First Responders “Rescue Flies”: Μια ομάδα «δρομέων πρώτων βοηθειών» !

Από 18 Δεκ 2019

Οι First Responders “Rescue Flies” απαρτίζουν μια ομάδα «δρομέων πρώτων βοηθειών» που καλύπτουν ιατρικά αγώνες ορεινού τρεξίματος κινούμενοι στα ίδια μονοπάτια που τρέχουν οι αθλητές, για να είναι εκεί άμεσα όταν χρειαστούν με το φαρμακείο και τον απινιδωτή. Μια ομάδα που γεννήθηκε μέσα από τις δραστηριότητες στη φύση, από δρομείς και ποδηλάτες βουνού, ορειβάτες, αναρριχητές, οδηγούς rafting/canyoning και φυσιολάτρες πρωταθλητές, από τους οποίους οι δύο είναι γιατροί, οι υπόλοιποι έχουν εκπαιδευτεί στην προνοσοκομειακή φροντίδα τραυματία (PHTLS) ή σε προγράμματα Ά βοηθειών του Ελληνικού Ερυθρού Σταύρου, ενώ όλοι είναι πιστοποιημένοι για ΚΑΡΠΑ και απινίδωση (BLS).

Αξιοποιώντας γνώσεις και εμπειρία, σχεδίασαν και υλοποίησαν την ιατρική κάλυψη στα 155 συνολικά χιλιόμετρα του ZAGORI Mountain Running 2019, κινούμενοι επι δύο μέρες στα μονοπάτια της Τύμφης και κερδίζοντας την αγάπη, τον θαυμασμό και το σεβασμό αθλητών, θεατών και διοργανωτών.

Όπως δήλωσε ο Άγγελος Ρούσης, έμπειρος δρομέας ορεινού τρεξίματος (8η θέση ROC 2014) «Το βουνό και οι δραστηριότητες σ’ αυτό αποτελούν για μένα τρόπο ζωής! Μέσα από τους Rescue Flies μου δίνεται η ευκαιρία να προσφέρω ασφάλεια σε συναθλητές και φίλους ώστε κάθε αγώνας να είναι μια μοναδική εμπειρία».

Ενώ ο Βαγγέλης Μάτσικας (δύο τερματισμοοί ROUT) διευκρίνισε «Δεν είμαστε κάποιοι δρομείς που τρέχουμε με έναν απινιδωτή στην πλάτη απλά για να υπάρχουμε όταν συμβεί το κακό, αλλά άνθρωποι που θα σε καταλάβουν και θα σε ακούσουν μέσα στον αγώνα. Το ζούμε και εμεις όπως οι αθλητές και αυτό κάνει την διαφορά. Είναι υπέροχο να νιώθουμε μαζί τους την αδρεναλίνη, την συντροφικότητα που δημιουργείται, την ένταση, το κυνήγι με το χρονόμετρο!».

Σημαντική πρωτοπορία για τα ελληνικά δεδομένα είναι και η κατάρτιση και δημοσίευση του πλάνου ιατρικού σχεδιασμού στο ZAGORI Mountain Running 2019 για την ενημέρωση των συμμετεχόντων αλλά και για την βελτίωση της συνεργασίας με της υπόλοιπες ομάδες διάσωσης (Σαμαρείτες, ΕΜΑΚ, ΕΚΑΒ).


Με «μεγάλα όνειρα, μεγάλη χαρά, πολύ μεράκι και αρκετή όρεξη για δουλειά» λέει ο Χρήστος Τασούλας, εκπαιδευτής canyoning, οδηγός και διασώστης rafting, υπεύθυνος ασφάλειας και Ά βοηθειών χιονοδρομικού κέντρου Ανηλίου, «καταφέραμε όχι μόνο να κάνουμε το όνειρο μας πραγματικότητα, αλλά να ξεπεράσουμε κάθε προσδοκία, σε μια δυναμική χωρίς όρια».

«Για τους Rescue Flies, το τρίπτυχο Φύση, Άθληση, Προσφορά μεταφράζεται σε Ηρεμία, Πάθος, Πληρότητα, συνδυασμός που δύσκολα αποτυγχάνει» κλείνει η Έλλη Άλεξίου, φοιτήτρια Οικονομικού, πρωταθλήτρια Στίβου, ορειβάτης, οδηγός rafting.

Τους Rescue Flies συνδράμει το Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου και ο διεθνής οργανισμός Reload Greece τόσο στη χρήση νέων τεχνολογιών στο σχεδιασμό, τις επικοινωνίες και την έρευνα και διάσωση στη φύση, όσο και στην υγιή επιχειρηματική τους ανάπτυξη, με στόχο τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου φορέα για τη αναβάθμιση των πρώτων βοηθειών στη φύση, μακριά από το οδικό δίκτυο.

Πολύ σημαντική είναι και η άποψη της ελληνικής κοινότητας ορεινού τρεξίματος για ένα εγχείρημα πρωτοποριακό, άποψη που οφείλεται να ληφθεί σοβαρά υπόψη τόσο από την ομάδα των Rescue Flies, όσο και από διοργανωτές ορεινού τρεξίματος οι οποίοι ενδιαφέρονται να συνεργαστούν με την ομάδα για να προσφέρουν τις υπηρεσίες της στους συμμετέχοντες δρομείς.

 

Σας ενδιαφέρει η ιατρική κάλυψη ορεινών αγώνων με δρομείς πρώτων βοηθειών που κινούνται μέσα σε όλη τη διαδρομή;


Θα δεχόσασταν μικρή αύξηση του κόστους συμμετοχής στον αγώνα για την ιατρική κάλυψη αυτού του τύπου;


Θα συμφωνούσατε με τη χρέωση ανάλογα με τον αριθμό συμμετεχόντων και τα τεχνικά χαρακτηριστικά του αγώνα;

Τάκης Τσογκαράκης

Η αγάπη του για το βουνό ξεκινάει πολλά χρόνια πίσω με τις πρώτες αναβάσεις στην αγαπημένη του Πάρνηθα και μετέπειτα με την σχολή Ορειβασίας του ΕΟΣ Αχαρνών. Το 2007 έτρεξε τον πρώτο του αγώνα ορεινού τρεξίματος και από τότε ονειρεύεται "όλο και ψηλότερα, όλο και μακρύτερα". Ελπίζει να το κάνει για πολλά χρόνια ακόμα...

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Latest Tweets

Britain's Most Brutal Race @TheSpineRace Winner is mr John Kelly @RndmForestRunnr ! Huge respect to all runners and… https://t.co/o1OYltCYr2
Οι Έλληνες επιστρέφουν στην Cameta Coixa και την Καταλονία: https://t.co/2m0wehNxgM https://t.co/OGdvP16KNl
Μια συζήτηση με το Θωμά Πουρλίδα, εμπνευστή του Wonder Run, λίγες ημέρες πριν τη συμμετοχή του στο @VibramHK100 στο… https://t.co/qXJjy5t5jx
Follow Advendure on Twitter

Post Gallery

Montane® Spine® Race: O χειμερινός αγώνας θρύλος στα Βρετανικά fells είχε νικητή τον John Kelly

Από το νέο έτος!

Χιόνι, λάσπη και παιχνίδι στο Salomon Mountain Cup στο Κρυονέρι - Αποτελέσματα!

Μπότες Χειμερινής Ορειβασίας SCARPA – SALEWA

Οι Έλληνες επιστρέφουν στην Cameta Coixa και την Καταλονία!

Τρομερό ρεκόρ αιτήσεων για το UTMB® 2020, 117 οι ελληνικές αιτήσεις!

Μια συζήτηση με το Θωμά Πουρλίδα, εμπνευστή του Wonder Run!

Μία συζήτηση εφ’ όλης της ύλης με τον Χρήστο Σωτηρόπουλο!

Κωπηλατώντας προς το αδύνατο!

DYNAFIT Transalpine Run, Νέα εποχή για τον κορυφαίο multistage αγώνα !

Ρογκάς – Το υπερόπλο της Σοβιετικής Ένωσης!

Η παλέτα των χρωμάτων!