Σύνδεσμος Ελληνικών Αθλοτουριστικών Συναντήσεων - ΣΕΛΑΣ: Η απάντηση στον ΣΕΓΑΣ

Από 01 Απρ 2019

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις στον χώρο του ορεινού τρεξίματος (και όχι μόνο) οι οποίες αφορούν τον βαθμό εμπλοκής του ΣΕΓΑΣ στον χώρο του αγαπημένου μας αθλήματος, οι αντιδράσεις του συνόλου της κοινότητας ήταν άμεσες. Κλιμάκιο διοργανωτών μερικών από τους σπουδαιότερους αγώνες της χώρας χωρίς καθυστέρηση έλαβαν δράση, θέλοντας να προλάβουν τυχόν δυσάρεστες εξελίξεις όπως αυτές τείνουν να διαμορφωθούν μετά τις τελευταίες ανακοινώσεις της κρατικής ομοσπονδίας αθλητισμού. Έτσι, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Advendure, είναι προ των πυλών η ίδρυση του νεότευκτου Συνδέσμου Ελληνικών Αθλοτουριστικών Συναντήσεων - ΣΕΛΑΣ) ο οποίος θα έχει σαν κύριο στόχο την προάσπιση των συμφερόντων της κοινότητας της αγαπημένης μας δραστηριότητας η οποία δεν είναι άλλη από το τρέξιμο στα βουνά. Μιλήσαμε με έναν εκ των πρωταγωνιστών της κίνησης αυτής ο οποίος – για προφανείς λόγους – δεν ήθελε να δημοσιοποιήσει την ταυτότητα του, για να μας δώσει το γενικό περίγραμμα των ιδρυτικών αρχών του υπό ίδρυση συνδέσμου.

 

Όπως μας ανέφερε ο "μυστικός συνομιλητής" μας και πρωτεργάτης της κίνησης, το όνομα που επιλέχτηκε για τον Σύνδεσμο έρχεται σε άμεση αντιπαράθεση με τον ΣΕΓΑΣ και συμβολικά χαρακτηρίζει το άπλετο φως που το Βόρειο Σέλας ρίχνει στο σκοτάδι της νύχτας που επικρατούσε μέχρι στιγμής στο αθλητικό δρομικό τοπίο της χώρα μας. Άλλωστε, όπως μας ανέφερε, η επαναστατική αυτή κίνηση ξεκίνησε από τον βορρά της χώρας μας, κάτι που και αυτό αναδεικνύεται μέσα από την ονομασία του Συνδέσμου.

Προτείνονται από τον – υπό ίδρυση ΣΕΛΑΣ - κάποιες πρώτες αλλαγές στον τρόπο διεξαγωγής αλλά και επικοινωνίας των συναντήσεων ή γεγονότων – όπως θα χαρακτηρίζονται εφεξής – οι πρώην αγώνες ορεινού τρεξίματος.

 1. Από την στιγμή που το οποιοδήποτε είδος χρονομέτρησης αυτόματα κατατάσσει ένα γεγονός ως «αγωνιστικό», εμπίπτοντας έτσι στις νέες διατάξεις περί αγωνιστικού αθλητισμού του ΣΕΓΑΣ, τα αποτελέσματα δεν θα αναρτώνται στο διαδίκτυο και στα ΜΜΕ αλλά θα αποστέλλονται μυστικά μέσω e-mail σε όλους τους συμμετέχοντες. Το Advendure έχει έλθει σε συμφωνία με το ΣΕΛΑΣ, έτσι ώστε να μας αποστέλλονται τα αποτελέσματα χωρίς ονόματα, παρά μόνο με τον Αριθμό Μητρώου Advendure. Τα αποτελέσματα θα είναι προσβάσιμα μόνο στα εγγεγραμμένα μέλη του Advendure.
 2. Καμία διοργάνωση δεν θα γίνεται δεκτή στην σκέπη του ΣΕΛΑΣ αν δεν αναγράφει επακριβώς στην προκήρυξη της ότι πρόκειται για «αθλοτουριστικό γεγονός το οποίο προάγει τις αρχές του εναλλακτικού τουρισμού και κύριο σκοπό έχει να κάνει γνωστό στο ευρύ κοινό τις ομορφιές της φύσης του τόπου διεξαγωγής χαρίζοντας στιγμές ψυχαγωγίας σε όσους παρευρεθούν».
 3. Ο διοργανωτής θα πρέπει υποχρεωτικά πλέον να περιλαμβάνει ψυχαγωγικές δράσεις παραλλήλως του γεγονότος, όπως για παράδειγμα «Το κυνήγι του Χαμένου Θησαυρού». Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούν όσοι προσέρχονται στον τόπο τερματισμού της διαδρομής να λαμβάνουν μέρος στο παιχνίδι για να βρουν το μετάλλιο τερματισμού, δίνοντας έναν τόνο αβέβαιου τέλους, περιπλάνησης και περιπέτειας στο γεγονός.
 4. Τυχόν ιστορικά ή πολιτιστικά στοιχεία της διαδρομής του γεγονότος θα πρέπει να αναγράφονται στην προκήρυξη με απόλυτη ακρίβεια. Επιπροσθέτως, θεωρείται added value η προσθήκη του ιστορικού γεγονότος στην επωνυμία της διοργανώσεως, για παράδειγμα: Αγώνας Μνήμης Ιστορικής Διαπραγμάτευσης Τρόικας.
 5. Ακόμη και από τους ανθρώπους του ΣΕΓΑΣ είναι εύκολη η αναζήτηση κάποιων απαγορευμένων λέξεων «κλειδιών». Αυτές βάσει συνάφειας θα οδηγούσαν τους δημόσιους καρεκλοκένταυρους στον εντοπισμό ύποπτων και άνευ επίσημης έγκρισης διοργανώσεων. Για αυτόν τον λόγο, θα πρέπει άμεσα στις αναρτηθείσες προκηρύξεις να αντικατασταθούν οι εξής λέξεις «κλειδιά»:
  • Αγώνας -> αθλοτουριστική συνάντηση
  • Αθλητές –> αθλούμενοι / συμμετέχοντες
  • Δρομείς -> περιπατητές (έτσι κι αλλιώς οι περισσότεροι αυτό το κάνουμε ήδη)
  • Κόστος συμμετοχής -> Πινακίδα αυτοκινήτου της περιοχής διαμονής του αθλούμενου. (σσ. Κάτι ξέρουν εκεί στο Barkley)
  • Έπαθλο -> Κότινος
  • Μετάλλιο -> Δάφνινο στεφάνι
  • Βάθρο -> Εξέδρα
  • Κατηγορίες νικητών -> Κατηγορίες
  • Χρονομέτρηση -> Καταγραφή ονομάτων για λόγους ασφαλείας
  • Αποτελέσματα -> Σημειώσεις
  • Αριθμοί Συμμετοχής (BIB) -> *Τ.Α.Π. (* Ταυτότητα Αναγνώρισης Πτώματος)
  • Gel υδατανθράκων - > μπανάνες
  • Ενεργειακές μπάρες -> κουλούρια Θεσσαλονίκης
  • Ισοτονικά -> φυσικός χυμός πορτοκαλιού
  • Ηλεκτρολύτης -> φυσικό μεταλλικό νερό
  • Σταθμός τροφοδοσίας -> ΣΤΕΚ (ερμηνεύεται ποικιλοτρόπως)
  • Σημεία Ελέγχου -> Ομάδες περιφρούρησης και ασφάλειας
  • Σκούπα -> εδώ δεν χρειάζεται να αντικατασταθεί κάτι, είναι ήδη κάτι που κανείς καρεκλοκένταυρος δεν καταλαβαίνει.
 6. Αντικατάσταση της λέξης «Μαραθώνιος» με άλλο – ίσης ιστορικής σημασίας - γεγονός. Προτείνονται τα «Θερμοπύλιος» και «Σαλαμίνιος».
 7. Υποχρεωτική ΜΗ αναγραφή της χιλιομετρικής απόστασης του γεγονότος ανεβάζοντας με αυτόν τον τρόπο τον πήχη του ενδιαφέροντος.
 8. Η διοργάνωση θα μπορεί να ορίζει χρονικό όριο πέρατος του γεγονότος δίνοντας έτσι την δυνατότητα στους συμμετέχοντες / αθλούμενους να κινηθούν σε οποιοδήποτε σημείο της διαδρομής αυτοί επιθυμούν.
 9. Όσα γεγονότα ορεινού τρεξίματος έχουν τόπο εκκίνησης / τερματισμού μέσα σε αστικό ιστό και κινούνται για κάποια χιλιόμετρα σε δημόσιο δρόμο θα πρέπει να τον μετακινήσουν. Προτείνεται η μεταφορά των συμμετεχόντων με αγροτικά αυτοκίνητα εθελοντών έτσι ώστε να μην τραβήξουν τα βλέμματα κακόβουλων απεσταλμένων οποιασδήποτε δημόσιας αρχής.

Όπως μας ανέφερε ο συνομιλητής μας, ο ΣΕΛΑΣ είναι ένας μη - κερδοσκοπικός σύνδεσμος. Βάσει αυτού, η εγγραφή στον ΣΕΛΑΣ είναι δωρεάν για οποιαδήποτε διοργάνωση το επιθυμεί. Η ετήσια συνδρομή παρόλα αυτά θα κινηθεί στα 100 – 150 ευρώ, έσοδα τα οποία θα καλύπτουν βασικές ανάγκες των ιδρυτικών μελών του ΣΕΛΑΣ, όπως συμμετοχή σε αντίστοιχα γεγονότα του εξωτερικού για την προώθηση των συμφερόντων του Συνδέσμου. Λοιπές καταστατικές αρχές λειτουργίας του ΣΕΛΑΣ δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές αφού τελούν υπό διαμόρφωση, δεν θα αργήσουν όμως πολύ να οριστικοποιηθούν μιας και οι εξελίξεις τρέχουν.

Βλέπουμε λοιπόν ότι το 2019 θα αποτελέσει σημείο καμπής για το άθλημα. Το Advendure πάντα κοντά στο ορεινό τρέξιμο, θα βρίσκεται στις επάλξεις για να σας ενημερώνει για όλες τις εξελίξεις σχετικά τις υπό διαμόρφωση συνθήκες, ελπίζοντας σε ένα καλύτερο μέλλον για την αγαπημένη μας δραστηριότητα.

 

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Latest Tweets

"Τα θανάσιμα αμαρτήματα του δρομέα", ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο από τον Θρασύβουλο Τσίπη, στο @Advendure_Net :… https://t.co/6s9iV3qYoz
"Kilian Jornet Foundation: Μια πρωτοβουλία για την προστασία των Βουνών": https://t.co/GcaxahMGiM https://t.co/aIRClQKuYZ
@kilianj Many congrats for your initiative Kilian. Hope many people will support you and your cause.… https://t.co/OO76baBnuk
Follow Advendure on Twitter

Post Gallery

Τα θανάσιμα αμαρτήματα του δρομέα

Kilian Jornet Foundation: Μια πρωτοβουλία για την προστασία των Βουνών

Μπατόν πεζοπορίας COBER

Όλυμπος: Bardotka - Μια διαδρομή περιπέτειας στον Γομαρόσταλο και τη Κόψη Ναούμ!

Νέα Software Updates Smartwatch Suunto 7, ρολογιών Suunto 9, Suunto 5, Suunto 3 & Suunto App!

Ultra Ursa Trail 2020: Ένα υπέροχο photostory!

La Sportiva store στην Κάλυμνο!

Η αρκούδα της καρδιάς μας!

Swiss Peaks Trail: ultra διέξοδος με ελληνικό ενδιαφέρον!

Power Bank Nitecore NB10000 Carbon Fiber: Πολύτιμος ενεργειακός “σύντροφος” στα μονοπάτια!

O Pau Capell δεν κατάφερε να καταρρίψει το ρεκόρ διαδρομής του UTMB!

Αγώνες τρεξίματος: Πόσο «αποστειρωμένους» τους θέλουμε;