Snow Leopard Day 2016: Ο Σμόλικας έσωσε τη «παρτίδα»!

03 Μαρ 2016

Φεβρουάριος 2016, η Ελληνική χιονοδρομική και ορειβατική κοινότητα ζει το χειρότερο χειμώνα των τελευταίων τουλάχιστον 30 ετών. Στις πόλεις, έχουν αρχίσει να «βγαίνουν» τα κοντομάνικα και οι παραλιακές να γεμίζουν τραπεζάκια. Σε κάθε έναν από εμάς, που το χειμερινό βουνό αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής του, αυτή η σεζόν έχει δημιουργήσει ένα μεγάλο κενό, μιας χρονιάς που δεν ήλθε ποτέ.

 

Και όμως, υπάρχει μια ορεινή ζώνη στη πατρίδα μας που αντιστέκεται σθεναρά στην αυτοκρατορία της αρωστημένης χειμωνιάτικης ζέστης του 16 που έπληξε το κύριο όγκο των βουνών και χιονοδρομικών μας κέντρων. Και φυσικά, μιλάμε για το Σμόλικα, το βουνό που χωρίζει την Ήπειρο από τη Μακεδονία, το πύργο της Β. Πίνδου ανάμεσα στο Γράμμο, τη Τύμφη και τη Βασιλίτσα. Εκεί βρέθηκαν 92 «ηρωικοί» ορειβάτες χιονοδρόμοι για να πλαισιώσουν την 4η Ελληνική εκδήλωση Snow Leopard Day και να δημιουργήσουν όλοι μαζί ακόμα και κάτω από μεγάλες δυσκολίες (μπλόκα, έλειψη χιονιού) μια μεγάλη γιορτή ορειβατικού σκι. Ο Σμόλικας ήταν υπέροχος... λες και είχε ένα μεγάλο καημό που τόσα χρόνια δεν είχε γίνει μια μεγάλη εκδήλωση στις πλαγιές του και ήθελε να μας βοηθήσει να τον «ανακαλύψουμε». Ενα βουνό, που σίγουρα κατέχει μια από τις καλλίτερες θέσεις παγκοσμίως για ορειβατικό σκι. Ναι, ξέρουμε, ξέρουμε... ίσως αυτή είναι βαριά κουβέντα αλλά αφήστε μας να το εκφράσουμε όπως το νιώθουμε και ας μην είναι 100% η αλήθεια.

 

 

Το Σάββατο λοιπόν, ξημέρωσε μια ηλιόλουστη μέρα, από αυτές που δεν θέλεις να χάνεις αφού είχε προηγηθεί μια καλή χιονόπτωση το απόγευμα της Παρασκευής. Οι συμμετέχοντες, ανέβηκαν στη κορυφή Σκάλα 2.550μ με σημείο αφετηρίας το διάσελο του Ρωμιού 1.750μ. Η διαδρομή είχε σηματοδότηση για το ενδεχόμενο ομίχλης, ενώ πολλοί χιονοδρόμοι πραγματοποίησαν καταβάσεις και αναβάσεις σε διάφορες πλαγιές και κορφές του βουνού. Μια γεμάτη μέρα, αφού η επιστροφή έγινε το απόγευμα με τις τελευταίες ακτίνες του ήλιου να κοκκινίζουν τις Δυτικές πλαγιές.

 

 

Εχοντας λοιπόν λάβει ότι καλλίτερο μπορούσαμε από το γεροΣμόλικα και λαμβάνοντας υπ όψιν ότι αρκετοί φίλοι πρέπει να επιστρέψουν στις μακρινές περιοχές τους τη Κυριακή ανεβήκαμε στη Βασιλίτσα και απολαύσαμε μια χιονοδρομική μέρα στις πλαγιές γύρω από τη κορυφή που είχαν αρκετό χιόνι.

 

Τα δεδομένα:

  • 92 Χιονοδρόμοι, 
  • 118.500μ συνολικής ανάβασης = 1.185 ευρώ για τη Snow Leopard Trust απο τη Dynafit!!

 

Σημαντικές «λεπτομέρειες» και ευχαριστίες:

  • Οι σχολές Ορειβατικού σκι που γέμισαν το βουνό νέους φίλους της αγαπημένης μας δραστηριότητας. 
  • Η εκπληκτική χειροποίητη μπύρα που μας πρόσφερε η ομάδα του Ναχτσπεκτάκελ Γκρις στο τέλος της μεγάλης χιονοδρομικής μας μέρας στο Σμόλικα.
  • Η υποστήριξη και πολύτιμη βοήθεια της τοπικής Κοινότητας και του Δήμου Γρεβενών.
  • Η φιλοξενία και αγάπη για το ορειβατικό σκι από το Λάκη Αβέλα και τη γυναίκα του Σοφία. 
  • Οι φίλοι εθελοντές που πλαισίωσαν την ομάδα υποστήριξης και οργάνωσης αυτής της εκδήλωσης από το Αγρίνιο, τη Θεσσαλονίκη, τη Κοζάνη, τη Κόνιτσα το Καρπενήσι, την Αθήνα, τη Κρήτη και...


Όλους εσάς από κάθε γωνιά της Ελλάδας που ταξιδέψατε και ήλθατε μαζί μας να γνωρίσουμε καλλίτερα αλλη μια σελίδα αυτού που λέμε... Ελλάδα, ο παράδεισος του ορειβατικού σκι.

Καλές κορφές!

ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ