GORE-TEX® SHAKEDRY™: Η Επανάσταση στις αδιάβροχες μεμβράνες!

Κάθε κομμάτι του εξοπλισμού ενός ορεινού δρομέα έχει την δική του ξεχωριστή σημασία. Είναι αδιαμφισβήτητο όμως ότι το πιο σημαντικό κομμάτι εξοπλισμού του όταν οι καιρικές συνθήκες πραγματικά σοβαρεύουν είναι το αδιάβροχο jacket. Μέχρι σήμερα είχαμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε λύσεις αξιόπιστες οι οποίες όμως θα μας φόρτωναν με επιπλέον βάρος ή όγκο στο σακίδιο, ή πιο «light» που όμως δεν θα κατάφερναν να ανταπεξέλθουν στις δύσκολες καιρικές συνθήκες. Αυτό έρχεται να αλλάξει ριζικά η GORE® παρουσιάζοντας τη νέα τεχνολογία GORE-TEX® SHAKEDRY™, φέρνοντας την επανάσταση στις αδιάβροχες μεμβράνες!

Το σημαντικότερο πρόβλημα που κλήθηκε να λύσει η GORE® ήταν να καταφέρει να δημιουργήσει μία μεμβράνη η οποία σε οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες θα διατηρούσε τα χαρακτηριστικά της και δεν θα «νότιζε» από την υγρασία. Τόσο από την εξωτερική (βροχή) όσο και από την εσωτερική (ιδρώτας). Όταν το ύφασμα ποτίσει από την υγρασία, αυξάνεται το βάρος του και επιπρόσθετα ο αθλητής νιώθει το ψύχος, ειδικά στον έντονο άνεμο. Μέχρι σήμερα το πρόβλημα αυτό προκαλείτο από την ίδια την κατασκευή των υφασμάτων που είτε ενσωμάτωναν 2 layers (2L), είτε 3 layers (3L), είχαν πάντα το εξωτερικό layer να «κάθεται» πάνω στην μεμβράνη Gore-Tex, και έτσι να χάνει με τον καιρό τις ιδιότητές του κρατώντας το νερό της βροχής και την υγρασία του ιδρώτα, δημιουργώντας το δυσάρεστο αυτό αποτέλεσμα. Με την SHAKEDRY™ τεχνολογία είναι η πρώτη φορά που η μεμβράνη GORE-TEX® βρίσκεται στο εξωτερικό μέρος του υφάσματος εξαλείφοντας έτσι το πρόβλημα!

 

 

Είχαμε την χαρά να δοκιμάσουμε πρώτοι το νέο μπουφάν της GORE που ενσωματώνει τη νέα αυτή μεμβράνη και το οποίο ακούει στο όνομα ONE Gore-Tex® Active Run και μείναμε πραγματικά εντυπωσιασμένοι αφού η εταιρεία κατάφερε να φτιάξει ένα μπουφάν το οποίο είναι πανάλαφρο - μόλις και μετά βίας φτάνει τα 118 γραμμάρια - πακετάρεται σε πολύ μικρό όγκο και το κυριότερο … δεν μουσκεύει με τίποτα! Είχαμε ουσιαστικά στα χέρια μας το πιο ελαφρύ και αδιάβροχο Gore-Tex® που φτιάχτηκε ποτέ!

 

Εντυπώσεις

Όσες φορές χρειάστηκε να το φορέσουμε, μας εξέπληξε. Σε δίωρη προπόνηση έντασης άνω του μετρίου όπου η μισή της διάρκεια έγινε υπό βροχή, το jacket ήταν πραγματικά σαν να μην είχε φορεθεί. Είναι κάτι που πρέπει να το δείτε από κοντά για να το πιστέψετε. Εντυπωσιακή η αδιαβροχοποίηση του αφού το νερό θα μείνει έξω από το μπουφάν ενώ είναι εντυπωσιακό και το θέαμα των σταγόνων που κυλούν πάνω του!

 

 

Όσο βρεγμένο και να είναι, αρκούν μερικά γρήγορα τινάγματα για να αποβάλλει όλη την υγρασία που έχει καθήσει πάνω του και να στεγνώσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Από αυτό το χαρακτηριστικό άλλωστε επήλθε και η ονομασία ... SHAKEDRY™!

 

 

Το ίδιο εντυπωσιακή και η διαπνοή του όμως αφού το εσωτερικό του ήταν στεγνό, κάτι που σημαίνει ότι είχε αποβάλλει την υγρασία του σώματος. Εδώ να σημειώσουμε το ότι όταν ένα μπουφάν έχει καλή διαπνοή δεν σημαίνει ότι το σώμα δεν θα ιδρώσει, ειδικά σε έντονη προσπάθεια. Η εφίδρωση όμως θα είναι μικρότερη και δεν θα έχει απομείνει υγρασία στο εσωτερικό του υφάσματος.

 

Αρκετά σημαντικό επίσης στοιχείο και το γεγονός ότι σε σχέση με άλλες αδιάβροχες μεμβράνες κάνει λιγότερο ενοχλητικό θόρυβο κατά την κίνηση. Αυτό οφείλεται και στην ιδιαίτερα μαλακή υφή του υφάσματος το οποίο δεν θα ερεθίσει το δέρμα αν φορεθεί κατευθείαν πάνω σε αυτό.

 

 

Εφαρμογή / Χαρακτηριστικά

Αρκετά αθλητική (fit) η εφαρμογή του jacket κάτι που είναι και το ζητούμενο για να είναι όσο το δυνατόν λιγότερο ενοχλητικό σε τριβές και στον δυνατό άνεμο. Όποιος συνηθίζει να βάζει το jacket πάνω από το σακίδιο / αγωνιστικό γιλέκο ίσως να χρειαστεί να πάει σε ένα νούμερο μεγαλύτερο. Οπότε καλό είναι να επισκεφτείτε το κατάστημα από όπου θα το αγοράσετε με το αγωνιστικό σας σακίδιο, θα γλυτώσετε χρόνο και ίσως και χρήμα! Αν σε οποιαδήποτε περίπτωση αμφιταλαντεύεστε μεταξύ δύο μεγεθών, επιλέξτε το μεγαλύτερο.

 

 Το jacket φορεμένο πάνω από αγωνιστικό γιλέκο με δύο μεγάλα φλασκιά μπροστά

 

Πολύ χρήσιμα τα λάστιχα στα μανίκια, θα εμποδίσουν την βροχή και τον αέρα να διεισδύσουν στα χέρια σας ενώ λάστιχο υπάρχει και στην μέση την οποία θα την θέλαμε να κατεβαίνει πιο χαμηλά.

 

 

Η κουκούλα εφαρμόζει πολύ καλά και σας χαρίζει πλήρη ορατότητα σε στρέψεις του κεφαλιού αφού ενσωματώνει λάστιχο περιμετρικά του προσώπου. Ίσως εδώ να ήταν και η προσθήκη ελαστικού κορδονιού σύσφιξης της κουκούλας για ακόμη καλύτερη εφαρμογή.

 

Είναι αρκετά προστατευτικό στον λαιμό αφού κουμπώνει μέχρι το πηγούνι, παρόλα αυτά θα θυσιάζαμε μερικά γραμμάρια για να κουμπώνει λίγο ψηλότερα για ακόμη καλύτερη προστασία από τον δυνατό αέρα.

 

 

 

Πολύ χρήσιμη η τσέπη μπροστά θα χωρέσει κάτι στο οποίο θέλετε γρήγορη και εύκολη πρόσβαση. Σε οποιαδήποτε περίπτωση καλό είναι να μην τοποθετηθεί κάτι βαρύ μιας και θα σας ενοχλεί κατά το τρέξιμο.

 

 

Σε κάθε σοβαρό μπουφάν οι ραφές του είναι θερμοκολλημένες κάτι που ισχύει και εδώ αποτελώντας εγγύηση ότι το νερό δεν θα τρυπώσει στο εσωτερικό του.

 

 

Όγκος / Βάρος

Η ευελιξία του είναι ανεκτίμητη. Όταν το πιάσετε στα χέρια σας δεν θα πιστέψετε το πόσο ελαφρύ είναι αφού το βάρος του φτάνει μόλις στα 118 γραμμάρια. Πακετάρεται σε ελάχιστο όγκο για να μην χρειαστεί να διστάσετε εάν θα το πάρετε ή όχι μαζί σας. Σε περίπτωση αμφιβολίας, χώστε το στο σακίδιο, στη ζώνη ή ακόμη και κρατήστε το ή τυλίξτε το στο χέρι σας!

 

 

Συμπέρασμα

Πρόκειται αναμφισβήτητα για ένα μπουφάν που ενσωματώνει ότι πιο κορυφαίο τεχνολογικά κυκλοφορεί αυτή την στιγμή από άποψη ρουχισμού. Κάτι βέβαια που δεν είναι «εφέ» αλλά αποτυπώνεται στην χρήση όταν οι συνθήκες αγριέψουν και αναζητάς κάτι ελαφρύ και προστατευτικό. Ένα μπουφάν που δεν θα διστάσεις να το πάρεις μαζί σου σε οποιεσδήποτε συνθήκες αφού ο όγκος και το βάρος του δεν θα ενοχλήσουν. Η τιμή του που φτάνει στα 300 ευρώ σίγουρα το τοποθετεί στο άνω άκρο της αγοράς και σίγουρα δεν είναι μια αγορά που μπορείς να κάνεις κάθε χρόνο. Δεν είναι ένα ποσό που μπορείς να δώσεις εύκολα. Σκεφτείτε το όμως πραγματικά σαν επένδυση: Ξοδεύουμε αρκετά χρήματα για ένα ζευγάρι παπούτσια που θα αντικαταστήσουμε πολύ πιο γρήγορα από ότι ένα αδιάβροχο μπουφάν που με κατάλληλη χρήση θα μας συντροφεύει για πολλά χρόνια και που σε πολλές περιπτώσεις αφορά την ασφάλειά μας οπότε μια τέτοια αγορά είναι κάτι που αξίζει και με το παραπάνω.

 

Ότι ισχύει για όλα τα κομμάτια του εξοπλισμού ισχύει και εδώ: Κάτι που φοράς είναι κορυφαίο όταν δεν καταλαβαίνεις ότι το φοράς. Και στην περίπτωση του ONE Gore-Tex® Active Run ισχύει στο ακέραιο! Εν ολίγοις, παρακαλάς να βρέξει για να βγεις έξω να τρέξεις!

 

Αποκλειστικός αντιπρόσωπος των προϊόντων GORE® στην Ελλάδα είναι το κατάστημα AlpamayoProΧαριλάου Τρικούπη 6-10, Αθήνα.

Τάκης Τσογκαράκης

Η αγάπη του για το βουνό ξεκινάει πολλά χρόνια πίσω με τις πρώτες αναβάσεις στην αγαπημένη του Πάρνηθα και μετέπειτα με την σχολή Ορειβασίας του ΕΟΣ Αχαρνών. Το 2007 έτρεξε τον πρώτο του αγώνα ορεινού τρεξίματος και από τότε ονειρεύεται "όλο και ψηλότερα, όλο και μακρύτερα". Ελπίζει να το κάνει για πολλά χρόνια ακόμα...

www.advendure.com

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ