DYNAFIT Ultra 100 2023 – Η παράδοση των κορυφαίων ultra trail παπουτσιών συνεχίζεται!

By 24 Ιουλ 2023

Πέρασαν κιόλας τρία χρόνια όταν πρωτοφορέσαμε την πρώτη έκδοση των Dynafit Ultra 100 αναγνωρίζοντας πόσα βήματα μπροστά είχε κάνει η εταιρεία τότε παρουσιάζοντας ένα παπούτσι διαφορετικό από τα προηγούμενα “ultra” της. Εδώ, με τα φετινά Ultra 100, η Dynafit το πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα παρουσιάζοντας ένα “ultra” παπούτσι επιστέγασμα της πολυετούς εμπειρίας της αλλά και του feedback από τους κορυφαίους αθλητές της οι οποίοι ζήτησαν ένα παπούτσι με “ultra” χαρακτηριστικά (άνεση, απορρόφηση κραδασμών, προστασία) το οποίο όμως να έχει ακρίβεια στο πάτημα και να είναι λιγότερο ογκώδη. Το αποτέλεσμα αυτής της διεργασίας το φορέσαμε και διαπιστώσαμε του λόγου το αληθές: Το νέο Ultra 100 είναι ένα τελείως διαφορετικό παπούτσι από τον προκάτοχό του, προσφέροντας όλα τα παραπάνω!

Καταρχάς, να ξεκινήσουμε με ένα παράπονο το οποίο έχει να κάνει με το μάρκετινγκ της εταιρείας και την ονομασία του παπουτσιού. Δεν μπορεί να έχεις στην αγορά δύο μοντέλα “Ultra 100” (τόσο του 2020, όσο και το φετινό) γιατί  δημιουργούνται συγχύσεις πολύ εύκολα. Σίγουρα ήθελε να συνεχίσει να «πατάει» πάνω στο καλό όνομα του 2020 μοντέλου αλλά με μια μικρή προσθήκη στο όνομα, το πρόβλημα θα λυνόταν εύκολα.


Αρκετά όμως με τα παράπονα (αν κι έχω ένα μικρό ακόμα πιο κάτω), πάμε στα υπόλοιπα γιατί το παπούτσι απλά ... σκίζει!

Αίσθηση – Εφαρμογή

Με το που θα το φορέσεις θα καταλάβεις την αναφορά στην πρώτη παράγραφο σχετικά με την διαφορετικότητα του παπουτσιού σε σχέση με τα παλιότερα “ultra” μοντέλα. Καμία σχέση. Οι συγκρίσεις με το ηρωικό Pantera, το πρώτο “ultra” μοντέλο της, είναι απλά και μόνο για τη σφαίρα της ρομαντικής νοσταλγίας. Όχι ότι εκείνο ήταν καλύτερο ή χειρότερο, σίγουρα ήταν ένα «άλλο» παπούτσι. Διαπιστώνεις την αλλαγή στη φιλοσοφία της εταιρείας όσο περνουν τα χρόνια. Επειδή έχουμε δοκιμάσει όλα τα αντίστοιχα μοντέλα από τότε, δεν μπορούμε να μην το αναφέρουμε γιατί είναι θεμελιώδες: Παλαιότερα η Dynafit έφτιαχνε το “ultra” παπούτσι της βασισμένο σε μια πιο «ορειβατική» φιλοσοφία, κάτι που σήμαινε σκληρά, άκαμπτα, υπερπροστατευτικά παπούτσια. Πλέον η φιλοσοφία είναι πιο «τρεξιματική», χωρίς αυτό να σημαίνει όμως ότι δεν προσφέρουν τα χαρακτηριστικά που ψάχνει κάποιος σε ένα ultra παπούτσι. Το παραπάνω όμως κάνει «μπαμ»!  


Επειδή όμως έχει πέσει πολλή θεωρία, πάμε λίγο στην πράξη. Εδώ έρχεται το δεύτερο παράπονο και σταματάω εδώ για να μη με πείτε γκρινιάρη! Η Dynafit με τα νούμερα έχει ένα θέμα. Δεν μπορεί σε όλες τις μάρκες να φοράς το ίδιο νούμερο με ελάχιστες αποκλίσεις και εδώ να πρέπει να πας σε 1 ή 1,5 νούμερο μεγαλύτερο! Πολύ βασικό, γιατί στη σωστή επιλογή του νούμερου βρίσκεται πολλές φορές το μυστικό. Η λεπτή γραμμή που μπορεί να μας χωρίσει από το λατρέψουμε ή όχι ένα παπούτσι. Καταρχάς θα πρέπει να ξέρουμε για τι προπονήσεις και αγώνες θέλουμε ένα παπούτσι και σε τι τερέν. Θέλουμε ένα παπούτσι για να τρέχουμε γρήγορα και μέχρι κάποιες λίγες ώρες; Επιλέγουμε μικρό νούμερο για όσο το δυνατόν καλύτερη εφαρμογή. Θέλουμε το παπούτσι για πολλές ώρες και για χαμηλότερες ταχύτητες; Εκεί θα χρειαστούμε τον επιπλέον χώρο αφού το πόδι μετά από κάποιες ώρες θα πρηστεί. Ο χώρος στα δάκτυλα στα Ultra 100 είναι πολύ ικανοποιητικός, καλύτερος από του προκατόχου του.

Πάνω μέρος

Παλαιότερα το «μότο» της εταιρείας ήταν προστασία-προστασία-προστασία. Τώρα αυτό έχει αλλάξει και έχει έρθει μια μεγαλύτερη ισορροπία ανάμεσα στη προστασία, στο χαμηλό βάρος και την άνεση. Η προστασία στα δάκτυλα μπροστά είναι αρκετά καλή αλλά όχι κορυφαία αφού το λάστιχο παρότι καλύπτει αρκετά μεγάλη επιφάνεια γύρω και επάνω από τα δάκτυλα, είναι σχετικά εύκαμπτο. Η τελευταία θηλιά των κορδονιών τραβάει προς τα πάνω δύο λαστιχένιες ράντες που αποτελούν τη συνέχεια του λάστιχου προστασίας των δακτύλων και είναι σημαντικό εκεί να σφίξετε καλά το κορδόνι για την καλύτερη δυνατή εφαρμογή. Αρκετά διαπνέον το ύφασμα, δεν θα είναι πρόβλημα για το ελληνικό ζεστό καλοκαίρι.


Η γλώσσα είναι απλά κορυφαία. Λεπτή και σταθερή, με όσο «ψωμί» χρειάζεται για να μην κουράσει και να μην ερεθίσει. Το σημαντικότερο; Δεν κουνιέται από τη θέση της! Η νέα γλώσσα είναι άλλο ένα χαρακτηριστικό που κάνει το παπούτσι πιο «τρεξιματικό» σε σχέση με τα προηγούμενα “ultra” μοντέλα.


Τα κορδόνια δεν θα λυθούν ενώ μπορούν να αποθηκευθούν μέσα στη τσεπούλα, στο πάνω μέρος του παπουτσιού.

 

Πολύ καλή προστασία και σταθερότητα στην φτέρνα δίνει το Heel Preloader όπως ονομάζει η DYNAFIT το υλικό που κρύβεται μέσα στη φτέρνα για να προσδώσει αυτά τα χαρακτηριστικά.



Στο κολλάρο το αφρώδες υλικό είναι σχετικά πλούσιο και άνετο, λιγότερο παχύ από ότι είχαμε συνηθίσει. Είπαμε, άλλη φιλοσοφία!

Μεσόσολα

Η 6mm drop μεσόσολα, είναι απίστευτα μαλακή, αφράτη και άνετη συνεχίζοντας την πολύ καλή συνταγή του προηγούμενου μοντέλου! Το EVA υλικό στο εσωτερικό της είναι πιο ελαφρύ κατά 20% συμβάλλοντας στο – σχετικά – χαμηλό βάρος για ultra παπούτσι (308 γραμμάρια). Εδώ όμως θα δούμε και διαφορές. Η πιο βασική, έχει να κάνει με το σχήμα της. Αν προσέξετε το παπούτσι στα πλάγια, θα δείτε ότι είναι ελαφρώς ανασηκωμένο το εμπρός μέρος, ενώ (κάτι που δεν φαίνεται), ελαφρώς ανασηκωμένη είναι και η φτέρνα. Αυτό η Dynafit το ονομάζει “Rocker Shape”. Αντίστοιχα, με το που θα κάνετε το πρώτο βήμα, θα καταλάβετε ότι στο μπροστά μέρος, η μεσόσολα είναι πιο λεπτή, ευνοώντας έτσι την καλύτερη ώθηση στο μπροστινό πάτημα.


Το υψηλό του προφίλ (30mm μπροστά / 36 mm πίσω), μπορεί να δίνει την αίσθηση του ψηλού παπουτσιού και να φαντάζει αποτρεπτικό για γρήγορο τρέξιμο, μόνο έτσι όμως δεν είναι. Σε τεχνικό τερέν στα πόδια του πιο άπειρου θελει λίγη προσοχή (και βέβαια σωστή επιλογή νούμερου όπως αναφέραμε στην αρχή), Ο σχεδιασμός της μεσόσολας επιτρέπει το γρήγορο τρέξιμο δίνοντας έτσι την απαραίτητη ισορροπία ενός “ultra” και ενός “τρεξιματικού” παπουτσιού.

 

Όσον αφορά την απορρόφηση; Κορυφαία απορρόφηση κραδασμών και άνεση ακόμη και στα πιο σκληρά και πετρώδη μονοπάτια ειδικά στα πίσω ¾ του πέλματος. Πατήστε άφοβα σε όποια πέτρα θέλετε. Χωρίς “rock plate” θα σας δώσει καλή αίσθηση του εδάφους που πατάτε παρόλο το υψηλό προφίλ του.

Σόλα



Άλλη μια αλλαγή σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο. Άφησε τo POMOCA λάστιχο και βάδισε σε πιο σίγουρα και εγγυημένα «μονοπάτια», εξοπλίζοντας το νέο Ultra 100 με την καλύτερη των καλύτερων: Vibram Megagrip λάστιχο με Traction Lug σχεδίαση! Το Traction Lug είναι η νέα σχεδίαση της Vibram που υπόσχεται 25% καλύτερη πρόσφυση χάρις στα μικρά εξογκώματα που διαθέτει η κάθε τάπα του παπουτσιού.

 

 

Οι τάπες στο Ultra 100 έχουν ύψος 4mm, δεν είναι και οι πιο ψηλές για λασπομαχία αλλά είναι σίγουρα στον μέσο όρο για καλή πρόσφυση σχεδόν παντού. Δοκιμάστηκε σε όλα τα τερέν (εκτός από λάσπη, που να τη βρείς μέσα στη ξηρασία και τον καύσωνα...) και πράγματι η πρόσφυση ήταν κορυφαία, τόσο σε σαθρό τερέν / χώμα όσο και σε στεγνό βράχο.

Συμπέρασμα

Ένα παπούτσι που αντανακλά τη νέα φιλοσοφία της Dynafit για τις “ultra” αποστάσεις. Δεν χρειάζεται το παπούτσι να είναι υπερπροστατευτικό, βαρύ και σκληρό αλλά να δίνει τη δυνατότητα τόσο σε αυτόν που θέλει άνεση και απορρόφηση στα αργά χιλιόμετρα όσο και στον πιο γρήγορο να τρέξει άφοβα καταλαβαίνοντας που πατάει. Φορέστε το άφοβα ακόμα και για πιο μικρές αποστάσεις, δεν θα σας κουράσει!

Χαρακτηριστικά

  • Βάρος: 309 γραμμάρια
  • Drop: 6mm
  • Προφίλ: 30mm μπροστά / 36 mm πίσω
  • Σόλα: Vibram Megagrip Traction Lug
  • Τιμή: 170€

Αντιπρόσωπος της Dynafit στην Ελλάδα είναι η 4S Distribution : www.4sdistribution.gr

Τάκης Τσογκαράκης

Η αγάπη του για το βουνό ξεκινάει πολλά χρόνια πίσω με τις πρώτες αναβάσεις στην αγαπημένη του Πάρνηθα και μετέπειτα με την σχολή Ορειβασίας του ΕΟΣ Αχαρνών. Το 2007 έτρεξε τον πρώτο του αγώνα ορεινού τρεξίματος και από τότε ονειρεύεται "όλο και ψηλότερα, όλο και μακρύτερα". Ελπίζει να το κάνει για πολλά χρόνια ακόμα...

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ