για το ρεκόρ και μάλιστα έκανε μια πολύ ωραία αναγνωριστική ανάβαση μαζί με τον Anton Krupitska, γεγονός που αποτυπώθηκε πολύ ωραία σε βίντεο. Για την άνοδο σε αυτήν την δοκιμαστική εξόρμηση χρειάστηκαν 2 ώρες και 05 λεπτά και για την κάθοδο 1 ώρα και 18 λεπτά.

 

 

 

Ο Killian Jornet με τον Anton Krupitska "δοκιμάζουν" το Grand Teton

 

To ρεκόρ γυναικών το έχει ενα ανερχόμενο αστέρι του ορεινού τρεξίματος, η Emilie Forsberg. Aνέβηκε και κατέβηκε σε 3 ώρες και 51 λεπτά, έχοντας μάλιστα ως pacer τον ίδιο τον Killian, στις 11 Αυγούστου 2012.

 

Emilie και Killian καθώς έχουν αρχίσει την κατάβαση (Grand Teton's Chockstone Chimney) που θα οδηγήσει στο νέο ρεκόρ γυναικών.

 

Το ρεκόρ του Killian δεν άντεξε πολύ. Στις 22 Αυγούστου 2012 το έσπασε ο Αμερικανός Andy Anderson πετυχαίνοντας χρόνο 2 ώρες, 53 λεπτά και 02 δευτερόλεπτα ακολουθώντας μάλιστα όλες τις στροφές του μονοπατιού και αποφεύγοντας τα κοψίματα. Ανέβηκε σε 1:48:02 και κατέβηκε σε 1:05:00. Το ρεκόρ έσπασε δηλαδή για 59 δευτερόλεπτα μόνο! Μόλις δυο εβδομάδες πρίν είχε σπάσει ενα άλλο κλασσικό FKT στο Long's Peak του Colorado, έχοντας μάλιστα πάθει και διάστρεμμα στον αστράγαλο του κατά την κάθοδο. Να επισημάνουμε ότι τα κοψίματα και οι παρακάμψεις απο το μονοπάτι στο Grand Teton γενικά αποθαρρύνονται απο την υπηρεσία του Εθνικού Πάρκου η οποία μάλιστα ανέβασε και μια ανακοίνωση στο blog της λίγες μόνο μέρες μετά το ρεκόρ του Killian:

"Remember that shortcutting not only causes erosion and signficant resource damage, but may be cause for citation by a backcountry ranger.  Please remain on the well travelled and marked trails in the backcountry of Grand Teton National Park."

O Anderson βέβαια δεν είναι κάποιος τυχαίος αθλητής. Έχει μεγάλη έμφαση στα FKT's και δίνει έμφαση τόσο στο τρέξιμο όσο και στην ορειβασία. Ο συνδυασμός αυτός τον κάνει πολύ δυνατό για τέτοιες προσπάθειες. Tαυτόχρονα η εργασία του ως δασοφύλακας, έχοντας δουλέψει και τρία χρόνια στο βουνό στο οποίο έσπασε αυτό το ρεκόρ που μόλις πριν είχε κατακτήσει ο Killian. Σε συνεντευξή του στο irunfar.com είχε πεί ότι ήθελε να είναι ο πρώτος που θα κατέβει τις τρείς ώρες στο Grand Teton, αλλά τον πρόλαβε ο Killian. Το ότι επιχείρησε για το ρεκόρ λίγες μόνο μέρες μετά τον Ισπανό ήταν όπως λέει καθαρά θέμα τύχης μιας και βρέθηκε στην περιοχή με την συζυγό του για διακοπές, και έτσι και αλλιώς σχεδίαζε να τρέξει στα μονοπάτια του βουνού. Το ότι έμαθε για το ρεκόρ του Ισπανού σίγουρα τον προκάλεσε και έτσι είχαμε μια σπάνια εναλλαγή σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα για ενα FKT.

Αξίζει τέλος να αναφέρουμε ότι δεν πιστεύει ότι θα πήγαινε πιο γρήγορα αν έκοβε δρόμο όπως ο Killian, μιας και όπως τόνισε δεν είναι τόσο καλός στα πολύ τεχνικά off-trail κομμάτια και έτσι μένοντας στο ίχνος του μονοπατιού του εξασφάλισε την γρήγορη κίνηση που ήθελε. Επισήμανε βέβαια την Αμερικάνικη παράδοση να ακολουθεί ο δρομέας / πεζοπόρος το μονοπάτι, αλλά και το ότι γνωρίζει ότι στην Ευρώπη δεν ισχύει και τόσο αυτό.

O συναρπαστικός κόσμος των γρήγορων διασχίσεων, αναβάσεων και καταβάσεων σε ιστορικά, ή πολύ γνωστά μονοπάτια έχει να μας επιδείξει σημαντικά κατορθώματα. Παρότι δεν έχει τον στιγμιαίο ανταγωνισμό των αγώνων, προσφέρει μεγάλες συγκινήσεις αλλά και απρόβλεπτες εξελίξεις και εναλλαγές που έχουν σημαντικό ενδιαφέρον γιατί χαράζουν νέα όρια και προκλήσεις για το ανήσυχο ανθρώπινο μυαλό. Στο Advendure στόχος μας είναι να παρουσιάζουμε χαρακτηριστικές εικόνες και περιγραφές τέτοιων προσπαθειών, οι οποίες ευχόμαστε να αρχίσουν να εμφανίζονται πλέον και στην χώρα μας.


Δημήτρης Τρουπής


Δημήτρης Τρουπής

Κατάγεται από το Ξυλόκαστρο Κορινθίας και ζει μόνιμα στην Πάτρα. Συμμετείχε στην συντακτική ομάδα του Adventure Zone από το 2009, ενώ μαζί με τον Τάκη Τσογκαράκη ίδρυσαν και "τρέχουν" το Advendure.  Το τρέξιμο στα μονοπάτια των βουνών και η μεταφορά εικόνων και συναισθημάτων μέσα από τα άρθρα του αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του. Παθιάζεται με τους αγώνες ορεινού τρεξίματος, υπεραντοχής και  περιπέτειας. Έχει πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε αγώνες ορεινού τρεξίματος όλων των αποστάσεων, με έμφαση στους αγώνες ultra trail.  Θεωρεί ότι το τρέξιμο και η πεζοπορία στη φύση είναι μια εσωτερική ανάγκη του ανθρώπου, μας φέρνει πιο κοντά σε αυτήν και μας κάνει να αγαπήσουμε περισσότερο το περιβάλλον.

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ