Dynafit Pantera, το ultra υπερόπλο για τα ελληνικά βουνά

By 08 Ιουλ 2014

Όταν μία από τις κορυφαίες εταιρείες εξοπλισμού ορειβατικού σκι στον κόσμο θέλει να επεκταθεί και στο τρέξιμο βουνού δεν μπορεί παρά να μας κινήσει το ενδιαφέρον! H ιστορία της Dynafit ξεκινάει πίσω στο 1950 και από τότε έχει εισαγάγει στον κόσμο του εξοπλισμού ορειβατικού σκι μία σειρά από καινοτομίες όπως την πρώτη εφαρμογή της δημοφιλούς μεμβράνης Gore-tex σε μπότα ορειβατικού σκι. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως η αδιαμφισβήτητη ποιότητα των καινοτόμων προϊόντων της της έχουν χαρίσει μία σειρά από βραβεύσεις. Στην Ελλάδα η Dynafit εκπροσωπείται από τον Γιώργο Κλαουδάτο, έτσι δεν χάσαμε την ευκαιρία να πάρουμε στα χέρια μας δύο ζευγάρια παπούτσια για ορεινό τρέξιμο με διαφορετικά χαρακτηριστικά, τα Dynafit Feline Superlight και τα Dynafit Pantera, το τελευταιο εκ των οποίων θα σας παρουσιάσουμε στο παρών άρθρο.

Ανοίγοντας κάποιος το κουτί με τα Dynafit Pantera καταλαβαίνει με την πρώτη ματιά τον σκοπό για τον οποίον έχουν δημιουργηθεί. Αν δε, έρθει ή ώρα να τα πιάσει στα χέρια του, τότε καταλαβαίνει ότι κρατάει ένα πραγματικό υπερόπλο για αγώνες μεγάλων αποστάσεων στο βουνό. Εντυπωσιακά σκληροτράχηλο, το παπούτσι νομίζεις κατευθείαν ότι έχει φτιαχθεί για την ελληνική αγορά και την πλειονότητα των ελληνικών μονοπατιών: πέτρα και πάλι πέτρα. Παντού στο παπούτσι θα αντικρίσει κανείς δύο και τρία layers προστασίας, χαρακτηριστικό που του προσδίδει μία άγρια όψη παρόλο που χρωματικά το παπούτσι που είχαμε στην διάθεσή μας προσπαθεί να «απαλύνει» αυτή την αγριάδα.

 

Χαρακτηριστική η σόλα Vibram με τεχνολογία Mapping Compound που συνδυάζει διαφορετικά patterns και υλικά για καλύτερη συμπεριφορά σε διάφορα τερέν και κλίσεις

 

Ξεκινώντας από το σημαντικότερο χαρακτηριστικό του Dynafit Pantera που δεν είναι άλλο από την σόλα του, ξεχωρίζει ένα μικρό ρομβοειδές σηματάκι, σήμα κατατεθέν ποιότητας και αντοχής για εκατομμύρια εραστές του outdoor ανά τον κόσμο: Vibram®! Η Dynafit εμπιστεύθηκε την δημιουργία της σόλας στους πλέον ειδικούς του είδους και αυτοί όπως φαίνεται έκαναν πολύ καλή δουλειά σε αυτό το σημείο. Κυριότερο χαρακτηριστικό της σόλας, η διαφορετική σχεδίαση αλλά και χρήση υλικού στο τακούνι αλλά και στο εμπρός μέρος της αφού διακρίνουμε δύο διαφορετικές διατάξεις πλέγματος με στόχο το καλύτερο κράτημα σε όλα τα τερέν. H Vibram® ονομάζει αυτό το χαρακτηριστικό με τα τρία διαφορετικά layers σόλας σαν Vibram® Mapping Compound και όπως η ίδια υποστηρίζει –χωρίς να λέει ψέματα όπως θα διαπιστώσουμε- δίνει πρόσφυση σε διαφορετικά τερέν.

 

Με λεπτομέρεια οι τάπες στα πλαϊνά του εμπρός μέρους. Σχεδίαση επικεντρωμένη στην ανηφόρα

 

Τα μαύρα κατευθυντικά lugs (τάπες) στο εμπρός μέρος ευθύνονται για την κορυφαία πρόσφυση στα ανηφορικά κομμάτια αφού έχουν σχεδιαστεί με τρόπο να «γραπώνουν» το έδαφος ωθώντας το πόδι χωρίς να γλυστράει ξοδεύοντας έτσι χρόνο και ενέργεια. Πηγαίνοντας προς το μέσον του παπουτσιού θα δούμε ότι η άγρια σχεδίαση «σβήνει» αφού δεν χρειάζεται τόσο την πρόσφυση εκεί για να φτάσουμε στο τακούνι. Εκεί το υλικό μπλε χρώματος είναι σκληρότερο και η σχεδίαση ουσιαστική ανάποδη από το μπροστά μέρος της σόλας, σχεδιασμένη ουσιαστική για καλύτερη πρόσφυση στα γρήγορα κατηφορικά κομμάτια. Το κομμάτι της σόλας που βρίσκεται στο μέσον της και την διατρέχει από μπροστά μέχρι και κάτω από την καμάρα έχει μια πιο «μαλακή» σχεδίαση η οποία θα βοηθήσει το παπούτσι να έχει έναν –όσο τον δυνατόν- πιο «πολιτισμένο» χαρακτήρα σε μαλακά τερέν χωρίς κλίσεις όπου δεν χρειάζεται κορυφαία πρόσφυση αλλά το μέγιστο της άνεσης.

 

Λεπτομέρεια του τακουνιού. Υλικό Vibram με pattern ειδικά σχεδιασμένο για κατηφορικά τμήματα 

 

Ένα από τα πιο δυνατά χαρακτηριστικά του Dynafit Pantera δεν είναι άλλο από την μεσόσολά του. Εκεί η Dynafit έχει χρησιμοποιήσει 2 layers από υλικό τύπου EVA σε όλο το παπούτσι, χαρακτηριστικό που το έχει βαφτίσει DUO Motion. Τα δύο αυτά layers είναι εμφανή στην παρακάτω φωτογραφία. Η γκρι μεσόσολα που βρίσκεται σε άμεση επαφή με το πόδι είναι λίγο πιο μαλακή για να προσδώσει άνεση, ενώ η κορυφαία συμπεριφορά του παπουτσιού σε πέτρες, βράχια και όλα τα ωραία που συναντούμε στα ελληνικά μονοπάτια οφείλεται στο πράσινο layer που είναι πιο σκληρό και ανθεκτικό. Εκτός του ότι είναι πιο σκληρό στην αφή όπως μπορούμε εύκολα να διαπιστώσουμε, στο εσωτερικό του ενσωματώνει ένα κομμάτι σκληρού πλαστικού (ESS midsole plate) το οποίο καθιστά το παπούτσι πραγματικό οδοστρωτήρα. Δεν υπάρχει κάποια επιπλέον υποστήριξη για δρομείς που υπερπρηνίζουν (overpronators) αλλά έτσι κι αλλιώς στα μονοπάτια που θα χρησιμοποιήσετε το παπούτσι δεν θα καταλάβετε την ανάγκη για την εξτρά αυτή προστασία. Το 8mm drop που έχουν τα Pantera βρίσκεται στον μέσο όρο της αγοράς για τέτοια παπούτσια, δεν θα δυσκολέψει παρόλα αυτά τον πιο γρήγορο δρομέα να πατήσει μπροστά και να τρέξει πιο γρήγορα όπου το μονοπάτι ή ο χωματόδρομος το επιτρέπει.

 

DUO Motion: Διακρίνουμε εύκολα τις δύο στρώσεις διαφορετικής σκληρότητας για προστασία και άνεση

 

Ξεχωριστή αναφορά πρέπει να γίνει στο μπροστά μέρος του παπουτσιού και στον χώρο που φιλοξενεί ένα ιδιαίτερο μέρος του πέλματος, στον χώρο των δακτύλων. Εδώ η Dynafit έχει δώσει ρεσιτάλ προστασίας! Τα τρία layers προστασίας που ονομάζει Ballistic Bumper Toe Cap και που διακρίνονται δια γυμνού οφθαλμού στις αναπάντεχες συναντήσεις με πέτρες και ρίζες κάνουν θαύματα προστατεύοντας έτσι τα νύχια μας από ανεπιθύμητα μαυρίσματα. Σε αυτό συντελεί και ο πολύ ικανοποιητικός χώρος για τα δάκτυλα τα οποία δεν θα στριμωχθούν μετά από ώρες πρηξίματος.

 

Κορυφαία προστασία στα δάκτυλα εμπρός

 

Στην συνέχεια, η προστασία από κλαδιά, αγκάθια και άλλα περιφερειακά εμπόδια συνεχίζει να βρίσκεται σε κορυφαία επίπεδα μέσω της μπλε λωρίδας σκληρού υφάσματος με την διπλή ραφή για αντοχή στον χρόνο, λωρίδα που διατρέχει το παπούτσι μέχρι σχεδόν την φτέρνα.

 

 

Κλείνοντας το θέμα προστασία που όμως είναι το κυριότερο χαρακτηριστικό του παπουτσιού και ο λόγος που θα το αγοράσετε, μπορούμε να δούμε το χώρο που φιλοξενεί ένα σημείο του ποδιού που δέχεται πολλές επιβαρύνσεις και δεν είναι άλλος από την φτέρνα και τον αχίλλειο τένοντα. Διακρίνεται το σκληρό πλαστικό το οποίο η Dynafit ονομάζει Sensitive Fit +, που όμοιό του δεν έχουμε ξαναδεί σε παπούτσι τρεξίματος και το οποίο περιβάλλει την φτέρνα αλλά και την προστασία του αχίλλειου που βρίσκεται σε κορυφαία επίπεδα το οποίο προστατεύει ακόμη και μετά από πολλές ώρες στο βουνό την ευαίσθητη αυτή περιοχή. Τα επίπεδα προστασίας εδώ είναι δανεισμένα από τον κόσμο των μποτών ορειβασίας και ορειβατικου σκι, πεδίο το οποίο η Dynafit αν μην τι άλλο…κατέχει!

 

Σκληρό πλαστικό προστατεύει την φτέρνα αλλά και τον αχίλλειο

 

Στο πάνω μέρος του παπουτσιού, κυριότερο χαρακτηριστικό που διακρίνεται είναι το πλέγμα από ίνες polyamide (ή πιο ευρέως γνωστό ως … νάυλον) το οποίο στην υφή είναι σαν πετονιά, υλικού μέγιστης αντοχής, το οποίο η Dynafit ονομάζει Form Fitted. Το πλέγμα αυτό αποτελεί ουσιαστικά «οδηγείται» από το πόσο σφιχτά θα δέσουμε τα κορδόνια μας προσδίδοντας έτσι πολύ καλή εφαρμογή σε πολλούς τύπους ποδιών εμποδίζοντας το πόδι να κινείται ανεξέλεγκτα μέσα στο παπούτσι δημιουργώντας φουσκάλες. Για να βοηθήσει περαιτέρω η Dynafit την καλή εφαρμογή, στα κορδόνια έχει εφαρμόσει ένα σύστημα βάσει του οποίου στην μέση της περιοχής δεσίματος των κορδονιών, αυτά περνούν από δύο ιμάντες δεξιά και αριστερά, τραβώντας το πλέγμα των ινών από νάυλον, κρατώντας το πόδι στην θέση του. Ακόμη και εκεί κυριαρχεί η πολύ καλή ποιότητα των υλικών και τα χαρακτηριστικά ενισχυμένης αντοχής στον χρόνο. Ένα από αυτά που για άλλους αποτελεί μείζον λεπτομέρεια είναι ότι τα κορδόνια περνούν στο παπούτσι μέσα από μικρούς μεταλλικούς κρίκους εγγυώμενα έτσι ότι δεν θα σας κοπεί το δέσιμο στην μέση του πουθενά. Πιστέψτε μας, είναι κάτι που δε θα θέλετε να συμβεί…

 

Καλή εφαρμογή με το Form Fitted αλλά και αντοχή στο χρόνο υπόσχεται η Dynafit!


Η γνώμη μας

Τρέξαμε το παπούτσι πραγματικά σε κάθε είδους τερέν, με τα σκληρά μονοπάτια της Πάρνηθας να αποτελούν το κυριότερο πεδίο δοκιμής τους. Μετά βεβαιότητας μπορούμε να πούμε ότι είναι ένα από τα καλύτερα παπούτσια που έχουμε δοκιμάσει σε τέτοιο τερέν και για πολλές ώρες στο βουνό. Παρέχουν κορυφαία προστασία σε τεχνικά μονοπάτια με μυτερές πέτρες, πεδίο για το οποίο προορίζονται εξ’ άλλου. Το βάρος τους, που βρίσκεται σε φυσιολογικά επίπεδα για παπούτσι με τόσα χαρακτηριστικά προστασίας φτάνει τα 340gr, θα το εκτιμήσετε μετά από 40 χιλιόμετρα στο σκληρό πεδίο του Ζαγορίου ή τις κατηφοριές του Ολύμπου.

 

Στις ανηφόρες η πρόσφυση που παρείχε η Vibram σόλα ήταν κορυφαία αφού δεν άφηνε το πόδι να γλιστρήσει προς τα πίσω ενώ στις κατηφόρες η προστασία ήταν παραπάνω από κορυφαία. Δεν είναι το παπούτσι με το οποία θα πατήσετε μπροστά και θα τρέξετε γρήγορα αφού τόσο το drop (8mm) όσο και το βάρος τους (340γρ) δεν θα βοηθήσουν σε αυτό. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι όπου το μονοπάτι ή ο χωματόδρομος το επιτρέψει δεν θα το κάνετε. Απέχει όμως έτη φωτός από το να χαρακτηριστεί γρήγορο παπούτσι.

 

Μάχιμο το Dynafit Pantera!

 

Σε γλιστερά βράχια και πέτρες η συμπεριφορά τους ήταν καλή αλλά όχι κορυφαία και θα χρειαστούν μερικά αναγνωριστικά πατήματα για να το εμπιστευτείτε στο 100%. Σίγουρα κανείς δεν μπορεί να συμβουλέψει κάποιον να πατήσει σε γλιστερές ρίζες οι οποίες είναι ένας από τους χειρότερους εχθρούς του δρομέα βουνού. Παρόλα αυτά αν κατά λάθος το κάνετε το Pantera δεν θα σας προδώσει. Τα γλιστερά μονοπάτια του Μετσόβου και του Ursa Trail με την παχιά λάσπη δεν ήταν το δυνατό του σημείο αφού συχνά χανόταν η πρόσφυση ενώ περιφερειακά οι τάπες του Pantera στόμωναν αναγκάζοντάς μας έτσι συχνά πυκνά σε μικρές στάσεις για να τα καθαρίσουμε.

 

Στέγνωναν εύκολα όταν περνούσαν από ρυάκια ή υγρά μονοπάτια και σε συνδυασμό με ένα καλό ζευγάρι κάλτσες δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα με φουσκάλες. Ο αερισμός τους είναι σε πολύ καλά επίπεδα δεν θα προβληματίσει στις υψηλές θερμοκρασίες του ελληνικού καλοκαιριού.

 

Τα δάχτυλα και τα νύχια μας εκτίμησαν ιδιαίτερα τα τρία layers προστασίας στο εμπρός μέρος του παπουτσιού αφού κράτησαν το χρώμα τους μετά ακόμη και μετά από αρκετές κλωτσιές σε πέτρες και βράχους. Η προστασία τους στο συγκεκριμένο σημείο μπορεί να συγκριθεί μόνο με ένα ή δύο το πολύ ζευγάρια παπούτσια που έχουν κυκλοφορήσει κατά καιρούς στην ελληνική αγορά.

 

Εκτός του ότι παρέχουν κορυφαία προστασία και αντοχή είναι και όμορφα...

 

Συμπερασματικά τα Dynafit Pantera είναι τα παπούτσια που θα αγαπήσει η πλειοψηφία των ελλήνων δρομέων βουνού που ζητάει προστασία για πολύωρους αγώνες στα κακοτράχαλα ελληνικά βουνά. Παρέχουν προστασία και αντοχή στον χρόνο και προορίζονται για σκληρή χρήση σε πολύωρους αγώνες και σε τερέν όπως του Ολύμπου, του Ζαγορίου ή … των ελληνικών νησιών μιας και οι διακοπές για τους περισσότερους είναι προ των πυλών. Είναι απορίας άξιο πως με τόσα χαρακτηριστικά προστασίας έχει καταφέρει η Dynafit να κρατήσει τα επίπεδα του βάρους σε “φυσιολογικά” επίπεδα για τέτοιο παπούτσι τρεξίματος. Τo Pantera δεν πρόκειται να σας προδώσει στην μέση του πουθενά αφού και μετά από δύο μήνες σκληρής χρήσης δεν έχει δώσει εμφανή σημάδια ζημιάς. Δεν θα σας εμποδίσει να τρέξετε γρήγορα όπου χρειαστεί αλλά σίγουρα δεν είναι σχεδιασμένο για κάτι τέτοιο αφού η Dynafit έχει και για όσους θέλουν να τρέξουν γρήγορα μικρότερους αγώνες την δική της πρόταση…Dynafit Feline Superlight. Για αυτό όμως υπομονή λίγες μέρες όπου θα υπάρχει αναλυτική παρουσίαση!

 

Αποκλειστικός αντιπρόσωπος των προϊόντων Dynafit είναι ο Γιώργος Κλαουδάτος. Μπορείτε προς το παρόν να τα προμηθευτείτε από τα εξής σημεία πώλησης:

 

  • Κατάστημα Escape, Λ.Κηφισίας 354, τηλ 210 6106881
  • POLO Center, Λ.Πατησίων 52 & Μετσόβου ,τηλ. 210 82 56 840
  • Fifth Element, Δαγκλή και Παπάζογλου 1, Ιωάννινα
  • Κατάστημα Runner Store, Λ. Κηφισίας 37Α, 2106811770

 

Αλλά και από το e-shop του Κλαουδάτου:

 

Χαρακτηριστικά

  • Βάρος: 340γρ
  • Drop: 8mm
  • Σόλα: Vibram Mapping Compound
  • Μεσόσολα: EVA DUO Motion σε όλο το μήκος του πέλματος
  • Ενσωμάτωση σκληρού πλαστικού στην μεσόσολα (ESS midsole plate) για κορυφαία προστασία
  • Πάνω μέρος: Διαπνέον δικτυωτό ύφασμα με ίνες από polyamide (Sensitive Fit+)
  • Λιανική τιμή: 130€ (με την καλοκαιρινή έκπτωση 117€)



Τάκης Τσογκαράκης

Η αγάπη του για το βουνό ξεκινάει πολλά χρόνια πίσω με τις πρώτες αναβάσεις στην αγαπημένη του Πάρνηθα και μετέπειτα με την σχολή Ορειβασίας του ΕΟΣ Αχαρνών. Το 2007 έτρεξε τον πρώτο του αγώνα ορεινού τρεξίματος και από τότε ονειρεύεται "όλο και ψηλότερα, όλο και μακρύτερα". Ελπίζει να το κάνει για πολλά χρόνια ακόμα...

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ