Μύθος η πραγματικότητα: Η τεχνική μας στο τρέξιμο δεν μπορεί να αλλάξει!

Από 29 Αυγ 2018

Μύθος … Εάν ίσχυε κάτι τέτοιο τότε όλοι εμείς οι προπονητές θα έπρεπε να αλλάξουμε επάγγελμα! Από το 1989 που ξεκίνησα – σαν φοιτητής ακόμη -  να ασκώ την προπονητική, άλλαξα την τεχνική στο  τρέξιμο παρά πολλών δρομέων. Δεν ξέρω να πω σε πόσους ακριβώς και δεν θέλω καν να ξέρω. Όμως είναι περίεργο ότι στις μέρες μας, με την έκρηξη του δρομικού κινήματος στην χώρα μας, ενώ πολλοί είναι αυτοί που δεν γνωρίζουν ή δεν θέλουν να ασχοληθούν με την τεχνική του τρεξίματος τους  και να την αλλάξουν, παραπονιούνται για διαφορά προβλήματα και γιατί δεν φτάνουν στα όρια τους από άποψη απόδοσης . Ο ενήλικας λοιπόν άλλα και ο ηλικιωμένος μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που τρέχει  μέσω της “επίγνωσης” (V.Pirola, 2002).

 

Η αλλαγή και η τελειοποίηση της τεχνικής του τρεξίματος επιτυγχάνεται μέσω της αντίληψης της κίνησης, δηλαδή του πως στην πραγματικότητα γίνεται η κίνηση. Η επανάληψη της σωστής τεχνικά κίνησης πρέπει καταρχήν να γίνει υπό την παρατήρηση και καθοδήγηση ενός προπονητή που θα παρέμβει για να διορθώσει τα λάθη που θα επισημάνει.

 

Σε σύντομο διάστημα ο δρομέας μπορεί συνειδητά να καταλάβει το νέο τρόπο που πρέπει να τρέχει από άποψη τεχνικής. Θα καταλάβει ότι θα κουράζεται λιγότερο, δεν θα πρέπει να έχει καμία σύσπαση, ούτε στη σπονδυλική στήλη, ούτε στα χέρια ούτε στους καρπούς.

 

Το τρέξιμο του θα πρέπει να είναι πιο ανάλαφρο.  Όταν θα συνειδητοποιήσει αυτή τη νέα τεχνική, θα καταλάβει ότι χρησιμοποιεί διαφορετικούς μύες σε σχέση με αυτούς που χρησιμοποιούσε με το παλιό δρομικό του στυλ και όλα αυτά σε σύντομο σχετικά χρονικό διάστημα, διαφορετικό όμως από άτομο σε άτομο ώστε να “αυτοματοποιήσει” την νέα κίνηση. 

 

Στην αρχή θα κουράζεται να τρέχει με την νέα τεχνική και εκείνη τη στιγμή της έντονης κούρασης θα επιστρέφει στο παλιό  του στυλ, αλλά δεδομένου ότι θα έχει κατανοήσει την νέα τεχνική που θα πρέπει να τρέχει, θα φτάνει να προσπαθεί λίγο περισσότερο και να είναι “συγκεντρωμένος” στην κίνηση του  για να επανέρχεται στον σωστό και αποτελεσματικό τρόπο που μόλις διδάχτηκε.

 

Θα έλεγα ότι η μεγαλύτερη  δυσκολία  είναι να αλλάξει ένας δρομέας την τεχνική τρεξίματος στην κατηφόρα. Ενστικτωδώς υπάρχει μέσα μας ο φόβος να μετακινήσουμε το κέντρο βάρους προς τα εμπρός. Φτάνει όμως να καταλάβουμε ότι η υπερβολική και απότομη μετατόπιση του κέντρου βάρους προς τα εμπρός που θα οδηγούσε σε  ένα ανεξέλεγκτο τρέξιμο ελέγχεται πολύ απλά κοντρολάροντας το μήκος του διασκελισμού. Πολλοί δρομείς όταν τρέχουν  σε ευθεία και επίπεδη διαδρομή και θέλουν να αυξήσουν ταχύτητα έχουν την τάση - και αυτό είναι λάθος τεχνικά - να αυξήσουν το μήκος διασκελισμού. Αντίθετα θα έπρεπε – και αυτό είναι το σωστό - να αυξήσουν την συχνότητα διασκελισμού, αφού η αύξηση του μήκους διασκελισμού θα είναι συνέπεια μιας και μια μεγαλύτερη ταχύτητα είναι αποτέλεσμα της τέλειας σχέσης μεταξύ μήκους και συχνότητας διασκελισμού και που φυσικά επιτυγχάνεται αυτόματα όταν ο δρομέας έχει σωστή στάση σώματος.

 

Γιάννης Δαγκόγλου

Γιάννης Δαγκόγλου

Ο Γιάννης Δαγκόγλου γεννήθηκε στην Πάτρα και ασχολήθηκε με τον στίβο από  την ηλικία των 12 χρόνων πετυχαίνοντας καλύτερες ατομικές επιδόσεις  15.12'' στα 5.000 στον στίβο και  2 ώρες 30' και 17'' στον μαραθώνιο δρόμο.

Σπούδασε στο Τ.Ε.Φ.Α.Α. του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από όπου αποφοίτησε το 1991, με ειδικότητα στους δρόμους , αλλά και  στην σχολή προπονητών της Ιταλικής Ομοσπονδίας Στίβου (F.I.D.A.L.) στην Formia το 2001, ενώ το 2005 τον αναγόρευσε Διδάκτορα η Εθνική Γυμναστική Ακαδημία της Σόφιας (Βουλγαρία) για την Διατριβή του στην προπόνηση Εφήβων αθλητών του βάδην.

Έχει αναδείξει στο παρελθόν πολλούς πρωταθλητές όπως η Σοφία Ρήγα Πανελληνιονίκης, πρώτη Ελληνίδα στον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας το 2011 και το 2014 και μέλος της Ολυμπιακής  Ομάδας  στο Ρίο της Βραζιλίας το 2016, τον Χαράλαμπο Πιτσώλη, καλύτερο έφηβο και νέο στα 5 και χιλιόμετρα και τώρα την Ισαβέλλα Κοτσαχείλη, πρωταθλήτρια Ελλάδος στα 5 χλμ και στο ανώμαλο δρόμο και 2 φορές νικήτρια στα 3.000 μ. στα πλαίσια του Αυθεντικού Μαραθωνίου. Επίσης αθλητές Υπεραποστάσεων όπως ο Δημήτρης Κουτιός 3 φορές Σπαρταθλητής, ο Στέργιος Αναστασιάδης, από τους κορυφαίους έλληνες αθλητές στο Σπάρταθλο και ορεινού τρεξίματος όπως ο Κώστας Βασιλας που ολοκλήρωσε με επιτυχία το φετινό UTMB. Γυμνάζει επίσης την  κορυφαία νεάνιδα τριαθλήτρια Μαριλού Καζαμαριωτη 5η στους Βαλκανικούς Τριαθλου της κατηγορίας της και την πρωταθλήτρια Διαθλου Αθηνά Ιωαννίδη.

www.smartrun.gr

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Latest Tweets

Britain's Most Brutal Race @TheSpineRace Winner is mr John Kelly @RndmForestRunnr ! Huge respect to all runners and… https://t.co/o1OYltCYr2
Οι Έλληνες επιστρέφουν στην Cameta Coixa και την Καταλονία: https://t.co/2m0wehNxgM https://t.co/OGdvP16KNl
Μια συζήτηση με το Θωμά Πουρλίδα, εμπνευστή του Wonder Run, λίγες ημέρες πριν τη συμμετοχή του στο @VibramHK100 στο… https://t.co/qXJjy5t5jx
Follow Advendure on Twitter

Post Gallery

Legendary Ultra Trail: Οι κανονισμοί του ultra πρωταθλήματος για το 2020

Montane® Spine® Race: O χειμερινός αγώνας θρύλος στα Βρετανικά fells είχε νικητή τον John Kelly

Από το νέο έτος!

Χιόνι, λάσπη και παιχνίδι στο Salomon Mountain Cup στο Κρυονέρι - Αποτελέσματα!

Μπότες Χειμερινής Ορειβασίας SCARPA – SALEWA

Οι Έλληνες επιστρέφουν στην Cameta Coixa και την Καταλονία!

Τρομερό ρεκόρ αιτήσεων για το UTMB® 2020, 117 οι ελληνικές αιτήσεις!

Μια συζήτηση με το Θωμά Πουρλίδα, εμπνευστή του Wonder Run!

Μία συζήτηση εφ’ όλης της ύλης με τον Χρήστο Σωτηρόπουλο!

Κωπηλατώντας προς το αδύνατο!

DYNAFIT Transalpine Run, Νέα εποχή για τον κορυφαίο multistage αγώνα !

Ρογκάς – Το υπερόπλο της Σοβιετικής Ένωσης!