Kites on Ice: Με τη βοήθεια του ανέμου στο Νότιο Πόλο

Από 07 Δεκ 2004

Μια από τις πιο σημαντικές αποστολές στο Νότιο Πόλο, όχι μόνο για φέτος αλλά και γενικά στην ιστορία των Ανταρκτικών διασχίσεων ήταν η “Kites on Ice”, η οποία ολοκληρώθηκε στις 11/01. Πέντε άνθρωποι, η Αμερικανίδα Matty McNair (53), τα παιδιά της Sarah (18) και Eric (20), μαζί με τους Βρετανούς Hilary και Conrad Dickinson, ξεκίνησαν στις 02/11 από τον Κόλπο Hercules, έφτασαν στις 23/12 στον Νότιο Πόλο και επέστρεψαν στο σημείο εκκίνησης στις 11/01 (συνολικά 70 ημέρες και 2.220 km). Η 5μελής ομάδα αξιοποίησε τη δύναμη του ανέμου χρησιμοποιώντας «αετούς» (kites) για να προωθείται γρήγορα.

Η αποστολή Kites on Ice δεν έτυχε υποστήριξης (unsupported) και ήταν η μοναδική του είδους για φέτος που δεν εγκατέλειψε την προσπάθειά της στη μέση. Η μέθοδος των Kites βρίσκει όλο και περισσότερους οπαδούς ανάμεσα στους adventurers τα τελευταία χρόνια, καθώς προσφέρει ταχύτητα και εξοικονόμηση δυνάμεων, χωρίς ταυτόχρονα να είναι ένα μηχανοκίνητο μέσο ώστε να αφαιρεί την αξία των εγχειρημάτων (θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η ιστιοπλοΐα της ξηράς). Είναι χαρακτηριστικό ότι η αποστολή αυτή σε μία μόνο μέρα (για την ακρίβεια 12,5 ώρες) κατάφερε να διανύσει απόσταση 193 km χάρη στη δύναμη του ανέμου!

Με αυτό της το κατόρθωμα, η McNair έγινε η πρώτη Αμερικανίδα που φτάνει χωρίς υποστήριξη στο Νότιο Πόλο ενώ τα δύο παιδιά της έγιναν οι νεότεροι άνθρωποι που φτάνουν με ή χωρίς υποστήριξη εκεί. Η Matty είναι η μοναδική οδηγός στον κόσμο που αναλαμβάνει unsupported αποστολές. Η διαδρομή της αποστολής είναι 50 km μεγαλύτερη σε μήκος από εκείνη των Ranulph Fiennes και Mike Stroud, το 1993. Πρέπει να σημειώσουμε ότι οι πέντε adventures χρησιμοποίησαν τους αετούς συμπληρωματικά, η βασική τους δύναμη προώθησης ήταν η φυσική τους δύναμη που έκανε τα σκι να γλιστρούν στο χιόνι. Από τα αξιοσημείωτα της περίπτωσης είναι ότι ο πατέρας των δύο παιδιών, Paul Landry, ηγείται μιας άλλης αποστολής αυτές τις μέρες στην Ανταρκτική, της Perpetual Challenge, η οποία διασχίζει την ήπειρο σε μήκος 2.200 km.

Λάζαρος Ρήγος

Γεννήθηκε στην Τήνο το 1961 και ζει στο Λιτόχωρο του Ολύμπου από το 2008. Ίδρυσε το Adventure Zone το 2001, μετά από σκέψεις για δημιουργία ενός ελληνικού portal για τα σπορ περιπέτειας. Δημιούργησε αγώνες ορεινού τρεξίματος, όπως Olympus Marathon (2004), Virgin Forest Trail (2007), Χειμωνιάτικος Ενιπέας (2006), Rodopi Ultra Trail (2009), Olympus Mythical Trail (2012). Στο ενεργητικό του αρκετές συμμετοχές σε αγώνες, όπως και μικρές αποστολές ultra διασχίσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Latest Tweets

The results of @taraweraultra, the 2nd race of @ultratrailwtour https://t.co/RpT7dMnS9G #UTWT https://t.co/f3zD6rTbX4
RT @ITRA_trail: The 2nd race of @ultratrailwtour, @taraweraultra will take place this weekend! It implements the @QUARTZprogram The top 5…
@taraweraultra is the 2nd stop of 2020 @ultratrailwtour #UTWT https://t.co/AYHD0iM5Nb https://t.co/C48kiPqI8R
Follow Advendure on Twitter

Post Gallery

Τα αποτελέσματα του Tarawera Ultra Marathon

CAT S52, ένα όμορφο smartphone για σκληρή χρήση

Τα αποτελέσματα του Salomon Mountain Cup - Πάρνηθα

Οι αιολικοί σταθμοί απειλή για τη βιοποικιλότητα της Οίτης

Merrell MTL Astrum: Ένα εργαλείο για τρέξιμο σε χειμερινές συνθήκες!

Κύκλωμα διακίνησης ερυθροποιητίνης σε όλη την Ευρώπη εξαρθρώθηκε στην Ισπανία...

PETZL Swift RL

Χορτιάτης Trail Run - Ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα

MERRELL Moab 2 GTX: Η γοητεία του κλασικού

Legendary Ultra Trail: Οι κανονισμοί του ultra πρωταθλήματος για το 2020

Montane® Spine® Race: O χειμερινός αγώνας θρύλος στα Βρετανικά fells είχε νικητή τον John Kelly

Από το νέο έτος!