Το όνειρο είναι ζωντανό! Η Αλεξία Παππά και ο Ιωάννης Δαγκόγλου σε μια αποκλειστική συνέντευξη στο Advendure!

Η Αλεξία Παππά είναι ένα από τα “βαριά” χαρτιά της χώρας στον κλασσικό αθλητισμό, μιας και κατέχει το εθνικό ρεκόρ στα 10 χιλιόμετρα στο στίβο (31.36.16) και πλησίασε πρόσφατα την καλύτερη πανελλήνια επίδοση στο μαραθώνιο με χρόνο 2.34.26 στο Χιούστον. Μένει μόνιμα στο Los Angeles των ΗΠΑ, αλλά πριν λίγο καιρό μας ξάφνιασε πολύ θετικά, αφού αποφάσισε και ήρθε στην Πάτρα, όπου κάτω από την καθοδήγηση του Ιωάννη Δαγκόγλου ξεκίνησε προετοιμασία για να συμμετάσχει σε κάποιον μεγάλο ανοιξιάτικο μαραθώνιο και να κυνηγήσει το όριο πρόκρισης για την Ολυμπιάδα του Τόκυο. Όσο θετικά όμως μας ξάφνιασε η Αλεξία, άλλο τόσο δυσάρεστα τα έφερε η ζωή, μιας και το ξέσπαμα της πανδημίας του κορωνοϊού ανέτρεψε τα πάντα στη ζωή μας και φυσικά στον αθλητισμό, με τους Ολυμπιακούς να μεταφέρονται στο 2021. Πως αλήθεια να αισθάνεται ένας αθλητής υψηλού επιπέδου όταν όλα ανατρέπονται στον σχεδιασμό του; Τι πρόσθετα προβλήματα βάζει στην προετοιμασία του η πανδημία; Γιατί ήρθε στην Πάτρα για προετοιμασία και τι διαφορές βρήκε προπονητικά σε σχέση με τις ΗΠΑ. Χάνεται το όνειρο ή μένει πάντα ζωντανό; Ποιοι είναι οι νέοι στόχοι; Μια μεγάλη συνέντευξη της πρωταθλήτριας μας Αλεξίας Παππά και του προπονητή της Ιωάννη Δαγκόγλου, αποκλειστικά στο Advendure!

 

 

[Advendure]: Αλεξία, επέλεξες να κάνεις το βασικό σου στάδιο προετοιμασίας ώστε να πετύχεις επίδοση που θα σε οδηγήσει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, στην Πάτρα και κάτω από την καθοδήγηση του Ιωάννη Δαγκόγλου. Ποιο ήταν το σκεπτικό αυτής της επιλογής σου. Εσύ Γιάννη, αναλαμβάνοντας την Αλεξία σίγουρα έχεις ένα μεγάλο κίνητρο μπροστά σου και θα θέλαμε να μας πεις δυο λόγια για την συνεργασία αυτή, πως προέκυψε και που μπορεί να φτάσει                                                     

[Αλεξία Παππά]: Στόχος μου είναι να τρέξω γρηγορότερα από την εθνική επίδοση στο αγώνισμα του μαραθωνίου και να προκριθώ στους Ολυμπιακούς Αγώνες και για να το πετύχω αυτό, πρέπει να πετύχω προσωπική επίδοση κατεβάζοντας το χρόνο μου αρκετά λεπτά. Είμαι πεπεισμένη ότι αυτό είναι δυνατό, και για το λόγο αυτό θέλησα να βρεθώ στις απόλυτα καλύτερες συνθήκες με την πιο προηγμένη και αφοσιωμένη ομάδα, ώστε να πραγματοποιήσω το στόχο μου. Πιστεύω στο κόουτς Ιωάννη και την μέθοδο προπόνησης του, όπως ξέρω επίσης πόσο πιστεύει σε μένα, και νιώθω την υποστήριξη της κοινότητας της Πάτρας κάθε μέρα.

[Ιωάννης Δαγκόγλου]: Σίγουρα για μένα, αλλά και για κάθε προπονητή, είναι μεγάλο κίνητρο να  γυμνάζει μια αθλήτρια με το φυσικό ταλέντο, το αθλητικό επίπεδο αλλά και τον χαρακτήρα της Αλεξίας. Η  συνεργασία προέκυψε μέσα από την ανταλλαγή απόψεων πάνω σε προπονητικά και ζητήματα σχεδιασμού του πλάνου αγώνων, αλλά και των αγωνιστικών στόχων με την ομάδα της εδώ στην Ελλάδα,  τον Ερμή 1877,όπου κάποια στιγμή συμπεράναμε και οι δυο ότι το καλύτερο για αυτήν  θα ήταν να  έρθει εδώ στην χώρα μας ώστε να παρακολουθήσω από κοντά την τελευταία φάση της προετοιμασίας της για έναν μαραθώνιο που τότε πιστεύαμε ότι θα έτρεχε στα τέλη Απριλίου. Το που μπορεί να φτάσει ακόμα  δεν μπορώ να στο πω ειδικά μέσα σε όλα αυτά που βιώνουμε   αυτήν την στιγμή, αλλά σίγουρα σε πρώτη φάση ο στόχος παραμένει η επίτευξη του ορίου πρόκρισης για τους Ολυμπιακούς αγώνες του Τόκυο που πλέον μεταφέρθηκαν το 2021.

 

 

[Advendure]: Αλεξία, πως προχωράει μέχρι στιγμής η προετοιμασία σου, μέσα σε ένα δυστοπικό περιβάλλον, αποκλεισμένο λόγω της πανδημίας; Αγώνες στόχοι ακυρώνονται, ακόμη και η ίδια Ολυμπιάδα είναι επίφοβο αν θα διεξαχθεί. Πως ένας αθλητής υψηλού επιπέδου διατηρεί το κίνητρο και κρατάει το όνειρό του ζωντανό;

[Αλεξία Παππά]: Αυτή τη στιγμή, επικεντρωνόμαστε στο να μεταφράζουμε κάθε πληροφορία καθώς φτάνει σε εμάς και να κοντρολάρουμε ότι είναι στο χέρι μας. Για καλή μας τύχη, στο τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων είμαστε ικανοί να προπονηθούμε μέσα σε όλη αυτή την καραντίνα και να παραμένουμε ταυτόχρονα υγιείς και υπεύθυνοι σαν άνθρωποι. Αυτό στο οποίο επικεντρώνομαι είναι να μείνω υγιής και να προχωράω βήμα-βήμα στην προετοιμασία.

 

 

[Advendure]: Γιάννη, εκτός των σημαντικών εμποδίων που συναντάτε λόγω των γνωστών γραφειοκρατικών και άλλων δυσκολιών της χώρας μας, προέκυψε και ο κορωνοϊός να σας δυσκολέψει ακόμη παραπάνω. Μίλησε μας για όλα αυτά και το πώς προχωράτε με το κομμάτι της προετοιμασίας σας.                                                          

[Ιωάννης Δαγκόγλου]: Τα προβλήματα είναι μια καθημερινότητα για μένα και πριν από την Αλεξία είχα αρκετά και τώρα το ίδιο, δεν θα τα έλεγα πάντως ‘’γραφειοκρατικά’’ αλλά άλλου είδους που δεν θα ήθελα ούτε να αναλύσω ούτε να ονομάσω τώρα.  Αυτό που κάνουμε είναι να  διαχειριστούμε την   εκάστοτε κατάσταση ανάλογα με τα δεδομένα, πάντα όμως μέσα στα πλαίσια του προγράμματος προπόνησης μας. Για παράδειγμα στην αρχή μόλις έκλεισαν τα στάδια βγήκαμε κι εμείς όπως και όλοι εκτός, στην συνέχεια μας επέτρεψαν να μπαίνουμε μόνο εγώ και η Αλεξία και όχι οι δυο βασικοί ‘’βοηθοί’’ μου και συναθλητές λαγοί της Αλεξίας ο Τζουλιανο Μανκο που τρέχει όλα τα χιλιόμετρα μαζί της και έχει τον ρόλο συναθλητή -λαγού-φύλακα και η Ισαβέλλα Κοτσαχειλη που κάνει χρέη μεταφράστριας ,συναθλήτριας ,λαγού και βοηθού μου αφού της  δείχνει πολλές ασκήσεις. Να πω εδώ ότι αυτά τα δυο παιδιά επέλεξαν να μείνουν εδώ και να βοηθήσουν την Αλεξία  στην προπόνηση της μακριά από τις οικογένειες  τους, οι ίδιοι μου λένε καθημερινά ότι δεν το έχουν μετανιώσει καθόλου 

Δυστυχώς σε όλους όσους αναφέρθηκα για να εξηγήσω την κατάσταση και την ιδιαιτερότητα της προπόνησης ενός μαραθωνοδρόμου, πόσο μάλλον μιας κοπέλας που είναι  ξένη και ήρθε 15.000 χλμ μακριά από το σπίτι της με αυτές τις συνθήκες, να κυνηγήσει το όριο για να εκπροσωπήσει  την χώρα καταγωγής της στους Ολυμπιακούς  αγώνες  και το πόσο σημαντικό είναι να έχει τους λαγούς της στο στάδιο είτε εκμεταλλεύτηκαν την κατάσταση για να περάσουν άλλες αποφάσεις είτε απλά το απέρριψαν. Σκέψου ότι στους υπεύθυνους πήρε μόλις 2 ώρες να αποφασίσουν να ακυρώσουν την κάρτα εισόδου των ελλήνων πρωταθλητών που προετοιμάζονταν για την Ολυμπιάδα όταν αυτή αναβλήθηκε για το 2021 και μια εβδομάδα για να αποφασίσουν  να τις εκδώσουν.

Όποτε και εμείς αποφασίσαμε να κάνουμε αποκλειστικά και μόνο προπόνηση εκτός σταδίου θυσιάζοντας αυτά τα λίγα που θα μας πρόσφερε το στάδιο, κουβαλάμε όλα τα απαραίτητα στο αυτοκίνητο και ψάχνουμε σπίτι να φύγουμε από την Πάτρα για να μην αντιμετωπίζουμε και προβλήματα με τις μετακινήσεις λογω των περιορισμών κυκλοφορίας.      

 

 

[Advendure]: Αλεξία, ποιες οι διαφορές που έχεις εντοπίσει στην φιλοσοφία προετοιμασίας σου σε σχέση με αυτά που γνώριζες στην Αμερική; Υπάρχουν αλλαγές σε προπόνηση, διατροφή κτλ. που σε βοηθούν; Μίλησε μας για τον Γιάννη ως προπονητή. Γιάννη, δώσε μας μια εικόνα των δυνατοτήτων της Αλεξίας και των σημείων που δουλεύετε ώστε να φτάσει εκεί που πραγματικά μπορεί.                                                                    

[Αλεξία Παππά]: Η μεγαλύτερη διαφορά που έχω νιώσει μεταξύ της προπονητικής φιλοσοφίας στις Ηνωμένες Πολιτείες (από την προσωπική μου εμπειρία) και της αντίστοιχης στην Ελλάδα, είναι η διατροφή και η σημασία στο διανοητικό / ψυχολογικό κομμάτι. Τρώω περισσότερο ψωμί και υδατάνθρακες και εστιάζω στην αποκατάσταση, η οποία είναι το ίδιο σημαντική με την προπόνηση. Στην προπόνηση, εστιάζω στην φόρμα του τρεξίματος μου, για την οποία έχω τόσα πολλά να μάθω από τον κόουτς. Επίσης κάνουμε πολλές προπονήσεις με ενεργητική ξεκούραση μεταξύ των διαλλειμάτων, που είναι κάτι καινούργιο για μένα. Για την ώρα έχω επικεντρωθεί στην βελτίωση της ταχύτητας μου, η οποία ελπίζω να κάνει πιο προσιτό τον ρυθμό μαραθωνίου που έχουμε σαν στόχο.

[Ιωάννης Δαγκόγλου]: Η Αλεξία έχει δείξει τις δυνατότητες της εν μέρει, μπορεί να κάνει πολλά πράγματα ακόμα και ειδικά στο μαραθώνιο που τώρα ουσιαστικά ξεκινά να δείξει τις πραγματικές της δυνατότητες. Απλά, επειδή το αρχικό πλάνο αγώνων άλλαξε λογω των αναβολών η ακυρώσεων αγώνων, τώρα δουλεύουμε σε βασικά πράγματα όπως  η ταχύτητα και η δύναμη που είχαν κάπως ατονήσει το τελευταίο διάστημα και θα ασχοληθούμε και πάλι  με την ειδική  προετοιμασία του μαραθωνίου όταν  βάλουμε τον αγώνα στόχο που θα συμμετάσχει.  

 

 

[Advendure]: Αλεξία, έχεις το εθνικό ρεκόρ στα 10 χιλιόμετρα στο στίβο (31.36.16), και πλησίασες πρόσφατα την καλύτερη πανελλήνια επίδοση στο μαραθώνιο με 2.34.26. Σε ποιο αγώνισμα πιστεύεις έχεις μεγαλύτερο ταλέντο και ποιο σου αρέσει περισσότερο σαν αγωνιστική φιλοσοφία; Γιάννη, με βάση την επίδοση της Αλεξίας στο δεκάρι, πιστεύεις ότι η κατάρριψη της πανελλήνιας καλύτερης επίδοσης στο μαραθώνιο είναι κοντά; Τι της ταιριάζει περισσότερο σαν αθλήτριας;                                              

[Αλεξία Παππά]: Λατρεύω το τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων γιατί σε κάποιο σημείο της κούρσας μετατρέπεται σε έναν συναγωνισμό με τον εαυτό μου. Πόσο σκληρά μπορώ να πιέσω; Οι αγώνες των 10 χλμ στην πίστα είναι ένα διασκεδαστικό μείγμα αντοχής και ταχύτητας με τακτική, ενώ ο μαραθώνιος αντιπροσωπεύει την απόλυτη διανοητική και φυσική πρόκληση αντοχής. Είμαι ενθουσιασμένη να διερευνήσω τα όρια αντοχής μου!

[Ιωάννης Δαγκόγλου]: Η κατάρριψη του πανελληνίου ρεκόρ στον μαραθώνιο είναι για την Αλεξία απλά  θέμα χρόνου. Πιστεύω ότι στον επόμενο μαραθώνιο της θα το καταρρίψει, αφού άλλωστε φαίνεται από τις επιδόσεις σε μικρότερες αποστάσεις ότι αξίζει για πολύ παρακάτω  όχι μόνο από τον καλύτερο της χρόνο, αλλά κι από το πανελλήνιο ρεκόρ. Η Αλεξία είναι μια καλή αθλήτρια στις μεγάλες αποστάσεις, μπορεί να είναι μέσα στις 3-6 στην Ευρώπη, αλλά πιστεύω ότι τα περιθώρια διάκρισης είναι μεγαλύτερα στον μαραθώνιο  όπου η τακτική παίζει μεγάλο ρόλο και μπορεί κάποιος να κερδίσει  κάποιον καλύτερο του αθλητή αν τρέξει σωστά και έξυπνα. 

 

 

 

[Advendure]: Αλεξία, πως σου φαίνεται η ζωή στην Πάτρα μέχρι στιγμής, αν και την συναντάς σε μια πολύ δύσκολη στιγμή λόγω του κορωνοϊού. Το φαγητό, η πόλη, οι άνθρωποι; Προπονητικά ποια είναι τα συν και τα πλην σε σχέση με το Λος Άντζελες που ζεις και γυμνάζεσαι; Γιάννη, δώσε μας μια εικόνα της καθημερινής σας ρουτίνας όσο αφορά την προετοιμασία.                                                                                                       

[Αλεξία Παππά]: Πραγματικά λατρεύω να είμαι κάτοικος της Πάτρας. Νιώθω πολύ σαν να είμαι στο σπίτι μου, γιατί μεγάλωσα σε ένα μέρος που ήταν ταυτόχρονα πολύ κοντά στα βουνά και το νερό. Απολαμβάνω το στάδιο και τα μονοπάτια πάρα πολύ, ιδιαίτερα γιατί βλέπω πολλούς ανθρώπους να αγαπούν να τρέχουν εδώ. Βλέπω ενήλικες, παιδιά, όλους να απολαμβάνουν το άθλημα μας, κάτι που με εμπνέει. Το αγαπημένο μου μέρος είναι το δάσος της Καλογριάς, όπου απολαμβάνω την φυσική ομορφιά αυτών των αρχαίων δέντρων. Το δάσος αυτό μου θυμίζει πάρα πολύ την περιοχή του Σαν Φρανσίσκο, όπου μεγάλωσα: Η μυρωδιά των πευκοβελόνων και το μαλακό έδαφος είναι πολύ συγκεκριμένα.

[Ιωάννης Δαγκόγλου]: Η προπόνηση περιλαμβάνει καθημερινές διπλές προπονήσεις. Κάνουμε συνολικά 12-13 προπονήσεις  την εβδομάδα,  συνήθως στα δυο Πάρκα της πόλης της Πάτρας, το Νότιο Πάρκο είτε το Έλος της Αγυιάς, καθώς και στο πανέμορφο δάσος της Καλογριάς, αλλά και πολύ δουλειά με ασκήσεις στο σπίτι  ενδυνάμωσης και αποκατάστασης με μασάζ διατάσσεις κλπ. Φαγητό και ύπνο πάντα νωρίς και προσοχή στην συναναστροφή με άλλους ανθρώπους - πρακτικά αυτή είναι ανύπαρκτη - μόνο για τα απαραίτητα και πολύ αραιά.    

 

 

[Advendure]: Αλεξία, εκτός της αθλητικής σου καριέρας, ασχολείσαι με την ηθοποιία αλλά έχεις γράψει και βιβλίο. Μίλησε μας λίγο για αυτές τις πλευρές της ζωής σου, αλλά και για την οικογένεια σου, ώστε να σε γνωρίσουμε καλύτερα.

[Αλεξία Παππά]: Η γιαγιά μου από την πλευρά της μητέρας μου ήταν από τη Ρόδο, και γνώρισε τον παππού μου όταν αυτός στρατοπέδευε στο χωριό της κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Παντρεύτηκαν μόλις 10 ημέρες μετά την πρώτη τους γνωριμία! Μεγάλωσα στην Βόρεια Καλιφόρνια με τον πατέρα μου και τον μεγαλύτερο αδερφό μου (η μητέρα μου δυστυχώς πέθανε όταν ήμουν σε ηλικία 4 χρονών). Μου αρέσει πολύ να “μπλέκω” τον αθλητισμό με την τέχνη, και έτσι έχω φτιάξει δυο ταινίες, Tracktown και Olympic Dreams, που είναι διαθέσιμες να τις δείτε διαδικτυακά! Επίσης γράφω ένα βιβλίο που θα εκδοθεί μέσα στην χρονιά, σε σχέση με τις αναμνήσεις μου.

 

 

[Advendure]: Φτάνουμε στο τέλος Μαρτίου και τα πράγματα σε παγκόσμιο επίπεδο δείχνουν περισσότερο να μπλέκουν σε σχέση με την πανδημία, παρά να λύνονται. Γιάννη, τι γίνεται με τους αγωνιστικούς στόχους σας τώρα που η Ολυμπιάδα μεταφέρθηκε το 2021 ; Θα συνεχίσετε τη συνεργασία σας στο μέλλον;                                                                 

[Ιωάννης Δαγκόγλου]: Οι  αγωνιστικοί στόχοι θα εξαρτηθούν από το πότε ακριβώς θα γίνουν οι Ολυμπιακοί αγώνες μέσα στο 2021. Παραμένει μέχρι τώρα σαν στόχος το Ευρωπαϊκό  Πρωτάθλημα στα τέλη Αυγούστου στο αγώνισμα του ημιμαραθωνίου, που έχει την καλύτερη φετινή επίδοση και μια από τις καλύτερες που έχουν γίνει πότε στην Ελλάδα, την οποία έκανε στο πέρασμα της στον μαραθώνιο του Χιούστον τον περασμένο Ιανουάριο και μετά πιθανόν ένας μαραθώνιος το προσεχές Φθινόπωρο. Η συνεργασία μας στο μέλλον θα εξεταστεί με βάση τα δεδομένα και ανάλογα με τις δουλειές και τι υποχρεώσεις που έχει στην Αμερική.      

 

 

[Advendure]: Αλεξία, ποιο είναι το όραμα σου σαν αθλήτρια για το μέλλον;  Γιάννη, μέσα από την προετοιμασία της Αλεξίας τι μήνυμα θα ήθελες να στείλεις στην αθλητική ηγεσία του τόπου, αλλά και στα νέα παιδιά σχετικά με τον πρωταθλητισμό;                         

[Αλεξία Παππά]: Εύχομαι να συνεχίσω να γυμνάζομαι με στόχο την κατάρριψη του εθνικού ρεκόρ στο Μαραθώνιο και περισσότερο απ’ όλα εύχομαι δουλεύοντας πάνω σε αυτό να γίνω πηγή έμπνευσης γα τα νέα κορίτσια στην Ελλάδα, τα οποία μπορεί να ονειρεύονται και να κυνηγούν τα δικά τους αθλητικά όνειρα.

[Ιωάννης Δαγκόγλου]: Το μήνυμα που θα ήθελα να στείλω είναι ότι το μέλλον αυτού του τόπου είναι τα νέα παιδιά που κάθε μέρα κοπιάζουν στα στάδια και που θέλουν στήριξη ουσιαστική και όχι θεωρητική  για να μπορέσουν να επιτύχουν αυτό που πραγματικά μπορούν ενώ στα νέα παιδιά  θα τους έλεγα ότι μόνο με πλήρη αφοσίωση και προσπάθεια θα δουν κορυφαία αποτελέσματα και την απόσταση από τους καλύτερους αθλητές του κόσμου να μικραίνει.  

 

Δημήτρης Τρουπής

Photo copyright: az sports images, tracktown, runners world, Alexi Pappas

Δημήτρης Τρουπής

Κατάγεται από το Ξυλόκαστρο Κορινθίας και ζει μόνιμα στην Πάτρα. Συμμετείχε στην συντακτική ομάδα του Adventure Zone από το 2009, ενώ μαζί με τον Τάκη Τσογκαράκη ίδρυσαν και "τρέχουν" το Advendure.  Το τρέξιμο στα μονοπάτια των βουνών και η μεταφορά εικόνων και συναισθημάτων μέσα από τα άρθρα του αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του. Παθιάζεται με τους αγώνες ορεινού τρεξίματος, υπεραντοχής και  περιπέτειας. Έχει πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε αγώνες ορεινού τρεξίματος όλων των αποστάσεων, με έμφαση στους αγώνες ultra trail.  Θεωρεί ότι το τρέξιμο και η πεζοπορία στη φύση είναι μια εσωτερική ανάγκη του ανθρώπου, μας φέρνει πιο κοντά σε αυτήν και μας κάνει να αγαπήσουμε περισσότερο το περιβάλλον.

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ