Προπόνηση για συμμετοχή σε αγώνα ορεινού τρεξίματος χωρίς να έχουμε πρόσβαση σε βουνό!

Από 24 Αυγ 2018

Μια πολύ ενδιαφέρουσα ερώτηση μας έστειλε ο φίλος του Advendure Ζαχαρίας Τζίτζικας, η οποία αφορά πολλούς συναθλητές που προέρχονται από την άσφαλτο ή τον στίβο και θέλουν να ξεκινήσουν να τρέχουν σε αγώνες ορεινού τρεξίματος, αλλά ο τόπος διαμονής τους δεν έχει πρόσβαση σε βουνό. Ο καταξιωμένος προπονητής και συνεργάτης μας Ιωάννης Δαγκόγλου, απαντά στην ερώτηση στα πλαίσια της στήλης “ask the coach”, δίνοντας και συγκεκριμένα παραδείγματα προπονήσεων που βοηθούν σημαντικά σε αντίστοιχες περιπτώσεις. Στείλτε τις απορίες / ερωτήσεις σας που να αφορούν γενικότερα θέματα προπονητικής κτλ. στο e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., ώστε να αναλυθούν από τους έμπειρους συνεργάτες μας, αφού πρώτα εξετάσετε αν έχουν ήδη απαντηθεί σε προηγούμενα άρθρα της στήλης στο παρελθόν.


[Ζαχαρίας Τζίτζικας]: Τον τελευταίο καιρό, σκέφτομαι να ξεκινήσω να προπονούμαι για αγώνες ορεινού τρεξίματος. Το πρόβλημα μου είναι ότι δεν έχω πρόσβαση σε κάποιο βουνό, οπότε δε γνωρίζω αν μπορώ να κάνω τις κατάλληλες προπονήσεις (μπορώ να τρέχω μόνο σε γήπεδο, δρόμο και μια χωμάτινη διαδρομή χωρίς ιδιαίτερες ανηφόρες και κατηφόρες). Πιστεύετε ότι μπορώ να προετοιμαστώ για έναν ορεινό αγώνα; 'Έχετε να μου προτείνετε κάποια προπόνηση ή να μου παραθέσετε κάποιο άρθρο που να λύνει την απορία μου; 

 

[Ιωάννης Δαγκόγλου]: Αυτό που ισχύει πάντα με οτιδήποτε καταπιανόμαστε στη ζωή, είναι ότι πρέπει να χρησιμοποιούμε τα μέσα που διαθέτουμε ώστε να επιτύχουμε τον σκοπό μας. Βεβαίως και μπορείς να προετοιμάσεις τη συμμετοχή σου έναν αγώνα ορεινού τρεξίματος, κατά αξιοπρεπέστατο τρόπο θα έλεγα, χρησιμοποιώντας τα μέσα που έχεις διαθέσιμα, δηλαδή γήπεδο, δρόμο και χωμάτινες διαδρομές. Μπορείς λοιπόν να κάνεις τις χιλιομετρικές προπονήσεις (ελεύθερο τρέξιμο κτλ…) και τις διαδρομές μεγάλης διάρκειας (long run) στον δρόμο η σε χωμάτινες επιφάνειες και τις επαναληπτικές προπονήσεις για την βελτίωση της βασικής σου ταχύτητας και οικονομίας στο γήπεδο.

 

Το άλλο σημαντικό στοιχείο στην προπόνηση ορεινού τρεξίματος που είναι το τρέξιμο σε ανηφόρα μπορείς να το αντικαταστήσεις με πολλά σκαλοπάτια, είτε σε κάποια διαδρομή (για παράδειγμα στην Πάτρα έχουμε τις περίφημες σκάλες της Αγίου Νικολάου με περίπου 190 συνεχόμενα σκαλοπάτια!) είτε σε κάποιο πολυώροφο κτίριο!

 

Μια άλλη λύση για την προπόνηση ανηφόρας είναι να επισκεφτείς ένα γυμναστήριο και να κάνεις τρέξιμο στον διάδρομο. Ένα παράδειγμα προπόνησης ανηφόρας στον διάδρομο θα μπορούσε να είναι το εξής: 5' περπάτημα στον διάδρομο, μετά αλλά 10' τρέξιμο σε χαλαρό ρυθμό και μετά 8 επαναλήψεις από 60''-70'' με κλίση 4-5% σε έντονο ρυθμό, ο οποίος να σε κάνει να φουσκώνεις και να σου κόβετε η ανάσα ώστε να μην μπορείς να μιλήσεις. Μετά κάνεις αλλά 5' χαλαρό τρέξιμο και άλλο τόσο περπάτημα χωρίς κλίση. 

 

Νομίζω ότι αν ακολουθήσεις αυτές τις συμβουλές δεν θα έχεις κανένα πρόβλημα στον πρώτο σου αγώνα ορεινού τρεξίματος. Μένει ένα ακόμα κομμάτι που έχει να κάνει με την εξοικείωση με το μονοπάτι από άποψη πατήματος, που όμως θα το αποκτήσεις μέσα από την συμμετοχή στους ίδιους τους αγώνες, ώστε να μάθεις εκείνα τα τεχνικά στοιχεία που έχουν να κάνουν με το φυσικό περιβάλλον και την μορφολογία του εδάφους και θα βοηθήσουν την ιδιοδεκτικότητα σου και την ικανότητα σου να ισορροπείς σε τεχνικό έδαφος.

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Latest Tweets

The results of @taraweraultra, the 2nd race of @ultratrailwtour https://t.co/RpT7dMnS9G #UTWT https://t.co/f3zD6rTbX4
RT @ITRA_trail: The 2nd race of @ultratrailwtour, @taraweraultra will take place this weekend! It implements the @QUARTZprogram The top 5…
@taraweraultra is the 2nd stop of 2020 @ultratrailwtour #UTWT https://t.co/AYHD0iM5Nb https://t.co/C48kiPqI8R
Follow Advendure on Twitter

Post Gallery

Τα αποτελέσματα του Tarawera Ultra Marathon

CAT S52, ένα όμορφο smartphone για σκληρή χρήση

Τα αποτελέσματα του Salomon Mountain Cup - Πάρνηθα

Οι αιολικοί σταθμοί απειλή για τη βιοποικιλότητα της Οίτης

Merrell MTL Astrum: Ένα εργαλείο για τρέξιμο σε χειμερινές συνθήκες!

Κύκλωμα διακίνησης ερυθροποιητίνης σε όλη την Ευρώπη εξαρθρώθηκε στην Ισπανία...

PETZL Swift RL

Χορτιάτης Trail Run - Ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα

MERRELL Moab 2 GTX: Η γοητεία του κλασικού

Legendary Ultra Trail: Οι κανονισμοί του ultra πρωταθλήματος για το 2020

Montane® Spine® Race: O χειμερινός αγώνας θρύλος στα Βρετανικά fells είχε νικητή τον John Kelly

Από το νέο έτος!